Recepten - kristalsuiker
Gekarameliseerd witloof met serranoham (Ottolenghi)
Dit verrassende gerecht van Yotam Ottolenghi brengt allerlei smaken samen waarvan je misschien zelfs dacht dat ze nooit zouden passen. De gekarameliseerde witloofstronkjes worden naar een nieuwe dimensie gehesen met een smeuïge crumble en een plakje serranoham. Verrassend, eenvoudig en lekker als voor- of hoofdgerecht!
Tagged With: broodkruim, chapelure, crumble, gekarameliseerd, hoofdgerecht, karameliseren, karamelliseren, olijfolie, Ottolenghi, panko, parmezaan, parmezaanse kaas, peterselie, room, serrano, serranoham, slagroom, tijm, verrassend, voorgerecht, witlof, witloof, Yotam Ottolenghi, zuurdesem
American pancakes
Niks lekkerder dan een verse pannenkoek als middagmaal, dessert, ontbijt of tussendoortje. De Amerikaanse variant is echter zeker zo lekker om te proberen! Je kent ze allemaal uit Hollywood-films als een typisch ontbijt: netjes op elkaar gestapeld met een scheut esdoornsiroop en/of een klontje boter. American pancakes zijn niet alleen luchtiger en kleiner, ze zijn bovenal erg lekker!
Tagged With: American pancakes, amerika, amerikaans, bloem, boter, dessert, eieren, esdoornsiroop, feest, feestje, gist, hollywood, kids, kinderen, koffie, melk, ontbijt, pannenkoeken, siroop, snack, suiker, thee, tussendoor, tussendoortje, zoetigheid
Sinterklaastaart met witte chocoladeroom
Of het nu om de blijde komst van Sinterklaas te vieren op 5 of 6 december, of omdat je achteraf iets wil doen met al de kommen vol snoepgoed: deze snelle, smeuïge taart met witte chocolade en room past altijd.
Tagged With: 5 december, 6 december, chocolade, deeg, feest, feestelijk, gebak, kids, kinderen, kindvriendelijk, koekjes, koffie, leuk, marsepein, nagerecht, origineel, pakjesavond, Sint, sinterklaas, smeuïg, snoep, snoepgoed, speculaas, speculoos, suiker, taart, thee, tussendoor, tussendoortje, verrassend, witte chocolade, zoet
Italiaanse appeltaart (Piet Huysentruyt)
Met een appeltaart kan je altijd plezieren. Wie op zoek is naar een recept met een kleine twist, moet dit recept van Piet Huysentruyt zeker geprobeerd hebben. Door het klassieke recept aan de vullen met rijke smaken zoals zeste van citroen, malse rozijntjes en knapperige pijnboompitjes tover je een heerlijke Italiaanse variant op tafel.
Tagged With: alle seizoenen, alledaags, appel, appels, appeltaart, bakken, bloem, boter, cake, citroen, dessert, ei, eieren, feest, feestelijk, fruit, gebak, herfst, kids, kindvriendelijk, koffie, nagerecht, oven, Piet Huysentruyt, pijnboompitjes, pijnboompitten, rozijnen, suiker, taart, thee, toetje, verjaardag, vieruurtje, zeste, zoet, zoetigheid
Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies zijn in de Verenigde Staten een echt begrip. Deze malse koekjes met een royale hoeveelheid aan stukjes chocolade ontstonden er in de jaren dertig en behoren sindsdien tot het nationale erfgoed. Behalve erg lekker, zijn ze ook snel klaargemaakt met behulp van dit geweldige recept. Vergeet trouwens niet om er een lekker glas melk bij te drinken!
Tagged With: amerika, amerikaans, bakken, bloem, boter, bruine suiker, chocolade, chocolate, chocolate chip cookies, cookies, dessert, eieren, gebak, kinderen, kindjes, koek, koekjes, lichtbruine suiker, meel, melk, new york, oven, ovengebakken, patisserie, snack, suiker, tussendoor, USA, vegetarisch, veggie, VS, VSA, zoet
Zelf croissants maken
Een echte, kraakverse croissant als ontbijt is een hemelse smaaksensatie. Deze Frans specialiteit heeft dan ook de juiste balans tussen luchtig en knapperig. Heerlijk met wat confituur, boter of gewoon zo. Deze lekkernij zelf klaarmaken is niet voor beginners en neemt wat tijd in beslag, maar met dit recept kan een gevorderde bakker zeker en vast aan de slag.
Tagged With: bakken, bakkerij, bladerdeeg, bloem, boter, confituur, croissant, deeg, echte boter, expert, Frankrijk, Frans, gevorderd, gist, jam, knapperig, koffie, koffiekoek, lekkernij, luchtig, moeilijk, ontbijt, oven, patiserie, roomboter, snack, suiker, thee, tussendoor, vegetarisch, veggie, water, zelf bakken, zelf maken, zoet
Bananenbrood
Bananenbrood is vooral over de oceaan een populair gerecht. Het idee zou ontstaan zijn om bakpoederproducten te promoten of tijdens de Grote Depressie om verspilling tegen te gaan volgens. Hoe het ook zij, dit uiterst makkelijke recept is ideaal om bananen die niet zo vers meer om te toveren tot een zoet broodje dat je kan vergelijken met een cake. Het is lekker als ontbijt, tussendoortje of dessert en kan je naar hartenlust combineren met fruit, yoghurt, chocolade,... Er bestaan heel wat recepten, wij presenteren jou een vlot basisrecept waar iedereen mee aan de slag kan!
Tagged With: amerika, amerikaans, bakken, bakpoeder, bananen, bananenbrood, basis, basisrecept, beginner, bloem, brood, cake, eieren, fruit, kindvriendelijk, koken met restjes, kristalsuiker, makkelijk, ontbijt, oven, ovengebakken, snack, suiker, tussendoor, tussendoortje, USA, vanille, vegetarisch, veggie, Verenigde Staten, zoet
Spaghetti Bolognese (Roger van Damme)
Spaghetti bolognese heeft natuurlijk geen introductie nodig, het is een wereldberoemd gerecht dat vaak een favoriete keuze is. Net daardoor bestaan er heel wat varianten waarop je deze klassieker uit Italië kan bereiden. Ook bekende chefs vertellen graag hoe zij het aanpakken. In dit recept onthult chef-kok en meester-patissier Roger Van Damme zijn geheimen!
Tagged With: ajuin, alledaags, basilicum, bolognaise, bolognaisesaus, bolognese, comfort food, gehakt, gemengd gehakt, geraspte kaas, italiaans, Italië, kaas, kerstomaten, kids, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, knoflook, kruiden, kruidig, look, pasta, Provençaalse kruiden, roger van damme, rozemarijn, spaghetti, tijm, tomaten, tomatensaus, ui
Citroenrol
Veel lekkere nagerechtjes (of tussendoortjes) vallen zwaar op de maag. Dat kan je vermijden door 'een zuurtje' toe te voegen. Dat concept wordt heel letterlijk gebruikt in dit originele recept: luchtig, opgerold deeg met lemon curd (een typisch Britse spread op basis van citroen en ei), afgewerkt met witte chocolade. Tijd voor Afternoon Tea!
Tagged With: bakken, beslag, Brits, cake, cake rol, cakerol, chocolade, citroen, citroenen, deeg, dessert, eieren, Engeland, fris zuur, gebak, Groot-Brittanië, koffie, lemon, lemon curd, luchtig, nagerecht, nagerechtje, opgerold, opgerolde cake, oven, snack, suiker, thee, tussendoor, tussendoortje, vegetarisch, veggie, vieruurtje, witte chocolade, zoet, zuur, zuurtje
Irish stew (Ottolenghi)
Behalve Guinness en Jameson is Irish Stew het meest populaire exportproduct van Ierland. Deze hartverwarmende en comfortabele stoofpot is als een warm dekentje op een gure avond. Het recept is danig bekend dat zelfs Yotam Ottolenghi er een variant op heeft bedacht! Zijn versie is wat avontuurlijker, vraagt voldoende tijd en zit bovenal propvol royale smaken.
Tagged With: aardappel, aardappeltjes, appelsien, comfort food, fusion, gestoofd, graan, graantjes, groene kruiden, Ierland, Iers, Irish, irish stew, knoflook, knolselder, kruidig, lam, lamskoteletjes, lamskoteletten, lamsvlees, look, oregano, Ottolenghi, peterselie, raap, rapen, Saint-Patrick, Saint-Patricksday, sinaasappel, sjalot, smaakvol, stew, stoofpot, stoofpotje, stoverij, tijm, wereldkeuken, witte wijn, wortel, wortelen
Appelbollen met frangipane (Jeroen Meus)
Niets mis met een klassieke appelbol, voor Jeroen Meus mag het echter nu en dan ietsje meer zijn. Daarom gaf hij deze lekkere klassieker een geslaagde update door er frangipane aan toe te voegen. Zalig als dessert of tussendoortje bij een tas koffie of thee.
Tagged With: amandel, appel, appelbol, appelbollen, bakken, bladerdeeg, bloem, bloemsuiker, boter, dagelijkse kost, deeg, dessert, eieren, frangipane, gebak, gesuikerd, Jeroen Meus, kaneel, koek, koffie, kristalsuiker, nagerecht, oven, snack, suiker, thee, tussendoor, tussendoortje, zoet
Appelbollen
Een regelrechte klassieker die helemaal niet zo moeilijk om maken: appelbollen! Deze lekkernij is vooral in de provincie Antwerpen populair op 'Verloren maandag', maar past het hele jaar door op eender welke gelegenheid. Lekker als zoet tussendoortje of heerlijk nagerecht.
Tagged With: Antwerpen, appel, appelbol, appelbollen, appelen, bakken, België, Belgisch, bladerdeeg, dessert, driekoningen, ei, feestdag, gebak, jonagold, kaneel, koffie, nagerecht, oven, poedersuiker, snack, suiker, thee, traditie, traditioneel, tussendoor, tussendoortje, vegetarisch, veggie, verloren maandag, zoet
Herfsttaart
Voor een geslaagde taart hoef je het niet ver te zoeken. De klassieke basisbereiding (bloem, suiker, boter en bloem) voor een cake kan je ook perfect gebruiken om een eenvoudige maar lekkere taart te maken. Gekoppeld met typisch seizoensfruit zorg je voor een geslaagd dessert.
Tagged With: abrikozenconfituur, appel, appelen, bakken, bloem, boter, cake, eieren, gebak, herfst, herfstseizoen, herfsttaart, kaneel, koffie, oogst, oven, peer, peren, seizoen, suiker, taart, thee, tussendoortje, verjaardag, verjaardagsfeestje, winter, winterseizoen, zoet
Trifle met blauwe bessen en vlierbloesemsiroop
Door een trifle als toetje klaar te maken kan je leuk variëren en verrassen. Het ziet er bovendien lekker uit en vraagt niet zo veel moeite. De basis van deze variant bestaat uit blauwe bessen en vlierbloesemsiroop. Een originele combinatie die zeker en vast in de smaak zal vallen.
Tagged With: bessen, blauwe bessen, blauwe bessencoulis, Brits, cake, chique, classy, coulis, deftig, dessert, Engeland, Engels, gesuikerd, Groot-Brittanië, high tea, hotelcake, koffie, laagjes, mascarpone, nagerecht, snack, suiker, thee, toetje, trifle, tussendoor, tussendoortje, vlierbessen, vlierbessensiroop, vlierbloesem, vlierbloesemsiroop, yoghurt, zoet
Luikse pensen met tomatensaus en aardappelen (Jeroen Meus)
Voor smakelijke en oerdegelijke dagelijkse kost moet je bij Jeroen Meus zijn. De sympathieke tv-kok slaagt er telkens weer in om met typische en betaalbare ingrediënten iets lekkers op tafel te toveren. Zo is dit meesterlijk eenvoudig gerecht perfect op een doordeweekse avond; Luikse pensen met een kruidig tomatensausje en gekookte patatjes. Soms moet dat echt niet meer zijn.
Tagged With: aardappel, aardappelen, alledaags, beginner, België, Belgisch, boerenkost, dagelijkse kost, doordeweeks, één, gekookte aardappelen, gewoon, Jeroen Meus, Luikse pens, Luikse pensen, pens, pensen, simpel, snel klaar, snel klaargemaakt, tomaat, tomatensaus, voor elke dag, witte pens, witte pensen, worst