Recepten - witte vis
Thaise vissoep

Een maaltijdsoep is een leuke en gezonde manier om je weekmenu van extra variatie te voorzien. Door voor overwegend Thaise ingrediënten te kiezen geef je er zelfs een extra twist aan. Laat je verleiden door de ronde smaak van deze soep met kokos, tomaat,, curry, soja, vis, scampi en knapperige groentjes.
Tagged With: Azië, curry, currypasta, exotisch, gezond, groene curry, kabeljauw, kokosmelk, kokosroom, koriander, lent-ui, low-carb, maaltijdsoep, mager, Oosters, Orientaals, Pangasius, paprika, peultjes, rode curry, scampi, soep, sojasaus, Thailand, Thais, Thaise vissaus, Thaise vissoep, tilapia, tomatenblokjes, vis, vissaus, wereldkeuken, witte vis
Krokant schelvishaasje met tartaarsaus (Wout Bru)

Sterrenchef Wout Bru kiest in dit recept voor eenvoud. Het is het soort gerecht dat hij graag voor zichzelf maakt: niet al te moeilijk, met verfijnde producten en geweldig smaakvol. Het krokante schelvishaasje is verfijnd en toch alledaags, wat perfect past bij een zelfgemaakt tartaarsausje.
Tagged With: alledaags, augurk, augurkjes, dragon, fish and chips, gebakken krieltjes, gebakken vis, gepaneerd, kaas, kappertjes, korst, krielaardappelen, krieltjes, mayonaise, noordzee, origineel, paneren, parmezaanse kaas, schelvis, schelvishaasje, tartaar, tartaarsaus, veldsla, vis, visfilet, witte vis, Wout Bru, zee
Skreifilet met pittige uienkorst

Skrei is extra smaakvolle kabeljauw die rond Valentijn in seizoen is. Daarom wordt het vaak als 'lovefish' verkocht. Fijn aan deze stevige, witte vissoort is dat ze heel smaakvol is en daardoor weinig nodig heeft. Dit recept toont je bijvoorbeeld hoe een eenvoudig uienkorstje met wat pit voor een verrassend simpel resultaat kan zorgen!
Tagged With: ajuin, beginner, bieslook, broodkruim, chili, chilipeper, citroen, eenvoudig, kabeljauw, kabeljauwfilet, korst, korstje, lovefish, makkelijk, olijfolie, oven, ovengebakken, ovengerecht, peterselie, pijnboompitjes, pikant, pittig, skrei, skreifilet, stevige vis, ui, uienkorst, valentijn, vis, witte vis
Skrei in papillot met courgette en spinazie

Rond Valentijn is Skrei, een jonge kabeljauw met extra veel smaak, net in seizoen. Perfect om verzorgde gerechten mee te maken waar je al wie je lief hebt mee kan verrassen. Voor wie angst heeft dit mals stukje vis te verknoeien; 'en papillote' is dan de perfecte kooktechniek. Alle ingrediënten worden netjes samen klaargestoomd in dit verfijnde, zelfs feestelijke recept met spinazie en courgette.
Tagged With: babyspinazie, bakpapier, barbecue, basilicum, bbq, beginner, bieslook, bladspinazie, citroen, courgette, easy, failproof, gestoomd, groene kruiden, kabeljauw, kabelkauwfilet, knoflook, look, makkelijk, olijfolie, olijven, oven, ovengebakken, pakketjes, papilot, papilotte, peterselie, pijnboompitjes, pijnboompitten, skrei, skreifilet, spinazie, stomen, valentijn, vis, witte vis, zwarte olijven
Zeebaars met saffraanrisotto en zeekraal (Colruyt)

Wie houdt van een luxueus (voor)gerecht met verfijnde smaken uit de zee, zal zonder twijfel dit recept willen proberen. Het receptenteam van Colruyt bedacht een smeuïge en feestelijke risotto met saffraan, gecombineerd met zeebaars en zeekraal. Een heerlijk recept voor echte lekkerbekken!
Tagged With: bezoek, chique, Colruyt, feest, feestelijk, kerst, kerstmis, kreeftenfond, lompviseieren, luxueus, nieuwjaar, noordzee, oud en nieuw, oudjaar, parmezaan, parmezaanse kaas, party, rijst, risotto, romantisch, saffraan, saffraanrisotto, schaaldieren, smeuïg, starter, valentijn, vis, visgerecht, visgerechten, voorgerecht, witte vis, zeebaars, zeekraal, zeevruchten, zilt
Ovenschotel met vis en champignons

Het fijne aan een ovenschotel is dat je er talloze ingrediënten in kwijt kan, veel op voorhand kan klaarmaken en alles in één kom kan serveren op tafel. Extra leuk wanneer je bezoek verwacht. Deze verfijnde ovenschotel bevat stukjes vis, champignon en aardappel die overgoten worden met een smeuïg roomsausje met mosterd. Genieten maar!
Tagged With: Belgisch, bezoek, champignon, champignons, comfort food, dragon, éénpansgerecht, kabeljauw, kastanjechampignons, mosterd, mosterdsausje, noordzee, op voorhand, oven, ovengebakken, ovenschotel, romig, room, roomsaus, roomsausje, tijm, verfijnd, vis, visblokjes, visschotel, witte vis, witte wijn, zalm, zalmblokjes
Spaans stoofpotje met chorizo en kabeljauw

Wie al wat avontuurlijk durft te zijn in de keuken, weet dat vis en vlees prima gecombineerd kunnen worden. Dat gegeven kom je wel vaker tegen in landen met een ruime kuststrook. Zo combineren Spanjaarden de pittige smaak van hun befaamde chorizoworst graag met een mals stukje vis. Dit heerlijke stoofpotje met orzo brengt je dan ook in geen tijd naar de Spaanse costa's.
Tagged With: chorizo, éénpansgerecht, eenvoudig, fijne pasta, geroosterde paprika, kabeljauw, mediterraans, orzo, paprika, pasta, peterselie, pikant, pittig, rode paprika, smaakvol, Spaans, Spanje, stofpotje, vis, vlees en vis, weinig ingrediënten, wereldkeuken, witte vis, zomers
Kabeljauwhaasje met linguine in kerrieroom (Colruyt)

Een mals stukje witte vis, zoals kabeljauw, is een vaste waarde in veel huishoudens. Het is lekker en gezond. Colruyt voegt daar een smeuïge roomsaus, boordevol groentjes, en linguine aan toe. Het resultaat is een alledaagse maar rijkelijke pasta die bovendien niet veel werk vraagt.
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bleekselder, champignons, Colruyt, courgette, gezond, kabeljauw, kabeljauwfilet, kabeljauwhaasje, kerrie, kerriepoeder, linguine, mager, pasta, peterselie, prei, room, roomsaus, selder, veel groentes, veel groentjes, vis, visbouillon, visfilet, witte selder, witte vis
Kabeljauw op Vlaamse wijze

Kabeljauw is een bijzonder populaire vissoort. Het malse, stevige maar niet al te uitgesproken vlees leent zich tot talloze bereidingen. De makkelijkste manier om tot een geslaagd resultaat te komen is de oven. Minimum werk, maximum smaak! In dit recept kan je een originele bereiding ontdekken met een knapperig, typisch Vlaams kruidenkorstje.
Tagged With: België, Belgisch, boter, botersaus, citroen, dragon, eenvoudig, groene kruiden, grootmoeders keuken, kabeljauw, kabeljauwfilet, kerstomaatjes, klassiek, knapperig, met puree, olijfolie, op grootmoeders wijze, op Vlaamse wijze, panko, peterselie, puur, trostomaatjes, vis, visfilet, vlaams, witte vis, witte wijn, zuiver
Geroosterde kabeljauwfilet met chorizo

Met dit charmante recept trek je een subtiele Spaanse kaart. De gebraden aardappeltjes doen in combinatie met de chorizo en paprika wat denken aan patatas bravas, terwijl de malse smaak van de kabeljauw voor een mild en smaakvol geheel zorgt. Extra bonus aan dit recept: je kan al het werk aan de oven overlaten!
Tagged With: aardappel, aardappelen, chorizo, chorizoworst, geroosterd, kabeljauw, kabeljauwfilet, kabeljauwhaas, krielaardappeltjes, krielpatatjes, krieltjes, kruidig, marinade, mediterraans, olijfolie, oven, ovenschaal, ovenschotel, paprika, paprikapoeder, peterselie, pikant, pikant en zacht, piment, pittige worst, rode paprika, rode ui, roosteren, smaakvol, tijm, vastkokende aardappelen, vis, vis en vlees, visfilet, witte vis, witte wijn, zomers, zonnig, zuiders
Ovengebakken vis met pesto en aardappelschijfjes

Meer vis op het weekmenu zetten is ontegensprekelijk een goed idee. Het is niet alleen gezond, je kan heel wat werk overlaten aan de oven. Vrijwel elk stukje vis laat zich makkelijk en snel klaarmaken op die manier. In dit recept zorgt een laagje pesto in combinatie met aardappelschijfjes en paprikareepjes voor een verfijnd maar zalig alledaags resultaat.
Tagged With: aardappel, aardappelschijfjes, alledaags, gezond, kabeljauw, kabeljauwfilets, koolvis, mager, olijfolie, oven, ovengebakken, ovenschaal, ovenschotel, paprika, paprikareepjes, pesto, peterselie, rode paprika, schelvis, snel en makkelijk, vis, visfilets, witte vis, witte wijn
Zuid-Indische viscurry (Gordon Ramsay)

Wie naar veel smaak en gezond op zoek is, hoeft niet verder te zoeken. De Britse topchef presenteert in dit recept een gezonde hap op basis van Zuid-Indische specialiteiten: veel kruiden, groentjes en malse stukjes vis. Deze balans tussen zacht en pittig zit nét goed in dit recept. Heerlijk met rijst of brood.
Tagged With: aubergine, bonen, boontjes, brood, chilie, chilli, curry, exotisch, gember, gezond, Gordon Ramsay, Indië, Indisch, kerrie, kokos, kokosmelk, kokosroom, komijn, kruidig, kurkuma, mager, mosterdzaad, mostzerdzaadjes, naanbrood, Oosters, Orientaals, pikant, pittig, rijst, smaakbom, smaakvol, tamarinde, veel kruiden, vis, visblokjes, wereldkeuken, witte vis, wortel, wortelen, Zuid-Indisch
Ovengebakken fish ’n chips

Fish 'n Chips is een echt begrip op de Britse eilanden. Deze snelle (en ietwat vettige) snack kan je vergelijken met onze typische frietjes en bijhorende vleessnacks. Erg lekker, maar helaas niet erg gezond. Daar heeft dit verrassend eenvoudige recept een geweldig antwoord op. Door al het werk aan de oven over te laten wordt het een voedzaam en gezond gerecht dat ideaal is op een drukke werkdag.
Tagged With: aardappel, aardappelpartjes, aardappelwedges, Brits, citroen, Engeland, fish 'n chips, fish and chips, gezond, gezonde variant, Groot Brittannië, Ierland, kabeljauw, koolvis, korstje, mager, oven, ovengebakken, panko, peterselie, schelvis, Schotland, snack, tomaatjes, tomaten, trostomaatjes, trostomaten, vis, voedzaam, weinig moeite, weinig werk, witte vis
Kabeljauw in ham met Siciliaanse tomatensaus (Sandra Bekkari)

Met de gezonde recepten van Sandra Bekkari kan je er zeker van zijn dat er niet wordt ingeboet in smaak en kwaliteitsvolle ingrediënten. Zo voert dit zomerse gerecht je naar het zonnige Sicilië: de typische ingrediënten van het tomatensausje (olijven, basilicum, kappertjes,...) passen heerlijk bij een stukje kabeljauw met een jasje van Parmaham. Ondanks het behoorlijke lijstje ingrediënten, vraagt dit gerecht bovendien weinig moeite. Heerlijk genieten!
Tagged With: basilicum, courgette, courgetteslierten, dieet, diëten, gedroogde ham, gevarieerd, gezond, ham, italiaans, Italië, kabeljauw, kabeljauwfilet, kappertjes, kruidig, low carb, mager, mediterraans, middellandse zee, oregano, Parma, parmaham, pijnboompitten, rijkelijk, rode ui, royaal, rucola, sana, Sandra Bekkari, Siciliaans, Sicilië, variatie, veel smaken, vis, vis en vlees, weinig calorieën, witte vis, zomer, zomers, zonnig, zuiders, zwarte olijven
Schelvisfilet met gegrilde bloemkool

Schelvis is een heerlijke vissoort die je kan kopen van juni tot februari. Het is dus een perfecte keuze om zomer, herfst en winter mee aan de slag te gaan. Het volle, stevige vlees doet denken aan kabeljauw en laat zich vlot combineren met allerlei ingrediënten. In dit recept kiezen we voor gegrilde bloemkool met een beetje Parmezaanse kaas, een fluweelzachte mousseline en kruidige hollandaise. Klassiek en toch origineel.
Tagged With: aardappelen, aardappelpuree, België, Belgisch, bieslook, bloemkool, boter, citroen, dille, eieren, gegrilde bloemkool, grillen, hollandaise, kabeljauw, mousseline, noordzee, parmezaan, parmezaanse kaas, room, saus, schelvis, schelvisfilet, stoemp, vis, visbouillon, vlaams, Vlaanderen, witte vis, zee