Tijm? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 3 Tijm? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 3

 

Recepten - tijm

Varkenshaasje met ratatouille en rozemarijnpatatjes

Varkenshaasje met ratatouille en rozemarijnpatatjes
Een malse varkenshaas is met recht en rede een favoriet stukje vlees van bij ons. De zachte smaak en sappige textuur past bij talloze ingrediënten en kookstijlen. Dit recept kiest resoluut voor de mediterraanse aanpak met een kruidige ratatouille en krokant gebakken rozemarijnpatatjes. Heerlijk alledaags en toch feestelijk smullen!

Rundsstoofpotje (Jamie Oliver)

Rundsstoofpotje (Jamie Oliver)
Niet enkel Belgen zijn dol op gestoofd rundsvlees, ook over het kanaal is het een populair gerecht. Beef stew is een typisch voorbeeld van pubfood: een doodgewone maar lekkere hap die je vaak op het menu van eetcafés tegenkomt. Hieronder ontdek je hoe Jamie Oliver dit rundsstoofpotje graag klaarmaakt. Het geheim? Tijd!

Kippendijen met citroen en spek (Gordon Ramsay)

Kippendijen met citroen en spek (Gordon Ramsay)
Dit gerecht is volgens de Britse chef Gordon Ramsay een schoolvoorbeeld van een feestelijk recept. Het zit barstensvol smaak, presenteert mooi, laat talloze bijgerechten toe en eist geen uren kooktijd. De knapperige kippendijen komen perfect tot hun recht in combinatie met de jus op basis van spek, citroen en cider.

Ossenhaas met spek, honing en knoflook (slowcooker)

Ossenhaas met spek, honing en knoflook (slowcooker)
De ossenhaas is één van de meest verfijnde stukjes rundsvlees. Beginnende koks zijn dan ook wel eens een beetje zenuwachtig wanneer ze hiermee aan de slag gaan, het zou immers zonde zijn om het vlees te ver te laten garen waardoor het taai wordt. Een eenvoudige oplossing: gebruik een slowcooker! Het spekjasje zorgt er bovendien voor dat het vlees extra mals blijft. De saus op basis van honing, knoflook en venkel zorgt tot voor een perfecte smaak én glans.

Kabeljauwfilet met spekjes en geroosterde wintergroenten (Colruyt)

Kabeljauwfilet met spekjes en geroosterde wintergroenten (Colruyt)
Lekkerbekken kunnen beamen dat vlees en vis perfect samengaat. Zo combineert dit recept van Colruyt malse kabeljauwfilets met knapperige stukjes spek. Bovendien is het prima keuze voor liefhebbers van seizoensgebonden gerechten: een mooie krans aan wintergroenten maakt het festijn compleet.

Sint-Jakobsschelpen met pompoen en krokant spek (Jeroen Meus)

Sint-Jakobsschelpen met pompoen en krokant spek (Jeroen Meus)
Dat je met Sint-Jakobsnootjes net iets feestelijk kookt, is geen geheim. Ze zijn bovendien zo fijn en puur van smaak, dat een al te uitgebreid recept niet nodig is. Jeroen Meus weet dat uiteraard ook, daarom leert hij je met dit fijne recept een feestelijk voorgerechtje klaar te maken met krokante stukjes spek en pompoen.

Ovenschotel met vis en champignons

Ovenschotel met vis en champignons
Het fijne aan een ovenschotel is dat je er talloze ingrediënten in kwijt kan, veel op voorhand kan klaarmaken en alles in één kom kan serveren op tafel. Extra leuk wanneer je bezoek verwacht. Deze verfijnde ovenschotel bevat stukjes vis, champignon en aardappel die overgoten worden met een smeuïg roomsausje met mosterd. Genieten maar!

Parelhoen (Piet Huysentruyt)

Parelhoen (Piet Huysentruyt)
Wie zin heeft in een feestelijke variant op een klassieke gebraden kip, kan het betrekkelijk eenvoudig houden door voor parelhoen te kiezen. Net als kip kan je de vogel eenvoudig braden en serveren met talloze sauzen en bijgerechten. De smaak is echter wat verfijnder en meer uitgesproken: perfect voor een speciale gelegenheid. Ontdek hieronder wat Piet Huysentruyt zijn favoriete recept is.

Winterse ovenschotel met zwarte pens

Winterse ovenschotel met zwarte pens
Zwarte pens (ook wel beuling genoemd) is een unieke delicatesse die tegelijkertijd erg eenvoudige boerenkost is. De verfijnde en uitgesproken smaak past prima bij iets zoet en is daardoor populair tijdens de wintermaanden. In dit gerecht maken we een eenvoudige ovenschotel met stukjes appel, aardappel en knolselder. Winters genieten!

Ovengebakken kip ras-el-hanout

Ovengebakken kip ras-el-hanout
Wanneer je 'ras-el-hanout' ziet staan, weet je dat het een culinair reisje richting Marokko wordt. Dit kenmerkende kruidenmengsel bestaat uit wel meer dan 20 specerijen en geeft een typische, royale smaak aan talloze Noord-Afrikaanse gerechten. Bovendien combineert de mengeling vlotjes met vrijwel alle ingrediënten: zoals kip en groentjes, bijvoorbeeld.

Geroosterde kip met geconserveerde citroen (Ottolenghi)

Geroosterde kip met geconserveerde citroen (Ottolenghi)
Niet alleen bij vis doet een vleugje citroen wonderen, ook kip kan je er naar een hoger niveau mee tillen. Yotam Ottolenghi gebruikt echter geconserveerde citroen, wat de smaak concreter en verfijnder maakt. In combinatie met kruidenboter levert dat een geroosterde kip op die hemels smaakt.

Provençaalse mosselen met ovenfrietjes (Sandra Bekkari)

Provençaalse mosselen met ovenfrietjes (Sandra Bekkari)
Leve het mosselseizoen! Deze plaatselijke lekkernij is buitengewoon lekker wanneer ze naturel worden klaargemaakt, maar omdat variëren én een extra portie groentjes nooit kwaad kan, presenteert Sandra Bekkari in dit recept haar variant met een Provençaal sausje, zelfgemaakte frietjes én homemade mayonaise.

Kalkoenblokjes in rodewijnsaus

Kalkoenblokjes in rodewijnsaus
Een rijkelijke saus maakt heel veel ingrediënten nog beter dan ze al zijn. In dit recept gaan we aan de slag met een klassieker van formaat uit grootmoeders keuken: een rode wijnsaus met erg veel smaak en karakter die heerlijk past bij malse kalkoenblokjes. Perfect wanneer het net iets feestelijker mag zijn.

Stoofvlees Cross & Blackwell met kroketten en boontjes (Jeroen Meus)

Stoofvlees Cross & Blackwell met kroketten en boontjes (Jeroen Meus)
Stoofvlees hoef je heus niet altijd met rundsvlees klaar te maken. In dit rustieke recept kiest Jeroen voor een originele aanpak met varkensvlees en pickles. De kroketjes en boontjes maken dit alledaagse en toch feestelijk gerecht helemaal af. De boontjes kan je overigens koud (met mayonaise) of warm serveren.

Pasta Boscaiola

Pasta Boscaiola
Dit recept focust op authentieke, rustieke smaken. 'Boscaiola' kan je ruwweg vertalen als 'houthakker', wat een perfecte keuze voor de typische saus is omdat ze hoofdzakelijk bestaat uit allerlei paddenstoelen. De volle en rijke smaak van deze pasta is een fantastische keuze tijdens de herfst, wanneer je zo veel mogelijk verse paddenstoelen kan gebruiken.