Recepten - tijm
Varkensmignonette met venkel en tomaten (Colruyt)
Denk niet meteen aan een kille winterdag wanneer je een ovenschotel op het menu plaatst. Met zomerse groentjes zoals tomaat en venkel kan je er ook een verkwikkend gerecht van maken dat perfect past op zonnige dagen. Aangevuld met malse varkensmignonettes, gegrilde kaas en rijst wordt dit een lekker en volledig gerecht van Colruyt.
Tags: basmati, basmatirijst, droge witte wijn, Emmentaler, gegratineerd, gegratineerde kaas, gegrilde kaas, geroosterde kaas, gratin, Gruyère, italiaans, kaas, knoflook, kruidig, mediterraans, olijfolie, oven, ovenschaal, ovenschotel, rijst, tijm, tomaat, tomaten, ui, Varken, varkensmignonette, varkensvlees, venkel, wijn, zomers, zonnig, zuiders
Pensen met groentestoemp en appelmoes (Jeroen Meus)
Voor dagelijkse kost met net dat extraatje moet je natuurlijk bij Jeroen Meus. De Vlaamse tv-kok kan onze typische klassiekers als geen ander heruitvinden of uitbreiden waardoor ze verrassend blijven. Zo combineert Jeroen in dit alledaagse recept pensen (altijd lekker!) met zelfgemaakte appelmoes (ook lekker!) en een royale groentestoemp (lekker maar gezond!). Een prima keuze om ook de allerkleinsten hun buikje bolrond te laten eten.
Tags: aardappelpuree, aardappelstoemp, alledaags, appel, appelen, appelmoes, België, Belgisch, boerenkost, dagelijkse kost, één, gewoon, groentepuree, grootmoeders keuken, herfst, herfstgroenten, Jeroen Meus, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, knolselder, laurier, lekker en gewoon, lokaal, pastinaak, pens, pensen, plaatselijk, prei, puree, selder, simpel, stoemp, tijm, tuinkruiden, tv, tv-kok, van bij ons, veel groentjes, vergeten groenten, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, winter, wintergroenten, witte pens, worst, worsten, wortel, zwarte pens
Geroosterde kabeljauwfilet met chorizo
Met dit charmante recept trek je een subtiele Spaanse kaart. De gebraden aardappeltjes doen in combinatie met de chorizo en paprika wat denken aan patatas bravas, terwijl de malse smaak van de kabeljauw voor een mild en smaakvol geheel zorgt. Extra bonus aan dit recept: je kan al het werk aan de oven overlaten!
Tags: aardappel, aardappelen, chorizo, chorizoworst, geroosterd, kabeljauw, kabeljauwfilet, kabeljauwhaas, krielaardappeltjes, krielpatatjes, krieltjes, kruidig, marinade, mediterraans, olijfolie, oven, ovenschaal, ovenschotel, paprika, paprikapoeder, peterselie, pikant, pikant en zacht, piment, pittige worst, rode paprika, rode ui, roosteren, smaakvol, tijm, vastkokende aardappelen, vis, vis en vlees, visfilet, witte vis, witte wijn, zomers, zonnig, zuiders
Savooisoep
De savooikool is zonder twijfel stilaan een vergeten groente aan het worden. Dat is jammer, het is een echte, betaalbare groente van bij ons die erg voedzaam is, op talloze manieren gebruikt kan worden en lang bewaart. Je kan er bijvoorbeeld een heerlijk soepje van maken, perfect om je tijdens gure dagen lekker op te warmen.
Tags: aardappel, ajuin, België, Belgisch, Benelux, boerenkost, boter, bouillon, croutons, eenvoudig, gemixt, gerookt spek, groene kool, groentebouillon, grootmoeders keuken, herfst, kippenbouillon, kool, koude maanden, kruidentuiltje, laurier, lokaal, mixer, Nederland, Nederlands, opwarmen, peterselie, plaatselijk, puur, savooi, savooikool, soep, spek, spekjes, tijm, typisch, ui, van bij ons, vergeten groente, verse kruiden, vlaams, Vlaanderen, winter, winters, zuiver
Varkensgebraad met erwten en wortelen (Jeroen Meus)
Met dit recept presenteert Jeroen een echt Vlaamse klassieker. Het is het soort gerecht dat in heel veel huishoudens op zondag of op feestelijke momenten geserveerd wordt, terwijl het op zich een vrij eenvoudige (maar heel lekkere) bereiding is. De zelfgemaakte saus geeft net dat beetje extra cachet.
Tags: Belgisch, bezoek, boerenkost, dagelijkse kost, erwten, erwtjes, familie, feest, feestelijk, fond, gebraad, graanmosterd, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kerstmis, klassiek, klassieker, kroketjes, kroketten, laurier, mosterd, mosterdsaus, Pasen, saus, tijm, typisch, van bij ons, Varken, varkensgebraad, varkensvlees, vlaams, Vlaamse klassieker, Vlaanderen, vleesfond, vleesjus, witte wijn, wortel, wortelen, zondag
Mediterraanse stoemp met worst
Soms kan het geen kwaad om voluit de kinderkaart te trekken wanneer je kookt. Dat hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat je ongezond kookt, wel dat het in de eerste plaats simpel en smakelijk is. De zomerse puree uit dit recept is dan ook lekker én gezond, heerlijk met een worstje.
Tags: aardappelen, alle seizoen, broccoli, chipolata, halfgedroogde kerstomaatjes, halfgedroogde tomaatjes, kerstomaatjes, kids, kinderen, kindvriendelijk, kippenchipolata, kippenworst, mediterraans, Provençaalse kruiden, puree, rozemarijn, simpel en gewoon, snel klaar, stoemp, tijm, tomaat, tomaatjes, worst, worsten, worstjes, zomers, zuiders
Gentse stoverij met frietjes (Sofie Dumont)
Stoofvlees is een Belgische klassieker dat in elk deel van ons land populair is. Dat neemt echter niet weg dat er ook plaatselijke varianten bestaan. Zo is de enige echte Gentse stoverij beroemd vanwege de zoetere aanpak, naast bruin bier wordt ook kriek gebruikt. Sofie Dumont gebruikt daarnaast wat gelei, het verrassende resultaat is om duimen en vingers af te likken.
Tags: alledaags, authentiek, bekend, België, Belgisch, bier, boerenkost, confituur, frieten, frietjes, Gent, gewoon, klassieker, koken met bier, kriek, kruidnagel, laurier, mosterd, paddenstoelen, peterselie, rodebessengelei, rund, runderblokjes, rundsvlees, slow cooking, sofie dumont, stoofvlees, stoverij, traag gegaard, typisch, ui, van bij ons, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, wortel
Meatloaf
In Amerikaanse televisieseries en films komt het vaak aan bod als het lievelingsgerecht van de hele familie: meatloaf! Wij kennen het uiteraard als een gehaktbroodje, al valt er wel degelijk een verschil te bemerken in bereidingswijze. Zo kiest men aan de overkant van de oceaan vaker voor extra smaakmakers zoals ketchup, bacon en Engelse saus.
Tags: ajuin, alle seizoenen, amerika, amerikaans, bacon, broodkruim, comfort food, ei, eieren, Engels, Engelse saus, familie, gehakt, gehaktbrood, gehaktbroodje, gemengd gehakt, karnemelk, ketchup, kids, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, knoflook, Meatloaf, melk, oven, ovengebakken, past altijd, spek, ui, USA, VSA, Worcestershire sauce, Worcestershiresaus, yoghurt
Coquilles met pastinaakcrème
Coquilles hebben zo'n verfijnde smaak dat ze weinig extra nodig hebben om te schitteren. Dit hapje kiest voor een pure, winterse smaak als gezelschap: pastinaak. De zachte maar karaktervolle smaak van deze typische wintergroente zorgt voor een feestelijk hapje waar je geen uren voor in de keuken hoeft te staan.
Bosduiffilet met wintergroenten
Verfijnd koken tijdens de wintermaanden doe je makkelijk met de juiste ingrediënten: seizoensgroenten én seizoensvlees. In dit verfijnde recept, dat je ook als voorgerecht kan inzetten, wordt de uitgesproken wildsmaak van duif meesterlijk gecombineerd met karakteristieke wintergroentes van bij ons: witloof, spruitjes en aardpeer. Het milde sausje op basis van Madeira maakt het plaatje compleet.
Tags: aardpeer, aardpeerpuree, België, Belgisch, bosduif, bosduiffilet, duif, duivenfilet, feestelijk, Frankrijk, Frans, herfst, klassiek, madeira, madeirasaus, seizoen, seizoensgebonden, spruiten, spruitjes, verfijnd, verzorgd, voorgerecht, winter, wintergroenten, wintergroentes, wintergroentjes, wintermaanden, witloof, zondagse kost
Ragout van konijn met penne (Jeroen Meus)
Konijn is de afgelopen decennia langzaam maar zeker uit ons menu verdwenen. Dat is zonde, het vlees is immers mager en smaakvol. Ook Jeroen Meus weet dat, daarom bedacht hij dit kindvriendelijke recept. Deze zuiderse ragout, die je best serveert met pasta, heeft wat weg van een verfijnde bolognese-saus en is bijzonder smaakvol. Het geheim? 3 uur lang traag garen in de oven.
Tags: comfort food, Dagelijke kost, genoeg tijd, gestoofd, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kindvriendelijk, konijn, laurier, mediterraans, oven, parmezaan, parmezaanse kaas, past altijd, pasta, penne, provençaals, Provençaalse kruiden, ragout, rode wijn, rozemarijn, selder, slow cooking, spaghetti, spek, stoverij, tijm, tomaten, tomatensaus, traag garen, traag gegaard, wild, wortel, zuiders
Kalfsgebraad met jagerssaus (Jeroen Meus)
Jeroen Meus garandeert je een uitzonderlijk geslaagd feest met deze klassieker: een heerlijk sappig kalfsgebraad met een royale jagerssaus. Perfect om jong en oud te laten genieten tijdens de feestdagen.
Tags: bruine fond, champignons, dagelijkse kost, één, feestdagen, feestelijk, gebraad, gerookt spek, grootmoeders keuken, grote groep, jagerssaus, Jeroen Meus, kalf, kalfs, kalfsvlees, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, rode wijn, rozemarijn, rund, rundsvlees, speciaal, spek, spekjes, tijm, traditioneel, zondagse kost
Stoverij van ree
Niks mis met een grote pot op-en-top Belgisch stoofvlees, nu en dan mag het echter wat feestelijker zijn. Dan is de delicate smaak van ree een prima idee. Niet alleen kan je dit wildvlees lekker mals garen, voorzien van een rijk sausje met rode wijn, peperkoek en chocolade maak je er bovendien een heerlijk feestelijk gerecht van!
Tags: België, Belgisch, chique, chocolade, feest, feestelijk, gestoofd, grootmoeders keuken, grote portie, herfst, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, makkelijk, mosterd, nieuwjaar, op voorhand, oud en nieuw, oudjaar, peperkoek, pure chocolade, ragout, ree, rijkelijk, rode wijn, slow cooking, stoofvlees, stoven, stoverij, traag garen, veenbessen, wild, wildfond, wildseizoen, winter, zondagse kost
Tomatensoep met balletjes (Sofie Dumont)
Tomatensoep is zo'n typisch gerecht dat het allerbeste smaakt wanneer oma ze heeft klaargemaakt. Wat het geheime ingrediënt is weet niemand, je kan hoogstens proberen in de buurt te komen. Misschien lukt het wel met dit authentieke recept van lady chef Sofie Dumont?
Tags: authentiek, basis, basisrecept, België, Belgisch, bomma, bouillon, gehakt, gehaktballetjes, gember, grootmoeders keuken, kippenbouillon, klassiek, klassieker, oma, soep, soep met ballekes, soep met balletjes, tomaat, tomaten, tomatensoep, typisch, van bij ons, vlaams, Vlaanderen, wortel, wortelen
Koteletten in donker bier (Jeroen Meus)
Wie dol is op stoofvlees zal dit gerecht zeker kunnen appreciëren. Jeroen maakt malse varkenskoteletten klaar met een rijke saus die veel weg heeft van stoofvlees. De gebakken patatjes zorgen voor een knapperig eindresultaat. Authentieke boerenkost!
Tags: aardappel, aardappelen, alledaags, België, Belgisch, bier, boerenkost, bruin bier, bruine fond, bruine saus, dagelijkse kost, donker bier, gebakken aardappelen, gebakken patatjes, gerookt spek, graanmosterd, Jeroen Meus, koken met bier, kotelet, koteletten, laurier, mosterd, spek, stoofvlees, stoverij, ui, uien, Varken, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen