Recepten - look
Pizza scampi mozzarella
Een lekkere pizza gaat er altijd in! Bovendien zijn zelfgemaakte pizza's veel leuker, lekkerder en goedkoper dan afhalen. Dit recept leert je de kneepjes van het vak om de ideale pizza scampi-mozzarella te maken.
Tagged With: alledaags, basilicum, champignon, chili, deeg, elke dag, fastfood, italiaans, Italië, kaas, kinderen, kinderfeest, kinderfeestje, kristalsuiker, lekker, makkelijk, mediterraans, mozzarella, oregano, oven, paprika, pizza, puntpaprika, scampi, simpel, suiker, tomaten, tomatensaus, zeevruchten, zuiders
Kruidige auberginedip met tortillachips (Jamie Oliver)
Als aperitiefhapje of snack zijn tortillachips met een dipsausje nooit een slecht idee. Lekker en makkelijk! Het is extra verleidelijk om snel een sausje in de winkel te kopen, nochtans kan je makkelijk zelf iets maken dat stukken smaakvoller en gezonder is. Deze kruidige auberginedip van Jamie Oliver zal harten veroveren, zonder twijfel!
Tagged With: aperitief, aubergine, chili, chips, curry, dip, dipsaus, feest, feestelijk, gember, hapje, Jamie Oliver, koriander, leuk, look, maïs, makkelijk, simpel, tomaten, tortillachips, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, voorgerecht, zomer, zonnig
Leng met puree en champignons in kruidenboter
De Leng is een smakelijk visje dat, zeker qua smaak, best goed lijkt op kabeljauw. Er bestaat een witte en blauwe variant, de verschillen zijn echter bijzonder klein. Deze vissoort, ook wel Julienne genoemd, leent zich tot heel eenvoudige en zuivere recepten vanwege de volle maar gebalanceerde smaak. Perfect met gesmoorde champignons en een flinke schep puree!
Tagged With: aardappel, aardappelen, alledaags, blauwe leng, boter, champignon, eenvoudig, filet, julienne, kruidenboter, leng, look, mager, omega 3, oven, paddenstoel, paddenstoelen, Parijse champignons, peterselie, puree, simpel, snel makkelijk, vis, visfilet, vlug klaar, witte leng, witte wijn
Fazantenfilet met cantharellen en zachte mosterdpuree
Het wildseizoen is voor lekkerbekken een absoluut hoogtepunt. Met feestelijke stukjes vlees, zoals fazant, en kraakverse seizoensproducten, zoals cantharellen, maak je een betoverend herfstmaal dat op geen enkele feestelijke gelegenheid zal misstaan. Hoewel niet goedkoop, vertelt dit recept je hoe je met deze twee absolute klassieke ingrediënten een (h)eerlijk en niet bijzonder moeilijk feestmaal kan klaarmaken.
Tagged With: bos, cantharellen, champignons, fazant, fazantenfilet, feestelijk, filet, gevogelte, herfst, look, mosterd, paddenstoelen, peterselie, porto, puree, rode wijn, seizoen, ui, uienconfijt, wild, wildseizoen, winter, witte porto
Oosterse viswok met gemengde rijst
Wokken is altijd een plezant, makkelijk, snel en veelal gezond. Dat laatste heeft doorgaans vooral te maken met de Aziatische invloeden die we gewoon zijn te gebruiken: veel groentjes, weinig vlees en tout court mager. Dit lekkere recept combineert scampi (of garnaalstaarten) en stukjes witte vis met typische smaken en krokante groentjes op een bedje van gemengde - en daardoor erg opvallende - rijst.
Tagged With: Aziatisch, Azië, chili, China, Chinees, exotisch, gemengde rijst, gezond, japan, Japans, kabeljauw, kool, koolvis, koriander, look, mager, makkelijk, Oosters, Orientaals, paprika, pikant, pittig, rijst, rode ui, scampi, schroeien, simpel, snel, soja, sojasaus, spitskool, Thai, Thailand, ui, victoriabaars, vis, vlug, wereld, wereldkeuken, witte vis, wok, wokken, wortel, zwarte rijst
Mexicaanse lasagna (Nigella Lawson)
Verrassende gerechten zijn niet altijd makkelijk te bereiden, dikwijls zijn de ingrediënten niet vanzelfsprekend of vraagt de bereiding (veel) meer moeite dan gebruikelijk. Dit Mexicaans geïnspireerde en vegetarisch gerecht van de Britse topchef Nigella Lawson is buitengewoon origineel en zeker zo eenvoudig om maken. Zeker en vast de moeite waard om te proberen!
Tagged With: amerikaans, bonen, cheddar, chili, exotisch, geen vlees, kaas, ketchup, koriander, leuk, maïs, Mexicaans, Mexico, Nigella Lawson, op voorhand, origineel, oven, pikant, pittig, tex mex, texmex, tomaat, tomaten, tomatensaus, tortilla, vegetarisch, wrap, wraps, zuiders, zwarte bonen
Spätzle met spek, spruitjes, kastanjechampignons en roomsaus
Spätzle is een typische pasta uit het zuiden van Duitsland. Deze zachte eiernoedels passen bij heel wat gerechten, hun fijne maar stevige smaak is heel veelvuldig inzetbaar. In het zuiden van Duitsland (regio Schwabenland) wordt deze pasta dan ook zomer en winter gebruikt. Dit recept laat je een flink stoofpotje maken, ideaal op een frisse herfst- of winterdag. Met spekjes, spruitjes, kastanjechampignons en een rijke roomsaus kan je Duits-getinte diner niet meer stuk!
Tagged With: boerenkost, bruine champignons, champignons, Duits, Duitse pasta, Duitsland, éénpansgerecht, eenvoudig, gerookt spek, herfst, kastanje champignons, noedels, paprikapoeder, pasta, room, roomsaus, Schwaben, Schwabenland, Schwäbisch Hall, simpel, Spätzle, spek, spekjes, spruiten, spruitjes, stoofpot, winter
Eend met bospaddenstoelenroomsaus en pastinaakblokjes
De herfst is vanuit een culinair perspectief een absoluut topseizoen: wild! Met typische seizoensgroentjes (denk aan bospaddenstoelen, pastinaak, witloof, spruitjes,...) en stevige sausjes maak je alledaagse en toch ontzettend feestelijke gerechten klaar.
Tagged With: aardappel, aardappelen, bos, bospaddenstoelen, cantharellen, champignons, cognac, eekhoorntjesbrood, eend, eendenborst, eendenfilet, feest, feestelijk, herfst, laurier, look, oesterzwam, paddenstoelen, pastinaak, porto, room, roomsaus, seizoen, sjalot, tijm, wild, wildseizoen
Gepofte aardappel met zure room, grijze garnaaltjes en gegrilde groenten
Een gepofte aardappel is een heerlijk makkelijke manier om iets leuks te presenteren waar je nog allerlei kanten mee op kan. Met een fijn sausje op basis van zure room heb je een erg lekkere basis. In dit recept werken we verder met grijze garnalen en een selectie zomerse gegrilde groenten.
Tagged With: aardappel, aardappelen, barabecue, basilicum, België, Belgisch, bieslook, courgette, eenvoudig, garnalen, gegrild, gepoft, gepofte aardappel, grijze garnalen, groenten, knoflook, kust, look, makkelijk, mediterraans, noordzee, oregano, oven, papillot, patat, patatten, peterselie, poffen, provençaals, room, simpel, tomaat, tomaten, vis, zee, zilverpapier, zomer, zomers, zonnig, zure room
Champiñones al Ajillo
Wie zomer zegt, zegt terrasje en hapjes. In Spanje heeft men dat geperfectioneerd in de vorm van tapas. Lichte, gevarieerde en smaakvolle hapjes waar je uren mee kan tafelen. Zalig! Deze 'Champiñones al Ajillo' (champignonetjes met look) is een echte klassieker. Bomvol smaak, niet moeilijk om maken en zowel koud als warm lekker.
Tagged With: amuse, aperitief, authentiek, Barcelona, brood, champignons, Champiñones al Ajillo, chili, feest, fris, hapje, klassiek, koud, look, makkelijk, olijfolie, paddenstoelen, paprika, peterselie, pittig, sherry, Spaans, Spanje, tapa, tapas, terras, typisch, voorgerecht, warm, zomers, zon, zonnig
Pasta met pikante mosseltjes en Parmezaanse kaas
Dit lekker pastagerecht combineert het beste uit de Noordzee - mosselen - met de typische basiskenmerken van een geslaagde, authentieke, Italiaanse pasta. Maak je klaar voor eenvoudige, maar overheerlijke pasta die flinke pit combineert met de volheid van Parmezaanse kaas in een zalig tomatensausje.
Gemarineerd kalfsmedaillon met tagliatelle
Een fijn stukje kalfsvlees is in de Italiaanse keuken een kostbaar goed, veelal is het de apotheose van een lekker diner. Met de juiste, zelfgemaakte, marinade en eenvoudige garnering kan je van een lekker stuk medaillon een ware topper maken. Heerlijk met een koel glas wijn op een zonnige avond.
Tagged With: chili, chilipeper, fijn vlees, gemarineerd, italiaans, Italië, kalf, kalfsmedaillon, kalfsvlees, kerstomaat, kerstomaatjes, kerstomaten, look, marinade, medaillon, olie, oregano, pasta, pijnboompitjes, pijnboompitten, provençaals, rozemarijn, rucola, rund, runderen, rundsvlees, tagliatelle, tijm, Toscaans, Toscane, vlees, zomers, zonnig, zuiders
Fijne ratatouille met scampi
De term 'ratatouille' staat voor een Frans stoofpotje van groenten, normaliter op basis van tomaat, aubergine en courgette. Er zijn echter eindeloos veel variaties te bedenken, het is altijd een leuke manier om groentjes op te werken. Dit recept leert je een verfijnde variant maken, met kippenbouillon, wortel en fijne kruiden. De Franse en Italiaanse invloeden vloeien heerlijk samen, met als apotheose lekkere scampi. Klink heerlijk, niet?
Tagged With: basilicum, boerenkost, bouillon, courgette, éénpan, éénpansgerecht, fijne kruiden, Frankrijk, Frans, gestoofd, gezond, groenten, groentes, groentestoofpot, italiaans, Italië, kippenbouillon, kruiden, mager, makkelijk, mediterraan, mediterraans, olijven, overschot, provençaals, Provençaalse kruiden, provence, rataouille, restjes, simpel, stoofpot, stoven, tomaat, tuinkruiden, wortel, zonnig, zuiders
Siciliaanse spaghetti
Spaghetti eten we doorgaans met een klassieke Bolognese-saus. Er zijn echter heel wat meer lekkere manieren te vinden op deze klassieke pasta te vergezellen. Deze traditionele Siciliaanse variant moet je zeker eens proberen: vegetarisch, erg eenvoudig, bomvol smaak en erg gezond. Een smakelijk staaltje 'cucina povera'; zalig koken met weinig middelen.
Tagged With: aubergine, basilicum, cucina povera, eenvoudig, gekruid, goedkoop, italiaans, Italië, kappertjes, kruiden, kruidig, mediterraans, middellandse zee, oregano, pasta, pecorino, Sicilië, simpel, spaghetti, tomaten, traditie, traditioneel, vegetarisch, zonnig, zuiders
Lasagne (Jeroen Meus)
Geen lekkerder authentiek gerecht uit de populaire Italiaanse keuken dan lasagne! Deze zalige ovenschotel behoeft geen verdere uitleg, behalve dan dat een zelfgemaakte schotel lasagne onwaarschijnlijk lekker is. Elke Italiaanse mama heeft haar eigen recept, Jeroen Meus leert je daarom een prima basisversie bereiden.
Tagged With: classic, favoriet, gegratineerd, gehakt, groentjes, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kaassaus, klassiek, klassieker, lasagna, lasagne, lekker, mediterraans, oven, ovenschotek, pasta, pastavellen, ragout, roux, tomaten, tomatensaus, witte saus, zonnig, zuiders





