Recepten - zout
Scampi’s met broccoli, groene asperges en soja-sesamdressing (Sandra Bekkari)

In dit pittige recept van Sandra Bekkari is bijna al het werk voor de oven, dat geeft je meer tijd om lekker te genieten. Dit recept is dan ook een aanrader wanneer je bezoek hebt. Bovendien is de eenvoudige combinatie van groene asperges, broccoli en scampi onweerstaanbaar lekker. Het pittige sausje met oosterse toetsen maakt het gerecht helemaal compleet.
Tags: afslanken, afvallen, asperges, bakplaat, bezoek, broccoli, chili, chilivlokken, dieet, diëten, fris, groene asperges, knoflook, lente, limoen, low carb, mager, makkelijk, oven, ovengerecht, ovenschaal, rijst, sana, Sandra Bekkari, scampi, scampi's, sesamzaadjes, slank, snel klaar, soja, sojasaus, vermageren, vis, weinig werk, zee
Pappardelle met harissa, olijven en kappertjes (Ottolenghi)

Harissa is een fantastisch ingrediënt waar je heel veel smaak mee in een gerecht kan brengen. Deze hete rode saus uit Noord-Afrika bevat talloze smaakmakers waardoor de je gerecht een volle en rijke smaak krijgt in een handomdraai. Yotam Ottolenghi maakt er een eenvoudige pasta met tomaat, kappertjes en olijven bij. Puur genieten!
Tags: Griekse yoghurt, Harissa, Italië, Kalamata, kappertjes, kerstomaat, kerstomaatjes, kerstomaten, mediterraans, olijf, olijfolie, olijven, Ottolenghi, pappardelle, pasta, peterselie, pittig, rose harissa, tomaat, tomatensaus, Tunesië, ui, vegetarisch, veggie, yoghurt, Yotam Ottolenghi, zomers, zonnig, zuiders, zwarte olijven
Bananencake

Voor wie houdt van een extra smeuïge cake is dit recept een verplichting! Niet alleen zorgt de banaan voor een relatief milde maar malse smaak, de structuur van deze cake is zo zacht dat je jezelf zal moeten bedwingen om niet meteen alles op te schrokken!
Tags: banaan, bananen, bananencake, bloem, boter, bruine suiker, cake, dessert, eieren, feest, feestelijk, gebak, kaneel, makkelijk, nagerecht, ontbijt, oven, ovengebakken, rijpe bananen, suiker, tussendoor, vanille, vegetarisch, veggie, verjaardag
Gemarineerde rode biet (Gennaro Contaldo)

De rode biet is een vergeten en ondergewaardeerde groente. Veel mensen associëren de knol met een onaangename grondsmaak, terwijl je daar makkelijk rond kan werken én er bijzonder veel gezonde voedingsstoffen inzitten. Denk ook niet alleen aan Russische boerenkost, de Italiaanse chef Gennaro Contaldo toont in dit recept dat je er net zo goed een heerlijk verfrissend bijgerechtje van kan maken met zuiderse smaakmakers.
Tags: bieten, bijgerecht, chili, chilipeper, Gennaro Contaldo, goedkoop, groente, groentes, ingelegd, inleggen, italiaans, Italië, knoflook, laten rusten, look, marinade, marineren, olie, olijfolie, oregano, plantaardig, rode biet, rode chili, tapa, tapas, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, verfrissend, voorgerecht, wijnazijn
Worstragout met tagliatelle (Rick Stein)

Italianen hebben een goedbewaard geheim over worsten: je hoeft ze niet altijd als een worst klaar te maken. De Britse tv-kok Rick Stein leerde op zijn reizen dat het gehakt van worsten vaak wat anders is dan het gewone gehakt dat je anders zou kopen. In combinatie met selder, rozemarijn, venkelzaadjes, witte wijn en room maakt hij er in dit recept een heerlijk smaakvolle ragout van die je aangenaam zal verrassen. Ondanks het eenvoudige recept, is de smaak buitengewoon vol en rond.
Tags: alledaags, BBC, elke dag, gehakt, goedkoop, italiaans, Italië, kippenbouillon, langzaam koken, mediterraans, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, ragout, Rick Stein, room, rozemarijn, selder, tagliatelle, traag gegaard, venkel, venkelzaadjes, weinig ingrediënten, witte wijn, worst, zwarte peper
Gentse stoverij met frietjes (Sofie Dumont)

Stoofvlees is een Belgische klassieker dat in elk deel van ons land populair is. Dat neemt echter niet weg dat er ook plaatselijke varianten bestaan. Zo is de enige echte Gentse stoverij beroemd vanwege de zoetere aanpak, naast bruin bier wordt ook kriek gebruikt. Sofie Dumont gebruikt daarnaast wat gelei, het verrassende resultaat is om duimen en vingers af te likken.
Tags: alledaags, authentiek, bekend, België, Belgisch, bier, boerenkost, confituur, frieten, frietjes, Gent, gewoon, klassieker, koken met bier, kriek, kruidnagel, laurier, mosterd, paddenstoelen, peterselie, rodebessengelei, rund, runderblokjes, rundsvlees, slow cooking, sofie dumont, stoofvlees, stoverij, traag gegaard, typisch, ui, van bij ons, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, wortel
American pancakes

Niks lekkerder dan een verse pannenkoek als middagmaal, dessert, ontbijt of tussendoortje. De Amerikaanse variant is echter zeker zo lekker om te proberen! Je kent ze allemaal uit Hollywood-films als een typisch ontbijt: netjes op elkaar gestapeld met een scheut esdoornsiroop en/of een klontje boter. American pancakes zijn niet alleen luchtiger en kleiner, ze zijn bovenal erg lekker!
Tags: American pancakes, amerika, amerikaans, bloem, boter, dessert, eieren, esdoornsiroop, feest, feestje, gist, hollywood, kids, kinderen, koffie, melk, ontbijt, pannenkoeken, siroop, snack, suiker, thee, tussendoor, tussendoortje, zoetigheid
Sinterklaastaart met witte chocoladeroom

Of het nu om de blijde komst van Sinterklaas te vieren op 5 of 6 december, of omdat je achteraf iets wil doen met al de kommen vol snoepgoed: deze snelle, smeuïge taart met witte chocolade en room past altijd.
Tags: 5 december, 6 december, chocolade, deeg, feest, feestelijk, gebak, kids, kinderen, kindvriendelijk, koekjes, koffie, leuk, marsepein, nagerecht, origineel, pakjesavond, Sint, sinterklaas, smeuïg, snoep, snoepgoed, speculaas, speculoos, suiker, taart, thee, tussendoor, tussendoortje, verrassend, witte chocolade, zoet
Spicy rijst met halloumi

Simpel, snel en vegetarisch. Dit kruidige gerecht met rijst, bloemkool en halloumi is de ideale no-brainer op je weekmenu!
Tags: alledaags, basmati, bloemkool, chili, chilipeper, chiliringen, curry, geen vlees, gember, gezond, halloumi, kerrie, knoflook, kruidig, kurkuma, look, mager, Oosters, pittig, rijst, rijstschotel, simpel, snel, snel klaar, snel klaargemaakt, spicy, spinazie, vegetarisch, veggie, voor elke dag, wereldkeuken, werelds, zonder vlees
Poffertjes

Poffertjes zijn een traditionele lekkernij uit Nederland. Deze eenvoudige mini-pannenkoekjes zijn wat dikker doordat ze rijzen. Er bestaan talloze recepten, soms al decennia oud. Met dit basisrecept (en een poffertjespan) kan ook jij genieten van heerlijke, zelfgemaakte poffertjes!
Tags: beslag, bloem, bloemsuiker, boter, deeg, dessert, eieren, erfgoed, feest, feestelijk, gist, grootmoeders keuken, Holland, Hollands, kids, kinderen, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, melk, nagerecht, Nederland, Nederlands, pannenkoek, pannenkoeken, poedersuiker, poffertjes, poffertjespan, snack, suiker, traditioneel, tussendoor, tussendoortje, vegetarisch, veggie, zelfrijzende bloem, zoet, zoetigheid, zuivel
Zweedse gehaktballetjes

Meubelgigant Ikea maakte dit lekkere gerecht uit Zweden wereldberoemd. Köttbullar betekent letterlijk vleesballen, en kan je op allerlei manieren klaarmaken. Toch zijn er enkele voorwaarden, zo heeft het vlees een kenmerkende smaak door het gebruik van piment en hoort er een smeuïg sausje bij en een flinke schep puree. Met dit recept kan ook jij zonder moeite genieten van deze lekkernij!
Tags: alledaags, budget, comfort food, eenvoudig, Engelse saus, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, goedkoop, IKEA, kids, kindvriendelijk, köttbullar, mosterd, peterselie, piment, puree, roomsaus, roux, rundsbouillon, rundsgehakt, saus, simpel, stoemp, varkensgehakt, vleessaus, Worcestershiresaus, Zweden, Zweeds
Spaghetti met kerstomatensaus (Ottolenghi)

Deze wonderlijk eenvoudige saus van Ottolenghi is een uitstekende keuze om in grote hoeveelheden klaar te maken. Het recept heeft alles wat je kan wensen: veel smaak, weinig ingrediënten, niet duur en in combinatie met volkoren pasta best gezond.
Tags: ancho cbhili, basilicum, chilipeper, geen vlees, grote portie, italiaans, Italië, kerstomaten, kerstomatensaus, knoflook, kruiden, linguine, look, mediterraans, middellandse zee, Otolenghi, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pittig, spaghetti, tagliatelle, tomaten, vegetarisch, veggie, weinig ingrediënten, Yotam Ottolenghi
Kirschcake

Een klassieke 'quatre-quart' cake is lekker en past altijd, maar stiekem ook wel een beetje saai. Gelukkig kan je het basisrecept zonder moeite pimpen. Dat is ook wat we in dit recept doen: met verse kriekjes en een scheutje kirsch maak je er een verleidelijke smaakbom van.
Tags: bakken, bloem, boter, cake, desert, dessert, eieren, gebak, gesuikerd, kirsch, koffie, kriek, krieken, kriekenlikeur, kriekjes, nagerecht, oven, ovengebakken, quatre quart, snack, suiker, thee, tussendoor, tussendoortje, vegetarisch, verse krieken, zoet, zomer, zomers
Chicken fajita

Chicken fajitas is een op en top Mexicaanse gerecht dat je heerlijk kan aanpassen en uitbreiden naar wens. Behalve kruidig gebakken reepjes vlees (vandaar de naam 'fajita'), is de rest van vulling helemaal zelf te bepalen. Ontdek in dit recept hoe je perfecte kipreepjes klaarmaakt, vul aan met lekker veel klassieke Tex-Mex ingrediënten en deze snelle hap wordt een absolute fiesta!
Tags: amerikaans, avocado, chicken, chili, exotisch, fajita, fajitas, feest, feestje, guacamole, jalapeno, kip, kipfilet, kippenvlees, kipreepjes, koriander, kruidig, maïs, Mexicaans, Mexico, oregano, origineel, paprika, pikant, pittig, rode ui, salsa, snack, spicy, stukjes kip, tex mex, wrap, wraps, zomers, zure room
Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies zijn in de Verenigde Staten een echt begrip. Deze malse koekjes met een royale hoeveelheid aan stukjes chocolade ontstonden er in de jaren dertig en behoren sindsdien tot het nationale erfgoed. Behalve erg lekker, zijn ze ook snel klaargemaakt met behulp van dit geweldige recept. Vergeet trouwens niet om er een lekker glas melk bij te drinken!
Tags: amerika, amerikaans, bakken, bloem, boter, bruine suiker, chocolade, chocolate, chocolate chip cookies, cookies, dessert, eieren, gebak, kinderen, kindjes, koek, koekjes, lichtbruine suiker, meel, melk, new york, oven, ovengebakken, patisserie, snack, suiker, tussendoor, USA, vegetarisch, veggie, VS, VSA, zoet