Recepten - Belgisch
Kerstboomspiesjes van bladerdeeg en pesto
Tijdens de kerstdagen is het traditionele hapjesfestijn een onmisbaar culinair hoogtepunt. Origineel zijn - zonder gekke ingrediënten en/of uren werk - is echter niet altijd makkelijk, terwijl dat toch één van de fijnste dingen is als je zelf achter het fornuis staat. Laat dit leuke recept een hulp zijn!
Tagged With: aperitief, bijgerecht, bladerdeeg, feest, groene pesto, hapje, kerst, kerst en nieuw, kerstboom, kerstboomspiesje, kerstboomspiesjes, kerstfeest, kerstmis, luxe, makkelijk, nieuwjaar, oven, pasto, pesto Genovese, royaal, saté, soep, spies, spiesje, stok, stokje, vegetarisch, winter
Miniworstenbroodjes voor de allerkleinsten
Tijdens een feestje worden de kleinsten van de bende wel eens overgeslagen op culinair niveau. Te dikwijls blijft het bij chips. Met dit receptje los je dat euvel, zonder enige moeite, geslaagd op. Bovendien zullen volwassenen net zo goed snoepen van deze lekkere miniworstenbroodjes.
Tagged With: aperitief, bladerdeeg, cocktail, cocktailworst, cocktailworstjes, eenvoudig, feest, hapje, ketchup, kids, kinderen, kinderfeest, kinderfeestje, kindvriendelijk, leuk, makkelijk, mini, miniworstenbrood, miniworstenbroodje, miniworstenbroodjes, mosterd, oven, receptie, simpel, snack, snel, voor kinderen, voorgerecht, worst, worstenbrood, zwan, zwanworstjes
Tagliatelle met kip, broccoli en radijsjes
Wanneer je zin hebt in een gezonder gerechtje - na iets te veel royale tafelmomentjes - denken we vaak aan saaie rauwkost. Nochtans kan je met een handvol gezonde ingrediënten iets klaarmaken dat lekker én gezond is. Deze pasta is perfect op een zonnige dag, maar is evengoed perfect als afkickkost na alle feestdagen van kerst en nieuw.
Tagged With: België, Belgisch, broccoli, detox, eenvoudig, gezond, italiaans, Italië, kip, kippenblokjes, look, mager, pasta, pijnboompitjes, pijnboompitten, radijs, radijsjes, rode ui, rosé, simpel, sjlot, snel klaar, tagliatelle, ui, wit vlees, witte wijn
Witloofsoep
Soep vraagt weinig moeite en is lekker gezond. Geen wonder dat het in veel huishoudens dagelijkse kost is. De beste soepen zijn dikwijls de eenvoudigste, naar grootmoeders recept! Net zoals deze supereenvoudige witloofsoep: lekker en zonder franjes.
Tagged With: alledaags, authentiek, België, Belgisch, boerenkost, eenvoudig, gezond, grootmoeder, grootmoeders keuken, klassiek, mager, simpel, snack, soep, traditioneel, vegetarisch, voorgerecht, witlof, witlofsoep, witloof, witloofsoep
Kabeljauwhaasjes op een tomatenbedje met mosterd-sojasaus (Pascale Naessens)
De recepten van Pascale Naessens zijn om verschillende redenen heel populair. Ze zijn gezond, vragen niet veel moeite en zijn - ondanks de eenvoudige ingrediëntenlijst - origineel. Dit recept noemt ze dikwijls haar beste recept, het proberen waard met andere woorden!
Roerei met tuinkruiden en toast
Geen betere lunch dan een roereitje. Zo klaar, lekker en op allerlei manieren af te werken. In dit recept werken we met tuinkruiden en een stukje toast als afwerking.
Tagged With: boerenkost, eenvoudig, ei, eieren, klassiek, kruiden, lunch, makkelijk, middagmaal, ontbijt, roerbakken, roerei, simpel, snel klaar, toast, tuinkruiden, vlug
Kalkoen in champignonsaus
Lekkere alledaagse kost is niet ingewikkeld: een stukje vlees en een fijn groentesausje is dikwijls meer dan voldoende na een lange werkdag.
Tagged With: boerenkost, champignon, champignonsaus, eenvoudig, gevogelte, kalkoen, klassiek, simpel
Feestelijke kalkoenrollade met kastanjechampignons en vijgen
Kalkoen is een klassieker die tijdens de kerstdagen niet mag ontbreken. Indien juist bereid is het sappige vlees de perfecte basis voor allerlei feestelijke gerechten. Een gebraden kalkoen vraagt veel aandacht, vandaar dat een simpele rollade veelal interessanter is. In dit recept gaan we aan de slag met een feestelijke vulling en passende garnituren. Jouw kerstfeest kan met dit recept niet meer stuk!
Tagged With: armagnac, champignons, chique, feest, feestelijk, gehakt, gevuld, herfst, kalkoen, kalkoenrollade, kastanjechampignons, kerst, kerstfeest, kerstmis, kroketten, mosterd, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, panko, party, rollade, royaal, rozijnen, veenbessengelei, vijgen, winter
Toastje met witte pens en uienkonfijt
Tijdens de feestdagen kan de jaarlijkse zoektocht naar geschikte hapjes beginnen. Elke kok wil iets origineels en lekkers, dat toch niet te moeilijk is en vlug klaar kan zijn. Die omschrijving past helemaal bij dit eenvoudige toastje!
Tagged With: amuse, boter, brood, eenvoudig, feest, feestelijk, hapje, herfst, kerst, kerstmis, makkelijk, niet moeilijk, pens, simpel, stokbrood, tapa, toast, ui, uienconfituur, uienkonfijt, voorgerecht, winter, witte pens, worst
Grootmoeders wintersoep
Soep smaakt altijd, maar toch net dat ietsje meer tijdens de winter. Dit recept leert je een stevige soep uit het authentieke receptenboek van grootmoeder maken. Meer hoeft dat soms echt niet te zijn.
Tagged With: aardappel, authentiek, boerenkost, brood, eenvoudig, gele raap, gezond, groentesoep, grootmoeder, grootmoeders keuken, klassiek, lunch, makkelijk, mix, mixen, mixer, prei, raap, rapen, rundsbouillon, selder, simpel, soep, voorgerecht, warm, witte raap, wortel
Zalmhaasje met preiwit, peterseliekrieltjes en spinazieroomsaus
Met een puik stukje zalm kan je tijdens de feestdagen perfect naast de klassieke stukken wild gaan staan. Een zalmhaasje is niet goedkoop, maar (indien goed bereid) bijzonder smakelijk, zeker zo feestelijk en heel wat lichter dan de typische feestmaaltijden. Dit recept is allesbehalve moeilijk en zal je gasten aangenaam verrassen.
Tagged With: aardappel, aardappelen, chique, feest, feestelijk, fijnproever, kerst, kerstmis, kert, kertmis, krielaardappelen, krieltjes, lekker, niet moeilijk, Pasen, peterselie, prei, preiwit, room, roomsaus, royaal, saus, sjalot, spinazie, spinazieroomsaus, vis, witte wijn, zalm, zalmhaas, zalmhaasje
Evergebraad met jonge spinazie en pompoenblokjes
Everzwijn is tijdens de hersftmaanden niet te versmaden. Het vlees proeft iets krachtiger en is wat steviger in vergelijking varkensvlees, waardoor het zich uitstekend leent tot rijke gerechten vol smaak. Veelal is dat best klassiek (roomsauzen, paddenstoelen,...), terwijl je er ook heel wat origineler en vooral zonniger mee aan de slag kan. In dit recept worden een aantal zuiderse smaken succesvol gecombineerd met een stevig evergebraad. Ook leuk tijdens de feestdagen!
Tagged With: balsamico, Belgisch, bladspinazie, brood, ever, evergebraad, everzwijn, feest, feestelijk, fusion, gebraad, halloween, herfst, italiaans, jonge spinazie, mediterraans, olijfolie, origineel, oven, parmezaan, parmezaanse kaas, pompoen, pompoenblokjes, Provençaalse kruiden, speciaal, spinazie, Varken, wild, wildseizoen, winter, zonnig, zuiders
Pestotoastjes met spinazie
Een makkelijk en lekker hapje komt tijdens allerlei feestelijkheden steeds weer van pas. Dit recept leert je een uiterst eenvoudig en toch bijzonder smaakvol (vegetarisch) toastje te maken waar al je gasten van zullen smullen. Lekker als hapje, amuse, voorgerecht of lunch.
Tagged With: amuse, aperitief, aperitiefhapje, brood, feest, feestelijk, gedroogde tomaat, gestoofd, gezond, groene pesto, hapje, kerstmis, makkelijk, pesto, pesto Genovese, pijnboompitjes, pijnboompitten, rode ui, snel, spinazie, stokbrood, toast, toastje, tomaat, ui, vegetarisch, vlug, voorgerecht, zongedroogd, zongedroogde tomaatjes
Gemengd wildstoofvlees met ovengebakken wintergroenten
Bestaat er een betere klassieker dan stoofvlees met frietjes? Winter of zomer, altijd lekker. Daarnaast kan je makkelijk variëren op die beproefde klassieker. Dit seizoensrecept brengt het beste van de herfst- en wintermaanden op je bord: gemengd stoofvlees van wild (ree, haas en duif), met een fijne selectie van wintergroentjes (pastinaak, koolrabi, raapjes, wortel en aardappel). Smullen maar!
Tagged With: aardappel, aardappelen, België, Belgisch, bier, donder bier, duif, gele raap, gestoofd, haas, herfts, jacht, jachtseizoen, koolrabi, look, mosterd, oven, ovengebakken, pastinaak, raapjes, rapen, ree, reestoofvlees, rode ui, rode wijn, rozemarijn, spek, spekjes, stoofvlees, stoverij, tijm, wild, wildfond, wildseizoen, winter, wintergroenten, witte raap, wortel, wortelen
Glaasje rood fruit met mascarpone en crumble (Jeroen Meus)
Net wanneer je menu helemaal in elkaar steekt, van amuse tot hoofdgerecht, zit je vast met het dessert. Een lekker dessert vraagt immers nog heel wat aandacht en tijd. Herkenbaar? Dit supereenvoudige dessert van Jeroen Meus is de oplossing. Fris, fruitig, smeuïg en bovenal zonder enige moeite klaar!
Tagged With: bloemsuiker, citroen, crumble, dessert, eenvoudig, fruit, glaasje, kaas, koekjes, koekjescrumble, makkelijk, mascarpone, nagerecht, platte kaas, rood fruit, snel klaar, vanille, vanillestok, vanillestokje, vlug, zeste, zeste van citroen, zoet





