Aperitiefhapje | - deel 2 Aperitiefhapje | - deel 2

 

Recepten - Aperitiefhapje

Zaalouk met halloumi

Zaalouk met halloumi
Eén van de verrassend eenvoudige maar smaakvolle klassiekers uit de Marokkaanse keuken is zaalouk. Deze bereiding houdt het midden tussen een saus en een salade. Het wordt bereid met geroosterde aubergine, tomaat, knoflook, ui en typische kruiden. De salade wordt vaak ingezet als voorgerecht of lunch met wat brood en kan zowel warm als koud gegeten worden. Met geroosterde halloumi erbij maak je er een volwaardig gerecht van.

Gemarineerde rode biet (Gennaro Contaldo)

Gemarineerde rode biet (Gennaro Contaldo)
De rode biet is een vergeten en ondergewaardeerde groente. Veel mensen associëren de knol met een onaangename grondsmaak, terwijl je daar makkelijk rond kan werken én er bijzonder veel gezonde voedingsstoffen inzitten. Denk ook niet alleen aan Russische boerenkost, de Italiaanse chef Gennaro Contaldo toont in dit recept dat je er net zo goed een heerlijk verfrissend bijgerechtje van kan maken met zuiderse smaakmakers.

Coquilles met pastinaakcrème

Coquilles met pastinaakcrème
Coquilles hebben zo'n verfijnde smaak dat ze weinig extra nodig hebben om te schitteren. Dit hapje kiest voor een pure, winterse smaak als gezelschap: pastinaak. De zachte maar karaktervolle smaak van deze typische wintergroente zorgt voor een feestelijk hapje waar je geen uren voor in de keuken hoeft te staan.

Sint-jakobsnoten op Vietnamese wijze

Sint-jakobsnoten op Vietnamese wijze
Wie op zoek is naar een feestelijk hapje kan niet rond Sint-Jakobsvruchten. Ze zijn niet goedkoop, maar eenvoudig bereid en met talloze ingrediënten te combineren. De amuse in dit recept haalt inspiratie in het verre oosten: het sausje is gebasseerd op typisch Vietnamese technieken en smaakmakers.

Bisque van grijze garnalen

Bisque van grijze garnalen
Wie iets heel chique wil serveren dat tegelijktertijd poepsimpel om maken is, moet deze bique van grijze garnalen geprobeerd hebben! Een bisque staat bekend als een exquis soepje omdat het gemaakt wordt van schaaldieren. In dit recept beperken we ons tot grijze garnalen, waardoor het relatief betaalbaar en vooral best makkelijk om maken blijft. Tegelijkertijd zal het uiterst smaakvolle resultaat niet teleurstellen, perfect voor wanneer het feestelijk(er) mag zijn.

Gekarameliseerd witloof met serranoham (Ottolenghi)

Gekarameliseerd witloof met serranoham (Ottolenghi)
Dit verrassende gerecht van Yotam Ottolenghi brengt allerlei smaken samen waarvan je misschien zelfs dacht dat ze nooit zouden passen. De gekarameliseerde witloofstronkjes worden naar een nieuwe dimensie gehesen met een smeuïge crumble en een plakje serranoham. Verrassend, eenvoudig en lekker als voor- of hoofdgerecht!

Gegratineerde oesters met champagne

Gegratineerde oesters met champagne
Als het écht feestelijk mag zijn, hoef je niet te besparen op de ingrediënten. Het is evenwel de kunst om het toch vrij eenvoudig te houden met luxueuze ingrediënten, zo blijven de pure smaken voldoende overeind. Het voorgerecht in dit recept is daar een prima voorbeeld van: gegratineerde oesters, op smaak gebracht met champagne, room en kaas. Heerlijk feesten!

Soep van zoete aardappel met sint-jakobsvruchten (Sandra Bekkari)

Soep van zoete aardappel met sint-jakobsvruchten (Sandra Bekkari)
Op Sandra Bekkari kan je rekenen in je zoektocht naar lekkere, verrassend en gezonde receptjes. Dit smaakvolle soepje is zowel alledaags, als erg feestelijk wanneer je het serveert met sint-jakobsnoten. Extra bonus: ook de allerkleinsten zullen smullen van dit voedzame soepje met zoete aardappel en gember.

Yakitori

Yakitori
Yakitori is een heerlijke lekkernij uit Japan die vooral populair is als snelle snack op straat en op allerlei manieren bereid wordt. De regels zijn simpel: gespiesd kippenvlees. Welke soort kippenvlees, de kruiding en de bakwijze kunnen allemaal sterk verschillen. In dit makkelijke basisrecept kiezen we voor de typische zoet-zure en licht-pikante smaak die we doorgaans associëren met oosterse gerechten. De sappige spiesjes doen het goed als aperitief of bijgerecht.

Oostere rijstsalade met grijze garnalen

Oostere rijstsalade met grijze garnalen
In dit recept ontdek je een heerlijk hapje dat ook kan dienen als lunch of bijgerecht. Onze eigenste grijze garnalen worden heerlijk gecombineerd met rijst die op smaak wordt gebracht met typische oosterse ingrediënten zoals kokos en koriander. Wereldkeuken van de bovenste plank!

Pizza-salade

Pizza-salade
Zin in pizza maar is het stiekem een beter plan om iets gezonds op tafel te zetten? Dan is deze salade een leuke oplossing: lekker als voorgerecht of finger food, snelle lunch of licht diner, alleen of samen,... Deze toffe salade is de perfecte keuze wanneer je zin hebt in die typische Italiaanse smaken maar het gezond wil houden.

Meloenhapjes van rauwe ham

Meloenhapjes van rauwe ham
Wanneer de lente weer in het land is, komt ook die typische klassieker weer op tafel: meloen met rauwe ham. Een lekker voorgerechtje in alle eenvoud. Met dit recept maak je er echter een verrassend hapje van, met behulp van een scheutje Marsala (Italiaanse kruidige wijn) en munt. Heerlijk eenvoudig!

Scampi op Italiaanse wijze

Scampi op Italiaanse wijze
Al wie op zoek is naar een uitmuntend voorgerechtje dat rijk is van smaak en toch niet zo moeilijk is, moet dit recept absoluut proberen! De volle smaak van scampi's wordt heerlijk gecombineerd met dunne plakjes Italiaanse coppa en een heerlijke roomsausje bij op basis van witte wijn. Met dit voorgerecht kan jouw culinaire festijn niet meer stuk!

Kippendijen met honing en mosterd

Kippendijen met honing en mosterd
Een leuk en populair aperitiefhapje zijn gebakken kippenboutjes. Je hoeft die echter niet noodzakelijk klaargemaakt te kopen, zonder moeite kan je zelf een variant maken. In dit recept gaan we aan de slag met honing en mosterd, een gouden combinatie!

Pigs in a blanket voor Kerstmis

Pigs in a blanket voor Kerstmis
Wereldwijd zijn 'Pigs in a Blanket' een geliefkoosde lekkernij op allerlei feestelijke momenten. In sommige landen zijn het mini-woorstenbroodjes, in Groot-Brittannië zijn het eerder stukjes worst of gehakt opgerold met spek. In dit recept wordt het eenvoudige hapje gepimpt om te schitteren tijdens de aperitief op een kerstfeestje!