Recepten - Varken
Kotelet met rodekool en gekookte aardappelen (Jeroen Meus)

Jeroen Meus veroverde Vlaanderen (letterlijk) met dagelijkse kost: lekkere, maar alledaagse gerechten die iedereen kan klaarmaken. Typische klassiekers van bij ons horen daar regelmatig bij. Zoals dit recept: rode kool, een malse kotelet en een eenvoudig gekookt patatje: genieten maar!
Tagged With: aardappel, België, Belgisch, boerenkost, confituur, dagelijkse kost, gekookte aardappelen, grootmoeders keuken, hartig, jeneverbes, Jeroen Meus, klassiek, klassieker, kotelet, kriek, kriekbier, kruidnagel, laurier, rode kool, steranijs, tijm, van bij ons, Varken, varkenskotelet, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, zoet en zout
Varkenshaasje met jagerssaus (Wout Bru)

De beste gerechten zijn vaak de meest klassieke. Ze zijn immers beproefd, vertrouwd en geperfectioneerd doorheen de tijd. Zo is een simpele varkenshaas, indien juist gebakken, heerlijk in alle eenvoud. Vul aan met een jagerssausje, en je hebt een tijdloze klassieker die altijd past, weet topchef Wout Bru.
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, boerenkost, bruine saus, champignons, chique, feest, feestelijk, gerookt, gerookt spek, grootmoeders keuken, jagerssaus, klassiek, klassieker, rode wijn, saus, spek, spekblokjes, spekreepjes, traditie, traditioneel, typisch, Varken, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees, voor elke dag, Wout Bru, zondag, zondagse kost
Everzwijnragout

Een klassieker die je elk wildseizoen minstens één keer moet klaargemaakt hebben? Everzwijnragout! Door het karaktervolle vlees langzaam maar lang te pruttelen krijg je een botermals stoofpotje dat elke koude dag zo opwarmt. Ontdek hier ons favoriete recept om deze lekkernij te bereiden.
Tagged With: Belgisch, bruin bier, champignons, comfort food, ever, everzwijn, everzwijnragout, feestelijk, grootmoeders keuken, herfst, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, ragout, slow cooking, spek, stoofpot, stoofpotje, stoverij, stoverij van ever, Varken, vlees, wild, wildfond, wildseizoen, winter, wortel, zwaar bier
Kotelet met broccolistoemp (Colruyt)

Vandaag op het menu: gewoon lekker! Het receptenteam van Colruyt maakt in dit recept immers iets heel doorsnee Belgisch maar daarom niet minder lekker klaar. "Gewoon", op de best mogelijke manier: koteletten met broccolistoemp. Perfecte boerenkost voor elke dag.
Gepaneerde koteletten op Italiaanse wijze

Een ouderwetse varkenskotelet is een lekker stukje vlees dat we gerust weer wat vaker op het menu mogen zetten. Veel mensen zijn er echter minder dol op omdat het vlees snel taai wordt wanneer je het bak. Daar is dit originele recept de perfecte oplossing voor: dankzij een knapperig korstje met Italiaanse kruiden blijft het vlees extra mals.
Tagged With: basilicum, citroen, eenvoudig, ei, frituren, italiaans, Italië, kotelet, mals, mals vlees, mediteraans, met pasta, oregano, origineel, paneermeel, paneren, panko, paprikapoeder, salie, Varken, varkenskotelet, varkensvlees, verrassend, voor elke dag, zuiders
Varkenshaas met broccoligratin

De meest eenvoudige en beproefde recepten, zijn vaak de beste. Niet onlogisch, er is immers een reden waarom we er graag naar terug blijven grijpen. Denk bijvoorbeeld aan een sappige varkenshaas: peper, zout, correct bakken en klaar. Net zoals aardappelen gratineren met een kaassausje en een groente. Heerlijke boerenkost!
Tagged With: aardappelen, alle seizoenen, boerenkost, broccoli, eenvoudig, gratin, gratineren, kaassaus, klassiek, oven, ovengebakken, simpel, Varken, varkenshaas, voor jong en oud, weinig ingrediënten
Peper-varkenshaas met geroosterde bloemkool

Het meest malse stukje varkensvlees kan je nog smakelijker maken door het op voorhand te marineren. Aangevuld met geroosterde bloemkool en aardappel levert dat een lekkere ovenschotel op met enkele verrassende smaakmakers waar je weinig werk mee hebt. Perfect om op een doordeweekse dag toch lekker en origineel te koken.
Tagged With: aardappel, alle seizoenen, alles in één pan, bloemkool, gemarineerd, geroosterd, kikkererwten, mals, marinade, met een twist, origineel, oven, ovengerecht, ovenschotel, pepermarinade, roosteren, sappig, Varken, varkenshaas, varkenshaasje
Varkenskoteletten met mosterdsaus (Nigella Lawson)

Varkenskoteletten zijn een ondergewaardeerde lekkernij. Deze betaalbare lapjes vlees zijn lekker mals en smaalvol, op voorwaarde dat je ze juist bakt. Nigella Lawson serveert ze het liefst met een romig mosterdsausje op basis van cider. Lekker veelzijdig, niet duur en weinig werk.
Tagged With: appelcider, België, Belgisch, betaalbaar, Brits, budget, cider, Engeland, Europees, Frankrijk, Frans, goedkoop, graanmosterd, mals, mosterd, mosterdsaus, Nigella, Nigella Lawson, room, roomsaus, Varken, varkenskoteletten, varkensvlees
Varkenswangetjes met bruin bier (Sofie Dumont)

Op tijd en stond een 'gouwe ouwe' op het menu zitten is een uitstekend idee. De lekkerste gerechten gaan vaak al generaties mee en zijn niet zomaar een succes. Varkenswangetjes, bijvoorbeeld! Sofie Dumont legt in dit recept uit hoe zij deze heerlijk malse specialiteit klaarmaakt met bruin bier, vergezeld van erwtjes met worteltjes en kroketjes.
Tagged With: authentiek, België, Belgisch, bier, boerenkost, bruin bier, erwtjes, feestelijk, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, koken met bier, kroketjes, kroketten, mayonaise, sofie dumont, stoverij, traag, traag gegaard, traag stoven, Varken, varkensvlees, varkenswangen, varkenswangetjes, winter, wortelen, zondag, zondagse kost
Varkenshaas met biersaus

Voor deze klassieker uit de Belgische keuken kan je rekenen op succes bij al wie aan tafel schuift. Het eenvoudige maar typisch Belgische biersausje doet het prima bij de zachte smaak van een mals varkenshaasje. Aangevuld met seizoensgroentjes en kroketjes tover je een alledaagse en toch royaal gerecht van bij ons op tafel!
Tagged With: België, Belgisch, bier, biersaus, biersausje, boerenkost, frieten, frietjes, grootmoeders keuken, koken met bier, kroketjes, kroketten, plaatselijk, romig, room, seizoensgroenten, seizoensgroentjes, van bij ons, Varken, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees
Varkenscurry met kokosmelk

Een traag gegaarde curry kan ten alle tijden ontzettend smaken. Behalve een royale kruiding is er niks anders nodig wat geduld. In dit recept krijgen stukjes varkensvlees alle tijd van de wereld om botermals te worden in een simpele maar doeltreffende curry met kokos, wortel en rode paprika. Comfortfood van de bovenste plank!
Tagged With: ajuin, Aziatisch, Azië, comfortfood, curry, exotisch, Indisch, Indische curry, kardemom, kerrie, kokos, kokosmelk, koriander, Orientaals, paprika, rijst, traag garen, traag gegaard, ui, Varken, varkensblokjes, varkensstoofvlees, varkensvlees, voor elke dag, wereldkeuken, wortel, wortelen
Pasta carbonara met spek en prei (Jeroen Meus)

Dit gerecht van Jeroen Meus blinkt uit in smaak én snelheid! De knapperige spekblokjes combineren heerlijk met fijn gesnipperde prei en de traditionele carbonara-bereiding met ei en Parmezaanse kaas.
Tagged With: authentiek, carbonara, eieren, gemalen kaas, geraspte kaas, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kaas, klassiek, klassieker, parmezaanse kaas, pasta, peper, prei, snel klaar, spaghetti, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, Varken, varkensvlees, weinig werk, zwarte peper
Penne met chorizo, grijze garnalen en groene asperges

De mogelijkheden met pasta zijn eindeloos. En hoewel eenvoud doorgaans de meest verstandige keuze is, kan het nu en dan leuk en vooral extra lekker zijn om met net dat ietsje meer aan de slag te gaan. Ontdek daarom in dit recept een royale pasta met chorizo, bisque, grijze garnalen en groene asperges.
Tagged With: alledaags, apserge, aspergepunten, bisque, chorizo, deluxe, farfalle, garnalen, garnalenbisque, grijze garnalen, groene asperges, italiaans, Italië, kerstomaat, kerstomaten, knoflook, korte pasta, kreeftenbisque, kruidig, look, macaroni, met een twist, origineel, pasta, penne, peterselie, pittig, rigatoni, royaal, sjalot, Spaans, Spanje, surf and turf, tomaat, Varken, vis en vlees, worst, zee
Varkensstoofpotje met knolselder en pompoen (Colruyt)

Dit stoofpotje werd bedacht voor het receptenteam van supermarktketen Colruyt. Het is een smakelijke maar alledaagse combinatie van varkensvlees, knolselder en butternutpompoen. Perfect op een kille herfst- of winterdag.
Tagged With: aardappel, bier, blond bier, boerenkost, butternut, butternutpompoen, Colruyt, comfort food, éénpansgerecht, gestoofd, herfst, knolselder, koken met bier, koud weer, krieltjes, kruidig, laurier, peterselie, pompoen, rozemarijn, rustiek, stoofpotje, stoverij, tijm, Varken, varkensstoofvlees, varkensvlees, winter
Gegratineerde varkenshaas met broccolipuree en sjalotsaus

Dit eenvoudige, alledaagse recept valt toch op doordat de malse stukjes varkenshaas een extra luxueuze touch krijgen door ze met een pakje abdijkaas even te gratineren. Samen met een smeuïge broccolipuree en een verfijnd sausje van sjalot levert dat een heerlijk gerecht voor elke dag op dat toch een beetje anders is.