Recepten - room
Gegratineerde orzo-hapjes voor kerst
Aan pasta denken we niet snel als een feestelijk hapje. Pasta is een geschikte maagvuller, daarom is het sneller een voorgerecht en vooral een hoofdgerecht. Door gebruik te maken van orzo (fijne pasta ter grootte van een rijstkorrel) kan je de portie wel klein en feestelijk houden. Met een romig spinaziesausje, kerstomaatjes, gedroogde worst en mozzarella maak je een klein, schattig hapje klaar dat alleen al dankzij de kleuren perfect past op een kerstfeestje.
Tagged With: droge worst, gartineren, gedroogde worst, gegratineerd, gratin, hapje, Italiaanse kruiden, kerst, kerstmis, kerstomaatjes, kerstomaten, knoflook, look, mierikswortel, mozzarella, nootmuskaat, orzo, ovengebakken, pasta, spinazie, spinazieroom, voorgerecht
Feestelijke coquilles met aardpeercrème
Dit verfijnde voorgerecht (of hapje) laat geen enkele smaakpapil onberoerd! Met een handvol verfijnde ingrediënten maak je zonder veel moeite iets klaar dat elk feestelijk moment heerlijk op gang kan zetten. Of het nu een kerstfeestje of een nieuwjaarsreceptie is!
Tagged With: aardpeer, aardpeerpuree, beure noisette, chique, coquilles, cranberries, feestelijk, gerookt spek, hapje, kerst, kerstmis, luxe, luxueus, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, peterselie, puree, room, sint-jakobsnootjes, Sint-Jakobsvruchten, spek, starter, veenbessen, vergeten groente, voorgerecht, zeevruchten
Linguine met scampi en chorizo
De combinatie van vis en vlees is altijd win-win. Je zorgt voor meer variatie in je eetpatroon en kan meer smaken combineren. Deze snelle, romige pasta met zongedroogde tomaatjes voegt de pittige smaak van chorizo toe aan fijne scampi. Het ziet er best chique uit, maar is eigenlijk snelle en comfortabele kost voor elk seizoen!
Tagged With: chorizo, comfort food, Italië, knoflook, linguine, look, mediterraan, mediterraans, oregano, pasta, pikant, pittig, romig, room, scampi, snel klaar, spaghetti, Spanje, surf 'n turf, tomaat, tomatenpuree, vis en vlees, voor elke dag, witte wijn, zongedroogde tomaatjes, zuiders
Reemedaillon in champignonsaus (Colruyt)
Wanneer het wildseizoen start wrijven lekkerbekken zich in de handen! Dit recept van supermarkt Colruyt combineert twee absolute toppers: malse reemedaillons met kraakverse champignons. Alledaagse en toch feestelijke kost waar je zelfs een kerst- of nieuwjaarsfeest mee kan opwaarderen.
Tagged With: boschampignons, champignons, Colruyt, feest, feestdagen, feestelijk, groentebouillon, kerst, kerstmis, knoflook, kruidig, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, pasta, prei, ree, reemedaillons, reesteak, romig, room, salie, tagliatelle, wild, wildseizoen
Forelfilet met broccolipuree en kruidenroomsaus
Vis en puree is een klassieke match. En terecht! De delicate smaak van een zacht stukje vis past nu eenmaal goed bij een smeuïge puree. In dit recept gaan we aan de slag met extra verfijnde ingrediënten, zoals forel en verse kruiden, om een alledaagse gerecht op tafel te zetten dat toch stijl heeft.
Tagged With: aardappelen, alledaags, België, Belgisch, bieslook, bimi, boerenkost, broccoli, broccolipuree, broccolistoemp, dragon, eenvoudig, forel, forelfilet, groene kruiden, grootmoeders keuken, kindvriendelijk, klassiek, kruiden, kruidenroom, loskokende aardappelen, makkelijk, peterselie, puree, room, roomsaus, roomsausje, stoemp, tuinkruiden, verse kruiden, vis, voor elke dag, witte vis
Oostendse Noordzeetong
Fijnproevers en liefhebbers van vis weten dat een kraakverse noordzeetong een absolute delicatesse is. En behalve knapperige frietjes heeft de smaakvolle vis weinig extra nodig. Alhoewel. Zoals je in dit recept kan ontdekken, doen ze er in Oostende graag verse garnaaltjes en een romig sausje bij. Feestelijker wordt het niet.
Tagged With: België, Belgisch, champignons, culinair, feest, feestelijk, frietjes, garnalen, grijze garnalen, klassiek, klassieker, luxe, noordzee, noordzeetong, Oostende, peterselie, romig, roomsaus, sliptong, tong, veldsla, verfijnd, vermout, vis, visfond, witte wijn, zeetong
Mosselen met Oude Geuze in papillot (Sofie Dumont)
Mosselen blinken uit in eenvoud: eventjes stoven op hoog vuur en klaar. De pure smaak van de fijne zeevruchten heeft weinig extra nodig, al kan dit subtiele maar smaakvolle gerecht van Sofie Dumont de echte fijnproevers ongetwijfeld bekoren: mosselen, venkel, room, mosterd en bovenal Oude Geuze in een papillot. Klinkt perfect, toch?
Tagged With: barbecue, bbq, bier, koken met bier, ladychef, mosselen, mosterd, noordzee, Oude Geuze, papillot, peterselie, room, roomsaus, selder, snel klaar, sofie dumont, venkel, vis, witte selder, zee, Zeeuwse mosselen, zoete ui, zomer, zomers, zuurdesembrood
Moules marinière (Rick Stein)
Mosselen zijn en blijven uiterst eenvoudige en toch fantastisch heerlijke schaaldieren die we met liefde regelmatig klaarmaken. Je hebt er niet alleen weinig werk aan, met een minimum aan moeite heb je een erg smaakvol resultaat. De Britse tv-kok Rick Stein is er ook dol op: in dit recept vertelt hij hoe hij ze klassiek en eenvoudig ("marinière") klaarmaakt.
Varkenskotelet met Blackwellsaus (Wout Bru)
Klassiekers uit grootmoeders kookboek hebben hun vaste plek in talloze restaurants en huishoudens. Het zijn beproefde recepten die weinig marge nodig hebben omdat ze in al hun eenvoud perfect zijn. Sterrenchef Wout Bru is bijvoorbeeld dol op een sappige varkenskotelet met Blackwellsaus - een romige saus met pickles. Ontdek hieronder zijn recept.
Tagged With: Belgisch, blackwell, Blackwellsaus, Brits, Engeland, Engels, grootmoeders keuken, kalfsfond, kalfskotelet, klassiek, klassieker, kotelet, koteletten, pickles, room, roomsaus, saus, sausje, sjalot, traditioneel, varkenskoteletten, vlaams, Wout Bru
Varkenskoteletten met mosterdsaus (Nigella Lawson)
Varkenskoteletten zijn een ondergewaardeerde lekkernij. Deze betaalbare lapjes vlees zijn lekker mals en smaalvol, op voorwaarde dat je ze juist bakt. Nigella Lawson serveert ze het liefst met een romig mosterdsausje op basis van cider. Lekker veelzijdig, niet duur en weinig werk.
Tagged With: appelcider, België, Belgisch, betaalbaar, Brits, budget, cider, Engeland, Europees, Frankrijk, Frans, goedkoop, graanmosterd, mals, mosterd, mosterdsaus, Nigella, Nigella Lawson, room, roomsaus, Varken, varkenskoteletten, varkensvlees
Kippenblokjes in peperroomsaus
Een gerecht dat snel klaar en toch verdomd lekker is? Zoek niet langer, deze Bourgondische hap is wat je zoekt. De malse kippenblokjes in een smeuïge maar pittige peperroomsaus gaan perfect bij talloze bijgerechten.
Tagged With: altijd lekker, België, Belgisch, Bourgondisch, champignons, cognac, eenvoudig, flamberen, Frankrijk, Frans, groene peper, kip, kippenblokjes, klassiek, klassieker, peper, peperbolletjes, peperroom, peperroomsaus, pittig, roomsaus, whiskey, zwarte peper
Steak met peperroomsaus, frietjes en sla (Jeroen Meus)
Voor een rasechte klassieker uit onze eigenste Belgische keuken moet je bij Jeroen Meus zijn. Vlaanderens favoriete tv-kok vertelt je helder hoe je, bijvoorbeeld, een steak voorziet van een pittig, zelfgemaakt, peperroomsausje. Een knapperige salade en verse frieten mogen uiteraard niet ontbreken.
Tagged With: aardappelen, authentiek, basisrecept, beginner, België, Belgisch, biefstuk, boerenkost, Bourgondisch, bruine fond, cognac, dagelijkse kost, frieten, frietjes, groene peperbolletjes, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, klassiek, klassieker, kleinhoofd, kropsla, mosterd, peperroomsaus, room, roomsaus, rund, rundsvlees, salade, steak, vlaams, Vlaanderen, zelfgemaakt, zondag, zondagse kost, zwarte peper
Waterzooi met kipballetjes
Waterzooi is een onweerstaanbare klassieker die misschien een beetje in de vergetelheid is geraakt. Het wordt vaak aangeboden als typisch gerecht in restaurants, zeker in en rond Gent, maar het komt lang niet genoeg in tafel in huishoudens. Zonde, want het is eerlijke, makkelijke en gevarieerde kost. Last om de kleinste eters enthousiast te maken? Probeer dan deze variant met kippengehaktballetjes!
Tagged With: aardappel, aardappelen, authentiek, balletjes, België, Belgisch, boerenkost, gehaktballen, gehaktballetjes, Gent, Gentse waterzooi, grootmoeders keuken, kids, kinderen, kindvriendelijk, kip, kippenbouillon, kippengehakt, kippengehaktballetjes, klassiek, klassieker, ouderwets, prei, romig, room, selder, veel groentes, vlaams, Vlaanderen, waterzooi, wortel
Varkenshaas met biersaus
Voor deze klassieker uit de Belgische keuken kan je rekenen op succes bij al wie aan tafel schuift. Het eenvoudige maar typisch Belgische biersausje doet het prima bij de zachte smaak van een mals varkenshaasje. Aangevuld met seizoensgroentjes en kroketjes tover je een alledaagse en toch royaal gerecht van bij ons op tafel!
Tagged With: België, Belgisch, bier, biersaus, biersausje, boerenkost, frieten, frietjes, grootmoeders keuken, koken met bier, kroketjes, kroketten, plaatselijk, romig, room, seizoensgroenten, seizoensgroentjes, van bij ons, Varken, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees
Gepocheerde zalm met scampi en warme tartaar (Colruyt)
Wie niet zo dol is op taaie of doorbakken zalm doet er goed aan om de vis te pocheren: slechts kort garen in water of een bouillon. Het receptenteam van Colruyt vult dat eenvoudige en altijd succesvolle idee aan met enkele gebakken scampi's en een warm tartaarsausje tot een alledaags en toch feestelijk gerecht.
Tagged With: aardappelen, alledaags, citroen, Colruyt, dragon, kappertjes, peterselie, scampi, tartaar, tartaarsaus, vis, vissaus, voor elke dag, warme saus, zalm, zalmfilet, zalmhaas, zee