Recepten - Vlees - Varken
Gepaneerde koteletten op Italiaanse wijze

Een ouderwetse varkenskotelet is een lekker stukje vlees dat we gerust weer wat vaker op het menu mogen zetten. Veel mensen zijn er echter minder dol op omdat het vlees snel taai wordt wanneer je het bak. Daar is dit originele recept de perfecte oplossing voor: dankzij een knapperig korstje met Italiaanse kruiden blijft het vlees extra mals.
Tagged With: basilicum, citroen, eenvoudig, ei, frituren, italiaans, Italië, kotelet, mals, mals vlees, mediteraans, met pasta, oregano, origineel, paneermeel, paneren, panko, paprikapoeder, salie, Varken, varkenskotelet, varkensvlees, verrassend, voor elke dag, zuiders
Pasta met gehakt en witte kool

Witte kool is een voedzame en dankbare wintergroente waar je alle kanten mee uit kan. Ook een simpele pasta met gehakt, bijvoorbeeld. Perfect voor die dagelijkse zoektocht naar lekker, betaalbaar en makkelijk eten.
Tagged With: boter, comfort food, dagelijks, erwtjes, gehakt, gemengd gehakt, herfst, kindvriendelijk, makkelijk, pappardelle, parmezaanse kaas, pasta, snel klaar, tagliatelle, tijm, voor elke dag, winter, witte kool
Provençaalse gehaktballetjes met rijst (Jeroen Meus)

Jeroen Meus houdt van klassiekers, maar geeft ze even graag een leuke twist. Klassieke gehaktballen met tomatensaus tovert hij in dit recept om tot een Provençaalse variant. Heerlijk met wilde rijst, maar ook puree is een uitstekende keuze.
Tagged With: courgette, dagelijkse kost, één, ei, Frankrijk, Frans, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gele paprika, gemengd gehakt, Harissa, Jeroen Meus, kindvriendelijk, knoflook, komijn, kruidig, krulpeterselie, laurier, look, olie, oregano, paneermeel, paprika, paprikapoeder, passata, peterselie, provençaals, Provençaalse kruiden, puntpaprika, puree, ratatouille, rijst, rode paprika, rozemarijn, rucola, selder, sjalotten, tijm, tomaten, tomatenpuree, tomatensaus, ui, wilde rijst, witte wijn, zuiders
Zalm forestière

Surf and turf, zee en land, vis en vlees: noem het hoe je wil - de combinatie kan ontzettend lekker zijn. Dit snelle en gevarieerde gerecht combineert een traditioneel "houthakkerspannetje" (spek, aardappel, champignons, bonen & kruiden) met een malse zalmfilet. Heerlijk en toch alledaags.
Tagged With: aardappelblokjes, boontjes, champignons, éénpansgerecht, forestière, gerookt spek, groene bonen, houthakkerspannetje, kastanjechampignons, paddenstoelen, peterselie, rundsbouillon, rundsfond, salie, spek, spekblokjes, spekreepjes, sperziebonen, surf and turf, tijm, tuinkruiden, vis, vis en vlees, zalm, zalmfilet, zee
Salade met Luikse pens

Vergeet het idee dat salades enkel uit rauwkost moeten bestaan. Een salade kan net zo goed een volwaardige maaltijd zijn die zelfs lauw of warm kan geserveerd worden. In Luik zijn ze bijzonder trots op hun 'Salade Liégeoise': een royale salade met boontjes, aardappel en spek. In dit recept bouwen we verder op dat concept en kiezen we voor een andere trots uit dezelfde stad: Luikse pensen.
Tagged With: aardappel, aardappelblokjes, België, Belgisch, bonen, boontjes, dressing, eenvoudig, ei, groene bonen, hartig, kruidenazijn, licht, lichte maaltijd, Luikse pensen, Luikse salade, lunch, makkelijk, mosterd, olijfolie, pensen, peterselie, rode ui, salade, sla, slahart, sperziebonen, voorgerecht, witte pens, zacht ei
Rigatoni met venkelworstsaus (Ottolenghi)

Volgens Ottolenghi is het cruciaal dat elke (thuis)kok enkele geweldige recepten voor een tomatensaus achter de hand heeft. Altijd lekker, ook voor de allerkleinste. Voor de tomatensaus in dit recept gebruikt Yotam venkelworstjes, wat een enorme smaakbom is. De (optionele) afwerking met enkele toefjes verse pesto maakt er een doordeweeks en toch royaal gerecht van.
Tagged With: ansjovis, basilicum, gerookte paprika, italiaans, Italië, kids, kindvriendelijk, knoflook, look, mediterraan, mediterraans, op voorhand, Ottolenghi, pasta, pecorino, pesto, pittig, rigatoni, rode wijn, tomaten, tomatensaus, venkel, venkelworst, venkelzaad, Yotam Ottolenghi, zuiders, zwarte olijven
Varkenshaas met broccoligratin

De meest eenvoudige en beproefde recepten, zijn vaak de beste. Niet onlogisch, er is immers een reden waarom we er graag naar terug blijven grijpen. Denk bijvoorbeeld aan een sappige varkenshaas: peper, zout, correct bakken en klaar. Net zoals aardappelen gratineren met een kaassausje en een groente. Heerlijke boerenkost!
Tagged With: aardappelen, alle seizoenen, boerenkost, broccoli, eenvoudig, gratin, gratineren, kaassaus, klassiek, oven, ovengebakken, simpel, Varken, varkenshaas, voor jong en oud, weinig ingrediënten
Sint-jakobsnootjes en risotto met erwtjes, chorizo en munt (Jeroen Meus)

Een (voor)gerechtje dat best chique is en toch niet vreselijk veel werk of moeilijke technieken vereist? Jeroen Meus heeft wat je zoekt: een smeuïge maar frisse risotto met erwtjes, chorizo en bovenal heerlijke Sint-jakobsnootjes. Iets duurder, maar elke euro waard!
Tagged With: chorizo, coquilles, dagelijkse kost, erwten, erwtjes, feest, feestelijk, groentebouillon, Jeroen Meus, kerst, kerstmis, laurier, luxe, luxueus, munt, nieuwjaar, oudjaar, parmezaanse kaas, Pasen, rijst, risotto, Sint-Jakobsnoten, tijm, vis en vlees, voorgerecht
Antipasti-salade met kikkererwten

Salades saai? Niet als je deze volwaardige en geweldig smaakvolle salade hebt geprobeerd. Antipasti zijn de typische, gevarieerde hapjes die in Italië als aperitiefhapje worden geserveerd. Deze salade voegt verschillende ingrediënten uit die categorie samen in een royale salade die schittert als lunch of lichte maaltijd. De flinke portie kikkererwten zorgt er voor dat brood overbodig wordt en je een gezond maar voldaan gevoel hebt.
Tagged With: anitpasti, antipasto, aperitief, artisjok, artisjokharten, babyspinazie, diner, italiaans, Italiaanse kruiden, Italië, kerstomaatjes, kerstomaten, kikkererwten, knoflook, licht, low carb, lunch, mediterraans, mosterd, mozzarella, mozzarellaballetjes, olijfolie, olijven, pepperonici, rode ui, salade, salami, spinazie, trostomaatjes, trostomaten, zwarte olijven
Parelcouscous met chorizo en halloumi

Snel, lekker en ontzettend smaakvol dankzij de pittige chorizo-worst. Dat is dit zuiderse recept met slechts een handvol ingrediënten kort en bondig omschreven. Perfect om op een drukke weekdag iets klaar te maken dat extra zon laat schijnen. Ook leuk als bijgerecht op een barbecue of snelle lunch.
Tagged With: artisjok, barbecue, bbq, chorizo, comfort food, Frans, grieks, halloumi, italiaans, lauw, lunch, mediterraans, middellandse zee, oregano, parelcouscous, pittig, rucola, simpel, snel klaar, Spaans, vakantie, warm of koud, zonnig, zuiders, zuiderse smaken
Familielasagne (Jamie Oliver)

Zelf lasagne maken is geen klein werk, het geeft echter ontzettend veel voldoening en levert in één klap eten voor verschillende keren (of een grote groep) op. Jamie Oliver is dol op lasagne en presenteert in dit recept zijn versie voor de hele familie. Succes gegarandeerd. Tip: maak de ragù een dag op voorhand, die moet immers lekker lang pruttelen.
Tagged With: batch cooking, bolgnaisesaus, bolognese, cheddar, familie, gehakt, gemengd gehakt, grote groep, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kaassaus, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, lasagna, lasagne, laurier, oven, ovengebakken, ovenschotel, prei, pruimtomaat, ragu, rozemarijn, rundsgehakt, selder, spek, tomaten, tomatenpuree, tomatensaus, ui, varkensgehakt, witte saus, wortel
Cappellini met spekjes, paprika en olijven (Colruyt)

Voor een lekkere pasta vol groentjes waar je het hele gezin mee laat smullen kan je rekenen op het kookteam van supermarkt Colruyt. De fijne cappellini (iets dunner dan spaghetti) past perfect bij de knapperige spekjes en smaakvolle paprikareepjes.
Tagged With: basilcum, capellini, Colruyt, familie, gerookt spek, italiaans, Italië, kindvriendelijk, kruidig, laurier, mediterraans, olijven, paprika, paprikareepjes, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, spaghtti, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, tijm, voor elke dag, zomers, zwarte olijven
Abdij-gehaktbrood

Vandaag de dag zijn we dan wel niet bijzonder religieus meer in onze contreien, we waarderen nog steeds talloze, culinaire tradities die we danken en vooral koesteren aan het kloosterleven. Dit recept bouwt verder op dat idee: een eenvoudig gehaktbroodje met net dat ietsje meer, dankzij stukjes gerookt spek, abdijkaas en fijne smaakmakers.
Tagged With: abdij, abdijkaas, België, Belgisch, bier, Chimay, gehakt, gehaktbrood, gehaktbroodje, gemengd gehakt, gerookt spek, kaas, kalfsvlees, klooster, Maredsous, Meatloaf, mosterd, oven, rundsvlees, spek, tijm, varkensvlees, vlees, walnotenolie
Varkenskotelet met Blackwellsaus (Wout Bru)

Klassiekers uit grootmoeders kookboek hebben hun vaste plek in talloze restaurants en huishoudens. Het zijn beproefde recepten die weinig marge nodig hebben omdat ze in al hun eenvoud perfect zijn. Sterrenchef Wout Bru is bijvoorbeeld dol op een sappige varkenskotelet met Blackwellsaus - een romige saus met pickles. Ontdek hieronder zijn recept.
Tagged With: Belgisch, blackwell, Blackwellsaus, Brits, Engeland, Engels, grootmoeders keuken, kalfsfond, kalfskotelet, klassiek, klassieker, kotelet, koteletten, pickles, room, roomsaus, saus, sausje, sjalot, traditioneel, varkenskoteletten, vlaams, Wout Bru
Linguine met spinaziepesto en gehaktballen

Op zoek naar een lekker familierecept dat je op elke dag kan inzetten? Deze pasta met spinaziepesto en bovenal lekkere gehaktballetjes is wat je zoekt.
Tagged With: cashewnoten, cashews, elke dag, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemalen kaas, kids, kindvriendelijk, linguine, makkelijk, noten, olijfolie, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pecorino, pesto, spaghetti, spinaziepesto