Selder | - deel 2 Selder | - deel 2

 

Recepten - selder

Spaghetti met gehaktballen

Spaghetti met gehaktballen
De beroemde Disney-film 'Lady en de vagebond' maakte dit gerecht onsterfelijk: spaghetti met gehaktballen. Het is geen authentiek Italiaans gerecht, het ontstond toen migranten in de Verenigde Staten verschillende keukens mengen. Dat neemt niet weg dat het een heerlijke portie comfort food is waar je ook de allerkleinsten dolgelukkig mee maakt!

Bami Goreng (Piet Huysentruyt)

Bami Goreng (Piet Huysentruyt)
Bami Goreng kennen we uit Chinese (afhaal)restaurants. Hoewel lekker, sluit dat niet zo goed aan bij het originele, Indonesische gerecht dat 'gebakken noedels' betekent. Er bestaan talloze varianten van dit rijke gerecht, in dit recept doet Piet Huysentruyt ook zijn duit in het zakje met kip, spek en talloze groentjes.

Rundsgehakt met bonen en pasta (Nigella Lawson)

Rundsgehakt met bonen en pasta (Nigella Lawson)
Nigella tovert dit recept uit haar lijstje speciaal voor kinderen. Het is een heerlijk eenvoudige (en budgetvriendelijke) pasta met gehakt en bonen waar je iedereen van kan laten smullen, zonder dat het een ongezonde of vettige hap is.

Linzenbolognese (slowcooker)

Linzenbolognese (slowcooker)
Desondanks dat een bolognese-saus helemaal gericht is op vlees, kan je er met linzen een volwaardige en bijzonder lekkere vegetarische variant op maken. Door de saus klaar te maken met een slowcooker, geef je bovendien tijd aan alle ingrediënten om hun smaak helemaal en in alle rust te ontwikkelen.

Geroosterde bloemkool met linzen en bonen (Jamie Oliver)

Geroosterde bloemkool met linzen en bonen (Jamie Oliver)
Zelfs notoire vleeseters zullen deze heerlijke vegetarische bereiding van Jamie Oliver lusten. Door een bloemkool in te wrijven met een pittige curry en die in z'n geheel klaar te maken in de oven, gaat er een volledig nieuwe wereld van smaken open. Het stoofpotje met linzen en zwarte bonen maakt het vegetarische festijn compleet!

Kippensoep met rijst

Kippensoep met rijst
Wanneer gure herfst- of winterdagen de kop opsteken, bestaat er niets fijner dan een heerlijke, warme, dampende kom soep. Dat hoeft niet gewoon het voorgerechtje te zijn, je kan er makkelijk een volwaardige maaltijd van maken. Zo maken we in dit recept een krachtige kippensoep met rijst die je maar wat graag in je lijst met favoriete recepten zal opnemen.

Gebakken zalm met lauwe aardappelsla (Jeroen Meus)

Gebakken zalm met lauwe aardappelsla (Jeroen Meus)
Wanneer Jeroen Meus met vis kookt, is dat vaak met zalm. Geen wonder, deze populaire vis heeft een typische smaak en combineert vlot met allerlei bereidingen. In dit frisse recept kiest hij voor een lauwe aardappelsalade met knapperige stukjes selder en komkommer in een kruidige marinade.

Pasta Boscaiola

Pasta Boscaiola
Dit recept focust op authentieke, rustieke smaken. 'Boscaiola' kan je ruwweg vertalen als 'houthakker', wat een perfecte keuze voor de typische saus is omdat ze hoofdzakelijk bestaat uit allerlei paddenstoelen. De volle en rijke smaak van deze pasta is een fantastische keuze tijdens de herfst, wanneer je zo veel mogelijk verse paddenstoelen kan gebruiken.

Jambalaya (Loïc Van Impe)

Jambalaya (Loïc Van Impe)
Jambalaya kan je gerust als een soort paella omschrijven. Deze Creoolse klassieker maak je immers door rijst traag te laten garen in een ruime pan. Perfect om een groot gezelschap van lekkers te voorzien. Loïc toont in dit recept zijn versie met merguez en varkensspiering en lekker veel cajunkruiden!

Pensen met groentestoemp en appelmoes (Jeroen Meus)

Pensen met groentestoemp en appelmoes (Jeroen Meus)
Voor dagelijkse kost met net dat extraatje moet je natuurlijk bij Jeroen Meus. De Vlaamse tv-kok kan onze typische klassiekers als geen ander heruitvinden of uitbreiden waardoor ze verrassend blijven. Zo combineert Jeroen in dit alledaagse recept pensen (altijd lekker!) met zelfgemaakte appelmoes (ook lekker!) en een royale groentestoemp (lekker maar gezond!). Een prima keuze om ook de allerkleinsten hun buikje bolrond te laten eten.

Worstragout met tagliatelle (Rick Stein)

Worstragout met tagliatelle (Rick Stein)
Italianen hebben een goedbewaard geheim over worsten: je hoeft ze niet altijd als een worst klaar te maken. De Britse tv-kok Rick Stein leerde op zijn reizen dat het gehakt van worsten vaak wat anders is dan het gewone gehakt dat je anders zou kopen. In combinatie met selder, rozemarijn, venkelzaadjes, witte wijn en room maakt hij er in dit recept een heerlijk smaakvolle ragout van die je aangenaam zal verrassen. Ondanks het eenvoudige recept, is de smaak buitengewoon vol en rond.

Ragout van konijn met penne (Jeroen Meus)

Ragout van konijn met penne (Jeroen Meus)
Konijn is de afgelopen decennia langzaam maar zeker uit ons menu verdwenen. Dat is zonde, het vlees is immers mager en smaakvol. Ook Jeroen Meus weet dat, daarom bedacht hij dit kindvriendelijke recept. Deze zuiderse ragout, die je best serveert met pasta, heeft wat weg van een verfijnde bolognese-saus en is bijzonder smaakvol. Het geheim? 3 uur lang traag garen in de oven.

Bisque van grijze garnalen

Bisque van grijze garnalen
Wie iets heel chique wil serveren dat tegelijktertijd poepsimpel om maken is, moet deze bique van grijze garnalen geprobeerd hebben! Een bisque staat bekend als een exquis soepje omdat het gemaakt wordt van schaaldieren. In dit recept beperken we ons tot grijze garnalen, waardoor het relatief betaalbaar en vooral best makkelijk om maken blijft. Tegelijkertijd zal het uiterst smaakvolle resultaat niet teleurstellen, perfect voor wanneer het feestelijk(er) mag zijn.

Italiaanse ragout van everzwijn

Italiaanse ragout van everzwijn
Wanneer het wildseizoen is aangebroken, is het ook tijd voor hartverwarmende stoofpotjes. Hoewel dat erg winters klinkt, kan je ook voor een zonnige toets zorgen door inspiratie in de Italiaanse keuken te zoeken. Zo is deze ragout een heerlijk kruidig, krachtig en vol van smaak. Het geheim? Geduld en goede rode wijn!

Panissa rijst (Jamie Oliver)

Panissa rijst (Jamie Oliver)
Panissa is een onbekende (en onbeminde) Italiaanse broertje van de alom gekende klassieker uit Spanje: Paella. Het gerecht is wat rustieker maar heeft wel dezelfde basis wat de bereiding betreft: rijst langzaam laten garen in bouillon. Panissa wordt bovendien als een vollediger gerecht beschouwd omdat je er vrijwel alles in kwijt kan. Jamie Oliver leerde het recept het een echte Italiaanse mama, ontdek hieronder hoe je dit comfortabele eenpansgerecht met pancetta, witte bonen, tomaten en rode wijn klaarmaakt.