Recepten - Belgisch
Gesmoord varkensgebraad (slow cooker)
Het allerfijnste aan een slowcooker is dat je zonder zorgen heerlijk kan koken. De trage gaartijd garandeert malse en sappige resultaten. Een varkensgebraadje wordt in de oven snel taai, probeer dus zeker deze bereidingswijze eens uit!
Tagged With: België, Belgisch, crockpot, gebraad, gesmoord, klassiek, mals, oven, sappig, simpel, slow cooker, slowcooker, smoren, spek, traag, traag garen, traag gegaard, Varken, varkens, varkensvlees, zondag, zondagse kost
Witloof met hesp in de oven (Sofie Dumont)
Wie van Belgische klassiekers houdt, kan bijna niet anders dan dol zijn op dit luxueuze recept. Sofie Dumont legt je uit wat haar versie is voor dit heerlijke gerecht.
Tagged With: aardappel, aardappelen, België, Belgisch, Bourgondisch, Emmentaler, gartineren, gegratineerd, geraspte kaas, grootmoeders keuken, Gruyère, ham, hamrolletjes, hesp, hespenrolletjes, kaas, kaassaus, klassiek, klassieker, luxe, luxueus, oven, parmezaan, parmezaanse kaas, peterselie, roux, sofie dumont, typisch, vtm, vtm koken, witlof, witloof, witloofrolletjes, witte saus, zondag, zondagse kost
Boontjes opgerold in spek
Groentjes bij een gerecht serveren mag op sommige momenten best wat feestelijker zijn. Deze klassieker past altijd, van Kerstmis tot Pasen: boontjes opgerold in spek!
Tagged With: België, Belgisch, bijgerecht, bonen, boontjes, chique, communie, feest, feestelijk, gerookt spek, grootmoeders keuken, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, lentefeest, old school, ontbijtspek, Pasen, plakjes spek, prinsessenboontjes, retro, spek, sperzie, sperziebonen, sperzieboontjes, typisch, Varken, zondag, zondags
Spiering met bloemkool, aardappelen en pickles (Jeroen Meus)
Voor een lekker Belgisch gerecht ben je bij Jeroen Meus altijd aan het juiste adres. De sympathieke tv-kok weet als geen ander een alledaagse maaltijd in elkaar te boksen die lekker smaakt en zonder gedoe kan klaargemaakt worden. Spiering, een lekker en goedkoop stukje varkensvlees, wordt in dit toffe recept perfect gekoppeld aan bloemkool en een picklessausje dat inspiratie haalt in de Afro-Amerikaanse keuken.
Tagged With: aardappel, aardappelen, Afro-Amerikaans, alledaags, alledaagse kost, amerika, amerikaans, België, Belgisch, bloemkool, boerenkost, dagelijkse kost, één, gewoon, Jeroen Meus, New Orleans, pickles, smothered pork chops, soul food, spiering, televisie, tv, Varken, varkens, varkensspiering, varkensvlees, vrt
Snelle vispannetjes met puree
Ben jij ook liefhebber van een smeuïg vispannetje maar kijk je op tegen het lange kookproces? Dan is dit recept een handige oplossing: zonder gek veel werk tover je schattige en lekkere vispannetjes op tafel zonder uren te moeten kokkerellen.
Tagged With: aardappelpuree, alaska polak, alledaags, alledaagse kost, België, Belgisch, champignons, doordeweeks, garnaal, garnalen, grootmoeders keuken, kabeljauw, klassiek, klassieker, makkelijk, mosselen, noordzee, patatten, patattenpuree, prei, puree, romig, room, roux, schar, schelvis, selder, smeuïg, snel, stoemp, tong, vis, visbouillon, vispan, vispannetje, vlot, wijting, witte vis, witte wijn, wortel, zalm, zee, zilt
Duivenfilet met aardpeer in kaassaus
Wanneer de winter haar intrede doet, is het tijd voor stevige en hartverwarmde kost. Eén van de typische seizoensproducten is aardpeer. Noem deze smakelijke knol gerust een vergeten groente. Onterecht, de notige smaak is heerlijk en past perfect bij een lichte kaassaus. Karaktervolle duivenfilets maken dit zondags festijn compleet.
Tagged With: aardpeer, aardperen, alledaags, België, Belgisch, bloem, boter, Bourgondisch, duif, duiven, duivenfilet, Europees, Frankrijk, Frans, grootmoeders keuken, kaassaus, kroketjes, kroketten, pomme duchesse, pommes duchesses, roux, vergeten groente, winter, winters, witte saus, zondag, zondagse kost
Witte chocomousse (Piet Huysentruyt)
Een dessertje dat altijd past: chocomousse! In dit eenvoudige recept leert Piet Huysentruyt hoe je een variant kan maken met witte chocolade.
Tagged With: België, Belgisch, Belgische chocolade, chocolade, chocomousse, ei, eieren, gelatine, klassiek, klassieker, met een twist, nagerecht, Piet Huysentruyt, room, suiker, tussendoor, tussendoortje, vegetarisch, veggie, vieruurtje, witte chocolade, zoet, zoetigheid
Pompoensoep (Jeroen Meus)
Pompoensoep is de perfecte remedie om kille herfst- en winterdagen succesvol te bestrijden. Jeroen Meus helpt je om deze smaakvolle soep klaar te maken.
Tagged With: afvallen, alledaags, België, Belgisch, bouillon, butternut, dagelijkse kost, eenvoudig, gewoon, groentebouillon, grootmoeders keuken, halloween, hartig, herfst, herfstsoep, Jeroen Meus, kastanjepompoen, kippenbouillon, klassiek, klassieker, knoflook, kruidentuiltje, laurier, look, pompoen, pompoenen, pompoensoep, potimaron, rozemarijn, soep, stevig, thanksgiving, tijm, tuinkruiden, vegetarisch, veggie, winter, wintersoep
Zwarte pens met witloofpuree
Het fijnste aan de wintermaanden zijn de stevige, hartverwarmende recepten die weer kracht geven. Dit eenvoudige recept past helemaal binnen dat plaatje. Snel, lekker en niet duur!
Tagged With: aardappelen, aardappelpuree, alledaags, België, Belgisch, beuling, bloedworst, dagelijkse kost, gewoon, grootmoeders keuken, klassiek, pens, pensen, puree, stoemp, traditie, traditioneel, veldsla, winter, wintermaanden, winters, witlof, witloof, witloofpuree, witloofstoemp, zwarte pens, zwarte pensen
Witloofbootjes met garnalen
Van witloofbootjes kan je een leuk en lekker hapje maken. De bittere maar frisse smaak past bij heel veel ingrediënten. In dit recept werken we met grijze garnalen: heerlijk en verfijnd.
Tagged With: aperitief, België, Belgisch, Belgische kust, bezoek, dille, feest, feestelijk, garnalen, gemakkelijk, grijze garnalen, hapje, kerst, kerstmis, kust, makkelijk, maritiem, mayo, mayonaise, mierikswortel, noordzee, schaaldier, schaaldieren, simpel, snel klaar, terras, terrasje, voorgerecht, witlof, witloof, witloofbootjes, zee, zeevruchten
Everzwijnfilet met boontjes en bospaddenstoelensaus
Een stukje wild op tafel zorgt meteen voor een feestelijke sfeer. Als je van smaakvol en stevig vlees houdt, is ever ideaal. In dit traditionele recept worden typische klassiekers uit grootmoeders keuken gecombineerd tot een bescheiden feestmaal.
Tagged With: Belgisch, Belgische keuken, bonen, boontjes, bospaddenstoelen, Bourgondisch, champignons, chique, ever, everzwijn, everzwijnfilet, feest, feestdagen, feestelijk, Frans, Franse keuken, frieten, gerookt, gerookt spek, gewoon, grootmoeder, grootmoeders keuken, hersft, kerst, kerstmis, klassiek, kroketten, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, paddenstoelen, pasta, prinsessenbonen, room, roomsaus, spek, sperziebonen, sperzieboontjes, traditie, traditioneel, Varken, wild, wildseizoen, winter, zondag, zondagse kost
Kip in feestelijke cidersaus
Kip klinkt misschien een beetje gewoon als je op zoek bent naar een feestelijker gerecht. Met dit recept, waar een romig sausje de hoofdrol speelt, wordt dat idee snel ontkracht. Perfect als je graag wat origineler, feestelijker en bovenal lekker maar zonder moeite wil koken!
Tagged With: appelcider, Belgisch, bezoek, bonen, cider, cidersaus, feest, feestdagen, feestelijk, gemakkelijk, gewoon, grootmoeder, grootmoeders keuken, kerst, kerstmis, kip, krielaardappelen, krieltjes, kroketten, laurier, mosterd, mosterdzaad, mosterdzaadjes, niet moeilijk, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, pommes duchesses, room, roomsaus, sjalot, snijbonen, soja, traditioneel, verrassend, zondag, zondagse kost
Parelhoen op grootmoeders wijze
Liefhebbers van lekker eten weten al langer dat het allerbeste uit grootmoeders keuken komt. Er gaat niets boven traditionele kost, bereid zoals het al decennia bereid wordt. In dit recept ontdekken we een echte zondagse of zelfs feestelijke klassieker: parelhoen. Dit fijne, magere vlees komt niet zo vaak meer op tafel en leent zich dus perfect voor een plechtig moment.
Tagged With: aardappel, aardappelen, alledaags, Belgisch, Bourgondisch, champignon, champignons, chique, feestdagen, feestelijk, Frans, gerookt spek, gevogelte, gewoon, grootmoeders, grootmoeders keuken, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, mager vlees, oud en nieuw, parelhoen, peterselie, plechtig, spek, spekjes, traditie, traditioneel, wild, wildseizoen, wit vlees, zondag, zondagse kost
Hertengebraad met pompoenpuree (Colruyt)
Het beste aan de feestdagen is dat het wildseizoen volop in gang is. Dat betekent ongelooflijk veel keuze om een heerlijk chique en luxueus feestdiner klaar te maken. Ben je echter niet zo tuk op uren kokkerellen? Dan is dit geslaagde en uiterst gevarieerde recept van Colruyt wat je zoekt.
Tagged With: aardappelpuree, Belgisch, Belgische keuken, Bourgondisch, chique, feest, feestdagen, feestelijk, Frans, Franse keuken, gebraad, gevarieerd, herfstseizoen, hert, herten, hertengebraad, hertenkalfgebraad, kerst, kerstmis, klassiek, luxe, luxueus, mager vlees, marjolein, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, oven, peren, pompoen, pompoenpuree, Provençaalse kruiden, puree, rode ui, room, royaal, rozemarijn, smaakvol, stoemp, tijm, traditie, traditioneel, tuinkruiden, ui, variatie, vlees, wild, wildseizoen, winter, winterseizoen, witloof, zoet
Pepernoten
Begin december is het traditionele hoogtepunt voor kinderen weer daar: Sinterklaas! Dit gezellige kinderfeest staat al decennia synoniem voor lekkernijen. Vooral speculaas mag niet ontbreken. Deze kruidige koek is in België, Nederland en Duitsland heel populair. In Nederland zijn vooral de kleine koekjes geliefd: pepernoten (of kruidnoten). Met dit recept maak jij deze lekkernij zelf in een handomdraai!
Tagged With: 5 december, 6 december, anijs, bakken, België, Belgisch, bloem, boter, december, Duits, Duitsland, feest, feestdagen, feestelijk, gember, kaneel, kardemom, kids, kinderen, kinderfeest, koekjes, kruiden, kruidig, kruidnagel, kruidnoten, lekkernij, melk, Nederland, Nederlands, nootmuskaat, oven, peperbollen, peperkoek, pepernoot, pepernoten, Sint, Sint en Piet, sinterklaas, speculaas, speculoos, vegetarisch, veggie, zoet, zoetigheid, Zwarte Piet





