Het succes van gratin is simpel te verklaren: je kan er letterlijke alle windrichtingen mee op. Ook een zomerse, Italiaanse gratin met - jawel - puree (vol groentjes) kan perfect. Dit supereenvoudige en verrassende recept doet er bovendien fakkelspek bij: dunne reepjes gemarineerd spek die op satéprikkers worden gedraaid en tijdens het barbecueseizoen overal te vinden zijn.
Het succes van gratin is simpel te verklaren: je kan er letterlijke alle windrichtingen mee op. Ook een zomerse, Italiaanse gratin met - jawel - puree (vol groentjes) kan perfect. Dit supereenvoudige en verrassende recept doet er bovendien fakkelspek bij: dunne reepjes gemarineerd spek die op satéprikkers worden gedraaid en tijdens het barbecueseizoen overal te vinden zijn.
Servings | Prep Time | Cook Time |
4personen | 15minuten | 45minuten |
Servings | Prep Time |
4personen | 15minuten |
Cook Time |
45minuten |
Ingredients
- 800 gram loskokende aardappelen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 0,5 andijvie
- 1 scheutje melk
- 8 satés fakkelspek
- 2 eetlepels broodkruim
- 4 eetlepels Parmezaanse kaas vers geraspt
- 2 eetlepel pijnboompitjes
- Italiaanse kruiden
- olijfolie
- peper en zout
Servings: personen
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Schil de aardappelen en breng ze in een ruime pot met gezouten water aan de kook.
- Pel ondertussen de ui en snipper grof. Pel de teentjes knoflook. Versnijd de courgette en aubergine in hapklare stukjes.
- Doe de groentjes op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie, peper, zout en wat Italiaanse kruiden. Laat 20 minuutjes gaar roosteren in een voorverwarmde oven (160°).
- Spoel ondertussen de andijvie. Laat goed uitlekken en snipper dan fijn. Voeg de andijvie, eenmaal de aardappelen bijna gaar zijn, toe aan de pot en laat nog even mee garen.
- Giet de aardappelen met de andijvie af. Voeg de ovengeroosterde groentjes samen met een scheutje melk toe. Stamp tot een rustieke puree, voeg olijfolie naar wens toe om de puree smeuïger te maken. Breng verder op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden.
- Lepel de puree in een ovenschaal en strijk glad. Laat even rusten en zet ondertussen de (warme) oven op grill-stand.
- Meng het broodkruim met de Parmezaanse kaas en de pijnboompitjes. Strooi uit over de puree en besprenkel met nog wat olijfolie.
- Rits de spekrolletjes van de stokjes en versnijd in grove, hapklare stukken. Schik ze op de puree.
- Schuif de schotel in de oven en laat nog 10 à 15 minuutje gratineren tot de stukjes spek knapperig maar mals zijn. Smakelijk!
Share this Recipe
Speak Your Mind