Speciale Gelegenheid | - deel 5 Speciale Gelegenheid | - deel 5

 

Recepten - Speciale gelegenheid

Vol-au-vent met frietjes (Sofie Dumont)

Vol-au-vent met frietjes (Sofie Dumont)
Dat dit gerecht hoog scoort bij jong en oud is geen wonder. Een smeuïge vol-au-vent smaakt altijd, zeker wanneer je alles zelf hebt klaargemaakt. Sofie Dumont vertelt in dit recept hoe zij deze oerklassieker van A tot Z aanpakt.

Carpaccio d’Anvers

Carpaccio d’Anvers
Een authentieke carpaccio is een verfijnd voorgerecht dat wereldberoemd is. Het bestaat uit dungesneden reepjes rundsvlees, met enkele verfijnde smaakmakers. Puur en lekker. In dit recept ontdekt je een meer plaatselijke variant, op basis van onze overheerlijke filet d'Anvers.

Gemarineerde kip met aardappel en garnalen (Sergio Herman)

Gemarineerde kip met aardappel en garnalen (Sergio Herman)
Sergio Herman is een succesvolle topchef van erg hoog niveau. Desondanks heeft ook hij enkele recepten die voor (hobby)koks perfect haalbaar zijn. Zo combineert hij gemarineerde kipreepjes met gebakken aardappelen, grijze garnalen en komkommer tot een verfijnd gerechtje. De verhoudingen mikken op een hapje/voorgerecht, maar verdubbel gerust de portie om er een hoofdgerecht van te maken.

Steak Stroganoff met kroketten (Jeroen Meus)

Steak Stroganoff met kroketten (Jeroen Meus)
Het 'Stroganoff'-recept bestaat al erg lang en is wereldwijd populair. Ook Jeroen Meus is er dol op. In dit recept combineert hij de romige maar pittige saus met een lekker stukje rundsvlees en kroketjes.

Coquilles met kruidenboter en Parmezaan

Coquilles met kruidenboter en Parmezaan
Dit eenvoudige recept is de absolute perfectie wanneer je een snel maar feestelijk hapje nodig hebt. De zuivere smaak van coquilles (of Sint-Jakobsvruchten) wordt perfect gecombineerd met een beetje kruidenboter en een snuifje Parmezaanse kaas. Terwijl de oven al het werk doet, heb jij tijd om je gasten te ontvangen. Heerlijk genieten!

Vogelnestjes van spek en scampi (Ottolenghi)

Vogelnestjes van spek en scampi (Ottolenghi)
Rond Pasen zijn vogelnestjes traditiegetrouw erg populair. De originele gehaktbal met een smeuïg eitje in, is niet alleen bij ons een heerlijke hap. Zo worden ze in Groot-Brittannië 'Scotch Eggs' genoemd. Ook de beroemde tv-kok Yotam Ottolenghi is vertrouwd met het idee, maar geeft er graag zijn kenmerkende handtekening aan: hij maakt vogelnestjes met gehakt van spek en scampi. De pittige saus maakt deze verrassende variant helemaal af. Het proberen waard!

Pasta carbonara met mosselen

Pasta carbonara met mosselen
Pasta carbonara behoeft geen introductie. Deze eenvoudige en smeuïge pasta met spek, ei en kaas is een snelle, smakelijke hap die altijd past. Dit recept geeft een verrassende twist aan deze Italiaanse topper: mosselen! Het sausje op basis van room en cider mag dan wel niet helemaal authentiek zijn, de volle aroma's zullen je zintuigen verwennen!

Hammetje met mosterdsaus

Hammetje met mosterdsaus
Wil je wel eens genieten van een botermals stukjes vlees waar bijna geen werk meer aan is? Dan is een voorgegaard hammetje op been een perfecte keuze. Opwarmen en klaar! De tijd die je daarmee uitspaart kan je dan investeren in een verfijnd mosterdsausje.

Halloumi-speksatés

Halloumi-speksatés
Halloumi, de Cypriotische grillkaas die niet smelt, kom je vooral tegen in vegetarische gerechten. Het is dan ook een prima alternatief voor vlees. Anderzijds is dat ook een beetje jammer, het zorgt er immers voor dat vleeseters er wel eens hun neus voor ophalen. Zonde, natuurlijk. Ook in combinatie met vlees is de grillkaas erg lekker. Deze satés met spek zijn jouw nieuwe favoriet bij de eerstvolgende barbecue!

Lasagne met courgette en ricotta (Colruyt)

Lasagne met courgette en ricotta (Colruyt)
Een zelfgemaakte lasagne geeft erg veel voldoening. Het is niet alleen lekker, de moeite die je er in moet steken is het ook waard. Extra leuk aan zo'n lasagne is dat je uitgebreid kan variëren. Ontdek in dit recept van Colruyt een vegetarische versie met courgette en ricotta.

Pizza Valtellina

Pizza Valtellina
Zelf pizza maken is altijd een beetje feest. Het is makkelijk en de opties zijn eindeloos. Heb je àlle klassiekers uit Italië al geprobeerd? Vast niet, het lijstje is immers erg lang en ze zijn lang niet allemaal bekend. Zo is deze pizza Valtellina een fraai voorbeeld van smaakvolle eenvoud: bresaola (luchtgedroogd rundvlees), Parmezaan en rucola. Voor fijnproevers!

Aardbei-rabarbertaart

Aardbei-rabarbertaart
Eenmaal de lente goed op gang is, genieten we traditioneel van lekkers zoals aardbeien en asperges. Ook rabarber is een echte lekkernij die dan niet mag ontbreken. De fris-zure smaak leent zich uitstekend tot allerlei zoete gerechten en hapjes. Voor wie rabarber toch té zuur is, is deze eenvoudige taart op basis van kruimeldeeg de perfecte oplossing. Aardbeien passen perfect bij rabarber en zorgen voor een zachtere, zoete smaakervaring.

Linguine met tonijn en gamba’s (Jamie Oliver)

Linguine met tonijn en gamba’s (Jamie Oliver)
Dit pitoreske gerecht van Jamie Oliver komt rechtstreeks uit Italië en bevat een heerlijke agrodolce-stijl. Dit wil zeggen dat de linguine op smaak wordt gebracht met iets dat het midden houdt tussen een saus en kruidige smaakmaker (zoals een currypasta). De dikke saus bevat meestal een zoet én zuur accent, maar de variaties zijn eindeloos. Jamie combineert de gamba's en tonijn met de heerlijke, aanwezige smaken van kaneel, pistache, peterselie, azijn en saffraan. Alledaags, en toch ook pure luxe op je bord!

Kippenbouten met dragonsaus en kroketten (Jeroen Meus)

Kippenbouten met dragonsaus en kroketten (Jeroen Meus)
Er bestaan talloze combinaties in de keuken die het elke keer weer uitstekend doen. Kip met dragon is daar een prima, maar een beetje vergeten voorbeeld van. Dat zet Jeroen Meus graag recht met dit toffe recept voor fijnproevers dat zowel op een feestelijk als een alledaags moment past.

Biscuit

Biscuit
Wie graag taarten bakt, kan niet voorbij aan een klassieke biscuit. Dit luchtige deeg is een uitstekende basis voor taarten met slagroom, fruit, confituur, chocolade,... Je kan er eigenlijk alle kanten mee uit. Ontdek hieronder een handig basisrecept voor een bakvorm met een diameter van ongeveer 26 cm.