Recepten - spekreepjes
Boerenkoolstamppot met spek en preiroom

De basis van dit gerecht is typisch voor Nederlands: een stamppot! Het concept is kinderlijk eenvoudig: aardappelen met een groente aanstoven en grof pureren. Boerenkool is een populaire keuze in dit soort democratische gerechten: lekker, goedkoop en gezond! Aangevuld met knapperige spekjes en een romig preisausje wordt dit een alledaags maar overheerlijk gerecht!
Tagged With: aardappelen, basisrecept, boerenkool, boerenkost, eenvoudig, graanmosterd, groene kool, grootmoeders keuken, Holland, kindvriendelijk, klassiek, kool, loskokende aardappelen, mosterd, Nederland, Nederlands, prei, preiroom, puree, romig, room, roomsaus, spek, spekjes, spekreepjes, stamppot, stoemp, stoofpot, stoven, voor elke dag
Bami Goreng (Piet Huysentruyt)

Bami Goreng kennen we uit Chinese (afhaal)restaurants. Hoewel lekker, sluit dat niet zo goed aan bij het originele, Indonesische gerecht dat 'gebakken noedels' betekent. Er bestaan talloze varianten van dit rijke gerecht, in dit recept doet Piet Huysentruyt ook zijn duit in het zakje met kip, spek en talloze groentjes.
Tagged With: Aziatisch, Azië, bami, bami goreng, broccoli, chili, chillipeper, China, Chinees, curry, eieren, eiernoedels, exotisch, Indonesië, Indonesisch, kerrie, ketjap, ketjap manis, kip, kipfilet, kippenblokjes, kippenbouillon, kippenreepjes, koriander, noedels, Oosters, Orientaals, pasta, prei, sambal, soja, sojasaus, sojascheuten, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, veel groentjes, wereldkeuken, wok, wokken, wortel
Parelhoen (Piet Huysentruyt)

Wie zin heeft in een feestelijke variant op een klassieke gebraden kip, kan het betrekkelijk eenvoudig houden door voor parelhoen te kiezen. Net als kip kan je de vogel eenvoudig braden en serveren met talloze sauzen en bijgerechten. De smaak is echter wat verfijnder en meer uitgesproken: perfect voor een speciale gelegenheid. Ontdek hieronder wat Piet Huysentruyt zijn favoriete recept is.
Tagged With: bouillon, champugnons, feest, feestelijk, gebraad, gebraden parelhoen, gerookt spek, gevogelte, kerst, kerstmis, kip, kippenbouillon, laurier, oud en nieuw, oven, ovengebakken, ovengerecht, parelhoen, Pasen, Piet Huysentruyt, speciaal, speciale gelegenheid, spek, spekblokjes, spekreepjes, tijm, wit vlees, witte wijn
Konijn op grootmoeders wijze

Konijn staat niet zo vaak meer op het menu. Geen wonder dat die typische, klassieke recepten met het (nochtans erg smaakvolle) vlees het meest populair blijven. Er valt dan ook niets in te brengen tegen die enige echte manier "op grootmoeders wijze!".
Tagged With: België, Belgisch, bruin bier, comfort food, feestdagen, frieten, frietjes, gerookt spek, gestoofd, grootmoeders keuken, herfst, kaneel, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, koken met bier, konijn, kroketjes, kroketten, op grootmoeders wijze, peterselie, puree, rozijnen, slaatje, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, stoven, stoverij, streekgerecht, suiker, traag garen, traag gegaard, typisch, ui, vlaams, Vlaanderen, wild, winter
Kalkoenblokjes in rodewijnsaus

Een rijkelijke saus maakt heel veel ingrediënten nog beter dan ze al zijn. In dit recept gaan we aan de slag met een klassieker van formaat uit grootmoeders keuken: een rode wijnsaus met erg veel smaak en karakter die heerlijk past bij malse kalkoenblokjes. Perfect wanneer het net iets feestelijker mag zijn.
Tagged With: bouillon, champignons, cognac, feestelijk, frieten, gerookt spek, gevogelte, grootmoeders keuken, honing, jagerssaus, kalkoen, kalkoenblokjes, kerstmis, knoflook, knolselder, krachtig, kroketjes, kroketten, laurier, Pasen, peterselie, rijk, rode wijn, rode wijnsaus, rodewijnsaus, roux, royaal, rozemarijn, rundsbouillon, saus, sjalot, spek, spekjes, spekreepjes, stoofpot, stoofpotje, stoverij, tijm, whisky, wortel, zondag, zondagse kost
Pasta carbonara met mosselen

Pasta carbonara behoeft geen introductie. Deze eenvoudige en smeuïge pasta met spek, ei en kaas is een snelle, smakelijke hap die altijd past. Dit recept geeft een verrassende twist aan deze Italiaanse topper: mosselen! Het sausje op basis van room en cider mag dan wel niet helemaal authentiek zijn, de volle aroma's zullen je zintuigen verwennen!
Tagged With: België, Belgisch, capellini, carbonara, cider, dragon, gerookt spek, italiaans, Italië, knoflook, leuk, linguine, look, met een twist, mosselen, origineel, pasta, pasta carbonara, peterselie, rode ui, room, rustiek, seafood, smeuïg, snel klaar, spaghetti, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, verrassend, vis en vlees, weinig werk, zeevruchten, zilt
Eén-pot-pasta met spek en spinazie

Om snel en makkelijk eten op tafel te toveren, is het een fijn idee om maar één pot vuil te maken. Het biedt niet alleen overzicht tijdens het koken, de afwas is nadien ook nog eens minimaal. Dit kindvriendelijke éénpansgerecht combineert eenvoudige klassieker: pasta, spek, spinazie en tomaatjes. Perfect als dagdagelijkse hap!
Tagged With: alledaags, één pot, éénpansgerecht, eenvoudig, efficiënt, gemakkelijk, gerookt spek, kerstomaat, kerstomaatjes, kerstomaten, kids, kindvriendelijk, makkelijk, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pijnboompitjes, pijnboompitten, simpel, slechts één pot, snel, spek, spekblokjes, spekreepjes, spinazie, tomaat, tomaatjes, vlot, voor elke dag, weinig afwas, weinig tijd, zwarte olijven
Pasta met roomkaas en spek

Een smakelijke pasta die snel klaargemaakt is kan niet ontbreken op het weekmenu. Wanneer het extra smeuïg mag zijn, is dit recept met roomkaas een aanrader. De knapperige spekjes, karakteristieke champignons en zachte erwtjes maken van deze alledaagse pasta een klein feest.
Tagged With: alledaags, champignons, dagelijks, dragon, erwten, erwtjes, gerookt spek, gerookte spekjes, graanmosterd, kids, kidsproof, kindvriendelijke, knoflook, look, mosterd, paddenstoelen, Parijse champignons, pasta, peterselie, rap, romig, room, roomkaas, sjalot, snel klaar, snel klaargemaakt, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, verse kaas, vlot, vlug, voor elke dag, voor kinderen, whiskey, whisky
Boerenworst met preistampot (Colruyt)

Het hoeft zeker niet elke dag iets speciaals of uniek te zijn. Wel integendeel, eenvoudige boerenkost mag regelmatig op het menu omdat het gewoon lekker en lekker gewoon is. De smeuïge stamppot van prei uit dit recept van Colruyt combineert perfect met een kwaliteitsvolle braadworst.
Tagged With: aardappel, aardappelen, alledaags, boerenkost, boerenworst, braadworst, Colruyt, eenvoudig, gerookt spek, gewoon, graanmosterd, kids, kidsproof, kinderen, kindvriendelijk, mosterd, preiringen, preiwit, puree, simpel, spek, spekblokjes, spekreepjes, stamppot, stoemp, Varken, varkens, varkensvlees, varkensworst, worst, worsten
Savooistoemp met spekjes

Tijdens de kille herfst- en wintermaanden is een simpele groentepuree altijd een veilige keuze. Het vraagt weinig werk, je kan eindeloos variëren en het is erg handig om extra groentjes in de allerkleinste eters te krijgen! Ontdek hieronder een fraai voorbeeld van authentieke boerenkost met savooi en spek.
Tagged With: aardappelen, alledaags, Belgisch, boerenkost, eenvoudig, gerookt spek, gewoon, groene kool, groentepuree, groentestoemp, grootmoeders keuken, kinderen, kinderen eten mee, kindvriendelijk, klassiek, laurier, mosterd, pickles, plaatselijk, puree, savooi, savooikool, savooipuree, savooistoemp, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, stoemp, typisch, van bij ons, vlaams, Vlaamse kost
Pasta met prei en spek

Niks mis met nu en dan een gouden klassieker op het menu te zetten. Sommige gerechten zijn immers snel klaar en lekker smaakvol. Zo is de combinatie pasta - spek - prei - room een waar dreamteam waar je regelmatig op kan terugvullen. Ontdek hieronder een eenvoudig basisrecept waar je niks verkeerd mee kan doen.
Tagged With: basis, basisrecept, beginner, comfort food, dagelijks, gerookt spek, kids, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, pasta, peterselie, prei, preiringen, romig, room, roomsaus, snel en makkelijk, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, voor elke dag, voor iedereen
Spruitjessoep met spek

Al wie nooit helemaal overtuigd is geweest over de culinaire kwaliteiten van spruitjes, moet dit soepje zeker eens klaarmaken. De smaak wordt wat milder en de stukjes gerookt spek passen er uitstekend mee. Herfst- en winterkost van de bovenste plank!
Tagged With: aardappel, alledaags, België, Belgisch, elke dag, gerookt spek, herfst, herfstsoep, kippenbouillon, lunch, makkelijk, mixer, peterselie, simpel, soep, spek, spekblokjes, spekreepjes, spruiten, spruitjes, tussendoor, voorgerecht, winter, winters, wintersoep
Varkenswangen in jagersaus (Jeroen Meus)

Fijnproevers weten dat niet de haas maar de wangetjes het allerlekkerste stukje varkensvlees zijn. De met vet dooraderde stukjes vlees worden botermals als je ze langzaam laat garen. Jeroen Meus maakt er in dit recept een waar festijn van door ze klaar te maken in een jagersaus met spekjes en champignons. Genieten maar!
Tagged With: België, Belgisch, Bourgondisch, champignon, champignons, dagelijkse kost, één, feest, feestelijk, frieten, gerookt spek, grootmoeders keuken, herfst, jager, jagersaus, jeneverbes, Jeroen Meus, kerstmis, klassiek, kroketjes, kroketten, kruidig, kruidnagel, langzaam, laurier, luxe, Marsala, met salade, mosterd, rode wijn, royaal, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, tijm, traag, traag gegaard, tv, typisch, Varken, varkensvlees, varkenswangen, varkenswangetjes, winter, witloof, witloofsalade, witloofslaatje, zondag
Biefstuk met pepersaus en knolselderpuree (Colruyt)

Het recepten-team van Colruyt weet dat regelmatig een gouden klassieker op het menu zetten een verstandige zet is. De typische gerechten uit grootmoeders keuken scoren immers zowel in smaak als eenvoud. Zoals een mals stukje biefstuk, een pittig peperroomsausje en een smeuïge knolselderpuree. Meer moet dat niet zijn!
Tagged With: aardappelen, aardappelpuree, basic, België, Belgisch, biefstuk, boerenkost, Colruyt, gerookt spek, groene peper, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, knolselder, knolselderpuree, knolselderstoemp, peper, peperbolletjes, peperroomsaus, pepersaus, puree, restaurantsteak, room, roomsaus, rund, rundsvlees, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, steak, stoemp, tuinkers, vlaams, Vlaanderen, waterkers
Pasta met chipolata, oesterzwam, spinazie en spek (Jeroen Meus)

Jeroen Meus is als beroemdste tv-kok van Vlaanderen van alle markten thuis. Ook voor een snelle, comfortabele kom dampende pasta ben je aan het juiste adres. Deze smeuïge pasta met stukjes worst is niet te versmaden!
Tagged With: bladspinazie, cayenne, cayennepeper, chipolata, comfort food, dagelijkse kost, één, gerookt spek, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kids, kinderen, kindvriendelijk, kruidig, look, oesterzwam, oesterzwammen, pasta, penne, romig, room, roomkaas, salie, spek, spekjes, spekreepjes, spinazie, tijm, tomatenblokjes, tv, worst, worstjes