Recepten - uien
Heek met chorizo en aardappel (Rick Stein)
Dit Spaanse stoofpotje uit Galicië was voor de Britse tv-kok Rick Stein liefde op het eerste zicht. Het succes zit 'm in de absolute eenvoud: stevige heek (kabeljauw of schelvis kan ook), patatjes en een kruidige saus met paprika en chorizo. Deze "Merluza à la Gallega" is hemels genieten zonder zweten!
Tagged With: aardappelen, BBC, chorizo, Gallicië, gestoofd, heek, kabeljauw, knoflook, krieltjes, look, mediterraan, Merluza à la Gallega, nieuwe patatjes, paprika, pittig, Rick Stein, schelvis, Spaans, Spanje, stoofpotje, vis, witte vis, witte wijn, zomers
Luikse balletjes met frietjes en sla (Jeroen Meus)
België telt heel wat culinaire, plaatselijke tradities. Van een Oostends vispannetje, tot Luikse balletjes. Met die laatste klassieker gaat Jeroen Meus in dit recept aan de slag. Het betreft een gerecht met stevige gehaktballen vergezeld van een zoete saus met ui en stroop. Heerlijke, alledaagse kost waar ook de kleinste eters dol op zullen zijn!
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, boerenkost, dagelijkse kost, frieten, frietjes, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, gewoon, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kids, kindvriendelijk, klassieker, kropsla, lokaal, Luik, Luikse stroop, mayonaise, plaatselijk, simpel, sla, stroop, traditioneel, zoet, zout-zout
Kip met curry, rijst en bimi (Jeroen Meus)
Sommige klassiekers hebben geen introductie nodig. Zoals kip, rijst en currysaus. Ook Jeroen Meus is fan van deze combinatie. Ontdek in dit recept hoe hij de kip rustig laat garen en de currysaus helemaal zelf maakt, aangevuld met bimi (knapperige broccoli-stengels).
Tagged With: basmati, bimi, braadkip, broccoli, citroen, comfort food, curry, currysaus, dagelijkse kost, gebraden kip, Jeroen Meus, kerrie, kindvriendelijk, kip, klassieker, rijst, rozemarijn, slow cooking, tomaat, traaggegaard, typisch, voor elke dag, witte wijn
Kotelet met rodekool en gekookte aardappelen (Jeroen Meus)
Jeroen Meus veroverde Vlaanderen (letterlijk) met dagelijkse kost: lekkere, maar alledaagse gerechten die iedereen kan klaarmaken. Typische klassiekers van bij ons horen daar regelmatig bij. Zoals dit recept: rode kool, een malse kotelet en een eenvoudig gekookt patatje: genieten maar!
Tagged With: aardappel, België, Belgisch, boerenkost, confituur, dagelijkse kost, gekookte aardappelen, grootmoeders keuken, hartig, jeneverbes, Jeroen Meus, klassiek, klassieker, kotelet, kriek, kriekbier, kruidnagel, laurier, rode kool, steranijs, tijm, van bij ons, Varken, varkenskotelet, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, zoet en zout
Jambalaya met merguez
Een jambalaya kan je best omschrijven als een Creoolse variant op paella. In combinatie met groentjes en lekker veel kruiden wordt rijst gebakken tot een smeuïg éénpansgerecht. In dit alledaagse recept doen we er fijne merguez-worstjes bij.
Tagged With: amerikaans, cajun, chili, chilipeper, citroen, comfort food, creools, éénpansgerecht, jambalaya, jasmùijnrijst, kindvriendelijk, kippenbouillon, komijn, kruidig, lam, lamsvlees, merguez, New Orleans, paprika, paprikapoeder, peterselie, pittig, rijst, rode wijn, selder, tomaat, tomatenblokjes, veel kruiden, voor elke dag, wereldkeuken, worst, worstjes
Everzwijnragout
Een klassieker die je elk wildseizoen minstens één keer moet klaargemaakt hebben? Everzwijnragout! Door het karaktervolle vlees langzaam maar lang te pruttelen krijg je een botermals stoofpotje dat elke koude dag zo opwarmt. Ontdek hier ons favoriete recept om deze lekkernij te bereiden.
Tagged With: Belgisch, bruin bier, champignons, comfort food, ever, everzwijn, everzwijnragout, feestelijk, grootmoeders keuken, herfst, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, ragout, slow cooking, spek, stoofpot, stoofpotje, stoverij, stoverij van ever, Varken, vlees, wild, wildfond, wildseizoen, winter, wortel, zwaar bier
Zalm met mosterkorst en zuurkool (Jeroen Meus)
De veelzijdigheid van zalm is Jeroen Meus niet ontgaan. De bekende tv-kok heeft talloze recepten met de malse vis in de hoofdrol. Van echte klassiekers, tot verrassende bereidingen zoals dit hier. Het lichtpittige mosterdkorstje op een stukje zalm is een perfecte combinatie met de frisse zuurkool en smeuïge puree. Lekker en zelfs een tikje feestelijk, zo je wil!
Tagged With: appel, citroen, cresson, dagelijkse kost, feestdagen, feestelijk, fris, graanmosterd, herfst, jeneverbes, Jeroen Meus, kruidig, kruinagel, mosterd, mosterdkost, panko, puree, spek, vis, voor elke dag, waterkers, winter, winters, witte kool, witte wijn, zalm, zee, zuurkool
Mediterraan visgerecht (Pascale Naessens)
Of de zon nu weldadig schijnt, of je er net extra hard naar snakt: dit gezonde recept van Pascale Naessens is de oplossing. Het is al vaak vastgesteld dat het mediterraanse dieet het gezondste is, dit snelle ovengerecht is daar een prima bewijs van.
Tagged With: afslanken, citroen, courgette, gezond, knoflook, low carb, mager, mediterraan, middellandse zee, ovengebakken, Pascale Naessens, peterselie, Provençaalse kruiden, snel klaar, tomaat, tomaten, ui, veel groentjes, venkel, vermageren, vis, weinig werk, witte vis, witte wijn, zon, zonnig, zuiders
Oosterse ramensoep
Deze Aziatische maaltijdsoep met noedels (ramen) is een uitstekende keuze als je houdt van een oosters accent op je weekmenu. Met ingrediënten zoals citroengras, gember en chilipeper zorg je voor een snelle, makkelijke voor smaakexplosie waar je dolgraag naar zal teruggrijpen.
Tagged With: Aziatisch, Azië, China, Chinees, citroengras, comfort food, edamame, gember, hoisin, hoisonsaus, kippenbouillon, knoflook, koriander, look, maaltijdsoep, makkelijk, noedels, noedelssoep, Oosters, Orientaals, puntpaprika, ramen, ramensoep, rode paprika, sesam, sesamolie, snel klaar, soep, Thailand, Thais, ui, wortel, wortelen
Provençaalse gehaktballetjes met rijst (Jeroen Meus)
Jeroen Meus houdt van klassiekers, maar geeft ze even graag een leuke twist. Klassieke gehaktballen met tomatensaus tovert hij in dit recept om tot een Provençaalse variant. Heerlijk met wilde rijst, maar ook puree is een uitstekende keuze.
Tagged With: courgette, dagelijkse kost, één, ei, Frankrijk, Frans, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gele paprika, gemengd gehakt, Harissa, Jeroen Meus, kindvriendelijk, knoflook, komijn, kruidig, krulpeterselie, laurier, look, olie, oregano, paneermeel, paprika, paprikapoeder, passata, peterselie, provençaals, Provençaalse kruiden, puntpaprika, puree, ratatouille, rijst, rode paprika, rozemarijn, rucola, selder, sjalotten, tijm, tomaten, tomatenpuree, tomatensaus, ui, wilde rijst, witte wijn, zuiders
Zalm forestière
Surf and turf, zee en land, vis en vlees: noem het hoe je wil - de combinatie kan ontzettend lekker zijn. Dit snelle en gevarieerde gerecht combineert een traditioneel "houthakkerspannetje" (spek, aardappel, champignons, bonen & kruiden) met een malse zalmfilet. Heerlijk en toch alledaags.
Tagged With: aardappelblokjes, boontjes, champignons, éénpansgerecht, forestière, gerookt spek, groene bonen, houthakkerspannetje, kastanjechampignons, paddenstoelen, peterselie, rundsbouillon, rundsfond, salie, spek, spekblokjes, spekreepjes, sperziebonen, surf and turf, tijm, tuinkruiden, vis, vis en vlees, zalm, zalmfilet, zee
Gebakken rijst met kip en sojascheuten (Sofie Dumont)
Wokken is altijd een succes: het gaat snel vooruit en levert zonder moeite heerlijke gerechten op. In dit makkelijke recept van Sofie Dumont wordt gebakken rijst met malse stukjes kip, gember en knapperige sojascheuten gecombineerd.
Tagged With: Aziatisch, five-spice, gebakken rijst, gember, gewokt, honing, kip, kippendijen, knapperig, knapperige groentjes, komkommer, lente-ui, limoen, Oosters, Orientaals, pinda, pindanoten, prei, qoj, rijst, snel klaar, sofie dumont, soja, sojasaus, sojascheuten, ui, veel groentjes, wok, wokken, wortel
Familielasagne (Jamie Oliver)
Zelf lasagne maken is geen klein werk, het geeft echter ontzettend veel voldoening en levert in één klap eten voor verschillende keren (of een grote groep) op. Jamie Oliver is dol op lasagne en presenteert in dit recept zijn versie voor de hele familie. Succes gegarandeerd. Tip: maak de ragù een dag op voorhand, die moet immers lekker lang pruttelen.
Tagged With: batch cooking, bolgnaisesaus, bolognese, cheddar, familie, gehakt, gemengd gehakt, grote groep, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kaassaus, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, lasagna, lasagne, laurier, oven, ovengebakken, ovenschotel, prei, pruimtomaat, ragu, rozemarijn, rundsgehakt, selder, spek, tomaten, tomatenpuree, tomatensaus, ui, varkensgehakt, witte saus, wortel
Tajine met vis
Een tajine is een ontzettend leuk ding om in de keuken te hebben. Het oogt niet alleen leuk, de speciale vorm draagt effectief bij tot een extra malse en smaakvolle manier van voedsel bereiden. Ontdek in dit recept een royaal basisrecept voor een smakelijke tajine met vis en groentjes.
Tagged With: aardappelen, brood, citroen, courgette, couscous, gevarieerd, gezond, kabeljauw, knoflook, kruidig, Marokkaans, Marokko, Noord-Afrika, Noord-Afrikaans, olijfolie, olijven, paprika, pasta, peterselie, ras el hanout, scampi, smaakvol, tajine, ui, veel groentes, veel groentjes, vis, wereldkeuken, witte vis
Varkenscurry met kokosmelk
Een traag gegaarde curry kan ten alle tijden ontzettend smaken. Behalve een royale kruiding is er niks anders nodig wat geduld. In dit recept krijgen stukjes varkensvlees alle tijd van de wereld om botermals te worden in een simpele maar doeltreffende curry met kokos, wortel en rode paprika. Comfortfood van de bovenste plank!
Tagged With: ajuin, Aziatisch, Azië, comfortfood, curry, exotisch, Indisch, Indische curry, kardemom, kerrie, kokos, kokosmelk, koriander, Orientaals, paprika, rijst, traag garen, traag gegaard, ui, Varken, varkensblokjes, varkensstoofvlees, varkensvlees, voor elke dag, wereldkeuken, wortel, wortelen





