Recepten - Gezonde recepten
Kippensoep met shiitake (Sandra Bekkari)
Dat een gezonde kippensoepje een echte opkikker is tijdens kille maanden is geen geheim. Integendeel, deze oude wijsheid uit grootmoeders keuken is actueler dan ooit dankzij koks zoals Sandra Bekkari die ons veel bewuster leren eten. Ontdek hier wat haar recept is voor zo'n zalig kippensoepje met talloze groentjes.
Tags: aardpeer, aardperen, boerenkool, bouillon, comfort food, dieet, gezond, grootmoeders keuken, herfst, kille dagen, kip, kipfilet, kippenbouillon, kippensoep, koude maanden, kurkuma, low-carb, lunch, mager, rapen, Sandra Bekkari, shiitake, soep, vermageren, voorgerecht, winter, wortel, wortelen, ziek
Gegratineerde mosselen met zeekraal
Wie een exquis voorgerecht zoekt dat niet zwaar op de maag ligt, moet niet verder zoeken. Door de mosseltjes te gratineren met een lekkere saus en wat Parmezaanse kaas, maak je er heerlijk eenvoudige hapjes van. Wat licht opgebakken zeekraal past er perfect bij - bij voorkeur met een fris glaasje witte wijn.
Tags: feestelijk, gegratineerd, gratineren, hapje, knoflook, kruiden, kruidenboter, look, mosselen, parmezaan, parmezaanse kaas, peterselie, tapa, tapas, voorgerecht, witte wijn, zee, zeekraal, zilt
Avocadobootjes met grijze garnalen
Grijze garnalen en avocado vormen een gouden combinatie. Beide hebben een eerder delicate smaak die niet al te veel extra's nodig heeft om te schitteren. Met een paar extra smaakmakers maak je er feestelijke hapjes van die erg leuk presenteren in de schil van de avocado's. Niet moeilijk, lekker gezond én een beetje feestelijk.
Tags: amuse, apero, avocado, bezoek, dille, feest, feestelijk, fris, garnalen, gezond, grijze garnalen, guacamole, hapje, knoflook, koriander, limoen, low carb, mager, makkelijk, mayonaise, origineel, peterselie, schaaldieren, snel klaar, tapa, tapas, tussendoor, verfrissend, vis, voorgerecht, weinig werk
Oesters natuur
Oesters reserveren we graag voor feestelijke momenten. Deze uitzonderlijke lekkernij is immers wat prijziger en heeft een verfijnde smaak. Dit absolute basisrecept helpt je om ze op de meest pure en eerlijke manier klaar te maken.
Tags: amuse, aperitief, apero, chique, feest, feestelijk, fijnproever, fijnproeverij, hapje, kerst, kerstmis, nieuwjaar, oesters, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, peper, puur, voorgerecht, zee, zeevruchten, zout, zuiver
Scampi met geroosterde artisjok
De populariteit van scampi is eenvoudig te verklaren: een verfijnde, karakteristieke smaak die zich buitengewoon goed laat combineren met talloze ingrediënten. Eenvoud siert echter, denk maar aan die heerlijke klassiekers zoals scampi met look of diabolique. Dit eenvoudige recept (dat je best inzet als voorgerecht) kiest voor geroosterde artisjok: een ware delicatesse!
Nieuwe patatjes met erwten en koriander (Ottolenghi)
Aardappelen slechts een banaal bijgerecht? Niet wanneer je Yotam Ottolenghi zijn ding laat doen! In dit recept tovert hij krielaardappeltjes om tot een fris en pittig bijgerecht met erwten en koriander. Perfect bij talloze vis- en vleesbereidingen, bij een barbecue of gewoon zo!
Tags: aardappelen, aardappelsalade, barbecue, bbq, bij vis, bij vlees, bijgerecht, citroen, erwten, erwtjes, fris, geconserveerde citroen, groene peper, koriander, krielaardappelen, krieltjes, nieuwe patatjes, origineel, Ottolenghi, pittig, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, wereldkeuken, Yotam Ottolenghi
Bananenbrood met hazelnoten en chocolade (Sandra Bekkari)
Behalve een ideale manier om restjes banaan op te werken, is bananenbrood gewoon een heel lekker tussendoortje. Dat weet Sandra Bekkari ook, al is deze variant van haar - zoals je mag verwachten - net iets origineler en gezonder door pindakaas, hazelnoten én stukjes chocolade toe te voegen.
Tags: bananen, bananenbrood, chocolade, desert, gebak, gezonde variant, hazelnoten, koffie, low carb, noten, ontbijt, origineel, pindakaas, Sandra Bekkari, snack, thee, tussendoor, tussendoorte, verrassend, zoet, zoetigheid
Curry van groene groenten met noedels (Jeroen Meus)
Wie houdt van gerechten met een exotische insteek, zal dol zijn op dit vegetarische recept van Jeroen Meus. Met een flinke portie groene groentjes, groene curry en Japanse noedels zorgt hij voor een alledaags gerecht dat toch weet te verrassen.
Tags: asperges, Aziatisch, Azië, bonen, broccoli, courgette, curry, dagelijkse kost, erwten, exotisch, geen vlees, gember, gezond, groene curry, groene groenten, japan, Japans, Jeroen Meus, kokos, kokosmelk, kokosroom, koriander, limoen, noedels, Oosters, Orientaals, pasta, Udon, veel groentes, vegetarisch, veggie, vissaus, vitaminen, voor elke dag, wok, wokken, wokpan
Pasta met tomatenpesto en scampi (Sofie Dumont)
Voor een buikvullend, smaakvol en ietwat verrassend receptje kan je altijd terecht bij Sofie Dumont. Deze ladychef van eigen bodem kiest steevast voor leuke combinaties, zoals pasta met tomatenpesto en scampi. Verfijnd en toch alledaags.
Tags: alledaags, chili, chilipeper, citroen, gekonfijte kerstomaatjes, gezond, hazelnoten, italiaans, kerstomaatjes, knoflook, look, mager, mascarpone, mediterraans, noten, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pesto, rucola, scampi, scampi's, snel klaar, sofie dumont, spinazie, tomaten, tomatenpesto, volkoren pasta, voor elke dag, weinig werk, zomers, zonnig
Ragout met wortelen, bonen en gehaktballetjes (Sandra Bekkari)
Dit gerecht van Sandra Bekkari is een heerlijk gezond stoofpotje met veel groentjes en fijne gehaktballen voor het hele gezin. Ook wanneer je bezoek ontvangt is het een uitstekende keuze: al het werk kan je netjes op voorhand doen zodat het stoofpotje al staat de pruttelen wanneer je de deur opent.
Tags: aardappelen, boontjes, champignons, éénpansgerecht, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gezond, groene kruiden, groentebouillon, groenterijk, kalfsgehakt, krielaardappelen, krieltjes, kruiden, mager, op voorhand, peterselie, ragout, room, Sandra Bekkari, sjalot, sojaroom, sperziebonen, stoofpotje, stoverij, tuinkruiden, veel groenten, verse kruiden, wortel, wortelen
Spaghetti met verse tomaten en avocadopesto (Colruyt)
Snel klaar, vegetarisch en lekker hip? Colruyt weet naar welk recept jij op zoek bent: ontdek hieronder de bereidingswijze voor een vlotte spaghetti met een pesto op basis van avocado.
Tags: avocado, avocadopesto, basilicum, dieet, geen vlees, gezond, groentjes, hedendaags, hip, knoflook, look, mager, modern, noten, olijfolie, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pasta pesto, pesto, rucola, snel, spaghetti, tomaten, vegetarisch, veggie, verse tomaten, volkoren pasta, volkoren spaghetti, walnootpitten, walnoten
Ovengebakken kip ras-el-hanout
Wanneer je 'ras-el-hanout' ziet staan, weet je dat het een culinair reisje richting Marokko wordt. Dit kenmerkende kruidenmengsel bestaat uit wel meer dan 20 specerijen en geeft een typische, royale smaak aan talloze Noord-Afrikaanse gerechten. Bovendien combineert de mengeling vlotjes met vrijwel alle ingrediënten: zoals kip en groentjes, bijvoorbeeld.
Tags: aardappelen, afrika, Afrikaans, citroen, kip, kipfilet, kippendijen, knoflook, koriander, kruidenmengeling, kruidig, look, Marokkaans, Marokko, Noord-Afrika, Noord-Afrikaans, ovengebakken, ovengerecht, ovengeroosterd, ovenschaal, ovenschotel, ras el hanout, rode ui, smaakvol, specerijen, tijm, weinig werk, wortel, wortelen, zoete aardappel
Linzenbolognese (slowcooker)
Desondanks dat een bolognese-saus helemaal gericht is op vlees, kan je er met linzen een volwaardige en bijzonder lekkere vegetarische variant op maken. Door de saus klaar te maken met een slowcooker, geef je bovendien tijd aan alle ingrediënten om hun smaak helemaal en in alle rust te ontwikkelen.
Tags: basilicum, bolognese, bolognesesaus, brunoise, chili, chilivlokken, crock pot, geen vlees, gemalen kaas, groene linzen, italiaans, Italië, knoflook, kruidig, langzaam, linzen, mediterraans, oregano, pasta, selder, slow cooker, slowcooker, spaghetti, tomatensaus, traag gegaard, ui, vegetarisch, vegetarische variant, veggie, wortel, zonder vlees
Provençaalse mosselen met ovenfrietjes (Sandra Bekkari)
Leve het mosselseizoen! Deze plaatselijke lekkernij is buitengewoon lekker wanneer ze naturel worden klaargemaakt, maar omdat variëren én een extra portie groentjes nooit kwaad kan, presenteert Sandra Bekkari in dit recept haar variant met een Provençaal sausje, zelfgemaakte frietjes én homemade mayonaise.
Tags: basilicum, Bourgondisch, courgette, droge witte wijn, ei, feestelijk, Frankrijk, Frans, frieten, frietjes, gezonde variant, homemade, krielaardappelen, krieltjes, kruidig, look, mayo, mayonaise, mosselen, mosterd, op Provençaalse wijze, paprika, Provençaalse kruiden, Provencaalse saus, rozemarijn, Sandra Bekkari, schelpdieren, sjalot, tijm, tomatenblokjes, veel groentjes, vis, weekdieren, zelfgemaakt
Geroosterde bloemkool met linzen en bonen (Jamie Oliver)
Zelfs notoire vleeseters zullen deze heerlijke vegetarische bereiding van Jamie Oliver lusten. Door een bloemkool in te wrijven met een pittige curry en die in z'n geheel klaar te maken in de oven, gaat er een volledig nieuwe wereld van smaken open. Het stoofpotje met linzen en zwarte bonen maakt het vegetarische festijn compleet!
Tags: bloemkool, bonen, chutney, curry, exotisch, geen vlees, gerookte paprika, gestoofd, Indië, Indisch, Jamie Oliver, koriander, linzen, madras, madrascurry, mango, mango chutney, oven, ovengebakken, ovengebakken bloemkool, rode curry, selder, stoofpotje, tomaat, tomatenblokjes, veel groentjes, veganistisch, vegetarisch, wereldkeuken, wortel, zwarte bonen