Witte Wijn | - deel 5 Witte Wijn | - deel 5

 

Recepten - witte wijn

Pasta met prei en spek

Pasta met prei en spek
Niks mis met nu en dan een gouden klassieker op het menu te zetten. Sommige gerechten zijn immers snel klaar en lekker smaakvol. Zo is de combinatie pasta - spek - prei - room een waar dreamteam waar je regelmatig op kan terugvullen. Ontdek hieronder een eenvoudig basisrecept waar je niks verkeerd mee kan doen.

Kikkererwtenstoofpotje met varkensblokjes

Kikkererwtenstoofpotje met varkensblokjes
Om veel groentjes te verwerken is een stoofpotje ideaal. Dit eenvoudige stoofpotje met Mediterrane invloeden is rijk aan smaak en is toch erg eenvoudig om klaar te maken. De sappige varkensblokjes maken het helemaal af, al kan je ze gerust achterwege laten indien je liever vegetarisch kookt.

Parelcouscous met zalm en broccoli

Parelcouscous met zalm en broccoli
Wie het wekelijkse menu van een gezin beheert, kent die typische strijd: hoe zorg ik voor een gezonde avondmaaltijd waar ik geen uren voor in de keuken hoef te staan en waar iedereen van smult? Dit vlotte recept biedt daar een perfect antwoord op: smeuïge zalm met parelcouscous en broccoli. Heerlijk gewoon, gewoon heerlijk.

Bloemkool pizzaiola

Bloemkool pizzaiola
Heb je zin in pizza maar ga je beter voor een gezonder gerecht? Dan is dit vrolijke en verrassende recept ideaal! Bloemkool speelt de hoofdrol, met allerlei ingrediënten die typisch voor een pizza zijn. Bovendien kan je al het werk aan de oven overlaten. Lekker, origineel én gemakkelijk.

Varkenshaas met champignonpesto

Varkenshaas met champignonpesto
Een sappig varkenshaasje mag niet ontbreken in het lijstje 'klassiekers die regelmatig op het menu mogen staan'. Je kan werkelijk alle kanten op met dit mager stuk vlees, zeker als je het vult. In dit recept kiezen we voor een zuiderse toets met een pesto op basis van champignons en romige linguine.

Fricassee van konijn (Gordon Ramsay)

Fricassee van konijn (Gordon Ramsay)
Konijn is stilaan een vergeten delicatesse geworden. Het fijne, witte vlees is heel mager en heeft een milde maar karaktervolle smaak. Traditionele bereidingen zijn dan ook nog steeds de beste keuze wanneer je met konijn aan de slag gaat. Zo is dit recept geïnspireerd op een bereiding van de Britse topchef Gordon Ramsay: een klassieke fricassee (een stofpotje met een gebonden saus) met spekjes, champignons en tagliatelle. Heerlijke boerenkost!

Champignonballetjes ‘Provençale’ met wilde rijst (Jeroen Meus)

Champignonballetjes ‘Provençale’ met wilde rijst (Jeroen Meus)
Met dit vegetarische recept van Jeroen Meus kan je zeker bij de jongste eters scoren. De smeuïge balletjes van champignons en Parmezaanse kaas doen gehakt helemaal vergeten. Tel daar de royale Provençaalse saus boordevol groentjes bij en het gezonde feestmaal is compleet.

Kabeljauw met groene curry en kerstomaatjes (Pascale Naessens)

Kabeljauw met groene curry en kerstomaatjes (Pascale Naessens)
Het is wonderlijk hoe geweldig veel smaak Pascale Naessens in haar gerechten krijgt met een minimum aan ingrediënten. Deze keer gaat ze aan de slag met groene curry en kabeljauw: een heerlijke combinatie die zodanig weinig werk vraagt dat dit zeker en vast een nieuwe favoriet zal worden.

Irish stew (Ottolenghi)

Irish stew (Ottolenghi)
Behalve Guinness en Jameson is Irish Stew het meest populaire exportproduct van Ierland. Deze hartverwarmende en comfortabele stoofpot is als een warm dekentje op een gure avond. Het recept is danig bekend dat zelfs Yotam Ottolenghi er een variant op heeft bedacht! Zijn versie is wat avontuurlijker, vraagt voldoende tijd en zit bovenal propvol royale smaken.

Skrei met kikkererwten en chorizo

Skrei met kikkererwten en chorizo
Skrei kennen we ondertussen allemaal als een typische delicatesse rond Valentijn. Het betreft kabeljauw die op een specifiek moment gevangen wordt en extra vlezig is. De uitzonderlijk volle smaak van deze vis gaat dan ook uitstekend bij het pittige van chorizo en smeuïge kikkererwtjes zoals in dit verfijnde recept beschreven wordt.

Scampi’s in basilicumroomsaus (Colruyt)

Scampi’s in basilicumroomsaus (Colruyt)
Met dit smaakvolle voorgerecht van Colruyt kan je zonder enige moeite scoren! Het lekkere roomsausje met tomatentapenade past uitstekend bij de volle smaak van scampi. Afgewerkt met basilicum en rucola betekent dat een verfijnd gerechtje die het best geserveerd wordt met brood.

Ovenschotel met kip, venkel en parelcouscous (Jeroen Meus)

Ovenschotel met kip, venkel en parelcouscous (Jeroen Meus)
Parelcouscous is een tof ingrediënt om wat meer variatie op tafel te toveren. De fijne structuur doet eerder denken aan pasta en het past bij een veelheid aan ingrediënten. Jeroen Meus kiest in dit rijke gerecht voor malse kip, verschillende groentjes, Noord-Afrikaanse accenten en een verfijnde kruidencoulis. Perfect voor een grotere groep. Om duimen en vingers af te likken!

Kabeljauw uit de oven met kerstomaatjes en paddenstoelen (Sandra Bekkari)

Kabeljauw uit de oven met kerstomaatjes en paddenstoelen (Sandra Bekkari)
Voor eenvoudige en lekkere gerechten die erg gezond zijn ben je bij Sandra Bekkari altijd aan het juiste adres. In dit snelle recept gaat ze aan de slag met een lekker stukje vis, kerstomaatjes en heerlijke paddenstoelen. Heerlijk simpel!

Ovenschotel met kipfilet en Boursin

Ovenschotel met kipfilet en Boursin
Dit is een echte klassieker zonder officieel recept: een ovenschotel kip met boursin (kruidenkaas). Het basisidee is heel simpel, waardoor er heel wat recepten te vinden zijn. Met dit recept heb je alvast een uitstekende basis én je kan nog steeds naar hartenlust variëren door groentjes toe te voegen of weg te laten.

Ovengebakken Victoriabaars met gemengde groentjes

Ovengebakken Victoriabaars met gemengde groentjes
Victoriabaars is beroemd vanwege de stevige structuur en rijke smaak. Deze witte vis heeft dan ook niet veel nodig om te schitteren. Met een bonte groentemengeling erbij wordt deze ovenschotel zonder twijfel een doordeweekse en vooral gezonde favoriet op het menu.