Kalkoen | Kalkoen |

 

Recepten - Vlees - Gevogelte - Kalkoen

Kalkoengebraad met krieltjes, selder en venkel (Jeroen Meus)

Kalkoengebraad met krieltjes, selder en venkel (Jeroen Meus)
Heel klassiek, best gezond en toch feestelijk. Dat is hoe je dit smakelijke recept van Jeroen Meus het best kan omschrijven. Zowel op een alledaagse dag als een gezellig kerstfeest misstaat deze bereiding niet: een sappig kalkoengebraad met geroosterde krieltjes, groentjes en een snelle mosterdsaus is al wat je nodig hebt om heerlijk te tafelen.

Kalkoengyros met rijst (Sandra Bekkari)

Kalkoengyros met rijst (Sandra Bekkari)
Fans van Sandra Bekkari zullen opnieuw vrolijk worden van dit heel volledige en voedzame recept: met magere kalkoen- en paprikareepjes maakt ze een klassieke gyros, aangevuld met zilverrijst en erwtjes. Het resultaat is, zoals je van Sandra mag verwachten, enorm smaakvol en compleet zonder ongezond te worden.

Kalkoenblokjes in rodewijnsaus

Kalkoenblokjes in rodewijnsaus
Een rijkelijke saus maakt heel veel ingrediënten nog beter dan ze al zijn. In dit recept gaan we aan de slag met een klassieker van formaat uit grootmoeders keuken: een rode wijnsaus met erg veel smaak en karakter die heerlijk past bij malse kalkoenblokjes. Perfect wanneer het net iets feestelijker mag zijn.

Griekse kip met muntyoghurt (Sandra Bekkari)

Griekse kip met muntyoghurt (Sandra Bekkari)
Een snelle en gezonde hap bereiden kan vlot met de oven. Ook Sandra Bekkari gebruikt die techniek graag, het vraagt immers weinig moeite en je kan eindeloos variëren. Voor dit recept trekt ze de Griekse kaart, waarbij vooral de frisse yoghurt met munt een verfrissend accent garandeert.

Oosterse kalkoenblokjes met pompoen (slowcooker)

Oosterse kalkoenblokjes met pompoen (slowcooker)
Iedereen die al met een slow cooker gewerkt heeft, weet dat stoofpotjes helemaal tot hun recht komen in dit doeltreffend toestel. Door de lange gaartijd hebben alle ingrediënten extra veel tijd om smaak af te geven en lekker mals te worden, zonder dat de structuur verdwijnt. Dit heerlijke gerecht is een ideale kennismaking: zachte pompoenblokjes die perfect passen bij botermalse kalkoen in een oosters sausje.

Mediterraanse kalkoenstoverij (slowcooker)

Mediterraanse kalkoenstoverij (slowcooker)
Fans van veel smaak zullen dit recept absoluut kunnen appreciëren. De mediterraanse keuken bestaat immers niet echt, het is zo'n ruim gebied dat het een noemer is om veel verschillende stijlen te duiden (Frans, Italiaans, Spaans, Noord-Afrikaans, Arabisch,...). Die waaier aan smaken en invloeden komt heel uitgebreid aan bod in dit originele recept dat bovendien al het werk aan jouw slowcooker overlaat.

Exotisch kalkoenstoofpotje met kokosmelk (Colruyt)

Exotisch kalkoenstoofpotje met kokosmelk (Colruyt)
Wie aan stoofpotjes denkt, denkt vlug aan typische winterkost. Hoewel daar niets mis mee is, kan je het ook in meer exotische oorden gaan zoeken. Dit recept van Colruyt - dat je bij voorkeur een dag op voorhand maakt - gaat de oosterse toer op door mals kalkoenstoofvlees te combineren met kokos, prei en bamboescheuten. Lekker, origineel en absoluut het proberen waard!

Kalkoenstoverij

Kalkoenstoverij
Hoewel er weinig gerechten zijn die kunnen opboksen tegen onze nationale trots - stoofvlees, natuurlijk! - zijn er heel wat meer bereidingen van gestoofd vlees die om duimen en vingers af te lekken zijn. Stoverij van kalkoen is bijvoorbeeld erg smaakvol, lekker mals en niet moeilijker om te maken. Met dit verrassende maar eenvoudige recept scoor je zeker en vast!

Kerstpasta met kalkoen

Kerstpasta met kalkoen
Kerstmis staat bij heel veel mensen garant voor royale maaltijden met uitgelezen ingrediënten. Pasta lijkt daar misschien minder bij te passen. Dit toffe recept moet dat idee ontkrachten: met malse kalkoen (eventueel een restje van de gevulde kalkoen?), groene tagliatelle en rode paprikareepjes maak je een lekkere en feestelijke pasta die Kerstmis alle eer aandoet!

Zuiders kalkoenstoofpotje met rijst (Sandra Bekkari)

Zuiders kalkoenstoofpotje met rijst (Sandra Bekkari)
Wanneer je wat meer (spreekwoordelijke) zon aan je keuken wil toevoegen zonder angst voor een kilootje extra, ben jij bij dit toffe recept van Sandra Bekkari aan het juiste adres. De combinatie van malse kalkoenblokjes met een kruidig tomatensausje en fijne rijst is perfect om op een doordeweekse dag zomers en een tikje exotisch te dineren.

Pennoni met kalkoenreepjes en romanesco

Pennoni met kalkoenreepjes en romanesco
Het fijne aan pasta is dat ze in alle vormen bestaan en je er alle mogelijke soorten bereidingen mee kan klaarmaken. In dit recept gaan we aan de slag met pennoni (het iets grote broertje van de beroemde penne), kalkoenreepjes, romanesco (de voorvader van bloemkool en broccoli) en een luchtig roomsausje. Simpel, lekker en toch een beetje speciaal!

Exotisch linzenstoofpotje met kalkoen en broccoli

Exotisch linzenstoofpotje met kalkoen en broccoli
Zin om buiten de culinaire landsgrenzen te treden? Mag het zelfs wat exotischer zijn? Hou je van rijke en volle smaken? Kook je graag gezond? Is één pan afwassen al meer dan genoeg werk voor jou? Zoek niet verder, dit recept is helemaal wat je zoekt!

Waterzooi van kalkoenfilet en spinazie (Colruyt)

Waterzooi van kalkoenfilet en spinazie (Colruyt)
Waterzooi is een lekkere specialiteit uit België. Het idee is simpel: je maakt een stevig éénpansgerecht dat het midden houdt tussen soep en een stoofpot. Het allerleukste aan een waterzooi is dat je eindeloos kan variëren met ingrediënten. Dit recept helpt je een smaakvolle versie te maken met botermalse kalkoen en smeuïge spinazie.

Kalkoengyros met groenterijst (Jeroen Meus)

Kalkoengyros met groenterijst (Jeroen Meus)
Dit leuke recept van Jeroen Meus is ideaal om enkele smakelijke Griekse invloeden door je keuken te laten waaien! Met lekker gemarineerde kalkoengyros, een fijne groenterijst en een knapperige ijsbergsalade met Griekse yoghurt zal je heel wat gasten, van jong tot oud, verrassen.

Sappig kalkoengebraad met champignons in whiskeysaus en aardappelgratin

Sappig kalkoengebraad met champignons in whiskeysaus en aardappelgratin
Tijdens de kerstdagen kan kalkoen niet op het menu ontbreken. Dit smakelijke vlees is, indien je het sappig kan bereiden, een ware traktatie voor jong en oud. Dat sappig is niet zo makkelijk, bovendien vragen ook de feestelijke garnituren - zoals aardappelgratin en champignons in een whiskeysausje - ook veel aandacht. Paniek? Niet nodig, dit recept helpt je de feestdagen doorkomen als een volleerde kok!