Recepten - bijgerecht
Rode kool in rode wijn
Gestoofde rode kool is een heuse klassieker bij herfst- en wintergerechten. Door het zachtjes te laten stoven met een paar appeltjes en fijne smaakmakers zorg je voor een hartverwarmend bijgerecht. In dit recept wordt er een extra grote scheut rode wijn toegevoegd, die aciditeit en kruidigheid past perfect bij rode kool!
Tagged With: appel, appelen, azijn, België, Belgisch, bijgerecht, bruine suiker, gestoofd, groente, groentes, herfst, kaneel, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, kool, kruidig, kruidnagel, laurier, rode kool, rode wijn, rode wijnazijn, stoven, suiker, ui, vegetarisch, veggie, wild, winter
Yakitori
Yakitori is een heerlijke lekkernij uit Japan die vooral populair is als snelle snack op straat en op allerlei manieren bereid wordt. De regels zijn simpel: gespiesd kippenvlees. Welke soort kippenvlees, de kruiding en de bakwijze kunnen allemaal sterk verschillen. In dit makkelijke basisrecept kiezen we voor de typische zoet-zure en licht-pikante smaak die we doorgaans associëren met oosterse gerechten. De sappige spiesjes doen het goed als aperitief of bijgerecht.
Tagged With: aperitief, Aziatisch, Azië, bijgerecht, chili, chilipeper, exotisch, hapje, japan, Japans, kip, kippenbouten, kippenfilet, kippenvlees, knoflook, look, marinade, mirin, Oosters, Orientaals, pikant, prikker, rijstwijn, sake, saté, soja, sojasaus, streetfood, suiker, tapa, tapas, yakitori, zoet-zuur
Oostere rijstsalade met grijze garnalen
In dit recept ontdek je een heerlijk hapje dat ook kan dienen als lunch of bijgerecht. Onze eigenste grijze garnalen worden heerlijk gecombineerd met rijst die op smaak wordt gebracht met typische oosterse ingrediënten zoals kokos en koriander. Wereldkeuken van de bovenste plank!
Tagged With: aperitief, apero, basmati, basmatirijst, bijgerecht, fusion, garnalen, geroosterde paprika, grijze garnalen, hapje, ijsberg, ijsbergsla, komkommer, koriander, lunch, noordzee, paprika, rijst, rijstsalade, salade, tapa, tapas, voorgerecht, voorgerechtje, wereldkeuken
Huzarensalade
Waar de naam precies vandaan komt is niet geweten, huzaren waren ruiters die meestal ingezet werden als verkenners. Misschien hadden ze daarom nood aan een snelle en koude maar volledige maaltijd. Dat is dan ook precies wat je van deze klassieke salade met aardappel en vlees mag verwachten! Er bestaan talloze recepten en je kan de salade inzetten als lunch, als bijgerecht op een barbecue, als voorgerechtje,... Ontdek hieronder een makkelijk basisrecept.
Tagged With: aardappel, aardappelsalade, augurk, augurkjes, azijn, barbecue, bbq, bijgerecht, ei, eieren, erwten, erwtjes, ham, hamblokjes, hesp, hespblokjes, huzaren, huzarensalade, koud, koude salade, lichte maaltijd, lunch, mayo, mayonaise, mosterd, peterselie, room, salade, uitjes, vlees, voorgerecht, witte wijn azijn, zilveruitjes, zuur
Champignonroomsaus
Champignonroomsaus behoort tot het basispakket 'alledaagse recepten die je altijd kan inzetten'! Deze eenvoudige, romige saus past immers erg goed bij steak, kip, vis,... en is klaar zonder veel werk. Ontdek hieronder het perfecte basisrecept.
Tagged With: archiduc, bijgerecht, champignon, champignons, cognac, flambeer, flamberen, kan altijd, kastanjechampignons, kip, paddenstoelen, Parijse champignons, past altijd, peterselie, room, roomsaus, saus, sausje, steak, vegetarisch, veggie, vis, vlees, whisky
Courgettepannenkoekjes
Hoewel het minder voor de hand ligt kan je uiteraard ook hartige pannenkoekjes maken. Dit kan een leuke manier zijn om je ontbijt of lunch origineler en gevarieerder te maken. Maar ook als bijgerecht zijn hartige pannenkoekjes heel leuk. In dit recept gaan we aan de slag met courgettes: lekker én gezond.
Tagged With: azijn, bijgerecht, courgette, courgettepannenkoek, courgettepannenkoeken, courgettepannenkoekjes, courgettes, ei, eieren, groente, groentes, groentjes, hartig, komijn, lente-ui, look, lunch, munt, ontbijt, pannenkoek, pannenkoeken, pannenkoekjes, peterselie, vegetarisch, veggie, volle yoghurt, yoghurt, zout
Mosterdkrieltjes met spek
Voor een snel maar bijzonder smaakvol aardappelgerecht is dit recept een perfecte keuze. Lekker met een knapperig slaatje, of als bijgerecht op een barbecue.
Tagged With: barbecue, bbq, bieslook, bijgerecht, gerookt spek, honing, krielaardappeltjes, krielpatatjes, krieltjes, mosterd, oven, ovengebakken, patatjes, spek, spekjes, Varken, varkensvlees, zoet-zout
Macaronisalade
Als lunch is een koude pasta-salade een toffe afwisseling tegenover saaie boterhammen. Een echte klassieker, die het trouwens ook uitstekend doet op een picnic of barbecue, is macaronisalade. Met een handvol knapperige groentjes en enkele fijne smaakmakers wordt dit recept zeker en vast één van jouw nieuwe favorieten.
Tagged With: augurk, augurkjes, barbecue, bbq, bijgerecht, cornichon, doperwtjes, fris, friszuur, ham, hesp, kerstomaatjes, kerstomaten, koude pasta, lunch, macaroni, macaroni-salade, macaronisalade, mayonaise, paprika, pasta, pastasalade, peterselie, picnic, rode ui, salade, tomaten, yoghurt, zoet zure augurken
Zelfgemaakte knoflooksaus
Met een zelfgemaakt knoflooksausje kan je op heel wat momenten scoren: op een barbecue, bij pita of lamsvlees,... Zo'n sausje maken is uiterst eenvoudig en je kan de scherpte helemaal zelf bepalen.
Tagged With: barbecue, basis, basisrecept, bbq, beginner, bij vlees, bijgerecht, goedkoop, grill, grillen, knoflook, knoflooksaus, lam, lamsvlees, look, mayonaise, peterselie, pita, pitabroodjes, room, saus, sausje, snack, vegetarisch, veggie, zelfgemaakt
Broccoli rijst
Gezonder leven begint altijd bij gezonder eten. De meest heelbare manier om dat te doen is veel meer groentjes op tafel toveren. Dat lukt aardig wanneer je typische ingrediënten simpelweg vervangt. Broccoli-rijst is daar een prima voorbeeld van! Lekker gezond en makkelijk klaargemaakt.
Tagged With: afslanken, bijgerecht, broccoli, broccolirijst, dieet, diëten, geen koolhydraten, gezond, gezonde variant, gezonder, gezonder leven, groenten, groentjes, low carb, mager, meer groenten, rijst, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, vermageren, vervangen, vervanger
Kip pilav
Pilav is een heel populaire manier om graansoorten (voornamelijk rijst) te bereiden in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Tegenwoordig is het vooral in Turkije een veelvoorkomend (bij)gerecht. Je kan de techniek vergelijken met paella en risotto: nadat de korrels werden gefruit in olie, worden ze traag gaar gesmoord in bouillon met extra ingrediënten naar wens. Het is een erg veelzijdig gerecht dat op ontelbare manieren kan klaargemaakt worden. In dit recept ontdek je een prima basis met kip.
Tagged With: Azië, bijgerecht, bouillon, Centraal-Azië, couscous, garam masala, gebakken kip, geroosterde kip, gesmoord, gevogelte, granaatappel, granaatappelpitjes, granaatappelpitten, kikkererwten, kip, kipfilet, kippenbouillon, kippenbouten, koud en warm, kurkuma, midden-oosten, Oosters, orzo, pasta, pealla, peterselie, peulvruchten, pilav, ras el hanout, restjes kip, rijstkorrels, risotto, smoren, specerijen, traag, Turkije, ui, variatie, veelzijdig, wereldkeuken, werelds, yoghurt
Spruitjes met chorizo en amandel
Over het kanaal zijn onze Brusselse spruitjes vooral populair tijdens de feestdagen als bijgerecht. Ook daar beroert hun verfijnde en uitzonderlijke smaak de gemoederen, het is en blijft er een typische 'Love of hate them'-affaire. Een leuke variant waarop ze geserveerd worden ontdek je in dit verrassende recept: met chorizo en amandel!
Tagged With: amandel, amandelen, België, Belgisch, bijgerecht, Brits, chorizo, feest, feestdagen, Great Britain, Groot-britannië, kerst, kerstmis, love or hate them, opvallend, sidedish, speciaal, spruiten, spruitjes, uitzonderlijk, verrassend, wereldkeuken, witte amandelen
Steak met bordelaisesaus (Piet Huysentruyt)
Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire saus bij een steak peperroomsaus is, op de voet gevolgd door bernaise- en champignonroomsaus. Stuk voor stuk lekkere sausjes, wat meer variatie kan echter zeker geen kwaad. Zo is er ook de Franse bordelaisesaus, op basis van rode wijn en boter, die onterecht een beetje in de vergetelheid is geraakt. Piet Huysentruyt beschrijft in dit recept hoe je deze gastronomische klassieker uit Frankrijk klaarmaakt.
Tagged With: biefstuk, bijgerecht, boter, bouillon, côte-a-l'os, entre-côte, Frankrijk, Frans, gastronomie, gastronomisch, klassiek, kruidig, monteren, restaurantsteak, rib-eye, rode wijn, rode wijn saus, rode wijnazijn, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, sausje, sjalot, steak, tijm
Frisse koolrabisalade
Koolrabi is één van de vele teeltvarianten van kool. De relatief kleine knollen zijn bekend vanwege hun frisse smaak. Bovendien zijn er zowel rauw als gekookt erg lekker en rijk aan vitaminen. Deze simpele salade doet het prima als voorgerecht, snelle lunch of bijgerecht.
Tagged With: barbecue, bbq, bieslook, bijgerecht, dressing, fris, groen, groenten, groentes, groentjes, honing, honing-mosterd, kerstomaat, kerstomaten, kool, koolrabi, lente, lente-ui, lente-uitjes, lunch, salade, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, waterkers, wortel, wortelen, zomer
Ratatouille (slowcooker)
Ratatouille is een echte klassieker uit de Provençaalse keuken. Het is een simpel groentegerecht dat zowel koud als warm kan gegeten worden. Ideaal bij vlees, brood, als gezonde lunch, noem maar op! De basis achter het recept is vrij eenvoudig: typische mediterraanse groentes (courgette, aubergine, tomaat) die zachtjes worden gestoofd met de kenmerkende kruiden uit de Provençe. Wil je de fijne smaken helemaal tot hun recht laten komen? Ga dan aan de slag met een slowcooker!
Tagged With: aubergine, barbecue, bbq, bij brood, bijgerecht, Bourgondisch, courgette, dieet, Frankrijk, Frans, gezond, groenten, groentjes, herbes des provence, knoflook, kruidig, laurier, look, lunch, mager, mediterraans, middellandse zee, provençaals, Provençaalse keuken, Provençaalse kruiden, provence, ratatouille, rode ui, rode wijn, rozemarijn, side dish, slow cooker, slowcooker, stoven, tijm, tomaat, tomaten, traag, traag gegaard, typisch, ui, uien, veel groenten, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, zuid-europa, zuiden