Valentijn | - deel 2 Valentijn | - deel 2

 

Recepten - Valentijn

Oesters natuur

Oesters natuur
Oesters reserveren we graag voor feestelijke momenten. Deze uitzonderlijke lekkernij is immers wat prijziger en heeft een verfijnde smaak. Dit absolute basisrecept helpt je om ze op de meest pure en eerlijke manier klaar te maken.

Zeebaars met saffraanrisotto en zeekraal (Colruyt)

Zeebaars met saffraanrisotto en zeekraal (Colruyt)
Wie houdt van een luxueus (voor)gerecht met verfijnde smaken uit de zee, zal zonder twijfel dit recept willen proberen. Het receptenteam van Colruyt bedacht een smeuïge en feestelijke risotto met saffraan, gecombineerd met zeebaars en zeekraal. Een heerlijk recept voor echte lekkerbekken!

Italiaanse aperitiefkrans

Italiaanse aperitiefkrans
Ben je de typische potjes met chips, nootjes en blokjes kaas een beetje beu bij het aperitieven? Dan biedt deze Italiaanse krans met zonovergoten ingrediënten een uitweg. Met de meest verfijnde ingrediënten uit het mediterraanse schiereiland, verras je je gasten en laat je ze heerlijk smikkelen. Ook leuk als ontbijt of lichte lunch met knapperig brood.

Sint-Jakobsschelpen met pompoen en krokant spek (Jeroen Meus)

Sint-Jakobsschelpen met pompoen en krokant spek (Jeroen Meus)
Dat je met Sint-Jakobsnootjes net iets feestelijk kookt, is geen geheim. Ze zijn bovendien zo fijn en puur van smaak, dat een al te uitgebreid recept niet nodig is. Jeroen Meus weet dat uiteraard ook, daarom leert hij je met dit fijne recept een feestelijk voorgerechtje klaar te maken met krokante stukjes spek en pompoen.

Gegratineerde oesters

Gegratineerde oesters
Hoewel oesters absoluut niets nodig hebben om een heerlijke hapje of voorgerechtje te zijn, kan je ze net zo goed bereiden. Een heerlijk eenvoudige manier is ze gratineren: met een scheutje wijn en een beetje kaas heb je een heerlijk feestelijk hapje klaar zonder veel werk.

Scampi met geroosterde artisjok

Scampi met geroosterde artisjok
De populariteit van scampi is eenvoudig te verklaren: een verfijnde, karakteristieke smaak die zich buitengewoon goed laat combineren met talloze ingrediënten. Eenvoud siert echter, denk maar aan die heerlijke klassiekers zoals scampi met look of diabolique. Dit eenvoudige recept (dat je best inzet als voorgerecht) kiest voor geroosterde artisjok: een ware delicatesse!

Sponscake met aardbeien

Sponscake met aardbeien
Een sponscake is de perfecte keuze voor liefhebbers van zacht en sappig gebak. Aangevuld met verse aardbeitjes en wat slagroom maak je er zonder gek veel werk een fraai en lekker dessert van waar jong en oud van zal smullen.

Sint-Jakobsvruchten met Thaise erwtenpuree (Nigella Lawson)

Sint-Jakobsvruchten met Thaise erwtenpuree (Nigella Lawson)
Lekker koken hoeft niet gelijk te staan aan een resem ingrediënten gebruiken. Meer zelfs, soms is het net een voordeel om pure smaken te laten primeren. Dat is precies wat Nigella Lawson doet in dit stijlvolle gerecht met een Thais randje: heerlijke Sint-Jakobsnootjes zonder poespas, wel met een magere en pittige erwtenpuree.

Carpaccio d’Anvers

Carpaccio d’Anvers
Een authentieke carpaccio is een verfijnd voorgerecht dat wereldberoemd is. Het bestaat uit dungesneden reepjes rundsvlees, met enkele verfijnde smaakmakers. Puur en lekker. In dit recept ontdekt je een meer plaatselijke variant, op basis van onze overheerlijke filet d'Anvers.

Gemarineerde kip met aardappel en garnalen (Sergio Herman)

Gemarineerde kip met aardappel en garnalen (Sergio Herman)
Sergio Herman is een succesvolle topchef van erg hoog niveau. Desondanks heeft ook hij enkele recepten die voor (hobby)koks perfect haalbaar zijn. Zo combineert hij gemarineerde kipreepjes met gebakken aardappelen, grijze garnalen en komkommer tot een verfijnd gerechtje. De verhoudingen mikken op een hapje/voorgerecht, maar verdubbel gerust de portie om er een hoofdgerecht van te maken.

Coquilles met kruidenboter en Parmezaan

Coquilles met kruidenboter en Parmezaan
Dit eenvoudige recept is de absolute perfectie wanneer je een snel maar feestelijk hapje nodig hebt. De zuivere smaak van coquilles (of Sint-Jakobsvruchten) wordt perfect gecombineerd met een beetje kruidenboter en een snuifje Parmezaanse kaas. Terwijl de oven al het werk doet, heb jij tijd om je gasten te ontvangen. Heerlijk genieten!

Sint-jakobsnoten op Vietnamese wijze

Sint-jakobsnoten op Vietnamese wijze
Wie op zoek is naar een feestelijk hapje kan niet rond Sint-Jakobsvruchten. Ze zijn niet goedkoop, maar eenvoudig bereid en met talloze ingrediënten te combineren. De amuse in dit recept haalt inspiratie in het verre oosten: het sausje is gebasseerd op typisch Vietnamese technieken en smaakmakers.

Bisque van grijze garnalen

Bisque van grijze garnalen
Wie iets heel chique wil serveren dat tegelijktertijd poepsimpel om maken is, moet deze bique van grijze garnalen geprobeerd hebben! Een bisque staat bekend als een exquis soepje omdat het gemaakt wordt van schaaldieren. In dit recept beperken we ons tot grijze garnalen, waardoor het relatief betaalbaar en vooral best makkelijk om maken blijft. Tegelijkertijd zal het uiterst smaakvolle resultaat niet teleurstellen, perfect voor wanneer het feestelijk(er) mag zijn.

Gegratineerde oesters met champagne

Gegratineerde oesters met champagne
Als het écht feestelijk mag zijn, hoef je niet te besparen op de ingrediënten. Het is evenwel de kunst om het toch vrij eenvoudig te houden met luxueuze ingrediënten, zo blijven de pure smaken voldoende overeind. Het voorgerecht in dit recept is daar een prima voorbeeld van: gegratineerde oesters, op smaak gebracht met champagne, room en kaas. Heerlijk feesten!

Soep van zoete aardappel met sint-jakobsvruchten (Sandra Bekkari)

Soep van zoete aardappel met sint-jakobsvruchten (Sandra Bekkari)
Op Sandra Bekkari kan je rekenen in je zoektocht naar lekkere, verrassend en gezonde receptjes. Dit smaakvolle soepje is zowel alledaags, als erg feestelijk wanneer je het serveert met sint-jakobsnoten. Extra bonus: ook de allerkleinsten zullen smullen van dit voedzame soepje met zoete aardappel en gember.