Grootmoeders Keuken? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 3 Grootmoeders Keuken? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 3

 

Recepten - grootmoeders keuken

Varkensstoofvlees (Piet Huysentruyt)

Varkensstoofvlees (Piet Huysentruyt)
Authentiek stoofvlees van bij ons behoeft geen introductie meer. De verschillen tussen de hele recepten die je kan vinden zijn bovendien eerder subtiel. Piet Huysentruyt daarentegen kiest voor een opvallend ingrediënt: geen runds- maar varkensvlees! Omdat dit vlees wat vetter is, wordt het malser dan je ooit had durven dromen.

Savooisoep

Savooisoep
De savooikool is zonder twijfel stilaan een vergeten groente aan het worden. Dat is jammer, het is een echte, betaalbare groente van bij ons die erg voedzaam is, op talloze manieren gebruikt kan worden en lang bewaart. Je kan er bijvoorbeeld een heerlijk soepje van maken, perfect om je tijdens gure dagen lekker op te warmen.

Varkensgebraad met erwten en wortelen (Jeroen Meus)

Varkensgebraad met erwten en wortelen (Jeroen Meus)
Met dit recept presenteert Jeroen een echt Vlaamse klassieker. Het is het soort gerecht dat in heel veel huishoudens op zondag of op feestelijke momenten geserveerd wordt, terwijl het op zich een vrij eenvoudige (maar heel lekkere) bereiding is. De zelfgemaakte saus geeft net dat beetje extra cachet.

Savooistoemp met spekjes

Savooistoemp met spekjes
Tijdens de kille herfst- en wintermaanden is een simpele groentepuree altijd een veilige keuze. Het vraagt weinig werk, je kan eindeloos variëren en het is erg handig om extra groentjes in de allerkleinste eters te krijgen! Ontdek hieronder een fraai voorbeeld van authentieke boerenkost met savooi en spek.

Worst met savooikool in kaassaus (Jeroen Meus)

Worst met savooikool in kaassaus (Jeroen Meus)
Voor die authentieke recepten uit grootmoeders keuken ben je aan het juiste adres bij Jeroen Meus. Hij weet als geen ander hoe je die stevige en pure gerechten moet klaarmaken. In dit recept gaat hij aan de slag met een ietwat vergeten wintergroente: savooikool. Deze gezonde groente is nochtans vol van smaak en smaakt heerlijk met een kaassausje, een flinke worst en eenvoudige gekookte patatjes.

Gehaktbrood met zwarte pens en appelmoes (Jeroen Meus)

Gehaktbrood met zwarte pens en appelmoes (Jeroen Meus)
De lekkerste recepten zijn niet noodzakelijk de meest verfijnde. Met dit toffe recept bewijst Jeroen Meus je zelfs van het tegendeel: met eenvoudige en typische ingrediënten van bij ons maakt hij een comfortabel gerecht waar je op een koude dag naar snakt. Vooral de toevoeging van stukjes zwarte pens aan het gehaktbrood is briljant!

Hazenpeper

Hazenpeper
Een verfijndere wildklassieker dan een authentieke, traag gegaarde hazenpeper bestaat er niet! Deze karaktervolle gerecht heeft wat tijd nodig, maar brengt een veelheid aan royale smaken die op-en-top winters zijn.

Kalfsgebraad met jagerssaus (Jeroen Meus)

Kalfsgebraad met jagerssaus (Jeroen Meus)
Jeroen Meus garandeert je een uitzonderlijk geslaagd feest met deze klassieker: een heerlijk sappig kalfsgebraad met een royale jagerssaus. Perfect om jong en oud te laten genieten tijdens de feestdagen.

Stoverij van ree

Stoverij van ree
Niks mis met een grote pot op-en-top Belgisch stoofvlees, nu en dan mag het echter wat feestelijker zijn. Dan is de delicate smaak van ree een prima idee. Niet alleen kan je dit wildvlees lekker mals garen, voorzien van een rijk sausje met rode wijn, peperkoek en chocolade maak je er bovendien een heerlijk feestelijk gerecht van!

Vispannetje met sint-jakobsvruchten (Sofie Dumont)

Vispannetje met sint-jakobsvruchten (Sofie Dumont)
Op feestelijke momenten kan je origineel én gezond uitpakken met allerlei soorten vis. Ingewikkeld hoef je het dan niet noodzakelijk te maken, een klassiek vispannetje waar de stukken vis in een smeuïg sausje met kaas worden gegratineerd is een 'gouwe ouwe'! In dit klassieke recept van Sofie Dumont wordt ook de puree aan de schotel toegevoegd, waardoor je een grote, heerlijke kom feest-eten volledig op voorhand kan klaarmaken.

Tomatensoep met balletjes (Sofie Dumont)

Tomatensoep met balletjes (Sofie Dumont)
Tomatensoep is zo'n typisch gerecht dat het allerbeste smaakt wanneer oma ze heeft klaargemaakt. Wat het geheime ingrediënt is weet niemand, je kan hoogstens proberen in de buurt te komen. Misschien lukt het wel met dit authentieke recept van lady chef Sofie Dumont?

Poffertjes

Poffertjes
Poffertjes zijn een traditionele lekkernij uit Nederland. Deze eenvoudige mini-pannenkoekjes zijn wat dikker doordat ze rijzen. Er bestaan talloze recepten, soms al decennia oud. Met dit basisrecept (en een poffertjespan) kan ook jij genieten van heerlijke, zelfgemaakte poffertjes!

Varkenshaasje met wortelpuree en champignonsaus (Colruyt)

Varkenshaasje met wortelpuree en champignonsaus (Colruyt)
Dit recept is perfect wanneer je zin hebt in oerdegelijke, alledaagse kost met toch een kleine extra. De sappige varkenshaas en smeuïge wortelpuree worden heerlijk gecombineerd met champignons in een pittig mosterdsausje.

Reeragout met knolselderpuree (Colruyt)

Reeragout met knolselderpuree (Colruyt)
Wanneer de bladeren van de bomen beginnen te vallen is niet alleen de herfst maar ook het wildseizoen aangebroken. In dit rustieke recept van Colruyt zorgt een marinade met bier voor een malse en karakteristieke reeragout die typisch van bij ons is. De smeuïge knolselderpuree maakt dit alledaags en toch feestelijk gerecht compleet.

Varkenswangen in jagersaus (Jeroen Meus)

Varkenswangen in jagersaus (Jeroen Meus)
Fijnproevers weten dat niet de haas maar de wangetjes het allerlekkerste stukje varkensvlees zijn. De met vet dooraderde stukjes vlees worden botermals als je ze langzaam laat garen. Jeroen Meus maakt er in dit recept een waar festijn van door ze klaar te maken in een jagersaus met spekjes en champignons. Genieten maar!