Speciale Gelegenheid | - deel 15 Speciale Gelegenheid | - deel 15

 

Recepten - Speciale gelegenheid

Stoofvlees met friet (Jeroen Meus)

Stoofvlees met friet (Jeroen Meus)
In eender welke nationale enquête scoort stoofvlees met friet erg hoog wanneer je om het lievelingsgerecht vraagt. Deze door-en-door Belgische klassieker is het allerlekkerst wanneer je alles helemaal zelf klaar maakte. Niemand geschikter dan Jeroen Meus om je bij dat vaderlandslievende proces te begeleiden!

Wafels

Wafels
Een fantastische klassieker uit de Belgische keuken: wafels! Wereldwijd beroemd, luchtig en knapperig tegelijkertijd. Zelfgemaakt zijn ze bovendien altijd lekkerder!

Pittige zalmtartaar met kokos

Pittige zalmtartaar met kokos
Als je op zoek bent naar een fris en verrassend hapje propvol smaak zou dit recept wel eens bingo kunnen zijn. De volle en vette smaak van een kwaliteitsvol stukje zalm past geweldig goed bij een pittig chilipepertje, romige kokosmelk, frisse munt en knapperige ijsbergsla. Lekker als voorgerecht of hapje.

Ierse ribeye met whiskeysaus

Ierse ribeye met whiskeysaus
Elk land heeft een nationaal gerecht of typisch product. Wat voor België stoofvlees en bier is, is voor Ierland ribeye en whiskey. Dit supermalse rundsvlees wordt tussen de ribben uit gesneden (vandaar, uiteraard, de naam), is mooi gemarmerd met vet en beroemd vanwege de karaktervolle smaak en sappige structuur. Met een simpel sausje op basis van whiskey en room zorg je voor een heus Iers festijn!

Zeeduivel in botersaus (Piet Huysentruyt)

Zeeduivel in botersaus (Piet Huysentruyt)
Een smakelijk stukje vis, zoals zeeduivel, heeft weinig nodig om echt te schitteren. Zo'n eenvoudige klassieker uit grootmoeders keuken is botersaus. Helemaal niet moeilijk, en dankzij dit fantastische recept van Piet Huysentruyt kan jij er een waar culinair feestje van maken. Met een smeuïge puree van spekjes en spinazie tot de afwerking van grijze garnaaltjes toe: dit is feest!

Frozen yoghurt van bosbessen

Frozen yoghurt van bosbessen
Het concept van 'Frozen yoghurt' is zo gemakkelijk dat het standaard in je culinaire trukendoos moet zitten. In geen tijd kan je een frisse afsluiter of lekkere snack maken die altijd past. Meer dan (Griekse) yoghurt en bevroren fruit - bosbessen in dit geval - heb je niet nodig.

Kippendijen in rodewijnsaus

Kippendijen in rodewijnsaus
Op een donkere, kille dag gaat er niets boven een dampende stoofpot vol smaak. Een echte opknapper! Verbaas jezelf met deze stoofpot die naast supermalse stukken kip, een smaakvolle en krachtige saus garandeert. Niet te missen.

Risotto met geroosterde scampi en paprika

Risotto met geroosterde scampi en paprika
Deze verleidelijk lichte risotto met gegrilde scampi is de perfecte keuze voor een gezellig diner of een knusse tête-à-tête. Risotto is vaak een zwaar gerecht, voornamelijk door de behoorlijke hoeveelheid Parmezaanse kaas. In dit recept niets van dit, dit elegant gerecht barst van smaak zonder op de maag te liggen.

Spiering met paprika en pasta (Jeroen Meus)

Spiering met paprika en pasta (Jeroen Meus)
Voor een zalig stoofpotje kan je ook met varkensvlees aan de slag. In dit recept gaat Jeroen Meus aan de slag met spiering, varkensvlees uit de nek: helemaal niet duur en heerlijk mals. Samen met paprika en pasta resulteert dat in een smaakvol feestmaal voor jong en oud. Bij voorkeur één dag op voorhand klaar te maken!

Steak met Cajun patatjes en rodekoolsla

Steak met Cajun patatjes en rodekoolsla
Met dit toffe en vooral verrassende recept scoor je zonder twijfel! Dit gevarieerd en kruidig recept combineert heerlijke wereldsmaken tot een verfijnd en toch stevig gerecht waar je tafelgenoten aangenaam mee zal verrassen. Perfect voor een gezellige avond of intieme date.

Ardeens gebraad met romige champignons (Colruyt)

Ardeens gebraad met romige champignons (Colruyt)
Een sappig gebraad is heerlijke winterkost. De oven doet al het werk terwijl jij je helemaal kan focussen op lekkere garnituren. Colruyt presenteert in dit gerecht een smakelijke manier om naast een Ardeens gebraad (lichtjes gerookt) smeuïge champignons en kroketjes te serveren. Ideale zondagse kost!

Eendenragout

Eendenragout
Ragout kennen we ook als vol-au-vent, de typische bereiding uit de Franse keuken die stevige saus op basis van bloem en boter combineert met malse stukjes vlees en groentjes. De ultieme klassieker is uiteraard met kip en champignons, maar je kan er wel degelijk varianten op klaarmaken. Deze winterse ragout van eend vraagt wat werk, maar het feestelijke resultaat zal niemand teleurstellen.

Spaanse kip (slowcooker)

Spaanse kip (slowcooker)
Het fantastische aan een slowcooker zit 'm niet alleen in het comfort. Geen andere bereidingswijze laat je ingrediënten zo goed tot leven komen. Verwacht je dan ook aan een overdosis smaken en geuren wanneer je deze kippenbouten op Spaanse wijze met typische smaakmakers zoals chorizo, paprika en olijven klaarmaakt.

Cheesecake met pompoen en speculaas

Cheesecake met pompoen en speculaas
Het leuke aan kaastaart/cheesecake is dat het een ongelooflijk eenvoudig recept is dat heel wat variaties toelaat. Je kan er dan ook in elk seizoen mee aan de slag. Deze variant is bijvoorbeeld ideaal tijdens de herfst- en wintermaanden.

Gehaktballetjes met mozzarella

Gehaktballetjes met mozzarella
Een simpele gehaktbal als hapje, klinkt dat een beetje saai? Niet als je ze vult! Met een beetje mozzarella en wat extra kruiding heb je plots een heel leuk hapje waar jong en oud van zullen smullen.