Recepten - nootmuskaat
Gratin met broccoli en worst (Colruyt)
Zin in heel gewone kost maar mag het tegelijkertijd ook een beetje anders zijn? Dan is dit recept van Colruyt een uitstekende keuze. In plaats van de Heilige Drievuldigheid (vlees - aardappelen - groente), werk je dit gerecht af door alles in een ovenschaal te combineren en bovenal te gratineren. Lekker origineel, origineel lekker!
Tagged With: aardappelen, alledaags, Belgisch, boerenkost, boerenworst, broccoli, Colruyt, emmental, Emmentaler, gegratineerd, gehakt, gewoon, gratin, Gruyère, kaas, klassieker met een twist, met een twist, origineel, oven, ovenschaal, ovenschotel, simpel, verrassend, voor elke dag, worst
Varkenskotelet met wortelpuree, bimi en pickles (Jeroen Meus)
Als er één chef de kunst verstaat om van een alledaags gerecht toch iets speciaals te maken, is het wel Jeroen Meus. In dit heerlijk doordeweeks recept zorgt hij voor typische Vlaamse kost: een varkenskotelet met wortelpuree. De bimi - jonge broccolistengels - zorgen samen met een flinke schep pickels voor een verrassende afwerking.
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bimi, boerenkost, broccoli, comfort food, dagelijkse kost, één, gewoon, gewoon lekker, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, klassiek, kotelet, pickles, puree, stoemp, typisch, Varken, varkenskoteletten, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, weinig werk, wortelen, wortelpuree
Broccolipuree met spekjes
Voor lekkere comfortfood van de bovenste plank hoef je niet creatief te zijn. Gewoon, alledaags goed is soms meer dan voldoende. Dat is precies wat dit recept uit grootmoeders kookboek bewijst: een smeuïge puree van broccoli met knapperige spekjes. Heerlijk!
Tagged With: aardappelen, alledaags, broccoli, broccolipuree, broccolistoemp, bruine fond, bruine saus, comfort food, cresson, gerookt spek, gewoon, grootmoeders keuken, kinderen, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, puree, simpel, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, stoemp, waterkers
Bechamelsaus
De enige echte, onverslijtbare klassieker uit de Franse keuken die elk seizoen past? Bechamelsaus, natuurlijk! Deze smeuïge saus op basis van boter, bloem en melk kennen we in de volksmond als 'witte saus' en is vooral een succes bij gegaarde groentjes zoals bloemkool, broccoli, kool,... Benieuwd naar het traditionele basisrecept?
Tagged With: alledaags, alledaagse kost, bechamel, bechamelsaus, België, Belgisch, bij groentjes, bloem, boter, Bourgondië, Bourgondisch, Frankrijk, Frans, Franse keuken, gewoon, kaassaus, klassiek, klassieker, lasagna, lasagne, lekker gewoon, melk, nootmuskaat, roux, saus, smeuïg, traditie, traditioneel, vegetarisch, veggie, witte saus
Gezonde ovenschotel met kippengehakt
Zo'n lekkere, gegratineerde en bovenal smeuïge ovenschotel is niet bepaald het soort gerecht waar je aan denkt wanneer je op zoek bent naar een gezonde maaltijd. Het is nochtans perfect mogelijk wanneer je met dit recept aan de slag gaat. Geen witte saus op basis van melk en boter, wel met bloemkool. Het resultaat is verrassend lekker en stukken beter voor je lijn.
Tagged With: bakken, bloemkool, bloemkoolsaus, eenpasgerecht, Emmentaler, gegratineerd, gehakt, geraspte kaas, gezond, gezonde variant, gratin, Gruyère, kaas, kids, kinderen, kippengehakt, mager, makkelijk, oven, ovenschotel, simpel, weinig werk, wortel
Asperges in witte saus
De ultieme Belgische klassieker uit grootmoeders keuken tijdens de lente-maanden? Asperges in witte saus, natuurlijk! Dit op-en-top Belgische bijgerecht schitterend in smaak en smeuïgheid. Ontdek in dit basisrecept hoe jij de perfecte asperges in een al even perfecte bechamelsaus kan klaarmaken.
Tagged With: asperge, asperges, bechamel, bechamelsaus, België, Belgisch, Belgische keuken, bijgerecht, bloem, boter, boter bloem, delicatesse, Frans, Franse keuken, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, lam, lamsvlees, lokaal, Pasen, peterselie, plaatselijk, rosbief, rund, rundsvlees, saus, steak, traditie, traditioneel, typisch, vegetarisch, veggie, vlaams, Vlaanderen, witte asperges, witte goud, witte saus
Omelet met groene asperges
Een omelet is lekker in alle eenvoud. Een paar extra's kunnen echter voor een flinke meerwaarde zorgen. Veel hoeft dat niet te zijn, zoals dit recept met groene asperges bijvoorbeeld. Naast de knapperige aspergepunten zorgen een paar zongedroogde tomaatjes voor een heerlijk lente-gevoel. Zalig als brunch of lunch, zeker rond Pasen.
Tagged With: asperge, aspergepunten, asperges, brunch, eenvoudig, ei, eieren, fris, groene asperges, lente, lunch, met brood, omelet, ontbijt, Pasen, simpel, tomaten, vegetarisch, veggie, zongedroogde tomaten
Pasta met spinazieballetjes (Antonio Carluccio)
Dit fantastische recept van de Brits-Italiaanse topkok Antonio Carluccio bedacht hij voor zijn restaurants bij gebrek aan een vegetarische optie. Het gerecht, Pennoni Giardiniera genaamd, werd een instant klassieker. De spinazieballetjes zijn verrassend makkelijk te maken en ongelooflijk vol van smaak. De grote pasta's en zachte courgettesaus maken het feest compleet. Dit recept moet je geprobeerd hebben!
Tagged With: Antonio Carluccio, bladspinazie, broodkruim, chili, courgette, eieren, groenten, groentes, groentjes, grote pasta, italiaans, Italië, jonge spinazie, knoflook, look, origineel, paccheri, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, penne, pennoni, Pennoni Giardiniera, rigatoni, simpel, speciaal, spinazie, spinazieballetjes, uitzonderlijk, vegetarisch, veggie, verrassend
Gehakt Parmentier (Jeroen Meus)
Wie van een simpel gerechtje houdt dat alle vinkjes van 'comfort food' afvinkt, zit met een Parmentier goed. Het concept uit Frankrijk staat voor een lekkere en makkelijke ovenschotel die wordt afgedekt met puree. Ook Jeroen Meus gaat graag aan de slag met deze Franse klassieker, vooral met gehakt is typisch weet Vlaanderens bekendste tv-kok. Lekker en weinig werk!
Tagged With: basic, beginner, broodkruim, chapelure, comfort food, comfortfood, dagelijkse kost, easy, eenvoudig, Frankrijk, Frans, Franse keuken, gehakt, gehakt parmentier, gehaktschotel, hachis parmentier, Jeroen Meus, lekker, oven, ovenschotel, Parmentier, provençaals, Provençaalse kruiden, Provencaalse saus, puree, simpel, tijm, tomaten, tomatenblokjes
Zeeduivel in botersaus (Piet Huysentruyt)
Een smakelijk stukje vis, zoals zeeduivel, heeft weinig nodig om echt te schitteren. Zo'n eenvoudige klassieker uit grootmoeders keuken is botersaus. Helemaal niet moeilijk, en dankzij dit fantastische recept van Piet Huysentruyt kan jij er een waar culinair feestje van maken. Met een smeuïge puree van spekjes en spinazie tot de afwerking van grijze garnaaltjes toe: dit is feest!
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bieslook, boter, botersaus, Bourgondisch, dagelijkse kost, feest, feestelijk, garnaaltjes, garnalen, gerookt spek, grijze garnalen, kabeljauw, klassiek, klassieker, kust, luxe, luxueus, noordzee, Piet Huysentruyt, puree, spek, spekjes, spinazie, spinaziepuree, spinaziestoemp, stevige witte vis, stoemp, vis, vlaams, Vlaanderen, witte vis, zee, zeeduivel, zondag, zondagse kost
Bloemkoolgratin met boerenworst (Sofie Dumont)
De beste gerechten zijn de authentieke klassiekers die jouw grootmoeder het allerbeste klaarmaakt, toch? Die volkswijsheid bewijst Sofie Dumont met dit stevig potje boerenkost. Gewoon heerlijk, heerlijk gewoon!
Tagged With: aardappel, aardappelen, alledaags, alledaagse kost, beginner, België, Belgisch, bloemkool, boerenkost, boerenworst, bomma, bruine fond, Emmentaler, fond, gegratineerd, gehakt, gekookte aardappelen, gewoon, gratin, grootmoeder, grootmoeders keuken, grootmoeders kost, Gruyère, kaassaus, klassiek, klassieker, mornay, mornaysaus, oven, roux, saus, simpel, sofie dumont, traditioneel, vlaams, Vlaanderen, vtm koken, witte saus, worst
Everzwijn met spruitjes
Spruitjes zijn misschien niet ieders favoriete groente, liefhebbers weten dat de karakteristieke smaak een echte delicatesse is. Zeker in combinatie met andere seizoenssmaken, zoals een karaktervol stukje everzwijn en een romig sausje, kan je zonder veel inspanning een lekker maal klaarmaken dat op en top herfst/winter uitstraalt.
Tagged With: aardappelen, alledaagse kost, droge sherry, ever, everzwijn, everzwijnfilet, gewoon, herfst, herfstmaanden, jus, klassiek, madeira, patat, patatten, port, porto, puree, romig, room, roomsaus, sherry, spruit, spruiten, spruitenpuree, spruitjes, stoemp, traditioneel, Varken, varkensvlees, voor elke dag, wild, wildfond, wildseizoen, winter, wintermaanden, witte port, witte porto
Eendenragout
Ragout kennen we ook als vol-au-vent, de typische bereiding uit de Franse keuken die stevige saus op basis van bloem en boter combineert met malse stukjes vlees en groentjes. De ultieme klassieker is uiteraard met kip en champignons, maar je kan er wel degelijk varianten op klaarmaken. Deze winterse ragout van eend vraagt wat werk, maar het feestelijke resultaat zal niemand teleurstellen.
Tagged With: bouillon, bouillon maken, bruine champignons, champignon, champignons, chic, chique, eend, eendenragout, feest, feestdagen, feestelijk, Frankrijk, Frans, Franse keuken, gerookt spek, gerookte spekblokjes, grootmoeders keuken, herfst, kastanje champignons, kastanjechampignons, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, kroket, kroketten, kruiden, kruidig, kruidnagel, laurier, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, peterselie, ragout, rijkelijk, rode wijn, roux, saus, spek, spekreepjes, tijm, variant, variant op een klassieker, vol-au-vent, wild, wilde eend, wildseizoen, winter, zilveruitjes, zondag, zondagse kost
Rösti’s met bieslook (Sofie Dumont)
Wanneer je kroketjes of frietjes wat beu bent, zijn rösti's een leuk alternatief. Deze verrassende aardappelpannenkoekjes (het officieuze hoofdgerecht van Zwitserland) kan je bovendien makkelijk zelf maken, zoals Sofie Dumont toont in dit recept. Het resultaat is heerlijk feestelijk!
Tagged With: aardappel, aardappelen, aardappelpannenkoek, aardappelpannenkoeken, aardappelpannenkoekjes, Alpen, bergen, bieslook, bijgerecht, Duits, Duitsland, gebakken, groene kruiden, herfst, Oostenrijk, origineel, rosti, rösti's, vegetarisch, veggie, verrassend, winter, Zwitserland
Aardappelgratin
Een echte klassieker uit de Franse keuken: aardappelgratin! Dit smeuïge bijgerecht vraagt een extra inspanning in vergelijking met frietjes of kroketjes, maar kan ontzettend lekker smaken en een maaltijd stukken feestelijker maken. Ontdek hier het basisrecept.
Tagged With: aardappel, aardappelen, aardappelgratin, Belgische keuken, bijgerecht, feest, feestelijk, Frans, Franse keuken, gegratineerd, gratin, gratin dauphinois, grootmoeders keuken, kaas, klassiek, klassieker, knoflook, look, mandoline, melk, nootmuskaat, oven, ovenschotel, room, typisch, vegetarisch, veggie, zondag, zondagse kost