Recepten - Mediterraan
Stoofpotje van kip met champignons (Antonio Carluccio)

Dit stoofpotje met kip en champignons van Antonio Carluccio combineert alle typische elementen uit de Italiaanse keuken: eenvoud, pure ingrediënten en rijke smaken. Serveer er geheel naar wens pasta, aardappelen of rijst bij.
Tagged With: alle seizoenen, Antonio Carluccio, authentiek, Carluccio, champignons, comfort food, eenvoud, herfst, italiaans, Italië, kip, kipfilet, kippenbouillon, kippendijen, nootmuskaat, paddenstoelen, peterselie, puur, selder, simpel, stoofpotje, stoven, veelzijdig, winter, witte wijn, wortel, zuiver
Chorizo-scampi-prikkers met salsa verde (Jeroen Meus)

Jeroen Meus is van alle culinaire markten thuis. Ook een alledaags, zuiders hapje met een lekkere salsa tovert hij uit zijn koksmuts. Verras je gasten met deze eenvoudige prikkers van scampi, chorizo en mozzarella: heerlijk en toch eenvoudig.
Tagged With: amuse, aperitief, apero, augurken, azijn, basilicum, bezoek, chorizo, citroen, dagelijkse kost, dip, dipsaus, één, feest, feestelijk, hapje, Harissa, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kappertjes, knoflook, kruiden, kruidig, look, mediterraans, mosterd, mozzarella, olijfolie, oregano, peterselie, pittig, prikker, salsa, salsa verde, saté, saus, scampi, Spaans, Spanje, starter, surf and turf, tapa, tapas, tv, vis en vlees, voorgerecht, zomers, zon, zonnig, zuiders
Italiaanse gehaktballen met tagliolini (Gennaro Contaldo)

Wie houdt van een eenvoudige, authentieke pasta met weinig poespas en liefde voor de pure, Italiaanse keuken zal dol zijn op deze pasta van Gennaro Contaldo. Het geheim? Malse gehaktballetjes die niet gebakken maar gestoomd worden!
Tagged With: authentiek, eenvoudig, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, Gennaro Contaldo, gestoomd, italiaans, Italië, kalfsgehakt, kerstomaatjes, kindvriendelijk, knoflook, linguine, pasta, peterselie, rundsgehakt, rustiek, spaghetti, stomen, tagliatelle, tagliolini, voor elke dag, weinig ingrediënten
Ovenschotel met linzen en cheddar

Deze stevige vegetarische ovenschotel warmt je in een vingerknip op, zelfs op de allerkoudste dagen van het jaar. De smaakvolle bereiding bestaat uit een flinke portie linzen en bonen, aangevuld met bruine rijst en een kruidig tomatensausje, afgewerkt met flink wat cheddar. Heerlijk smeuïg én makkelijk op voorhand klaar te maken.
Tagged With: ajuin, alle seizoenen, bonen, bruine linzen, bruine rijst, cheddar, chili, comfort food, courgette, geen vlees, gegratineerd, gemengde bonen, gratin, groene linzen, groentebouillon, kaas, kruidig, linzen, oven, ovengebakken, ovenschotel, smeuïg, tijm, tomaten, tomatenblokjes, tomatensaus, ui, veel groentjes, vegetarisch, veggie, wortel
Kikkererwten-tajine (slowcooker)

Het interessante van een slowcooker is, zoals het woord zelf zegt, de tijd die genomen wordt om iets klaar te maken. Die uren geduld zorgen er immers voor dat alle smaken extra tot hun recht komen. Voor dit Noord-Afrikaans stoofpotje, dat je ook in een tajine zou kunnen klaarmaken, worden talloze groentjes gecombineerd met typische smaakmakers. Heerlijk als bijgerecht of vegetarisch hoofdgerecht.
Tagged With: bijgerecht, butternut, courgette, couscous, gedroogde abrikozen, gember, Harissa, honing, kaneel, kikkererwten, komijn, langzaam, low carb, Marokkaans, Marokko, munt, Noord-Afrika, ras el hanout, rode paprika, slow cooking, slowcooker, tajine, tomaten, traag, traag gegaard, veel groentes, veel kruiden, vegetarisch, yoghurt
Stoofpotje met kip en merguez (Jamie Oliver)

De inspiratie voor dit eenvoudige en toch opvallend smaakvolle gerecht, haalde Jamie Oliver in Tunesië. De merguez-worstjes geven ontzettend veel smaak, waardoor de ingrediëntenlijst erg kort kan blijven. Een perfect gerecht om doorheen de week op het menu te zitten en optimaal te genieten.
Tagged With: Afrikaans, bonen, gemengde bonen, gestoofd, Jamie Oliver, kip, kippenbillen, kippenbouten, lam, laurier, mediterraans, merguez, Noord-Afrika, origineel, stoofpot, stoofpotje, Tunesië, Tunesisch, vlees, weinig ingrediënten, wereldkeuken, werelds, worst, worstjes
Tagliatelle met kip in parmezaansaus

Deze romige pasta met Parmezaanse kaas en malse stukjes kip is een prima keuze voor jong en oud. Het eenvoudige recept bevat evenmin moeilijke technieken waardoor het een perfecte keuze is om je weekmenu extra smaak te geven.
Tagged With: comfort food, curry, kerrie, kikkererwten, kindvriendelijk, kip, kipfilet, kippenblokjes, kippenbouillon, kippenbouten, kruidig, look, paprikapoeder, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, peterselie, pijnboompitjes, room, roomsaus, sjalot, smaakvol, tagliatelle, voor elke dag, voor jong en oud, wortel, wortelen
Vis in tomatensaus (Jamie Oliver)

Jamie Oliver mag dan wel een Britse chef zijn, hij is dol op de mediterrane keuken en weet precies hoe je met een handvol zuiderse ingrediënten een buitengewoon smaakvol gerecht op tafel tovert. Zo combineert hij in dit magere, low-carb recept een fijn stukje vis met een eenvoudige tomatensaus én is al het werk voor de oven.
Tagged With: afvallen, balsamico, basilicum, chili, dieet, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kappertjes, knofook, look, low carb, mager, mediterraans, olijfolie, olijven, oven, ovengebakken, ovenschotel, tomaten, tomatenblokjes, tomatensaus, vermageren, vis, witte vis, zomer, zomers, zonnig, zuiders, zwarte olijven
Gevulde tomaten met varkensgehakt (Piet Huysentruyt)

Groentes vullen is een leuke en comfortabele manier om wat originaliteit door je bereidingen te jagen. In dit recept presenteert Piet Huysentruyt een mooi voorbeeld van zomerse comfortfood. Hij vult tomaten met varkensgehakt, aangevuld met stukjes mozzarella en pasta. Lekker, eenvoudig en kindvriendelijk!
Tagged With: alledaags, basilicum, comfort food, eenvoudig, gehakt, gevuld, gevulde tomaten, Italiaanse kruiden, kids, kindvriendelijk, knoflook, look, macaroni, mozzarella, oven, ovengerecht, pasta, peterselie, Piet Huysentruyt, tomaat, tomaten, varkensgehakt, voor elke dag, zomer, zomers, zon, zonnig
Kip met chorizo en champignons in spinazieroom (Colruyt)

Er is niks zo comfortabel als een gerecht waarbij je het meeste werk kan overlaten aan de oven. Dat heeft het receptenteam van Colruyt goed begrepen. Dit smaakvolle recept is bovendien voor de echte lekkerbek: talloze smaken en texturen worden tot een fraai geheel gecombineerd: pittige chorizo, malse kippenbouten, knapperige stukjes aardappel, een smeuïg roomsausje met malse spinazie en zachte champignons. Een alledaags feest!
Kalkoengyros met rijst (Sandra Bekkari)

Fans van Sandra Bekkari zullen opnieuw vrolijk worden van dit heel volledige en voedzame recept: met magere kalkoen- en paprikareepjes maakt ze een klassieke gyros, aangevuld met zilverrijst en erwtjes. Het resultaat is, zoals je van Sandra mag verwachten, enorm smaakvol en compleet zonder ongezond te worden.
Tagged With: gezond, groentebouillon, gyros, Harissa, kalkoen, kalkoengyros, Kalkoenreepjes, komijn, kruidig, kurkuma, lente-ui, mager, mediterraans, paprika, passata, pittig, rijst, Sandra Bekkari, smaakvol, zilvervliesrijst, zuiders
Spaghetti met kip en erwtenpesto (Colruyt)

Pesto kennen we dan wel het allerbeste als een groene saus op basis van basilicum, je kan het principe perfect toepassen met andere ingrediënten. Het kookteam van Colruyt maakt in dit recept een zachter smakende maar even smeuïge erwtenpesto. Heerlijk met gebakken kip, champignons en lekker veel spaghetti!
Tagged With: basilicum, champignons, Colruyt, comfort food, erwt, erwten, erwtenpesto, geen gluten, glutenvrij, glutenvrij koken, italiaans, Italië, kindvriendelijk, kip, kipfilet, knoflook, kruidig, mediterraans, met een twist, munt, olijfolie, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pasta pesto, snel klaar, spaghetti, variant, weinig ingrediënten, zomer, zomers, zon, zonnig
Geroosterde bloemkool met burrata

Bloemkool is in de lage landen een populaire groente. We kiezen er echter net iets te vaak voor om deze smaakvolle groente te koken. Andere bereidingswijzen leveren een heel andere smaak op. Roosteren, bijvoorbeeld. Het geeft de bloemkool een meer notige en hartige smaak. In combinatie met kikkererwten, kappertjes en mediterrane specerijen levert dat een snelle maar hartverwarmende vegetarische ovenschotel op. Een lichtjes gesmolten bol burrata maakt het festijn compleet (maar laat die gerust achterwege indien je liever vegan eet).
Tagged With: beginner, bloemkool, bloemkoolroosjes, burrata, comfort food, gesmolten kaas, Italië, kappertjes, kikkererwten, makkelijk, Marokko, mediterraans, met brood, met pasta, middellandse zee, mozzarella, Noord-Afrika, olijfolie, oven, ovengebakken, ovenschotel, peterselie, ras el hanout, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, weinig werk
Vispan met rijst en tapenade (Jamie Oliver)

Jamie Oliver noemt dit snelle éénpansgerecht zijn 'One-pan faboulous fish'! Het omschrijft prima waar dit gerecht om draai: weinig afwas en toch een verrassend smaakvol resultaat. Met niet meer dan rijst, vis, tapenade, kerstomaten en basilicum heb je zonder enige moeite het perfecte doordeweeks gerecht klaargemaakt dat gezond én lekker is.
Tagged With: basilicum, één pan, éénpansgerecht, eenvoudig, gezond, Jamie Oliver, kabeljauw, kerstomaatjes, kerstomaten, mager, noordzee, olijven, olijventapenade, rijst, tapenade, vis, voor elke dag, weinig afwas, witte vis, zee
Pasta pesto met spek en broccoli

Pasta pesto is de ideale maaltijd wanneer je kooktijd beperkt is. Dat wil echter niet zeggen dat je het moet houden bij pasta koken en er saus uit een potje door draaien. Verse pesto maken duurt niet heus niet lang. Daarnaast kan je er een rijke maaltijd van maken met enkele extra's. Ontdek hieronder het recept voor een lauwe pasta pesto met spekjes en broccoli die zo klaar is!
Tagged With: basilicum, express, gerookt spek, groene pasta, groene pesto, kerstomaatjes, kerstomaten, kindvriendelijk, lauw, olijfolie, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pastasalade, penne, pesto, pesto Genovese, pijnboompitjes, rigatoni, snel klaar, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, vlug, voor elke dag, weinig tijd