Recepten - tomaten
Provençaalse gehaktballetjes met rijst (Jeroen Meus)
Jeroen Meus houdt van klassiekers, maar geeft ze even graag een leuke twist. Klassieke gehaktballen met tomatensaus tovert hij in dit recept om tot een Provençaalse variant. Heerlijk met wilde rijst, maar ook puree is een uitstekende keuze.
Tags: courgette, dagelijkse kost, één, ei, Frankrijk, Frans, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gele paprika, gemengd gehakt, Harissa, Jeroen Meus, kindvriendelijk, knoflook, komijn, kruidig, krulpeterselie, laurier, look, olie, oregano, paneermeel, paprika, paprikapoeder, passata, peterselie, provençaals, Provençaalse kruiden, puntpaprika, puree, ratatouille, rijst, rode paprika, rozemarijn, rucola, selder, sjalotten, tijm, tomaten, tomatenpuree, tomatensaus, ui, wilde rijst, witte wijn, zuiders
Rigatoni met venkelworstsaus (Ottolenghi)
Volgens Ottolenghi is het cruciaal dat elke (thuis)kok enkele geweldige recepten voor een tomatensaus achter de hand heeft. Altijd lekker, ook voor de allerkleinste. Voor de tomatensaus in dit recept gebruikt Yotam venkelworstjes, wat een enorme smaakbom is. De (optionele) afwerking met enkele toefjes verse pesto maakt er een doordeweeks en toch royaal gerecht van.
Tags: ansjovis, basilicum, gerookte paprika, italiaans, Italië, kids, kindvriendelijk, knoflook, look, mediterraan, mediterraans, op voorhand, Ottolenghi, pasta, pecorino, pesto, pittig, rigatoni, rode wijn, tomaten, tomatensaus, venkel, venkelworst, venkelzaad, Yotam Ottolenghi, zuiders, zwarte olijven
Gegrilde roodbaars met paprikasaus (Piet Huysentruyt)
Een lekker stukje vis bakken kan ontzettend veel voldoening geven. De fijne smaak heeft weinig extra nodig om een lekker, smaakvol gerecht te realiseren. Zo maakt Piet Huysentruyt in dit snelle en makkelijke recept roodbaars klaar: een witte vis met een toegankelijke, volle smaak. Aangevuld met een simpele, gladde paprikasaus heb je in geen tijd een culinaire hap.
Tags: beginner, gladde saus, Italiaanse kruiden, knoflook, licht, lunch, mager, makkelijk, paprika, paprikasaus, Piet Huysentruyt, roodbaars, rucola, saus, tomaat, tomaten, vis, visfilet, voorgerecht, witte vis
Gegrilde zalm met gebakken patatjes en ratatouille (Jeroen Meus)
Op de barbecue leggen we vooral vlees. Nochtans is ook vis een ware delicatesse als je die op hete kolen roostert of grillt. Jeroen kiest voor een sappig stukje zalm met gebakken patatjes en een royale ratatouille met heerlijk mediterrane groentjes. Zomers genieten!
Tags: aubergine, basilicum, bbq, brabecue, courgette, dagelijkse kost, Frankrijk, Frans, gebakken patatjes, grillen, grof zout, Jeroen Meus, mediterraans, mediterraanse groentjes, paprika, passata, Provencaalse saus, rozemarijn, tijm, tomaat, tomaten, tomatensaus, zalm, zalm op vel, zalmfilet, zomer, zomers
Familielasagne (Jamie Oliver)
Zelf lasagne maken is geen klein werk, het geeft echter ontzettend veel voldoening en levert in één klap eten voor verschillende keren (of een grote groep) op. Jamie Oliver is dol op lasagne en presenteert in dit recept zijn versie voor de hele familie. Succes gegarandeerd. Tip: maak de ragù een dag op voorhand, die moet immers lekker lang pruttelen.
Tags: batch cooking, bolgnaisesaus, bolognese, cheddar, familie, gehakt, gemengd gehakt, grote groep, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kaassaus, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, lasagna, lasagne, laurier, oven, ovengebakken, ovenschotel, prei, pruimtomaat, ragu, rozemarijn, rundsgehakt, selder, spek, tomaten, tomatenpuree, tomatensaus, ui, varkensgehakt, witte saus, wortel
Pastasalade met mozzarella en tonijn
Deze pastasalade laat de zomer door je keuken waaien op een gezonde, smaakvolle manier. Volkoren penne, tonijn, zongedroogde tomaatjes, mozzarella, olijven,... Alles om je een zonnig mediterraan gevoel te bezorgen zit in recept verwerkt. Perfect als lunch, lichte maaltijd of royaal bijgerecht.
Tags: basilicum, blik, buffelmozzarella, fris, gezond, kappertjes, licht, light, lunch, mager, mozzarella, olijveb, pasta, pastasalade, penne, peterselie, rode ui, salade, tomaat, tomaten, tonijn, vinaigrette, vis, volkoren pasta, volkoren penne, zomer, zomers, zon, zongedroogde tomaten, zonnig
Parmezaanse kippenballetjes in tomatensaus
Gehaktballetjes zijn altijd een succes. Je kan er jong en oud mee plezieren en eindeloos mee variëren. Dit toffe en kindvriendelijke recept gaat aan de slag met kippengehakt en Parmezaanse kaas. Aangevuld met pasta en een smaakvolle tomaten-groentesaus levert dat heerlijk alledaagse gerecht met Italiaanse vibes op.
Tags: alledaags, comfort food, eenvoudig, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, italiaans, Italië, kids, kindvriendelijk, kip, kippengehakt, kippengehaktballetjes, kruidig, mediterraans, olijven, oregano, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, populair, salie, selder, simpel, tomaten, tomatenblokjes, tomatensaus, voor alle leeftijden, wortel, zuiders, zwarte olijven
Parmezaanse kippenballetjes in tomatensaus
Gehaktballetjes zijn in alle omstandigheden een goed idee: lekker voor alle leeftijden. Door ze zelf te maken kan je er bovendien eindeloos mee variëren. De balletjes in dit recept maak je met kippengehakt en Parmezaanse kaas, wat fantastisch past bij een klassieke tomatensaus en pasta (of brood, of rijst,...).
Tags: alle leeftijden, ballen, chili, comfort food, farfalle, gehaktballen, gehaktballetjes, italiaans, Italië, kids, kinderen, kindvriendelijk, kippengehakt, kippengehaktballen, kippengehaktballetjes, knoflook, kruidig, mediterraans, oregano, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, penne, peterselie, selder, spaghetti, tagliatelle, tomaten, tomatenblokjes, tomatenconcentraat, tomatensaus, ui, witte wijn, wortel, zwarte olijven
Tomatenvenkelsaus met pasta en scampi
Zeg niet te snel 'tomatensaus' tegen een rode saus waar hoofdzakelijk tomaten in zitten. Die term kan immers wat misleiden aangezien je veel dan enkel tomaten kan gebruiken. Voor deze magnifieke saus gaan we aan de slag met tomaten en venkel die alle tijd van de wereld krijgen om traag te roosteren. Heerlijk met pasta en scampi, al kan je de saus ook voor andere bereidingen zonder enig probleem gebruiken.
Griekse pasta met kip (Jamie Oliver)
Deze zonovergoten pasta leerde Jamie Oliver op het Griekse eiland Andros kennen. Behalve erg lekker, is het een erg simpele pasta die je snel op tafel tovert en waar je jong en oud mee kan plezieren.
Tags: comfort food, gegrilde kaas, Griekenland, grieks, grill, halloumi, Jamie Oliver, kindvriendelijk, kip, kippenblokjes, kippendijen, kippenvlees, macaroni, makkelijk, mediterraans, middellandse zee, pasta, pruimtomaten, selder, tomaat, tomaten, tomatensaus, ui, weinig ingrediënten, wortel, zomers, zonnig
Chili con carne (Sofie Dumont)
Chili con carne is een publiekslieveling die niet moeilijk om klaar te maken is en een grote portie oplevert die je kan invriezen of gebruiken wanneer er veel eters zijn. Ontdek in dit recept hoe Sofie Dumont dit kruidige stoofpotje met gehakt, tomaat en bonen klaarmaakt.
Tags: bonen, chili, chili con carne, gehakt, gemengd gehakt, grote groep, kalfsgehakt, kaneel, kikkererwten, komijnzaad, koriander, korianderzaad, kruidig, Mexicaans, Mexico, oregano, paprika, paprikapoeder, pittig, rode bonen, rode wijn, rundsgehakt, sofie dumont, stoofpotje, taco, taco's, tomaat, tomaten, varkensgehakt, veel porties, venkel, venkelzaad, zure room
Rokerige chorizo-zalm (Jamie Oliver)
Chorizo, een pittige Spaanse worst, is een godsgeschenk om allerlei ingrediënten op een verrassende manier klaar te maken. De olie drie vrijkomt wanneer je de worst even aanbakt is immers ontzettend smaakvol en geeft instant karakter aan eender welke bereiding. Zo kiest Jamie Oliver voor een heel eenvoudige, zuiderse bereiding die toch een uitgesproken smakenpalet oplevert. Zalm, chorizo, tomaatjes, olijven en basilicum. That's it! Bonus? Dit recept heeft iets romantisch!
Tags: basilicum, chorizo, gerookt, Jamie Oliver, kerstomaatjes, kerstomaten, mediterraans, middellandse zee, olijven, pittig, rokerig, romantisch, Spaans, Spanje, tomaten, valentijn, vis, worst, zalm, zalmfilet, zonnig, zuiders, zwarte olijven
Pasta met tomaat, saffraan en venkelworst (Jeroen Meus)
Deze alledaagse pastabereiding van Jeroen Meus is een echte klassieker met veel smaak en pit. De Italiaanse venkelworstjes geven een eigenzinnige toets aan dit gerecht met een pittig en uitgesproken tomatensausje als finish.
Tags: basilicum, chili, chilivlokken, comfort food, dagelijkse kost, farfalle, gnocchi sardi, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kruidig, linguine, mediterraans, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, penne, pittig, rozemarijn, saffraan, sjalot, sjalotten, spaghetti, tomaat, tomaten, tomatenpuree, tomatensaus, venkel, venkelworst, witte wijn, worst, zonnig, zuiders
Risotto al Ragù (Nigella Lawson)
Dit recept van Nigella Lawson is zonder overdrijven geniaal. Het vraagt dan wel wat tijd (wat de rijkelijke smaak alleen maar ten goede komt), de combinatie van een typische ragù en risotto levert een onvervalste portie comfort food op waar je alle leeftijden gelukkig mee kan maken.
Tags: alle seizoenen, ansjovis, bolgnaise, comfort food, gehakt, grote groep, italiaans, Italië, kindvriendelijk, knoflook, laurier, look, Marsala, Nigella, Nigella Lawson, op voorhand, origineel, parmezaan, parmezaanse kaas, ragu, rijkelijk, rijst, risotto, rund, rundsgehakt, selder, slow cooking, smaakvol, spek, tomaten, tomatensaus, traag, veel smaak, voor elke dag, wortel
Ovenschotel met linzen en cheddar
Deze stevige vegetarische ovenschotel warmt je in een vingerknip op, zelfs op de allerkoudste dagen van het jaar. De smaakvolle bereiding bestaat uit een flinke portie linzen en bonen, aangevuld met bruine rijst en een kruidig tomatensausje, afgewerkt met flink wat cheddar. Heerlijk smeuïg én makkelijk op voorhand klaar te maken.
Tags: ajuin, alle seizoenen, bonen, bruine linzen, bruine rijst, cheddar, chili, comfort food, courgette, geen vlees, gegratineerd, gemengde bonen, gratin, groene linzen, groentebouillon, kaas, kruidig, linzen, oven, ovengebakken, ovenschotel, smeuïg, tijm, tomaten, tomatenblokjes, tomatensaus, ui, veel groentjes, vegetarisch, veggie, wortel