Recepten - mosterd
Stoofvlees van everzwijn met witloofsalade (Jeroen Meus)
Een stevige schep stoofvlees is een geliefde klassieker. Het wordt nog lekkerder wanneer je dat stoofvlees maakt van een stevig stuk wild: everzwijn! Jeroen Meus helpt je deze winterse topper klaarmaken, vergezeld van een fris witloofslaatje en een doodgewone, gekookte aardappel. Zo lekker, en toch alledaags.
Tags: aardappel, aardappelen, alledaags, Bekgië, Belgisch, dagelijkse kost, ever, everstoofvlees, everzwijn, gewoon, herfst, Jeroen Meus, klassiek, mayonaise, normaal, oven, rode wijn, stevig, stoofvlees, stoven, stoverij, tijd genoeg, traag, wild, winter, witloof, witloofsalade, zoet en zout
Linzenstoofpotje met rookworst en peterseliewortel
Hartige stoofpotjes zijn instant successen tijdens de wintermaanden. Met klassieke winteringrediënten tover je een lekker en betaalbaar gerecht op tafel. Vooral peterseliewortel is een leuke en verrassende groente. Het lijkt op een kleine pastinaak, de smaak is iets pittiger en leunt ook wat aan bij knolselder. Het proberen waard!
Hindemedaillon met geroosterde aardpeer en een romige whiskeysaus
Tijdens de feestdagen is wild een niet te versmaden klassieker. Het karaktervolle vlees geeft elk etentje een feestelijk randje. In dit recept worden malse hindemedaillons geflankeerd door een typische wintergroente: aardpeer. De notige smaak is verrassend vol en fris. Afgewerkt met een rijkele whiskey-saus kan het feest niet meer stuk!
Tags: aardpeer, aardperen, bouillon, chique, feest, feestelijk, gegrild, geroosterd, herfst, hinde, hindemedaillon, kalfsbouillon, kalfsfond, kerst, kerstmis, look, medaillon, mosterd, oven, ree, reemedaillon, room, roomsaus, royaal, rozemarijn, saus, scotch, whiskey, whisky, wild, wildseizoen, winter
Penne met kip, oesterzwam en gekarameliseerd witloof
De veelzijdigheid van pasta is eindeloos. Zowel met eenvoudige als iets meer verfijnde ingrediënten kan je heerlijke creaties op tafel toveren. Deze lekkere pasta zal je verbazen, naast het zachte roomsausje met malse stukjes kip is het witloof een wonderlijk lekkere toevoeging! Feestelijk lekker en toch gewoon.
Tags: België, Belgisch, bieslook, carameliseren, champignon, eenvoudig, Europa, Europees, feestelijk, fusion, italiaans, Italië, kip, kippenblokjes, leuk, makkelijk, mosterd, oesterzwam, oesterzwammen, origineel, oven, paddenstoel, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, penne, penne rigata, room, roomsaus, simpel, sjalot, snel klaar, speciaal, spek, spekjes, suiker, verrassend, wereldkeuken, witloof, witte wijn
Vispapillot met fijne groentjes en geuze (Colruyt)
Een lekker vispapillot komt niet dikwijls op tafel, terwijl het een heel eenvoudige en gevarieerde manier is van koken. Zoals immer zorgt Colruyt voor smakelijke inspiratie: dit smaakvolle recept kan je zowel in de keuken als op de barbecue bereiden.
Koolvis met gestoofde prei in een zacht mosterdsausje en knapperige puree
Een lekker stukje vis heeft niet veel nodig om uit te groeien tot een lekker gerecht. Met typische groentjes zoals prei en een smeuïge puree, heb je onmiddellijk een klassiek en verdomd smakelijk diner op tafel getoverd.
Konijn met pruimen (Jeroen Meus)
Als je denkt aan klassieke gerechten, diegene waar grootmoeder steevast dikke punten scoort, is konijn met pruimen onmisbaar. Deze - soms wat vergeten - Belgische klassieker heeft dan ook alles om jong en oud te bekoren: veelzijdig, royaal van smaak, feestelijk en toch alledaags. Met dit nostalgische gerecht zal je zeker en vast scoren, vooral omdat het van onze Jeroen, Dagelijkse kost, Meus is.
Tags: alledaags, amber, amberbier, België, Belgisch, bier, boerenkost, bruin bier, classic, dagelijkse kost, donker bier, grootmoeder, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, klassiek, konijn, konijn met pruimen, kroketten, nostalgie, pruimen, stoven, traditioneel, typisch, witloof, witloofsalade, zoet, zoet-zout
Kabeljauwhaasjes op een tomatenbedje met mosterd-sojasaus (Pascale Naessens)
De recepten van Pascale Naessens zijn om verschillende redenen heel populair. Ze zijn gezond, vragen niet veel moeite en zijn - ondanks de eenvoudige ingrediëntenlijst - origineel. Dit recept noemt ze dikwijls haar beste recept, het proberen waard met andere woorden!
Gemengd wildstoofvlees met ovengebakken wintergroenten
Bestaat er een betere klassieker dan stoofvlees met frietjes? Winter of zomer, altijd lekker. Daarnaast kan je makkelijk variëren op die beproefde klassieker. Dit seizoensrecept brengt het beste van de herfst- en wintermaanden op je bord: gemengd stoofvlees van wild (ree, haas en duif), met een fijne selectie van wintergroentjes (pastinaak, koolrabi, raapjes, wortel en aardappel). Smullen maar!
Tags: aardappel, aardappelen, België, Belgisch, bier, donder bier, duif, gele raap, gestoofd, haas, herfts, jacht, jachtseizoen, koolrabi, look, mosterd, oven, ovengebakken, pastinaak, raapjes, rapen, ree, reestoofvlees, rode ui, rode wijn, rozemarijn, spek, spekjes, stoofvlees, stoverij, tijm, wild, wildfond, wildseizoen, winter, wintergroenten, witte raap, wortel, wortelen
Zuid-Duitse aardappelsalade
In het zuidelijke gedeelte van Duitsland is geen maaltijd compleet zonder de typische aardappelsalade (kartoffelsalat). Deze Duitse, en vooral Schwäbische specialiteit lijkt allesbehalve op de typische aanpak met mayonaise. Deze Duitse klassieke is erg vol maar ook fris van smaak dankzij rundsbouillon en een scheutje wijnazijn. Zeker het proberen waard! Lekker bij eender welk vleesgerecht, of als voorgerecht met een bonte mengeling rauwe groentjes.
Tags: aardappel, aardappelen, aardappelsalade, boerenkost, bouillon, Duits, Duitsland, eenvoudig, kartoffel, kartoffelen, kartoffelsalat, makkelijk, mosterd, patat, patatten, regio, regionaal, rundsbouillon, Schwaben, Schwabenland, Schwäbisch Hall, stevig, streek, streekgerecht, vlees, voorgerecht, wijnazijn, Zuid-Duitsland
Fazantenfilet met cantharellen en zachte mosterdpuree
Het wildseizoen is voor lekkerbekken een absoluut hoogtepunt. Met feestelijke stukjes vlees, zoals fazant, en kraakverse seizoensproducten, zoals cantharellen, maak je een betoverend herfstmaal dat op geen enkele feestelijke gelegenheid zal misstaan. Hoewel niet goedkoop, vertelt dit recept je hoe je met deze twee absolute klassieke ingrediënten een (h)eerlijk en niet bijzonder moeilijk feestmaal kan klaarmaken.
Tags: bos, cantharellen, champignons, fazant, fazantenfilet, feestelijk, filet, gevogelte, herfst, look, mosterd, paddenstoelen, peterselie, porto, puree, rode wijn, seizoen, ui, uienconfijt, wild, wildseizoen, winter, witte porto
Linzenstoofpotje met worstjes
Een dampend stoofpotje is altijd heerlijke kost. Warm, simpel, smaakvol en eenvoudig. Perfect na een lange dag om lekker van te smullen. Dit, grotendeels op de Duitse keuken geïnspireerde, stoofpotje is lekker smeuïg en stevig dankzij de smaakvolle linzen en fijne worstjes. Een verrassend lekker en eenvoudig gerecht om jong en oud mee te plezieren.
Tags: aardappelen, Belgisch, boerenkost, Duits, Duitsland, gerookt spek, grootmoeders keuken, linzen, linzensoep, linzenstoofpot, linzentopf, makkelijk, peterselie, simpel, spek, spekreepjes, stevig, stew, stoofpot, stoven, worst, worstjes, wortelen
Kip met paddenstoelen in cidersaus
Met kip kan je alle kanten uit, het malse en magere vlees leent zich tot tal van bereidingen. Met cider, een licht-alcoholische drankje van appels, kan je een fijn sausje bereiden dat, met een lekkere selectie paddenstoelen en enkele typische mediterraanse kruiden, heerlijk past bij sappig kippenvlees.
Tags: aardappel, champignons, cider, cidersaus, Frans, kip, kippenbouten, laurier, look, oesterzwam, oesterzwammen, paddenstoelen, provençaals, rijst, tijm
Bouilliesalade
Net een heerlijke rundsbouillon gemaakt of vlees afgekookt voor de soep? Gooi het vlees niet weg, dit recept vertelt je hoe er een heerlijke salade van te maken. Perfect als aperitiefhapje of bij een stevige boterham.
Tags: aperitief, augurk, beleg, boterham, bouillie, bouilliesalade, brood, charcutterie, gekookt vlees, honing, mosterd, rundsvlees, soepvlees, toespijs
Gehaktballetjes in mosterdsaus
Dit is een lekker en makkelijk receptje dat vooral bij kinderen goed onthaald wordt (indien de mosterdsaus niet té pittig is). De saus is bovendien makkelijk in te vriezen en is ook heel erg lekker met een gestoomd wit visje zoals kabeljauw. Tot slot kan je ook kleinere balletjes maken, zo worden het smakelijke aperitiefballetjes.
Tags: aperitief, gehakt, gehaktballetjes, mosterd, mosterdsaus