Recepten - kikkererwten
Peper-varkenshaas met geroosterde bloemkool
Het meest malse stukje varkensvlees kan je nog smakelijker maken door het op voorhand te marineren. Aangevuld met geroosterde bloemkool en aardappel levert dat een lekkere ovenschotel op met enkele verrassende smaakmakers waar je weinig werk mee hebt. Perfect om op een doordeweekse dag toch lekker en origineel te koken.
Butternutrisotto met pancetta
Het succes van een smeuïge risotto op je weekmenu mag je niet onderschatten. Het vraagt amper moeite, kan met talloze manieren bereid worden en lepelt lekker weg. Pure comfort food. Dit recept legt uit hoe je een iet of wat gezondere variant kan klaarmaken met een smeuïg sausje op basis van butternut. Erwtjes en knapperige stukjes pancetta zorgen voor fijne smaken en toffe structuren.
Tags: bouillon, butternut, carnaroli, chili, comfort food, doordeweeks, erwt, erwten, erwtjes, herfst, italiaans, Italië, kikkererwten, kindvriendelijk, kippenbouillon, kurkuma, pancetta, parmezaan, parmezaanse kaas, pompoen, rijst, risotto, sjalot, spek, spekjes, veel smaken, veel structuren, voor elke dag, winter, witte wijn
Kikkererwten-tajine (slowcooker)
Het interessante van een slowcooker is, zoals het woord zelf zegt, de tijd die genomen wordt om iets klaar te maken. Die uren geduld zorgen er immers voor dat alle smaken extra tot hun recht komen. Voor dit Noord-Afrikaans stoofpotje, dat je ook in een tajine zou kunnen klaarmaken, worden talloze groentjes gecombineerd met typische smaakmakers. Heerlijk als bijgerecht of vegetarisch hoofdgerecht.
Tags: bijgerecht, butternut, courgette, couscous, gedroogde abrikozen, gember, Harissa, honing, kaneel, kikkererwten, komijn, langzaam, low carb, Marokkaans, Marokko, munt, Noord-Afrika, ras el hanout, rode paprika, slow cooking, slowcooker, tajine, tomaten, traag, traag gegaard, veel groentes, veel kruiden, vegetarisch, yoghurt
Tagliatelle met kip in parmezaansaus
Deze romige pasta met Parmezaanse kaas en malse stukjes kip is een prima keuze voor jong en oud. Het eenvoudige recept bevat evenmin moeilijke technieken waardoor het een perfecte keuze is om je weekmenu extra smaak te geven.
Tags: comfort food, curry, kerrie, kikkererwten, kindvriendelijk, kip, kipfilet, kippenblokjes, kippenbouillon, kippenbouten, kruidig, look, paprikapoeder, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, peterselie, pijnboompitjes, room, roomsaus, sjalot, smaakvol, tagliatelle, voor elke dag, voor jong en oud, wortel, wortelen
Geroosterde bloemkool met burrata
Bloemkool is in de lage landen een populaire groente. We kiezen er echter net iets te vaak voor om deze smaakvolle groente te koken. Andere bereidingswijzen leveren een heel andere smaak op. Roosteren, bijvoorbeeld. Het geeft de bloemkool een meer notige en hartige smaak. In combinatie met kikkererwten, kappertjes en mediterrane specerijen levert dat een snelle maar hartverwarmende vegetarische ovenschotel op. Een lichtjes gesmolten bol burrata maakt het festijn compleet (maar laat die gerust achterwege indien je liever vegan eet).
Tags: beginner, bloemkool, bloemkoolroosjes, burrata, comfort food, gesmolten kaas, Italië, kappertjes, kikkererwten, makkelijk, Marokko, mediterraans, met brood, met pasta, middellandse zee, mozzarella, Noord-Afrika, olijfolie, oven, ovengebakken, ovenschotel, peterselie, ras el hanout, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, weinig werk
Marokkaans stoofpotje met kip (Nigella Lawson)
Zowel een slowcooker als de rijkelijke Marokkaanse keuken zullen na het klaarmaken van dit recept gaan geheimen meer hebben voor jou. Nigella combineert talloze ingrediënten die heel typisch in Marokko zijn, wat een verfijnd en authentiek gerecht oplevert. Door alles te bereiden in een slowcooker geeft ze alle smaken de kans om zich helemaal te ontwikkelen.
Tags: Afrikaans, arabisch, citroen, couscous, crockpot, exotisch, geconserveerde citroen, gember, kaneel, kaneelstok, kikkererwten, kip, kippenbouillon, kippenbouten, kippendijen, kippenfond, kippenvlees, komijn, koriander, kruidig, langzaam, Marokkaans, Marokko, Nigella Lawson, Noord-Afrikaans, olijven, rozijnen, saffraan, slowcooker, slowcooking, tajine, traag, traag garen, traag gegaard, veel smaken, wereldkeuken
Couscous met halloumi
Couscous is een tof ingrediënt om wat meer afwisseling in je weekmenu te brengen. Zowel de smaak als textuur geven een originele toets aan talloze bereidingen. Wil je het echter eenvoudig houden, is dit recept perfect. Met enkele typische mediterrane ingrediënten, zoals halloumi en ras-el-hanout, stoom je een gezond, vegetarisch gerecht klaar dat op elk moment van de week past.
Tags: arabisch, bieslook, couscous, gegrilde kaas, gezond, grillkaas, groenten, groentjes, halloumi, halloumikaas, kikkererwten, knoflook, koriander, kruiden, Marokkaans, Marokko, mediterraans, middellandse zee, paprika, peterselie, ras el hanout, rode paprika, simpel, sjalot, sjalotten, vegetarisch, veggie, witte wijn, wortel, wortelen, zomer, zomers, zonnig
Ovenschotel met kip, venkel en parelcouscous (Jeroen Meus)
Parelcouscous is een tof ingrediënt om wat meer variatie op tafel te toveren. De fijne structuur doet eerder denken aan pasta en het past bij een veelheid aan ingrediënten. Jeroen Meus kiest in dit rijke gerecht voor malse kip, verschillende groentjes, Noord-Afrikaanse accenten en een verfijnde kruidencoulis. Perfect voor een grotere groep. Om duimen en vingers af te likken!
Tags: comfort food, coulis, courgette, couscous, dagelijkse kost, één, gember, gestoofd, gevogelte, groene kruiden, Jeroen Meus, kikkererwten, kip, kippenbouten, komijn, koriander, kruidencoulis, kruidig, limoen, olijven, Oosters, oregano, oven, ovenschotel, parelcouscous, passata, pasta, pijnboompitten, stoofschotel, stoven, tomaten, veel groenten, veel groentes, venkel, wereldkeuken, werelds, witte wijn, wortel
Griekse pasta met halloumi
Wie lekker wil (na)zomeren kan in de keuken aan de slag met zuiderse ingrediënten. Dit recept haalt inspiratie in Griekenland. Eén van de plaatselijke lekkernijen heet orzo: fijne, rijstvormige pasta. Gecombineerd met gegrilde halloumi en een mediterraans groentesausje dat smaken uit alle windstreken combineert, zorg je voor waanzinnig lekkere comfort food.
Tags: basilicum, comfort food, easy, éénpansgerecht, geen vlees, gegrild, gegrilde kaas, Griekenland, grieks, grillen, hellas, kaas, kikkererwten, kruiden, kruidig, mediterraans, mediterraanse zee, middellandse zee, pasta, pruimtomaten, snel klaar, tomaten, vegetarisch, veggie, zomer, zon, zonnig, zuiders
Jamie’s gehaktbrood (Jamie Oliver)
Een ultiem voorbeeld van comfort food is een echte klassieker: gehaktbrood! Snel klaar, weinig werk en verdomd lekker. De basis van een gehaktbroodje mag dan wel heel eenvoudig zijn, je kan er wel wat meer smaak en variatie in kwijt dan je zou denken. In dit toffe recept presenteert Jamie Oliver zijn ultieme versie, vergezeld van een pittig tomatensausje. Maximum smaak, minimum werk!
Tags: bacon, comfort food, gehakt, gehaktbrood, gemengd gehakt, gerookt spek, Jamie Oliver, kalf, kalfsgehakt, kikkererwten, komijn, koriander, kruiden, kruidig, makkelijk, Meatloaf, mediterraans, met brood, met pasta, met rijst, op voorhand, oven, ovenschotel, pancetta, pittig, rozemarijn, rund, rundsgehakt, spek, tomaten, tomatensaus, Varken, varkensgehakt, vlees
Quinoaslaatje met gegrilde paprika (Colruyt)
Als lichte lunch of verfijnd bijgerecht is dit recept perfect. Smeuïge quinoa wordt simpel maar doeltreffend gecombineerd met kikkererwtjes, gegrilde paprika en rucola.
Tags: barbecue, bbq, bijgerecht, fris, gegrilde paprika, gemakkelijk, groentjes, kikkererwten, lente-ui, lichte maaltijd, limoen, lunch, olie, olijfolie, paprika, quinoa, rucola, salade, simpel, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, zomer, zomers
Taboulé van bloemkool met kikkererwten (Sandra Bekkari)
Gezonde en smaakvolle recepten is het handelsmerk van Sandra Bekkari. Bij haar ben je altijd aan het juiste adres wanneer je iets wil klaarmaken waar je van kan genieten zonder aan je lijn te moeten denken. Veel groentjes is immer het geheim, zo wordt in dit zomers gerechtje taboulé gemaakt van bloemkool. Verrassend lekker!
Tags: afvallen, bloemkool, dieet, diëten, fris, gezond, granaatappel, kikkererwten, koriander, kruidig, licht, lichte maaltijd, lijnen, limoen, lunch, mager, mediterraans, munt, ras el hanout, salade, sana, Sandra Bekkari, taboulé, tomaatjes, tomaten, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, vermageren, zomer, zomers, zongedroogde tomaten
Oosterse kalkoenblokjes met pompoen (slowcooker)
Iedereen die al met een slow cooker gewerkt heeft, weet dat stoofpotjes helemaal tot hun recht komen in dit doeltreffend toestel. Door de lange gaartijd hebben alle ingrediënten extra veel tijd om smaak af te geven en lekker mals te worden, zonder dat de structuur verdwijnt. Dit heerlijke gerecht is een ideale kennismaking: zachte pompoenblokjes die perfect passen bij botermalse kalkoen in een oosters sausje.
Tags: Aziatisch, butternut, butternutpompoen, crockpot, curry, currypasta, fusion, gestoofd, herfst, kalkoen, kalkoenblokjes, kalkoenstoofvlees, kalkoenstoverij, kerrie, kikkererwten, kokos, kokosmelk, kokosroom, langzaam, Oosters, pompoen, rijst, rode curry, rode currypasta, rustig, slow cooker, slowcooker, stoven, stoverij, traag, traag gegaard, veel tijd, wereldkeuken, winter, wortel
Mediterraanse kalkoenstoverij (slowcooker)
Fans van veel smaak zullen dit recept absoluut kunnen appreciëren. De mediterraanse keuken bestaat immers niet echt, het is zo'n ruim gebied dat het een noemer is om veel verschillende stijlen te duiden (Frans, Italiaans, Spaans, Noord-Afrikaans, Arabisch,...). Die waaier aan smaken en invloeden komt heel uitgebreid aan bod in dit originele recept dat bovendien al het werk aan jouw slowcooker overlaat.
Tags: arabisch, crockpot, fusion, groene linzen, Harissa, italiaans, Italië, kalkoen, kalkoenblokjes, kalkoenstoofvlees, kalkoenstoverij, kikkererwten, komijn, kruidig, langzaam, laurier, linzen, Marokkaans, Marokko, mediterraans, middellandse zee, oregano, paprika, peterselie, pijnboompitten, provence, ras el hanout, rode, rode wijn, selder, slow cooker, slowcooker, smaakbom, smaakvol, tijm, tomaten, tomatenblokjes, traag koken, Tunesië, Tunesisch, vakantie, vijgen, wereldkeuken, wijn, wortel, zomers, zonnig, zuiders
Groentetajine met kikkererwten (Sandra Bekkari)
Ondertussen weten we allemaal dat vooral een gezonde portie groenten de enige echte manier is om gezonder te eten. Geen wonder dat heel wat chefs die inzetten op gezondheid, zoals Sandra Bekkari, graag vegetarische gerechten presenteren. Mag het voor jou zelfs een zuiders tintje hebben? Dan is deze zalige tajine perfect!
Tags: abrikoos, afrika, Algerije, aubergine, courgette, couscous, dagen zonder vlees, garam masala, geen vlees, groenten, groentjes, kikkererwt, kikkererwten, kruiden, kruidig, mager, makkelijk, Marokkaans, Marokko, mediterraans, Noord-Afrikaans, paprika, pittig, ras el hanout, sana, Sandra Bekkari, simpel, smaakvol, speltcouscous, tajine, tomaat, Tunesië, veel groenten, vegan, veganistisch, vegetarisch, vegetarisme, veggie, zuiders