Recepten - herfst
Hertensteak archiduc
Wanneer het feestelijk maar toch simpel en vooral lekker mag zijn, is het een prima idee om klassiekers lichtjes te pimpen. Neem nu een klassieke steak-archiduc. Deze klassieker met een romige champignonsaus wordt meteen heel wat feestelijker wanneer je de rundssteak vervangt door een hertensteak. Benieuwd? Lees het recept hieronder.
Tagged With: archiduc, biefstuk, bistro, champignonsaus, dagelijkse kost, feestdagen, feestelijk, frieten, frietjes, grootmoeders keuken, herfst, hert, hertensteak, jachtseizoen, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, oud en nieuw, rood vlees, roomsaus, seizoen, verfijnd, vlees, wild, wildfond, winter, zondag
Zalm met mosterkorst en zuurkool (Jeroen Meus)
De veelzijdigheid van zalm is Jeroen Meus niet ontgaan. De bekende tv-kok heeft talloze recepten met de malse vis in de hoofdrol. Van echte klassiekers, tot verrassende bereidingen zoals dit hier. Het lichtpittige mosterdkorstje op een stukje zalm is een perfecte combinatie met de frisse zuurkool en smeuïge puree. Lekker en zelfs een tikje feestelijk, zo je wil!
Tagged With: appel, citroen, cresson, dagelijkse kost, feestdagen, feestelijk, fris, graanmosterd, herfst, jeneverbes, Jeroen Meus, kruidig, kruinagel, mosterd, mosterdkost, panko, puree, spek, vis, voor elke dag, waterkers, winter, winters, witte kool, witte wijn, zalm, zee, zuurkool
Pasta met gehakt en witte kool
Witte kool is een voedzame en dankbare wintergroente waar je alle kanten mee uit kan. Ook een simpele pasta met gehakt, bijvoorbeeld. Perfect voor die dagelijkse zoektocht naar lekker, betaalbaar en makkelijk eten.
Tagged With: boter, comfort food, dagelijks, erwtjes, gehakt, gemengd gehakt, herfst, kindvriendelijk, makkelijk, pappardelle, parmezaanse kaas, pasta, snel klaar, tagliatelle, tijm, voor elke dag, winter, witte kool
Witloof met stroop (Jamie Oliver)
Dit winterse bijgerecht of (vegetarisch) voorgerecht van Jamie Oliver tikt alle vakjes af om de moeite waard te zijn: niet moeilijk om maken, fascinerende smaken en erg veelzijdig. De ster van het gerecht - behalve kraakvers witloof en Luikse stroop? Chinees vijfkruiden-poeder!
Tagged With: appel-perenstroop, bij wild, bijgerecht, China, Chinees, Chinese kruiden, dressing, feestelijk, five spice powder, herfst, Jamie Oliver, kerst, kerstmis, kruidig, Luikse stroop, noten, origineel, pistachenoten, salade, stroop, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, veldsla, verrassend, vijfkruiden poeder, voorgerecht, weinig ingrediënten, winter, witlof, witloof, witte wijnazijn, zoet-zout
Reestoverij met chianti
Het wildseizoen is voor fijnproevers een groot feest. Vooral ree is een populaire keuze: het vlees heeft een uitgesproken maar verfijnde smaak. Dat past perfect bij de delicate smaak van chianti: een Italiaanse rode wijn die heerlijk is in stoofpotjes. Zoals dit recept: laat alle smaken van de herfst perfect samenkomen in dit traag gegaarde, mediterrane gerecht.
Tagged With: bospaddenstoelen, champignons, chianti, feestelijk, herfst, italiaans, Italiaanse wijn, kerst, kerstmis, mediterraans, paddenstoelen, pasta, ree, reestoofvlees, reestoverij, rode wijn, rundsbouillon, rundsfond, selder, stoverij, tagliatelle, tijm, wild, wildfond, wildseizoen, winter, wortel, zuiders
Butternutrisotto met pancetta
Het succes van een smeuïge risotto op je weekmenu mag je niet onderschatten. Het vraagt amper moeite, kan met talloze manieren bereid worden en lepelt lekker weg. Pure comfort food. Dit recept legt uit hoe je een iet of wat gezondere variant kan klaarmaken met een smeuïg sausje op basis van butternut. Erwtjes en knapperige stukjes pancetta zorgen voor fijne smaken en toffe structuren.
Tagged With: bouillon, butternut, carnaroli, chili, comfort food, doordeweeks, erwt, erwten, erwtjes, herfst, italiaans, Italië, kikkererwten, kindvriendelijk, kippenbouillon, kurkuma, pancetta, parmezaan, parmezaanse kaas, pompoen, rijst, risotto, sjalot, spek, spekjes, veel smaken, veel structuren, voor elke dag, winter, witte wijn
Bloedworst en appel met puree (Sofie Dumont)
Bloedworst is een ietwat vergeten delicatesse van bij ons. Al wie er onterecht de neus voor ophaalt heeft het verfijnde product nog nooit een eerlijke kans gegeven. Dit recept kan ongetwijfeld helpen: een smeuïge puree en zoete appeltjes passen er perfect bij. (h)Eerlijke boerenkost voor elke dag!
Tagged With: aardappelpuree, alledaags, appelen, appeltjes, België, Belgisch, beuling, bloedworst, boerenkost, boskoop, bruine fond, grootmoeders keuken, herfst, honing, kindvriendelijk, port, puree, sofie dumont, stoemp, stoofappelen, vlaams, Vlaanderen, waterkers, winter, witte port, zwarte pens
Kalkoengebraad met krieltjes, selder en venkel (Jeroen Meus)
Heel klassiek, best gezond en toch feestelijk. Dat is hoe je dit smakelijke recept van Jeroen Meus het best kan omschrijven. Zowel op een alledaagse dag als een gezellig kerstfeest misstaat deze bereiding niet: een sappig kalkoengebraad met geroosterde krieltjes, groentjes en een snelle mosterdsaus is al wat je nodig hebt om heerlijk te tafelen.
Tagged With: bezoek, dagelijkse kost, feest, feestelijk, gebraden vlees, gerookt spek, herfst, Jeroen Meus, kalkoen, kalkoengebraad, kerst, kerstmis, krielpatatjes, krieltjes, oven, ovengebakken, ovengebakken groentjes, rozemarijn, selder, snelle mosterdsaus, spek, tijm, veel groentes, venkel, winter, wortelen, zondagse kost
Haas van de bomma (Piet Huysentruyt)
Voor dit recept duikt Piet in de goedbewaarde geheimen van de bomma. Een authentiek en toch verrassend recept uit grootmoeders keuken, met andere woorden: malse stukken haas in een verfijnde saus op basis van rode wijn en chocolade. Niet bijzonder veel werk, wel verrassend en zelfs behoorlijk feestelijk.
Tagged With: appelmoes, België, Belgisch, chocolade, gerookt spek, gestoofd, grootmoeder, grootmoeders keuken, haas, herfst, klassiek, klassieker, konijn, mosterd, oma, oma's keuken, peperkoek, Piet Huysentruyt, rode wijn, slow cooking, spek, stoven, stoverij, tijd genoeg, tijm, traag gegaard, traditioneel, vlaams, wild, wildseizoen, winter, zoet en zout
Stoofpotje van kip met champignons (Antonio Carluccio)
Dit stoofpotje met kip en champignons van Antonio Carluccio combineert alle typische elementen uit de Italiaanse keuken: eenvoud, pure ingrediënten en rijke smaken. Serveer er geheel naar wens pasta, aardappelen of rijst bij.
Tagged With: alle seizoenen, Antonio Carluccio, authentiek, Carluccio, champignons, comfort food, eenvoud, herfst, italiaans, Italië, kip, kipfilet, kippenbouillon, kippendijen, nootmuskaat, paddenstoelen, peterselie, puur, selder, simpel, stoofpotje, stoven, veelzijdig, winter, witte wijn, wortel, zuiver
Varkensstoofpotje met knolselder en pompoen (Colruyt)
Dit stoofpotje werd bedacht voor het receptenteam van supermarktketen Colruyt. Het is een smakelijke maar alledaagse combinatie van varkensvlees, knolselder en butternutpompoen. Perfect op een kille herfst- of winterdag.
Tagged With: aardappel, bier, blond bier, boerenkost, butternut, butternutpompoen, Colruyt, comfort food, éénpansgerecht, gestoofd, herfst, knolselder, koken met bier, koud weer, krieltjes, kruidig, laurier, peterselie, pompoen, rozemarijn, rustiek, stoofpotje, stoverij, tijm, Varken, varkensstoofvlees, varkensvlees, winter
Pastinaakpuree met jagerssaus
Zin in onvervalste comfortfood dat toch best chique is en met kwaliteitsvolle ingrediënten gemaakt wordt? Zoek niet verdere, deze herfstige en winterse combinatie van jagerssaus met pastinaakpuree is het perfecte kostje om buik en hart op te warmen op een kille avond.
Tagged With: aardappelen, bruine fond, champignons, comfort food, gerookt spek, herfst, jagerssaus, kastanjechampignons, knoflook, kruiden, kruidig, look, pastinaak, pastinaakpuree, peterselie, puree, rode wijn, saus, smeuïg, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, stoemp, ui, winter
Varkensmignonette met pastinaakcrème (Colruyt)
Een stukje varkensvlees op het menu wordt wel eens onderschat omdat het relatief goedkoop vlees is. Niets is minder waar, mignonettes zijn bijvoorbeeld erg mager en verfijnd. In combinatie met een smeuïge pastinaakcrème, champignons, een mosterdsausje en kroketjes levert dat een alledaags en toch feestelijk gerecht op voor een zachte prijs.
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, belgisch koken, champignons, Colruyt, feestelijk, hazelnoten, herfst, kroket, kroketten, mager, mager vlees, mignonettes, mosterdroomsaus, mosterdsaus, pastinaak, pastinaakcrème, room, roomsaus, saus, Varken, varkensmignonette, varkensvlees, waterkers, winter
Bretoens stoofpotje
Het Franse departement Bretagne is bekend vanwege de rijke, culinaire tradities die eeuwenoud zijn. Het bij momenten kille noordzeeklimaat maakt dat hartverwarmende, gestoofde gerechtjes een essentieel onderdeel zijn van de plaatselijke keuken. Dit stoofpotje heeft wat weg van stoofvlees, de groentjes en cider maken er echter een eigenzinnig gerechtje van.
Tagged With: aardappelen, Bretoens, cider, ciderazijn, comfort food, éénpansgerecht, Frankrijk, Frans, gestoofd, herfst, op Bretoense wijze, Provençaalse kruiden, roze bessen, rundsbouillon, rundsstoofvlees, slow cooking, stoofpotje, stoofvlees, stoven, stoverij, traag garen, ui, uien, winter, wortelen
Penne met bloemkool en spekjes (Jeroen Meus)
Wie tijdens de herfst- en wintermaanden op zoek is naar echte comfortfood kan altijd rekenen op Jeroen Meus. Dit recept heeft een beetje weg van macaroni met kaassaus, maar dan met bloemkool en spekjes. Heerlijke pasta voor een kille dag!
Tagged With: bloemkool, bloemkoolsaus, comfort food, dagelijkse kost, één, Emmentaler, eraspte kaas, gemalen kaas, gerookt spek, Gruyère, herfst, Jeroen Meus, kaas, kaassaus, kindvriendelijk, nootmuskaat, pasta, penne, peterselie, spekblokjes, spekplakjes, spekreepjes, winter