Recepten - Voorgerecht
Witloof met stroop (Jamie Oliver)
Dit winterse bijgerecht of (vegetarisch) voorgerecht van Jamie Oliver tikt alle vakjes af om de moeite waard te zijn: niet moeilijk om maken, fascinerende smaken en erg veelzijdig. De ster van het gerecht - behalve kraakvers witloof en Luikse stroop? Chinees vijfkruiden-poeder!
Tags: appel-perenstroop, bij wild, bijgerecht, China, Chinees, Chinese kruiden, dressing, feestelijk, five spice powder, herfst, Jamie Oliver, kerst, kerstmis, kruidig, Luikse stroop, noten, origineel, pistachenoten, salade, stroop, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, veldsla, verrassend, vijfkruiden poeder, voorgerecht, weinig ingrediënten, winter, witlof, witloof, witte wijnazijn, zoet-zout
Salade met Luikse pens
Vergeet het idee dat salades enkel uit rauwkost moeten bestaan. Een salade kan net zo goed een volwaardige maaltijd zijn die zelfs lauw of warm kan geserveerd worden. In Luik zijn ze bijzonder trots op hun 'Salade Liégeoise': een royale salade met boontjes, aardappel en spek. In dit recept bouwen we verder op dat concept en kiezen we voor een andere trots uit dezelfde stad: Luikse pensen.
Tags: aardappel, aardappelblokjes, België, Belgisch, bonen, boontjes, dressing, eenvoudig, ei, groene bonen, hartig, kruidenazijn, licht, lichte maaltijd, Luikse pensen, Luikse salade, lunch, makkelijk, mosterd, olijfolie, pensen, peterselie, rode ui, salade, sla, slahart, sperziebonen, voorgerecht, witte pens, zacht ei
Sint-jakobsnootjes en risotto met erwtjes, chorizo en munt (Jeroen Meus)
Een (voor)gerechtje dat best chique is en toch niet vreselijk veel werk of moeilijke technieken vereist? Jeroen Meus heeft wat je zoekt: een smeuïge maar frisse risotto met erwtjes, chorizo en bovenal heerlijke Sint-jakobsnootjes. Iets duurder, maar elke euro waard!
Tags: chorizo, coquilles, dagelijkse kost, erwten, erwtjes, feest, feestelijk, groentebouillon, Jeroen Meus, kerst, kerstmis, laurier, luxe, luxueus, munt, nieuwjaar, oudjaar, parmezaanse kaas, Pasen, rijst, risotto, Sint-Jakobsnoten, tijm, vis en vlees, voorgerecht
Antipasti-salade met kikkererwten
Salades saai? Niet als je deze volwaardige en geweldig smaakvolle salade hebt geprobeerd. Antipasti zijn de typische, gevarieerde hapjes die in Italië als aperitiefhapje worden geserveerd. Deze salade voegt verschillende ingrediënten uit die categorie samen in een royale salade die schittert als lunch of lichte maaltijd. De flinke portie kikkererwten zorgt er voor dat brood overbodig wordt en je een gezond maar voldaan gevoel hebt.
Tags: anitpasti, antipasto, aperitief, artisjok, artisjokharten, babyspinazie, diner, italiaans, Italiaanse kruiden, Italië, kerstomaatjes, kerstomaten, kikkererwten, knoflook, licht, low carb, lunch, mediterraans, mosterd, mozzarella, mozzarellaballetjes, olijfolie, olijven, pepperonici, rode ui, salade, salami, spinazie, trostomaatjes, trostomaten, zwarte olijven
Gegrilde roodbaars met paprikasaus (Piet Huysentruyt)
Een lekker stukje vis bakken kan ontzettend veel voldoening geven. De fijne smaak heeft weinig extra nodig om een lekker, smaakvol gerecht te realiseren. Zo maakt Piet Huysentruyt in dit snelle en makkelijke recept roodbaars klaar: een witte vis met een toegankelijke, volle smaak. Aangevuld met een simpele, gladde paprikasaus heb je in geen tijd een culinaire hap.
Tags: beginner, gladde saus, Italiaanse kruiden, knoflook, licht, lunch, mager, makkelijk, paprika, paprikasaus, Piet Huysentruyt, roodbaars, rucola, saus, tomaat, tomaten, vis, visfilet, voorgerecht, witte vis
Geroosterde zalm met tomatensalsa
Meer vis op het menu zetten is altijd een goed idee. Vis is mager, gezond en gewoon lekker. Een geroosterd stukje zalmfilet is bijvoorbeeld fantastisch zonder al te veel poespas. In dit leuke, gezonde recept (dat perfect is als voorgerecht, lunch of lichte maaltijd) combineren we de sappige vis met een frisse salsa van tomaat. Heerlijk én mager.
Gegrilde halloumi met mediterraanse groentjes
Snel, simpel, gezond en toch lekker? Dit toffe recept met zonnige vibes heeft het allemaal. De Cypriotische grillkaas halloumi smaakt lekker af in combinatie met enkele gegrilde en rauwe groentjes. Perfect als lunch, lichte maaltijd of voorgerecht.
Tags: afvallen, basilicum, courgette, dieet, gegrilld, gezond, grill, grillen, grillkaas, groentjes, halloumi, low carb, lunch, mager, mediterraans, middellandse zee, rucola, snel klaar, tomaat, trostomaat, vegetarisch, veggie, vermageren, voorgerecht, weinig werk, zomer, zonnig
Komkommersalade met haring
Opgelegde haring is een buitengewoon ondergewaardeerd ingrediënt. Het wordt vaak als goedkoop en weinig interessant beschouwd. Nochtans is het een heel eerlijk en voedzaam product. In dit recept maken we er een frisse salade met komkommer mee. Perfect als lunch of bijgerecht.
Tags: bieslook, bijgerecht, fris, gezond, Griekse yoghurt, haring, komkommer, lente, lente-ui, lunch, mager, munt, opgelegde haring, peterselie, rolmops, salade, snel klaar, tuinkruiden, vis, yoghurt, zomer, zure haring
Coquilles met chorizo (Nigella Lawson)
Sommige ingrediënten zijn zo vol en puur van smaak, dat je het boodschappenlijstje erg kort kan houden en toch verrassend volledig kan koken. Nigella Lawson presenteert in dit uiterst eenvoudige gerechtje een smaakbom die wat feestelijker is en op elk mogelijk moment kan ingezet worden: coquilles met chorizo. Snel klaar maar buitengewoon smaakvol. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Pastasalade met mozzarella en tonijn
Deze pastasalade laat de zomer door je keuken waaien op een gezonde, smaakvolle manier. Volkoren penne, tonijn, zongedroogde tomaatjes, mozzarella, olijven,... Alles om je een zonnig mediterraan gevoel te bezorgen zit in recept verwerkt. Perfect als lunch, lichte maaltijd of royaal bijgerecht.
Tags: basilicum, blik, buffelmozzarella, fris, gezond, kappertjes, licht, light, lunch, mager, mozzarella, olijveb, pasta, pastasalade, penne, peterselie, rode ui, salade, tomaat, tomaten, tonijn, vinaigrette, vis, volkoren pasta, volkoren penne, zomer, zomers, zon, zongedroogde tomaten, zonnig
Tartaar van asperges en garnalen
Een fris (voor)gerechtje dat op en top lente uitstraalt én een beetje chiquer mag zijn? Deze fraaie tartaar van asperges en grijze garnalen is wat je zoekt.
Tags: asperge, asperges, bij witte wijn, communie, ei, feestelijk, garnalen, grijze garnalen, hapje, lente, Pasen, peterselie, starter, tapa, tapas, voorgerecht, wasabi, witte asperges, zeekraal, zilt, zure room
Ceasarsalade (Sandra Bekkari)
De Ceasarsalade (die niets te maken heeft met Julius Caesar) is een klassieker die vooral in Noord-Amerika tot het culinaire erfgoed behoort. De uiterst eenvoudige salade bestaat in heel wat varianten, en in dit recept leer je hoe Sandra Bekkari het aanpakt.
Tags: ansjovis, appel, cayenne, ceasar, ceasardressing, ceasarsalade, dieet, dressing, Engelse saus, fris, gezond, Griekse yoghurt, ijsbergsla, kip, kipfilet, kippenbouillon, knapperig, knoflook, licht, limoen, look, lunch, mager, mosterd, olijfolie, parmezaan, parmezaanse kaas, pecannoten, Romeinse sla, rozijnen, salade, saus, sla, vermageren, voorgerecht, Worcestershiresaus, yoghurt
Exotische salade met rode biet
In de lage landen houden we het doorgaans bij een aantal klassiekers wanneer we een salade maken: sla, tomaat en komkommer zijn helemaal prima, maar soms mag het eens iets anders zijn. Liefhebbers van rode biet én exotische smaakmakers zullen dol zijn op deze salade die bovendien heerlijk in het oog springt.
Tags: avocado, barbecue, bbq, bieten, bijgerecht, dressing, exotisch, gezond, groene tabasco, groentesalade, koriander, lente-ui, lunch, opvallend, rode biet, Romeinse sla, salade, sesam, sesamzaadjes, sla, slaharten, tabasco, vegetarisch, veggie, verrassend, voorgerecht, yoghurt
Loempia met kip en groenten (Piet Huysentruyt)
Loempia's kennen we allemaal als een Aziatische lekkernij van gefrituurd deeg met een gevarieerde vulling van groentjes, vlees,... Deze specialiteit kan je best makkelijk zelf klaar maken, al wat je nodig hebt is een beetje handigheid en een goed recept - zoals dit basisrecept van Piet Huysentruyt, bijvoorbeeld.
Tags: Aziatisch, Azië, China, Chinees, frituren, frituur, kip, kipfilet, koriander, loempia, Oosters, Orientaals, Piet Huysentruyt, prei, rijstdeeg, snack, soja, sojascheuten, verrassend, Vietnam, Vietnamees, wok, wokkruiden, wortel, zelfgemaakt
Garnalenrisotto met courgette (Colruyt)
Risotto is misschien wel één van de meest gebruiksvriendelijke soorten recepten die je kan vinden. Alles in één pan, talloze variaties en behalve nu en dan roeren (al is zelfs dat niet noodzakelijk) is er vrijwel geen werk aan. De kookploeg van supermarktketen Colruyt bedacht een snelle, eenvoudige maar lekkere risotto met garnalen en courgette.