Recepten - dille
Yoghurtdip met komkommer
Deze gezonde dipsaus heeft wat weg van tzatziki, de Griekse saus op basis van yoghurt, komkommer en knoflook, maar is sneller en eenvoudiger. Perfect om een groep gasten snel en efficiënt van een lekker maar gezond hapje te voorzien.
Tags: amuse, apero, azijn, bezoek, brood, broodstokken, chips, dille, dip, dippen, dipsaus, feestelijk, fris, gasten, goedkoop, Griekse yoghurt, groene kruiden, hapje, komkommer, kruidig, peterselie, soepstengels, stokjes, tapa, tapas, tuinkruiden, vegetarisch, veggie, voorgerecht, yoghurt
Curry met zalm en spinazie
Zalm en spinazie zijn een klassieke match made in heaven. Wist je echter dat deze succesvolle basiscombinatie prima aangevuld kan worden met groene curry? Serveer met rijst of noedels om een heerlijk stoofpotje op tafel te toveren dat snel klaar is én een fraaie brug vormt tussen de Europese en Aziatische keuken.
Tags: babyspinazie, comfort food, curry, dille, éénpansgerecht, fusion, gezond, groene curry, kokos, kokosmelk, kokosroom, leuk, noedels, origineel, prei, rijst, spinazie, stoofpotje, Thailand, Thais, verrassend, vis, visfond, wereldkeuken, zalm
Visstoofpotje met dille
Dille is een uitgesproken maar zacht kruid dat vooral bij vis een succes is. In dit volwaardige stoofpotje vol groentjes en stukjes vis geeft speelt het groene kruid een subtiele hoofdrol. Heerlijke, alledaagse kost die je heerlijk doet opwarmen na een kille dag aan zee.
Tags: aardappel, aardappelblokjes, aardappelen, champignons, comfort food, dille, éénpansgerecht, gerookt spek, graanmosterd, kabeljauw, kappertjes, koolrabi, koolvis, kruidig, noordzee, prei, room, roux, scampi, schelvis, spek, spekjes, spinazie, stoofpot, stoofpotje, vis, visbouillon, visstoofpotje, wijting, witte wijn, wortel, wortelen, zalm, zee
Aardappelsalade met maatjes
Tijdens de zomermaanden kunnen we in België en Nederland genieten van een verfijnde lekkernij: maatjes (Hollandse nieuwe). Deze jonge, vette haringen hebben een uitzonderlijk lekkere smaak waar weinig extra bij hoort. Deze eenvoudige salade met aardappel doet het dan ook perfect als lunch of lichte maaltijd.
Tags: aardappel, aardappelsalade, appel, azijn, België, Belgisch, Benelux, bieslook, bonen, boontjes, dille, gezond, groene bonen, groene kruiden, haring, Hollandse Nieuwe, kappertjes, komkommer, lichte maaltijd, lunch, maatjes, mager, mayonaise, Nederland, Nederlands, peterselie, radijs, radijsjes, rode ui, salade, slaatje, sperziebonen, tuinkruiden, vinaigrette, vis, zee, zure room
Pangasius met groentepuree (Colruyt)
Nu en dan hoef je het niet ver te zoeken in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan een gouden klassieker die bijna altijd past: vis met puree! Het receptenteam van Colruyt kiest in dit recept voor een democratische pangasiusfilet, wortelpuree met erwtjes en een verfijnd dillesausje.
Tags: aardappelen, aardappelpuree, aardappelstoemp, alledaags, België, Belgisch, Colruyt, dille, doordeweeks, erwten, erwtjes, groentepuree, kids, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, nootmuskaat, Pangasius, pangasiusfilet, puree, stoemp, tijm, vis, visfilet, wortelen, zee
Avocadobootjes met grijze garnalen
Grijze garnalen en avocado vormen een gouden combinatie. Beide hebben een eerder delicate smaak die niet al te veel extra's nodig heeft om te schitteren. Met een paar extra smaakmakers maak je er feestelijke hapjes van die erg leuk presenteren in de schil van de avocado's. Niet moeilijk, lekker gezond én een beetje feestelijk.
Tags: amuse, apero, avocado, bezoek, dille, feest, feestelijk, fris, garnalen, gezond, grijze garnalen, guacamole, hapje, knoflook, koriander, limoen, low carb, mager, makkelijk, mayonaise, origineel, peterselie, schaaldieren, snel klaar, tapa, tapas, tussendoor, verfrissend, vis, voorgerecht, weinig werk
Scampi met geroosterde artisjok
De populariteit van scampi is eenvoudig te verklaren: een verfijnde, karakteristieke smaak die zich buitengewoon goed laat combineren met talloze ingrediënten. Eenvoud siert echter, denk maar aan die heerlijke klassiekers zoals scampi met look of diabolique. Dit eenvoudige recept (dat je best inzet als voorgerecht) kiest voor geroosterde artisjok: een ware delicatesse!
Orzo met scampi, harissa en dille
Voor een verrassend gerecht dat toch alledaags is, volstaat het om met minder gebruikelijke ingrediënten aan de slag te gaan. Dit smakelijke eenpansgerecht combineert een erg fijne pasta (orzo) met scampi en boerenkool in een pittige en kruidige bereiding dankzij flink wat harissa en dille. Verrassend heerlijk, beloofd!
Gebakken zalm met lauwe aardappelsla (Jeroen Meus)
Wanneer Jeroen Meus met vis kookt, is dat vaak met zalm. Geen wonder, deze populaire vis heeft een typische smaak en combineert vlot met allerlei bereidingen. In dit frisse recept kiest hij voor een lauwe aardappelsalade met knapperige stukjes selder en komkommer in een kruidige marinade.
Tags: aardappelen, aardappelsalade, appelazijn, dagelijkse kost, dille, dressing, fris, graanmosterd, honing, jeneverbessen, Jeroen Meus, knapperig, komkommer, kruidnagel, kruidnagels, laurier, lauw, licht, lichte maaltijd, lunch, marinade, marineren, rode ui, selder, vis, zalm, zalmfilet, zure room
Gerookte zalmsalade
Een smeuïg slaatje op een verse snede brood kan erg smaken. Jammer dat slaatjes doorgaans niet zo gezond zijn omdat ze veel mayonaise en andere weinig voedzame middelen bevatten. De oplossing is echter simpel: maak je slaatjes zelf! In dit recept leer je een heerlijk frisse zalmsalade te maken op basis van zure room.
Tags: bieslook, boterham, brood, brunch, dille, diy, eenvoudig, gemakkelijk, gerookte zalm, gezond, groene kruiden, kruiden, lunch, met brood, middagmaal, ontbijt, selfmade, slaatje, vis, weinig werk, zalm, zelfgemaakt, zure room
Schelvisfilet met gegrilde bloemkool
Schelvis is een heerlijke vissoort die je kan kopen van juni tot februari. Het is dus een perfecte keuze om zomer, herfst en winter mee aan de slag te gaan. Het volle, stevige vlees doet denken aan kabeljauw en laat zich vlot combineren met allerlei ingrediënten. In dit recept kiezen we voor gegrilde bloemkool met een beetje Parmezaanse kaas, een fluweelzachte mousseline en kruidige hollandaise. Klassiek en toch origineel.
Tags: aardappelen, aardappelpuree, België, Belgisch, bieslook, bloemkool, boter, citroen, dille, eieren, gegrilde bloemkool, grillen, hollandaise, kabeljauw, mousseline, noordzee, parmezaan, parmezaanse kaas, room, saus, schelvis, schelvisfilet, stoemp, vis, visbouillon, vlaams, Vlaanderen, witte vis, zee
Griekse pasta met gyros
Een Griekse salade is wereldberoemd: tomaten, komkommer, rode ui, olijven en feta. Om er een complete Griekse maaltijd van te maken, kan je er de typische Griekse pasta (orzo) aan toevoegen. De vorm lijkt op rijst, maar het is wel degelijk pasta. Voeg nog malse Gyros toe en je waant je helemaal op een zonovergoten terras in Athene!
Tags: Athene, beginner, feta, fetakaas, fille, fris, gemakkelijk, Griekenland, grieks, Griekse pasta, Griekse salade, gyros, gyrosvlees, komkommer, Kreta, mediterraans, olijf, olijven, origineel, orzo, pasta, risoni, rode ui, snel klaar, tomaat, tomaten, ui, vakantie, wereldkeuken, zomer
Glaasje met garnalen en avocado
Een fraai hapje is de perfecte eye-catcher om een feestelijk moment lekker te starten. Wanneer je hapjes presenteert in een glaasje zorg je er bovendien voor dat ze makkelijk uitgedeeld en opgegeten kunnen worden. Dit feestelijke hapje met garnalen, verse kaas en avocado is lekker en toch eenvoudig.
Tags: amuse, chic, chique, citroen, cocktail, cocktailparty, dille, eenvoudig, feestelijk, fris, garnaaltjes, garnalen, glaasje, glas, grijze garnalen, guacamole, hapje, in een glaaasje, kaas, kerst, kerstmis, nieuwjaar, noordzee, oud en nieuw, oudjaar, party, Pasen, roomkaas, tapa, tapas, verfrissend, verse kaas, voorgerecht
Kabeljauw in tomatenroomsaus
Een gezond stukje vis mag in veel huishoudens ongetwijfeld wat vaker op tafel verschijnen. Met een royaal sausje maak je er zelfs een feestelijk gerecht van! Eenvoud en smaak troef in dit makkelijke recept.
Tags: alle seizoenen, alledaags, citroen, dille, eenvoudig, feestelijk, gepocheerd, gestoomd, getomateerd, kabeljauw, makkelijk, noordzee, pocheren, room, roomsaus, simpel, stomen, tomaten, tomatensaus, tomatentapenade, verrassend, vis, witte vis, witte wijn, zee, zeste
Aardappelsalade met zalm (Colruyt)
Een salade kan meer dan een lichte lunch of voorgerechtje zijn, met de juiste ingrediënten maak je er een heerlijk diner van. In dit verrassend lekkere recept van Colruyt wordt een frisse salade heel wat meer dankzij de smakelijke combinatie van stevige krielaardappeltjes en gerookte zalm.
Tags: aardappel, aardappelen, balsamico, balsamicoazijn, dille, dressing, fris, gedroogde tomaten, gerookte zalm, gezond, gezond eten, gezonder eten, halfgedroogde tomaten, krielaardappelen, krieltjes, lunch, maaltijdsalade, mager, origineel, salade, tomaten, verfrissend, vis, zalmhaas, zalmhaasje, zure room