Recepten - peper, zout en nootmuskaat
Hertensteak met wildsaus en knolselderstoemp
In het wildseizoen mag je geen kans onbenut laten om van de meest fijne stukjes vlees te genieten. Zo is een hertensteak weinig goedkoop, maar onvoorstelbaar lekker en vol van smaak. Meer dan een stevige knolselderstoemp en een origineel wildsausje heb je niet nodig om op een kille dag een simpele en toch culinaire maaltijd op tafel te toveren!
Tags: aardappelen, alledaags, bruine fond, chocolade, culinair, hazelnoot, hazelnootjes, hersft, hert, hertensteak, kindvriendelijk, knolselder, knolselderpuree, laurier, ontbijtspek, peterselie, porto, puree, rode wijn, saus, selder, spek, steak, stoemp, ui, veenbessen, wild, wildfond, wildsaus, wildseizoen, winter, wortel
Hartige ontbijtmuffins
Op zoek naar een snelle, hartelijke en originele hap die toch als ruimschoots volwaardig ontbijt kan dienen? Deze royale muffins zijn wat je zoekt: met ei, aardappel, kaas en spekjes doe je in no time energie op voor de hele dag. Extra bonus: je kan ze makkelijk op voorhand klaarmaken en er enkele dagen van genieten - warm of koud. Ook leuk als lunch, tussen haakjes.
Tags: aardappel, bieslook, brooddoos, brunch, cake, cheddar, ei, eieren, Emmentaler, gemalen kaas, geraspte aardappel, geraspte kaas, gerookt spek, Gruyère, lunch, melk, middagmaal, muffin, nootmuskaat, ochtend, ontbijt, op voorhand, oven, ovengebakken, peper en zout, peterselie, rosti, snelle hap, spek, spekblokjes, spekreepjes, voorraad
Fishsticks met tartaar en erwtenpuree
Om lekker eten op tafel te zetten hoef je niet altijd het warme water opnieuw uit te vinden. Beproefde klassiekers hebben die status met een reden bereikt. Zo gaan we in dit toffe en kindvriendelijke recept aan de slag met fishsticks, een smeuïge puree met knapperige erwtjes en bovenal een op-en-top zelfgemaakte tartaarsaus. Comfort food voor alle leeftijden!
Tags: augurk, comfort food, dragon, ei, eieren, erwten, erwtenpuree, erwtenstoemp, erwtjes, fishstick, fishsticks, gemakkelijk, gepaneerd, hardgekookt ei, kappertjes, kids, kinderen, kindvriendelijk, kruiden, mayonaise, peterselie, puree, saus, slaatje, stoemp, tartaar, tartaarsaus, tuinkruiden, ui, uitjes, vis, voor alle leeftijden, voor kinderen, zee, zelfgemaakt, zelfgemaakte tartaarsaus, zilveruitjes
Savooistoemp met spekjes
Tijdens de kille herfst- en wintermaanden is een simpele groentepuree altijd een veilige keuze. Het vraagt weinig werk, je kan eindeloos variëren en het is erg handig om extra groentjes in de allerkleinste eters te krijgen! Ontdek hieronder een fraai voorbeeld van authentieke boerenkost met savooi en spek.
Tags: aardappelen, alledaags, Belgisch, boerenkost, eenvoudig, gerookt spek, gewoon, groene kool, groentepuree, groentestoemp, grootmoeders keuken, kinderen, kinderen eten mee, kindvriendelijk, klassiek, laurier, mosterd, pickles, plaatselijk, puree, savooi, savooikool, savooipuree, savooistoemp, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, stoemp, typisch, van bij ons, vlaams, Vlaamse kost
Hertensteak met spruitenstoemp
Tijdens de herfst- en wintermaanden gaat er niets boven koken met wild. De verfijnde en karakteristieke smaak van de vele soorten vlees wordt echter - en niet onterecht - doorgaans gebruikt voor feestelijke gerechten. Ben je echter op zoek naar alledaagse, eenvoudige kost mét wild, dan is dit heerlijke recept precies wat je zoekt. Boerenkost met nét dat ietsje meer!
Tags: aardappelen, alledaags, beginner, België, Belgisch, boerenkost, bruine fond, bruine saus, eenvoudig, gewoon, herfst, herfstmaanden, hert, hertenbiefstuk, hertensteak, patatten, puree, spruiten, spruitenpuree, spruitenstoemp, spruitjes, spruitjespuree, spruitjesstoemp, stoemp, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, weinig ingrediënten, wild, winter, wintermaanden
Snelle vispannetjes met puree
Ben jij ook liefhebber van een smeuïg vispannetje maar kijk je op tegen het lange kookproces? Dan is dit recept een handige oplossing: zonder gek veel werk tover je schattige en lekkere vispannetjes op tafel zonder uren te moeten kokkerellen.
Tags: aardappelpuree, alaska polak, alledaags, alledaagse kost, België, Belgisch, champignons, doordeweeks, garnaal, garnalen, grootmoeders keuken, kabeljauw, klassiek, klassieker, makkelijk, mosselen, noordzee, patatten, patattenpuree, prei, puree, romig, room, roux, schar, schelvis, selder, smeuïg, snel, stoemp, tong, vis, visbouillon, vispan, vispannetje, vlot, wijting, witte vis, witte wijn, wortel, zalm, zee, zilt
Gratin Dauphinois (Jeroen Meus)
Wanneer de feestdagen stilaan naderen, is het moment aangebroken om feestelijke klassiekers nog eens op tafel te toveren. En op wie anders dan Jeroen Meus kan je rekenen voor de juiste bereidingswijze? Vergeet kroketjes, met deze smeuïge gratin haal je het beste uit de Franse keuken en zullen je tafelgenoten heerlijk smullen.
Tags: aardappelen, bijgerecht, Bourgondisch, dagelijkse kost, één, Emmentaler, feestelijk, Frankrijk, Frans, gegartineerd, gratin, gratineren, grootmoeders keuken, Gruyère, Jeroen Meus, kaas, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, knoflook, look, nootmuskaat, oven, ovenschotel, Pasen, romig, room, royaal, traditie, traditioneel, tv, vegetarisch, veggie, zondag, zondagse kost
Vol-au-vent van konijn met aardpeerpuree
Konijn was ooit heel populair in de Belgische keuken. Vandaag komt het steeds minder op tafel en heel wat mensen denken enkel nog aan de traditionele bereiding met pruimen. Nochtans is er met een magere en smaakvolle vlees veel meer aan te vangen, een herwaardering van konijn zou dan ook niet verkeerd zijn. Deze smeuïge vol-au-vent, vergezeld van een heerlijke puree van aardpeer, kan je hopelijk overtuigen.
Tags: aardappelen, aardappelpuree, aardpeer, aardperen, Belgisch, bouillon, Bourgondisch, erwtjes, fond, Frans, grootmoeders keuken, herfst, klassiek, konijn, mager vlees, met een twist, origineel, puree, room, roux, saus, selder, sherry, smeuïg, stoemp, traditioneel, vol-au-vent, wild, wildfond, wildseizoen, winter, zondag, zondagse kost
Quinoa-gehaktballetjes met pompoenpuree
Een smaakvolle puree is de perfecte maaltijd om op een gewone, drukke weekdag lekker en snel aan tafel te kunnen schuiven. Samen met de originele quinoa-gehaktballetjes uit dit recept wordt het gegarandeerd smullen!
Tags: aardappelen, aardappelpuree, alledaags, balletjes, butternut, butternutpompoen, dagelijks, eenvoudig, gehakt, gehaktballetjes, gemengd gehakt, gewoon, grootmoeders keuken, kalf, kippengehakt, klassiek, met een twist, origineel, patat, pattaten, peterselie, pompoen, pompoenpuree, quinoa, rund, simpel, snel, stoemp, Varken
Bloemkool-aardappelpuree met tuinkruiden en garnalen (Sandra Bekkari)
Dit fijne recept van Sandra Bekkari zit propvol frisse lente-smaken en gezonde ingrediënten.
Tags: bieslook, bloemkool, bloemkoolpuree, ei, eitjes, garnaaltjes, garnalen, gezond, grijze garnalen, groene kruiden, kerstomaatjes, kerstomaten, kwartel, kwarteleitjes, mager, noordzee, peterselie, puree, sana, Sandra Bekkari, schaaldieren, stoemp, tomaatjes, tomaten, tuinkruiden, vis, vtm, vtm koken, waterkers
Varkensnootjes met champignons en puree van 3 groenten (Colruyt)
Varkensvlees is in West-Europa erg populair. Dag mag niet verwonderen, het vlees is schappelijk van prijs en mits de juiste bereidingswijze sappig, smakelijk en mals. Dit recept van Colruyt tilt een lekkere varkenshaas naar een hoger niveau met een krokant jasje van spek, een uitgelezen puree met drie groentjes en fijne champignons in een originele pesto-saus. Het resultaat is een tof recept dat heel wat keukens en invloeden combineert. Het proberen waard!
Hertenkalfsteak met knolselderpuree en rodewijnsaus
Wanneer de herfst is aangebroken, is ook het jachtseizoen geopend. Een ideale periode om de meest feestelijke en smaakvolle gerechten klaar te maken. Met dit recept zal je weinig gasten teleurstellen, integendeel. Dit is volwaardig feestmateriaal! Enkel opletten met de timing, die moet goed zitten om je eters optimaal te laten genieten.
Tags: Belgisch, Bourgondisch, feest, feestelijk, Frans, herfst, hert, hertenkalf, kerst, kertsmis, klassiek, knolselder, knolselderpuree, nieuwjaar, oud en nieuw, rode wijn, royaal, speciaal, wijn, wijnsaus, wild, wildseizoen, winter
Spinaziestoemp met kippengehakt en dragonsaus
Dit leuke gerecht is vooral een topper voor kinderen! Lekkere stukjes kippengehakt met een smeuïge (en voedzame) spinaziepuree vormen een topmaal voor speelgrage rakkers. Maar geen nood, ook volwassenen zullen smullen van deze zalige comfort food!
Tags: aardappel, aardappelen, comfort food, dragon, dragonsaus, groot en klein, kids, kinderen, kip, kippengehakt, makkelijk, puree, simpel, snel klaar, spinazie, stoemp
Gebraden gans met aardappelgratin en eekhoorntjesbrood
Wanneer de ietwat sombere herfstdagen aanbreken, is er elk jaar weer één culinair hoogtepunt om naar uit te kijken: het wildseizoen gaat van start! Geen betere manier om dat te vieren met een krachtig stukje ganzenfilet, feestelijk geflankeerd door een stevige aardappelgratin en een smaakvol roomsausje van eekhoorntjesbrood.
Tags: aardappelgratin, champignons, eekhoorntjesbrood, feest, feestelijk, gans, gebarden gans, gevogelte, graanmosterd, gratin, herfst, look, mosterd, oven, paddenstoelen, room, roomsaus, wild, wildseizoen
Slasoep met kippengehaktballetjes (Jeroen Meus)
Een frisse krop sla is een prima basis voor een knapperige salade, maar wist je dat je er ook een heerlijke soep mee kan bereiden? Met de deskundige hulp van Jeroen Meus maak je een lekkere pot soep die, vooral dankzij de lekkere balletjes, gesmaakt zal worden door het hele gezin!
Tags: dagelijkse kost, eenvoudig, gemixt, gerookt spek, grootmoeders keuken, ijsbergsla, Jeroen Meus, kip, kippenballetjes, kippengehakt, krop sla, kruiden, kruidentuiltje, laurier, low carb, makkelijk, mixen, mixer, oregano, parmezaan, parmezaanse kaas, simpel, sla, slasoep, soep, spek, spekjes, tijm