Recepten - kerst
Knolselderpuree

Eén van de allerbeste dingen aan de intrede van de herfst, is de start van het knolselderseizoen. De veelzijdige groente is erg lekker in soepen maar schittert in een puree. Perfect bij een lekker stukje wild.
Tagged With: aardappel, aardappelen, België, Belgisch, bijgerecht, boerenkost, eenvoudig, everzwijn, fazant, feest, feestelijk, grootmoeders keuken, herfst, herfstgroente, hert, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, knolselder, knolselderpuree, melk, patat, patattenstoemp, puree, ree, room, smeuïg, stoemp, vegetarisch, veggie, vlaams, Vlaanderen, wild, wildseizoen, winter, wintergroente
Rijstpap

Het is eigenlijk afkomstig uit Italië, maar is niet meer weg te denken als oer-Vlaamse klassieker: rijstpap! Met dit eenvoudig dessertje scoor je altijd, of het nu lekker gewoon of net heerlijk feestelijk moet zijn. Met dit recept maak je de enige echte, traditionele, door oma goedgekeurde, rijstpap!
Tagged With: België, Belgisch, bruine suiker, classic, dessert, dessertrijst, ei, eidooier, eidooiers, feest, feestelijk, grootmoeder, grootmoeders keuken, italiaans, Italië, kaneel, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, melk, nagerecht, Pasen, retro, rijst, rijstpap, saffraan, safraan, snack, suiker, traditie, traditioneel, tussendoor, tussendoortje, typisch, vanille, vegetarisch, veggie, vlaams, zoet, zoetigheid
Boontjes opgerold in spek

Groentjes bij een gerecht serveren mag op sommige momenten best wat feestelijker zijn. Deze klassieker past altijd, van Kerstmis tot Pasen: boontjes opgerold in spek!
Tagged With: België, Belgisch, bijgerecht, bonen, boontjes, chique, communie, feest, feestelijk, gerookt spek, grootmoeders keuken, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, lentefeest, old school, ontbijtspek, Pasen, plakjes spek, prinsessenboontjes, retro, spek, sperzie, sperziebonen, sperzieboontjes, typisch, Varken, zondag, zondags
Winter Wonderland

Liefhebbers van een feestelijke en originele cocktail kunnen dit recept niet overslaan. Deze delicieuze cocktail met kokos, wodka en vanille-ijs is een feest voor alle zintuigen en perfect op een winters feestje.
Tagged With: alcohol, alcoholisch, apertitief, blauw, blue curaçao, chique, classy, cocktail, cream, creamy, drank, drankje, feest, feestelijk, fil, fris, ijs, ijzig, kerst, kerstmis, kokos, kokosnoot, koud, Malibu, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, oudjaar, party, receptie, romig, room, rum, sneeuw, speciaal, uitzonderlijk, uniek, vanille, vanilleijs, vodka, winter, winters, wodka, wonderland
Bladerdeeghapjes met kaassaus

Heb je een gezellig feestje gepland en wil warme hapjes serveren? Dan komt dit recept ongetwijfeld van pas! Met eenvoudige mini-bladerdeeghapjes kan je zonder veel moeite heel leuke en gevarieerde aperitiefhapjes klaarmaken. Met dit recept leer je een goede basis.
Tagged With: aperitief, bezoek, bladerdeeg, bladerdeeghapje, Emmentaler, feest, feestelijk, garnalen, gegratineerd, gesmolten kaas, gezellig, gratineren, Gruyère, ham, hapje, kaas, kaassaus, kerst, kerstmis, Koninginnenhapje, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, oven, Pasen, roux, starter, surimi, voorgerecht, warm hapje, witte saus
Grand Royal

Wanneer je ontvangst wat feestelijker mag zijn, is een 'gewoon' glaasje bubbels misschien een beetje flauw. Een Grand Royal is de perfecte oplossing! Met behulp van Grand Marnier zorg je voor een leuke, makkelijke en stijlvolle cocktail.
Tagged With: alcohol, alcoholisch, aperitief, appelsien, bezoek, bubbels, cava, champagne, chique, cocktail, drank, drankje, drinken, feest, feestelijk, Frankrijk, Frans, Grand Marnier, grand royal, kerst, kerstmis, nieuwjaar, ontvangst, oud en nieuw, oudjaar, party, prosecco, schuimwijn, sekt, sinaas, stijlvol
Witloofbootjes met garnalen

Van witloofbootjes kan je een leuk en lekker hapje maken. De bittere maar frisse smaak past bij heel veel ingrediënten. In dit recept werken we met grijze garnalen: heerlijk en verfijnd.
Tagged With: aperitief, België, Belgisch, Belgische kust, bezoek, dille, feest, feestelijk, garnalen, gemakkelijk, grijze garnalen, hapje, kerst, kerstmis, kust, makkelijk, maritiem, mayo, mayonaise, mierikswortel, noordzee, schaaldier, schaaldieren, simpel, snel klaar, terras, terrasje, voorgerecht, witlof, witloof, witloofbootjes, zee, zeevruchten
Everzwijnfilet met boontjes en bospaddenstoelensaus

Een stukje wild op tafel zorgt meteen voor een feestelijke sfeer. Als je van smaakvol en stevig vlees houdt, is ever ideaal. In dit traditionele recept worden typische klassiekers uit grootmoeders keuken gecombineerd tot een bescheiden feestmaal.
Tagged With: Belgisch, Belgische keuken, bonen, boontjes, bospaddenstoelen, Bourgondisch, champignons, chique, ever, everzwijn, everzwijnfilet, feest, feestdagen, feestelijk, Frans, Franse keuken, frieten, gerookt, gerookt spek, gewoon, grootmoeder, grootmoeders keuken, hersft, kerst, kerstmis, klassiek, kroketten, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, paddenstoelen, pasta, prinsessenbonen, room, roomsaus, spek, sperziebonen, sperzieboontjes, traditie, traditioneel, Varken, wild, wildseizoen, winter, zondag, zondagse kost
Mini-kerstpizza’s

Liefhebbers van Kerstmis en toffe hapjes: dit recept moet je geprobeerd hebben. Origineel, schattig en perfect voor alle leeftijden!
Tagged With: aperitief, feest, feestdagen, feestelijk, grappig, hapje, kerst, kerstbomen, kerstboom, kerstmis, kids, kinderen, leuk, maïs, mini-pizza, origineel, oven, paprika, pizza, proever, proevertje, starter, tomaten, tomatensaus, verrassend
Kerstpasta met kalkoen

Kerstmis staat bij heel veel mensen garant voor royale maaltijden met uitgelezen ingrediënten. Pasta lijkt daar misschien minder bij te passen. Dit toffe recept moet dat idee ontkrachten: met malse kalkoen (eventueel een restje van de gevulde kalkoen?), groene tagliatelle en rode paprikareepjes maak je een lekkere en feestelijke pasta die Kerstmis alle eer aandoet!
Tagged With: alledaags, basilicum, beginner, champignons, easy, feest, feestelijk, fusion, gewoon, groene pasta, groentjes, italiaans, Italië, kalkoen, Kalkoenreepjes, kerst, kerstmis, kids, kinderen, leuk, makkelijk, mediterraans, met een twist, origineel, paprika, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pecorino, pijnboompitjes, pijnboompitten, rucola, speciaal, spinazie, spinaziepasta, tagliatelle, verrassend, witte wijn
Christmas Punch

Kan een kerstfeest zonder geslaagde aperitief? Natuurlijk niet, alleen wil je misschien wel eens iets anders dan het klassieke glaasje bubbels? Dan is deze 'Christmas Punch' perfect: niet moeilijk, lekker en het oogt heerlijk feestelijk!
Tagged With: alcohol, alcoholisch, aperitief, aperitiefje, christmas, christmas punch, citroen, citroensap, cocktail, cranberry, cranberrysap, drank, drankje, feestdagen, feestelijk, granaatappel, granaatappelsap, kaneel, kerst, kerstavond, kerstfeest, kerstmis, limoen, limoensap, oud en nieuw, pompelmoes, pompelmoessap, punch, schuimwijn, starter, steranijs, tequila, veenbessen, veenbessensap, vodka, wodka, zoet
Rolbiscuit met mango en munt (Colruyt)

Wanneer je graag een origineel en zelfgemaakt recept op tafel wil toveren, zit je snel vast aan dure ingrediënten en een ingewikkelde recept. Met deze toffe rolbiscuit van Colruyt zijn al die zorgen verleden tijd. Lekker, fris en feestelijk!
Tagged With: bakken, bezoek, biscuit, cake, cakerol, Colruyt, dessert, exotisch, feestelijk, feestje, fris, fruit, fruitig, gelatine, goedkoop, kerst, kerstmis, koffie, kokos, kokospoeder, mango, munt, nagerecht, origineel, oven, Pasen, rolbiscuit, rolcake, room, taart, thee, vegetarisch, veggie, verjaardag, zoet, zoetebek, zoetigheid
Kip in feestelijke cidersaus

Kip klinkt misschien een beetje gewoon als je op zoek bent naar een feestelijker gerecht. Met dit recept, waar een romig sausje de hoofdrol speelt, wordt dat idee snel ontkracht. Perfect als je graag wat origineler, feestelijker en bovenal lekker maar zonder moeite wil koken!
Tagged With: appelcider, Belgisch, bezoek, bonen, cider, cidersaus, feest, feestdagen, feestelijk, gemakkelijk, gewoon, grootmoeder, grootmoeders keuken, kerst, kerstmis, kip, krielaardappelen, krieltjes, kroketten, laurier, mosterd, mosterdzaad, mosterdzaadjes, niet moeilijk, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, pommes duchesses, room, roomsaus, sjalot, snijbonen, soja, traditioneel, verrassend, zondag, zondagse kost
Kir Royal

Wanneer het tijd is om te feesten, mag een passend aperitiefje niet ontbreken. Drankjes die we kennen als 'klassiekers' hebben die titel met recht en rede veroverd, ze zijn doorgaans perfect in alle eenvoud. Exact wat je van een eenvoudige, maar superlekkere, Kir Royal mag verwachten. Met niet meer dan schuimwijn en Crème de cassis zorg je voor een ideale starter van het feest.
Tagged With: alcohol, alcoholisch, amuse, aperitief, Bourgondië, Bourgondisch, cava, champagne, chique, cocktail, drank, drankje, drinken, feestdagen, feestelijk, feestje, Frankrijk, Frans, grootmoeders keuken, hapjes, kerst, kerstmis, nieuwjaar, nieuwjaarscocktail, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, prosecco, schuimwijn, sekt, starter, traditie, traditioneel, voorgerecht, witte wijn
Toastjes met witloof-biercreme, zwarte pens en coquille

Tijdens de feestdagen mag een hapje écht feestelijk zijn. Dat betekent zorgvuldig geselecteerde producten, uitzonderlijke smaken en een mooie presentatie. Dit hapje is origineel en verrassend, perfect voor de Bourgondiër die houdt van een culinaire traktatie.
Tagged With: amuse, aperitief, aperitiefhapje, beuling, bier, biercrème, bieslook, bloedworst, chique, coquille, coquilles, coquilles saint-jacques, crème, culinair, feest, feestdagen, feestelijk, hapje, hapjes, kaneel, kerst, kerstmis, koken met bier, luxe, luxueus, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, oudjaar, pens, Sint-Jacob, Sint-Jacobsvrucht, Sint-Jakobsnoten, sint-jakobsoesters, Sint-Jakobsvruchten, speciaal, starter, toast, toastje, toastjes, uitzonderlijk, verrassend, voorgerecht, witlof, witloof, zeevrucht, zeevruchten, zoet-zout, zwarte pens