Recepten - boter
Herfsttaart
Voor een geslaagde taart hoef je het niet ver te zoeken. De klassieke basisbereiding (bloem, suiker, boter en bloem) voor een cake kan je ook perfect gebruiken om een eenvoudige maar lekkere taart te maken. Gekoppeld met typisch seizoensfruit zorg je voor een geslaagd dessert.
Tagged With: abrikozenconfituur, appel, appelen, bakken, bloem, boter, cake, eieren, gebak, herfst, herfstseizoen, herfsttaart, kaneel, koffie, oogst, oven, peer, peren, seizoen, suiker, taart, thee, tussendoortje, verjaardag, verjaardagsfeestje, winter, winterseizoen, zoet
Hertenragout
Geen herfst- en wintermaanden zonder wild op tafel! Die authentieke en karakteristieke smaken doen lekkerbekken watertanden. De beste aanpak is ook meteen de meest eenvoudige: een simpel stoofpotje is al meer dan voldoende om lekker wild, zoals hert, alle eer aan te doen. Deze eenvoudige ragout (die niet mis zou staan op een kerst- of nieuwjaarsfeest) moet je dan ook geprobeerd hebben!
Tagged With: chique, feest, feestelijk, groene peper, grootmoeders keuken, herfst, hert, hertenragout, hertenstoofvlees, jeneverbessen, kerst, kerstmis, kroketten, luxe, luxueus, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, ree, reebok, room, selder, tomaten, veenbessen, veenbessenconfituur, wild, wildfond, wildseizoen, winter, wortel, zondagse kost
Romige pasta met bloemkool en boomstammetje (Colruyt)
Voor een snelle, comfortabele hap die ook kidsproof is mag je rekenen op het receptenteam van Colruyt. Dit snelle gerecht combineert pasta in een romig sausje met stukjes bloemkool en kippenboomstammetjes. Perfect om een drukke werkdag zonder moeite af te sluiten.
Tagged With: beginner, bloemkool, Colruyt, easy, eenvoudig, fusion, kids, kidsproof, kippenboomstam, kippenboomstammetjes, kruidenkaas, kruidig, pasta, penne, rode pesto, romig, room, roomkaas, snel klaar, tapenade, tijm, weinig tijd, werkdag, zo klaar
Luikse pensen met tomatensaus en aardappelen (Jeroen Meus)
Voor smakelijke en oerdegelijke dagelijkse kost moet je bij Jeroen Meus zijn. De sympathieke tv-kok slaagt er telkens weer in om met typische en betaalbare ingrediënten iets lekkers op tafel te toveren. Zo is dit meesterlijk eenvoudig gerecht perfect op een doordeweekse avond; Luikse pensen met een kruidig tomatensausje en gekookte patatjes. Soms moet dat echt niet meer zijn.
Tagged With: aardappel, aardappelen, alledaags, beginner, België, Belgisch, boerenkost, dagelijkse kost, doordeweeks, één, gekookte aardappelen, gewoon, Jeroen Meus, Luikse pens, Luikse pensen, pens, pensen, simpel, snel klaar, snel klaargemaakt, tomaat, tomatensaus, voor elke dag, witte pens, witte pensen, worst
Pepersteak met een whiskysausje (Piet Huysentruyt)
Wie zin heeft in oerdegelijke kost om duimen en vingers bij af te likken, is bij Piet Huysentruyt altijd aan het juiste adres. De sympathieke West-Vlaamse kok weet als geen ander hoe je klassiekers op een geslaagde en toegankelijke manier bereid. In dit recept krijgt een typische steak-friet net iets meer door een pittig peperkorstje en een zalig sausje op basis van room en whisky.
Tagged With: altijd lekker, Belgisch, bouillon, frieten, frietjes, gepeperd, klassiek, klassieker, mayonaise, peper, pepersteak, Piet Huysentruyt, pittig, room, roomsaus, roomsausje, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, steak, traditie, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaanderen, vtm koken, whisky, whiskysaus
Konijn in donker bier
Wanneer de herfst weer in het land is, is het wildseizoen weer aangebroken. Dat staat voor hartverwarmende en oerdegelijke kost. Zo is konijn gegaard in donker bier een echte klassieker. Lekker vol van smaak en perfect als zondags (feest)maal. Vergeet echter het geheime ingrediënt niet: geduld.
Tagged With: België, Belgisch, Belgische keuken, bier, bruin bier, donker bier, favoriet, frieten, frietjes, gestoofd konijn, grootmoeders keuken, herfst, herfstmaanden, klassiek, klassieker, konijn, kroketjes, kroketten, ouderwets, stoofpot, stoverij, typisch, wild, wildseizoen, winter, zwaar bier
Appelcake met amandel
Een lekkere klassieker bij thee, koffie, als nagerecht of tussendoortje: cake! Het simpele basisrecent kan je makkelijk uitbreiden, bijvoorbeeld met stukjes appel. In dit recept gaan we nog een (klein) stapje verder, en zorgt amandel voor een verfijnde extra smaaksensatie!
Tagged With: amandel, appel, appelcake, appelen, athentiek, bakken, België, Belgisch, cake, extra, feestelijk, gebak, gesuikerd, grootmoeders keuken, kids, kinderen, kinderfeestje, klassiek, klassieker, koffie, nagerecht, oven, snack, suiker, thee, tussendoor, tussendoortje, typisch, vanille, yoghurt, zelfgebakken, zoet, zoetigheid
Mosselen met Oude Geuze (Sofie Dumont)
Dit verrassende gerecht komt van pas wanneer het mosselseizoen nog volop aan de gang is maar je stilaan een originelere variant wil proberen dan de klassieke variant met frietjes. Sofie Dumont toont je hoe je met Oude Geuze en een verfijnd mosterdroomsausje een delicaat voor- of hoofdgerecht kan presenteren dat het ook op de BBQ als papillot erg goed doet.
Tagged With: amuse, barbecue, bbq, België, Belgisch, bier, geuze, koken met bier, mosselen, mosterd, mosterdroomsaus, noordzee, origineel, Oude Geuze, papillot, papilot, peterselie, roomsaus, seafood, selder, sofie dumont, speciaal, venkel, voorgerecht, vtm, vtm koken, zuurdesem, zuurdesembrood
Gratin met broccoli en worst (Colruyt)
Zin in heel gewone kost maar mag het tegelijkertijd ook een beetje anders zijn? Dan is dit recept van Colruyt een uitstekende keuze. In plaats van de Heilige Drievuldigheid (vlees - aardappelen - groente), werk je dit gerecht af door alles in een ovenschaal te combineren en bovenal te gratineren. Lekker origineel, origineel lekker!
Tagged With: aardappelen, alledaags, Belgisch, boerenkost, boerenworst, broccoli, Colruyt, emmental, Emmentaler, gegratineerd, gehakt, gewoon, gratin, Gruyère, kaas, klassieker met een twist, met een twist, origineel, oven, ovenschaal, ovenschotel, simpel, verrassend, voor elke dag, worst
Balletjes in tomatensaus (Peter Goossens)
In de absolute top-tien van vaderlandse klassiekers staat het gerecht 'balletjes in tomatensaus' zonder enige discussie hoog genoteerd. Dit eenvoudige gerecht smaakt altijd en is niet moeilijk om klaar te maken. Als je echter net wat meer tijd hebt en zin hebt in perfectie is dit de versie van sterrenchef Peter Goossens.
Tagged With: alle seizoenen, ballen, balletjes, basilicum, België, boerenkost, classic, dragon, eieren, feestelijk, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, gewoon, grootmoeders keuken, Hof van Cleve, kalfsgehakt, klassieker, kroketten, kruiden, kruidig, madeira, mosterd, past altijd, peter goossens, peterselie, puree, tomaten, tomatensaus, typisch, typisch belgisch, varkensgehakt, vlaams, Vlaanderen, zondag, zondagse kost
Varkenskotelet met wortelpuree, bimi en pickles (Jeroen Meus)
Als er één chef de kunst verstaat om van een alledaags gerecht toch iets speciaals te maken, is het wel Jeroen Meus. In dit heerlijk doordeweeks recept zorgt hij voor typische Vlaamse kost: een varkenskotelet met wortelpuree. De bimi - jonge broccolistengels - zorgen samen met een flinke schep pickels voor een verrassende afwerking.
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bimi, boerenkost, broccoli, comfort food, dagelijkse kost, één, gewoon, gewoon lekker, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, klassiek, kotelet, pickles, puree, stoemp, typisch, Varken, varkenskoteletten, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, weinig werk, wortelen, wortelpuree
Appelmoescake
Staat er nog een restje appelmoes in de koelkast waar je niet meteen weg mee weet? Dan is deze leuke en erg gemakkelijke appelmoescake het recept dat je zoekt. Lekker als nagerecht of simpel tussendoortje.
Tagged With: appel, appelcake, appelmoes, appelmoescake, bakken, beginner, bloem, boter, cake, eieren, gebak, geen verspilling, kids, kinderen, koffie, makkelijk, nagerecht, oven, restjes, snack, suiker, thee, tussendoor, tussendoortje, uit het vuistje, vieruutje, zoet, zoetigheid
Zalm met erwtenstoemp, bacon en bearnaise (Jeroen Meus)
Dit recept van Jeroen Meus staat voor een rijkelijk gerecht dat veel lekkers combineert. Jeroen combineert een flink stuk zalm met een stevige puree waar erwtjes en knapperige stukjes bacon de show stelen. Een klassieke (maar zelfgemaakte!) bearnaisesaus maakt het festijn compleet. Een ideaal gerecht wanneer het net iets meer mag zijn.
Tagged With: bacon, bearnaise, bearnaisesaus, dragon, erwtenpuree, erwtenstoemp, gastrique, gerookt spek, groene kruiden, kervel, kruiden, kruidig, laurier, luxe, luxueus, puree, royaal, saus, spek, spekjes, stoemp, surf en turf, vis, witte wijn, zalm, zee, zondag, zondagse kost
Honingcake (Piet Huysentruyt)
Het basisrecept voor een cake is prima, maar laat wel wat marge. De typische aanvullingen zoals stukjes appel of amandel kent iedereen, heb je echter al eens honing toegevoegd? Piet Huysentruyt vertelt je in dit recept hoe je met deze extra zoete aanvulling voor een verrassend lekkere cake zorgt.
Tagged With: bloem, boter, cake, citroen, citroenzeste, deeg, gesuikerd, honing, koffie, nagerecht, oven, Piet Huysentruyt, sesam, sesamzaadjes, snack, suiker, thee, tussendoor, tussendoortje, vieruurtje, zeste, zoet, zoetigheid
Broccolipuree met spekjes
Voor lekkere comfortfood van de bovenste plank hoef je niet creatief te zijn. Gewoon, alledaags goed is soms meer dan voldoende. Dat is precies wat dit recept uit grootmoeders kookboek bewijst: een smeuïge puree van broccoli met knapperige spekjes. Heerlijk!
Tagged With: aardappelen, alledaags, broccoli, broccolipuree, broccolistoemp, bruine fond, bruine saus, comfort food, cresson, gerookt spek, gewoon, grootmoeders keuken, kinderen, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, puree, simpel, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, stoemp, waterkers





