Het wildseizoen is voor lekkerbekken een absoluut hoogtepunt. Met feestelijke stukjes vlees, zoals fazant, en kraakverse seizoensproducten, zoals cantharellen, maak je een betoverend herfstmaal dat op geen enkele feestelijke gelegenheid zal misstaan. Hoewel niet goedkoop, vertelt dit recept je hoe je met deze twee absolute klassieke ingrediënten een (h)eerlijk en niet bijzonder moeilijk feestmaal kan klaarmaken.
Het wildseizoen is voor lekkerbekken een absoluut hoogtepunt. Met feestelijke stukjes vlees, zoals fazant, en kraakverse seizoensproducten, zoals cantharellen, maak je een betoverend herfstmaal dat op geen enkele feestelijke gelegenheid zal misstaan. Hoewel niet goedkoop, vertelt dit recept je hoe je met deze twee absolute klassieke ingrediënten een (h)eerlijk en niet bijzonder moeilijk feestmaal kan klaarmaken.
Servings | Prep Time | Cook Time |
4personen | 10minuten | 20minuten |
Servings | Prep Time |
4personen | 10minuten |
Cook Time |
20minuten |
Ingredients
- Fazantenfilets
- 4 fazantenfilets
- 1 klont boter
- peper en zout
- Zachte mosterdpuree
- 800 gram loskokende aardappelen
- 100 ml melk
- 1 klontje boter
- 2 eetlepels mosterd Minder indien scherpe mosterd, meer naar smaak.
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- peper, zout en nootmuskaat
- Cantharellen
- 500 gram cantharellen
- 1 ui gepeld en fijngesneden
- 2 tenen look geplet
- 2 eetlepels witte Porto
- 1 klontje boter
- peper en zout
- Afwerking
- 2 eetlepels uienconfijt
- 1 bosje verse peterselie
Servings: personen
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Laat de fazantenfilets op kamertemperatuur komen. Dep indien nodig droog en kruid beide kanten met peper en zout.
- Schil ondertussen de aardappelen en breng ze aan de kook in een royale hoeveelheid water. Laat volledig garen.
- Terwijl de aardappelen garen, kan je de cantharellen controleren op restjes uit het bos (takjes, stukjes mos, grond...). Spoel ze absoluut niet met water, dan gaat (te) veel smaak verloren.
- Verhit een braadpan. Zorg dat ze echt heet is en smelt er vervolgens een flinke klont boter in. Schroei de fazantenfilets erg kort langs elke kant, even kleuren is ruimschoots voldoende. Leg ze in een ovenschaal en leg daar een stukje aluminiumfolie op. Laat nog 10 minuten garen in de oven op 120°.
- Voeg een vers klontje boter toe aan de braadpan. Stoof de fijngesneden ui met de geplette look aan. Voeg daarna de cantharellen toe en sauteer (temperatuur hoog houden, regelmatig opschudden). Blus met de witte porto en verlaag het vuur zodat de alcohol kan uitkoken en verdampen. Werk naar smaak af met zout en peper. Houd warm.
- Giet de ondertussen gegaarde aardappelen af en stamp fijn. Meng er de melk, een klontje boter en de mosterd onder. Voeg meer melk toe indien je een smeuïger resultaat wenst. Werk naar smaak af met de fijngehakte peterselie, nootmuskaat, peper en zout.
- Voorzie elk bord van een keurig schepje zachte mosterdpuree, één fazantenfilet (vers uit de oven, de dunne filets koelen snel af), vergezeld van een toefje uienconfijt, een schepje cantharellen en tot slot een takje peterselie ter afwerking. Heerlijk met een glas krachtige rode wijn. Smakelijk!
Recipe Notes
Focus vooral op de gaartijd van het vlees, fazant is immers erg delicaat. Het vlees moet nog rosé zijn, vandaar de korte gaartijd. Bovendien zijn fazantenfilets normaliter best dun. Vermijd alleszins droog vlees, dat is absoluut niet smakelijk en zonde van het - al bij al niet goedkope - vlees.
Share this Recipe
Speak Your Mind