Pilav is een heel populaire manier om graansoorten (voornamelijk rijst) te bereiden in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Tegenwoordig is het vooral in Turkije een veelvoorkomend (bij)gerecht. Je kan de techniek vergelijken met paella en risotto: nadat de korrels werden gefruit in olie, worden ze traag gaar gesmoord in bouillon met extra ingrediënten naar wens. Het is een erg veelzijdig gerecht dat op ontelbare manieren kan klaargemaakt worden. In dit recept ontdek je een prima basis met kip.
Pilav is een heel populaire manier om graansoorten (voornamelijk rijst) te bereiden in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Tegenwoordig is het vooral in Turkije een veelvoorkomend (bij)gerecht. Je kan de techniek vergelijken met paella en risotto: nadat de korrels werden gefruit in olie, worden ze traag gaar gesmoord in bouillon met extra ingrediënten naar wens. Het is een erg veelzijdig gerecht dat op ontelbare manieren kan klaargemaakt worden. In dit recept ontdek je een prima basis met kip.
Servings | Prep Time | Cook Time |
4personen | 15minuten | 45minuten |
Servings | Prep Time |
4personen | 15minuten |
Cook Time |
45minuten |
Ingredients
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 350 gram rijst basmati
- 1 liter kippenbouillon
- 200 gram kikkererwten (blik) uitgelekt
- 600 gram kippenvlees gebakken, gegrild, gegaard,...
- 1 bosje peterselie
- 2 eetlepels granaatappelpitten afwerking
- olijfolie
- 1 klontje boter
- peper en zout
Servings: personen
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Halveer de ui en snijd in fijne halve maantjes. Plet het teentje look.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime, hoge pan (met deksel). Fruit de ui en knoflook.
- Voeg de rijstkorrels toe en roer goed om zodat ze voldoende olie om zich hebben. Laat heel even aanbakken.
- Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en overgiet met kippenbouillon tot de rijst net onder staat.
- Dek af en laat zachtjes koken zodat de rijst de kippenbouillon langzaam maar zeker absorbeert. Roer nu en dan om, voeg indien nu en dan een beetje nodig extra bouillon toe.
- Laat 15 tot 25 minuten smoren, controleer nu en dan of de rijst goed gegaard is en niet helemaal droog staat.
- Verscheur ondertussen het kippenvlees in nonchalante, hapklare stukken (je kan met restjes werken of stukken kip naar wens bakken, braden, grillen,...).
- Voeg, eenmaal de rijst net goed gegaard is, de stukken kip toe. Werk verder af met peper, zout en eventueel extra kruiden (komijn, tijm,...).
- Roer er tot slot het klontje boter door, dek af en laat nog even rusten.
- Bestrooi net voor het serveren met vers gesnipperde peterselie en enkele granaatappelpitjes. Lekker als feestelijk bijgerecht of eenvoudig hoofdgerecht. Smakelijk!
Recipe Notes
Zoals gesteld in de inleiding is dit slechts een basisrecept. Je kan naar smaak allerlei groentjes toevoegen (vooral peulvruchten zijn uitstekend), extra kruiden, een andere bouillon,... Daarnaast is het ook leuk variëren door de pilav van extra's te voorzien zoals een schepje yoghurt of een frisse salade.
Share this Recipe
Speak Your Mind