Arabisch | Arabisch |

 

Recepten - Arabisch

Kikkererwten-tajine (slowcooker)

Kikkererwten-tajine (slowcooker)
Het interessante van een slowcooker is, zoals het woord zelf zegt, de tijd die genomen wordt om iets klaar te maken. Die uren geduld zorgen er immers voor dat alle smaken extra tot hun recht komen. Voor dit Noord-Afrikaans stoofpotje, dat je ook in een tajine zou kunnen klaarmaken, worden talloze groentjes gecombineerd met typische smaakmakers. Heerlijk als bijgerecht of vegetarisch hoofdgerecht.

Geroosterde bloemkool met burrata

Geroosterde bloemkool met burrata
Bloemkool is in de lage landen een populaire groente. We kiezen er echter net iets te vaak voor om deze smaakvolle groente te koken. Andere bereidingswijzen leveren een heel andere smaak op. Roosteren, bijvoorbeeld. Het geeft de bloemkool een meer notige en hartige smaak. In combinatie met kikkererwten, kappertjes en mediterrane specerijen levert dat een snelle maar hartverwarmende vegetarische ovenschotel op. Een lichtjes gesmolten bol burrata maakt het festijn compleet (maar laat die gerust achterwege indien je liever vegan eet).

Pasta met geroosterde aubergine en tahini (Ottolengi)

Pasta met geroosterde aubergine en tahini (Ottolengi)
Wie houdt van een vegetarisch gerecht dat barstensvol smaak zit, moet deze rokerige pasta van Yotam Ottolenghi een keer proberen. Door de aubergines te roosteren creëer je een explosie aan smaken die zich fantastisch laat combineren met tahini. Het resultaat is een eenvoudige maar verfijnde pasta die zomer en zon uitstraalt.

Marokkaans stoofpotje met kip (Nigella Lawson)

Marokkaans stoofpotje met kip (Nigella Lawson)
Zowel een slowcooker als de rijkelijke Marokkaanse keuken zullen na het klaarmaken van dit recept gaan geheimen meer hebben voor jou. Nigella combineert talloze ingrediënten die heel typisch in Marokko zijn, wat een verfijnd en authentiek gerecht oplevert. Door alles te bereiden in een slowcooker geeft ze alle smaken de kans om zich helemaal te ontwikkelen.

Couscous met halloumi

Couscous met halloumi
Couscous is een tof ingrediënt om wat meer afwisseling in je weekmenu te brengen. Zowel de smaak als textuur geven een originele toets aan talloze bereidingen. Wil je het echter eenvoudig houden, is dit recept perfect. Met enkele typische mediterrane ingrediënten, zoals halloumi en ras-el-hanout, stoom je een gezond, vegetarisch gerecht klaar dat op elk moment van de week past.

Ovengebakken kip ras-el-hanout

Ovengebakken kip ras-el-hanout
Wanneer je 'ras-el-hanout' ziet staan, weet je dat het een culinair reisje richting Marokko wordt. Dit kenmerkende kruidenmengsel bestaat uit wel meer dan 20 specerijen en geeft een typische, royale smaak aan talloze Noord-Afrikaanse gerechten. Bovendien combineert de mengeling vlotjes met vrijwel alle ingrediënten: zoals kip en groentjes, bijvoorbeeld.

Zaalouk met halloumi

Zaalouk met halloumi
Eén van de verrassend eenvoudige maar smaakvolle klassiekers uit de Marokkaanse keuken is zaalouk. Deze bereiding houdt het midden tussen een saus en een salade. Het wordt bereid met geroosterde aubergine, tomaat, knoflook, ui en typische kruiden. De salade wordt vaak ingezet als voorgerecht of lunch met wat brood en kan zowel warm als koud gegeten worden. Met geroosterde halloumi erbij maak je er een volwaardig gerecht van.

Pappardelle met harissa, olijven en kappertjes (Ottolenghi)

Pappardelle met harissa, olijven en kappertjes (Ottolenghi)
Harissa is een fantastisch ingrediënt waar je heel veel smaak mee in een gerecht kan brengen. Deze hete rode saus uit Noord-Afrika bevat talloze smaakmakers waardoor de je gerecht een volle en rijke smaak krijgt in een handomdraai. Yotam Ottolenghi maakt er een eenvoudige pasta met tomaat, kappertjes en olijven bij. Puur genieten!

Herfstcouscous met kippenbouten

Herfstcouscous met kippenbouten
Met dit recept kan je alle saaie clichés over typische herfstgerechten definitief naar de vuilbak verwijzen. Dit gerecht combineert typische herfstsmaken (aardpeer, wortel, veenbessen,...) met zuiderse accenten (couscous, ras-el-hanout,...) tot een rijk en verrassend gerecht. De knapperige kippenboutjes maken het festijn compleet, al kan je ze gerust achterwege laten indien je liever vegetarisch kookt.

Turkse pizza met halloumi en courgette

Turkse pizza met halloumi en courgette
Hoewel we pizza's automatisch associëren met Italië, komt het gerecht ook voor in andere delen van de wereld. Een traditionele Turkse pizza heet İçli Pide, heeft een ovale vorm en bestaat in talloze varianten. In dit recept ontdek je een pittige mediterraanse variant met courgette en halloumi.

Kip pilav

Kip pilav
Pilav is een heel populaire manier om graansoorten (voornamelijk rijst) te bereiden in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Tegenwoordig is het vooral in Turkije een veelvoorkomend (bij)gerecht. Je kan de techniek vergelijken met paella en risotto: nadat de korrels werden gefruit in olie, worden ze traag gaar gesmoord in bouillon met extra ingrediënten naar wens. Het is een erg veelzijdig gerecht dat op ontelbare manieren kan klaargemaakt worden. In dit recept ontdek je een prima basis met kip.

Marokkaanse kipfilets

Marokkaanse kipfilets
Een kipfilet is op zich weinig speciaal, een beetje saai zelfs. Een verfijnde selectie kruiden kan dan een oplossing zijn. In dit recept zorgen exotische smaakmakers zoals koriander, kaneel, kurkuma voor een verrassende smaaksensatie.

Ovenschotel met kip, venkel en parelcouscous (Jeroen Meus)

Ovenschotel met kip, venkel en parelcouscous (Jeroen Meus)
Parelcouscous is een tof ingrediënt om wat meer variatie op tafel te toveren. De fijne structuur doet eerder denken aan pasta en het past bij een veelheid aan ingrediënten. Jeroen Meus kiest in dit rijke gerecht voor malse kip, verschillende groentjes, Noord-Afrikaanse accenten en een verfijnde kruidencoulis. Perfect voor een grotere groep. Om duimen en vingers af te likken!

Tajine-groentjes

Tajine-groentjes
Op zoek naar een origineel bijgerecht propvol groentjes? Dan is een bereiding in een tajine een origineel idee. Door de unieke vorm kunnen alle ingrediënten traag garen en blijven ze lekker mals. Perfect bij een kruidig stukje vlees, of gewoon als gezonde, vegetarische hap!

Mediterraanse kalkoenstoverij (slowcooker)

Mediterraanse kalkoenstoverij (slowcooker)
Fans van veel smaak zullen dit recept absoluut kunnen appreciëren. De mediterraanse keuken bestaat immers niet echt, het is zo'n ruim gebied dat het een noemer is om veel verschillende stijlen te duiden (Frans, Italiaans, Spaans, Noord-Afrikaans, Arabisch,...). Die waaier aan smaken en invloeden komt heel uitgebreid aan bod in dit originele recept dat bovendien al het werk aan jouw slowcooker overlaat.