Recepten - oudjaar
Hertenragout
Geen herfst- en wintermaanden zonder wild op tafel! Die authentieke en karakteristieke smaken doen lekkerbekken watertanden. De beste aanpak is ook meteen de meest eenvoudige: een simpel stoofpotje is al meer dan voldoende om lekker wild, zoals hert, alle eer aan te doen. Deze eenvoudige ragout (die niet mis zou staan op een kerst- of nieuwjaarsfeest) moet je dan ook geprobeerd hebben!
Tags: chique, feest, feestelijk, groene peper, grootmoeders keuken, herfst, hert, hertenragout, hertenstoofvlees, jeneverbessen, kerst, kerstmis, kroketten, luxe, luxueus, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, ree, reebok, room, selder, tomaten, veenbessen, veenbessenconfituur, wild, wildfond, wildseizoen, winter, wortel, zondagse kost
Eendenragout
Ragout kennen we ook als vol-au-vent, de typische bereiding uit de Franse keuken die stevige saus op basis van bloem en boter combineert met malse stukjes vlees en groentjes. De ultieme klassieker is uiteraard met kip en champignons, maar je kan er wel degelijk varianten op klaarmaken. Deze winterse ragout van eend vraagt wat werk, maar het feestelijke resultaat zal niemand teleurstellen.
Tags: bouillon, bouillon maken, bruine champignons, champignon, champignons, chic, chique, eend, eendenragout, feest, feestdagen, feestelijk, Frankrijk, Frans, Franse keuken, gerookt spek, gerookte spekblokjes, grootmoeders keuken, herfst, kastanje champignons, kastanjechampignons, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, kroket, kroketten, kruiden, kruidig, kruidnagel, laurier, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, peterselie, ragout, rijkelijk, rode wijn, roux, saus, spek, spekreepjes, tijm, variant, variant op een klassieker, vol-au-vent, wild, wilde eend, wildseizoen, winter, zilveruitjes, zondag, zondagse kost
Dessertpizza met zwarte pens
Het concept van een pizza is zo eenvoudig dat je er eigenlijk best creatief mee kan zijn. Je kan er zelfs een origineel dessert van maken! In dit verrassende recept worden de rijkelijke smaken van zwarte pens en appel gecombineerd tot een winters nagerecht. Heerlijk, feestelijk en je gasten zullen versteld staan!
Tags: appel, combinatie, dessert, feestdagen, fusion, gesuikerd, granaatappel, granaatappelpitjes, herfst, kaneel, kaneelappel, kerst, kerstmis, kerstvakantie, met een twist, nagerecht, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, oudjaar, pens, pensen, pizza, speciaal, suiker, uniek, verrassend, winter, winters, zoet, zoet-zout, zoete pizza, zwarte pens
Glaasje met garnalen en avocado
Een fraai hapje is de perfecte eye-catcher om een feestelijk moment lekker te starten. Wanneer je hapjes presenteert in een glaasje zorg je er bovendien voor dat ze makkelijk uitgedeeld en opgegeten kunnen worden. Dit feestelijke hapje met garnalen, verse kaas en avocado is lekker en toch eenvoudig.
Tags: amuse, chic, chique, citroen, cocktail, cocktailparty, dille, eenvoudig, feestelijk, fris, garnaaltjes, garnalen, glaasje, glas, grijze garnalen, guacamole, hapje, in een glaaasje, kaas, kerst, kerstmis, nieuwjaar, noordzee, oud en nieuw, oudjaar, party, Pasen, roomkaas, tapa, tapas, verfrissend, verse kaas, voorgerecht
Appelen met veenbessen
Een smaakvol stuk wild kan je uitstekend combineren met een zoet bijgerecht. De krachtige vleessmaak kan immers wat contrast gebruiken. Een echte klassieker, die je ook kan inzetten tijdens de feestdagen, zijn gestoofde appeltjes met veenbessen. Ontdek in dit recept hoe je deze klassieker kan klaarmaken.
Tags: appel, appelen, appeltjes, bijgerecht, Calvados, chique, citroen, feestdagen, feestelijk, grootmoeders keuken, herfst, herfstmaanden, kaneel, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, nieuwjaar, nootmuskaat, origineel, oud en nieuw, oudjaar, oven, pocheren, porto, retro, veenbessen, veenbessencompote, veenbessenconfituur, veenbessensaus, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, verrassend, wild, wildseizoen, winter, wintermaanden, zoet, zoet-zout, zondag, zondagse kost
Winter Wonderland
Liefhebbers van een feestelijke en originele cocktail kunnen dit recept niet overslaan. Deze delicieuze cocktail met kokos, wodka en vanille-ijs is een feest voor alle zintuigen en perfect op een winters feestje.
Tags: alcohol, alcoholisch, apertitief, blauw, blue curaçao, chique, classy, cocktail, cream, creamy, drank, drankje, feest, feestelijk, fil, fris, ijs, ijzig, kerst, kerstmis, kokos, kokosnoot, koud, Malibu, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, oudjaar, party, receptie, romig, room, rum, sneeuw, speciaal, uitzonderlijk, uniek, vanille, vanilleijs, vodka, winter, winters, wodka, wonderland
Bladerdeeghapjes met kaassaus
Heb je een gezellig feestje gepland en wil warme hapjes serveren? Dan komt dit recept ongetwijfeld van pas! Met eenvoudige mini-bladerdeeghapjes kan je zonder veel moeite heel leuke en gevarieerde aperitiefhapjes klaarmaken. Met dit recept leer je een goede basis.
Tags: aperitief, bezoek, bladerdeeg, bladerdeeghapje, Emmentaler, feest, feestelijk, garnalen, gegratineerd, gesmolten kaas, gezellig, gratineren, Gruyère, ham, hapje, kaas, kaassaus, kerst, kerstmis, Koninginnenhapje, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, oven, Pasen, roux, starter, surimi, voorgerecht, warm hapje, witte saus
Grand Royal
Wanneer je ontvangst wat feestelijker mag zijn, is een 'gewoon' glaasje bubbels misschien een beetje flauw. Een Grand Royal is de perfecte oplossing! Met behulp van Grand Marnier zorg je voor een leuke, makkelijke en stijlvolle cocktail.
Tags: alcohol, alcoholisch, aperitief, appelsien, bezoek, bubbels, cava, champagne, chique, cocktail, drank, drankje, drinken, feest, feestelijk, Frankrijk, Frans, Grand Marnier, grand royal, kerst, kerstmis, nieuwjaar, ontvangst, oud en nieuw, oudjaar, party, prosecco, schuimwijn, sekt, sinaas, stijlvol
Everzwijnfilet met boontjes en bospaddenstoelensaus
Een stukje wild op tafel zorgt meteen voor een feestelijke sfeer. Als je van smaakvol en stevig vlees houdt, is ever ideaal. In dit traditionele recept worden typische klassiekers uit grootmoeders keuken gecombineerd tot een bescheiden feestmaal.
Tags: Belgisch, Belgische keuken, bonen, boontjes, bospaddenstoelen, Bourgondisch, champignons, chique, ever, everzwijn, everzwijnfilet, feest, feestdagen, feestelijk, Frans, Franse keuken, frieten, gerookt, gerookt spek, gewoon, grootmoeder, grootmoeders keuken, hersft, kerst, kerstmis, klassiek, kroketten, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, paddenstoelen, pasta, prinsessenbonen, room, roomsaus, spek, sperziebonen, sperzieboontjes, traditie, traditioneel, Varken, wild, wildseizoen, winter, zondag, zondagse kost
Kip in feestelijke cidersaus
Kip klinkt misschien een beetje gewoon als je op zoek bent naar een feestelijker gerecht. Met dit recept, waar een romig sausje de hoofdrol speelt, wordt dat idee snel ontkracht. Perfect als je graag wat origineler, feestelijker en bovenal lekker maar zonder moeite wil koken!
Tags: appelcider, Belgisch, bezoek, bonen, cider, cidersaus, feest, feestdagen, feestelijk, gemakkelijk, gewoon, grootmoeder, grootmoeders keuken, kerst, kerstmis, kip, krielaardappelen, krieltjes, kroketten, laurier, mosterd, mosterdzaad, mosterdzaadjes, niet moeilijk, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, pommes duchesses, room, roomsaus, sjalot, snijbonen, soja, traditioneel, verrassend, zondag, zondagse kost
Kir Royal
Wanneer het tijd is om te feesten, mag een passend aperitiefje niet ontbreken. Drankjes die we kennen als 'klassiekers' hebben die titel met recht en rede veroverd, ze zijn doorgaans perfect in alle eenvoud. Exact wat je van een eenvoudige, maar superlekkere, Kir Royal mag verwachten. Met niet meer dan schuimwijn en Crème de cassis zorg je voor een ideale starter van het feest.
Tags: alcohol, alcoholisch, amuse, aperitief, Bourgondië, Bourgondisch, cava, champagne, chique, cocktail, drank, drankje, drinken, feestdagen, feestelijk, feestje, Frankrijk, Frans, grootmoeders keuken, hapjes, kerst, kerstmis, nieuwjaar, nieuwjaarscocktail, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, prosecco, schuimwijn, sekt, starter, traditie, traditioneel, voorgerecht, witte wijn
Toastjes met witloof-biercreme, zwarte pens en coquille
Tijdens de feestdagen mag een hapje écht feestelijk zijn. Dat betekent zorgvuldig geselecteerde producten, uitzonderlijke smaken en een mooie presentatie. Dit hapje is origineel en verrassend, perfect voor de Bourgondiër die houdt van een culinaire traktatie.
Tags: amuse, aperitief, aperitiefhapje, beuling, bier, biercrème, bieslook, bloedworst, chique, coquille, coquilles, coquilles saint-jacques, crème, culinair, feest, feestdagen, feestelijk, hapje, hapjes, kaneel, kerst, kerstmis, koken met bier, luxe, luxueus, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, oudjaar, pens, Sint-Jacob, Sint-Jacobsvrucht, Sint-Jakobsnoten, sint-jakobsoesters, Sint-Jakobsvruchten, speciaal, starter, toast, toastje, toastjes, uitzonderlijk, verrassend, voorgerecht, witlof, witloof, zeevrucht, zeevruchten, zoet-zout, zwarte pens
Linguine met coquilles en truffelolie
Op zoek naar een uiterst feestelijk gerechtje met uitgelezen ingrediënten dat toch helemaal niet veel werk vraagt? Zoek niet verder, deze fantastisch lekkere en chique pasta is wat je zoekt. Perfect als voorgerecht of tussengerecht, of aangevuld met groentjes naar wens als hoofdgerecht.
Tags: chique, coquille, coquilles, coquilles saint-jacques, eenvoudig, feest, feestdagen, feestelijk, kerst, kerstmis, linguine, luxe, luxueus, makkelijk, munt, nieuwjaar, olie, origineel, oud en nieuw, oudjaar, parmezaan, parmezaanse kaas, Pasen, pasta, royaal, simpel, Sint-Jacob, Sint-Jacobsvrucht, Sint-Jakobsnoten, sint-jakobsoesters, Sint-Jakobsvruchten, truffel, truffelolie, tussengerecht, voorgerecht
Glühwein
Wie december zegt, zegt kerstmarkten! Niets gezelliger dan je kille handen warmen aan een heerlijk hete kop glühwein. Deze traditionele warme drank is wereldwijd beroemd en bovendien makkelijk zelf te maken. Er bestaan talloze varianten, met dit eenvoudige receptje ben je zeker van een lekker resultaat zonder al te veel gedoe.
Tags: alcohol, alcoholisch, anijs, appelsien, citroen, feestdagen, feestelijk, gezellig, gluhwein, hartverwarmend, heet, kaneel, kerst, kerstmarkt, kerstmis, kruidnagel, mulled wine, nieuwjaar, oudjaar, rode wijn, sinaas, steranijs, suiker, warme drank, winter, winters, zoet
Broccoli-pastinaaksoep (Sandra Bekkari)
Wanneer je wel feestelijk wil koken maar enerzijds geen zin hebt in uren kokkerellen en anderzijds het toch nog feestelijk wil houden is dit toffe recept van Sandra Bekkari een echte life-saver. Deze smeuïge soep is heerlijk vol zonder één drupje room, terwijl de geroosterde amandelschilfers van dit soepje iets feestelijks maken.
Tags: amandel, amandelschilfers, broccoli, chique, easy, feestelijk, gemakkelijk, gezond, groentjes, kerst, kerstmis, light, lunch, mager, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, pastinaak, Sandra Bekkari, simpel, snack, soep, tussendoor, tussendoortje, veel groenten, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, voorgerecht, zondag, zondagse kost