Recepten - rund
Steak stroganoff

Het wereldberoemde Stroganoff-recept staat voor een pittige saus van zure room en wodka. Met die basis kan je makkelijk verder en het laat zich uitstekende combineren met talloze ingrediënten. In dit recept wordt de saus verder opgewerkt met tomaat, paprika en kappertjes. Onwaarschijnlijk lekker bij een flinke steak met verse frietjes!
Tagged With: alcohol, België, Belgisch, biefstuk, Bourgondisch, frieten, frietjes, kappertjes, koken met alcohol, paprika, pittig, rode paprika, romig, rood vlees, room, roomsaus, rund, rundsvlees, saus, sausje, smaakvol, steak, sterke drank, stroganoff, tomaat, tomaten, wereldkeuken, wodka, zure room
Biefstuk met pepersaus en knolselderpuree (Colruyt)

Het recepten-team van Colruyt weet dat regelmatig een gouden klassieker op het menu zetten een verstandige zet is. De typische gerechten uit grootmoeders keuken scoren immers zowel in smaak als eenvoud. Zoals een mals stukje biefstuk, een pittig peperroomsausje en een smeuïge knolselderpuree. Meer moet dat niet zijn!
Tagged With: aardappelen, aardappelpuree, basic, België, Belgisch, biefstuk, boerenkost, Colruyt, gerookt spek, groene peper, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, knolselder, knolselderpuree, knolselderstoemp, peper, peperbolletjes, peperroomsaus, pepersaus, puree, restaurantsteak, room, roomsaus, rund, rundsvlees, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, steak, stoemp, tuinkers, vlaams, Vlaanderen, waterkers
Beef Stroganoff

Met dit recept kan ook jij deze rasechte klassieker uit Oost-Europa en Rusland maken. De Stroganoff-bereiding is heerlijk maar simpel: paddenstoelen met zure room, een lepeltje mosterd en eventueel een scheutje wodka. Dat heldere basisconcept is vooral populair met stukjes rundsvlees. Het resultaat is pure comfort food en smaakt altijd!
Tagged With: aardappel, aardappelen, beef stroganoff, beginner, biefstuk, champignons, comfort food, eenvoudig, flamberen, geflambeerd, makkelijk, mosterd, niet moeilijk, noedels, oost-Europa, paddenstoelen, pasta, peterselie, rijst, rund, runderlapjes, runderreepjes, rundsvlees, Rusland, Russisch, Smetana, snel, steak, stevige kost, stroganoff, vodka, winter, winters, wodka, zure room
Kruidenrosbief met ovengroenten

Een malse rosbief is een godsgeschenk om snel en efficiënt lekker te koken voor een iets grotere groep. Je kan al het werk immers overlaten aan de oven. Voeg daar een flink hand verse kruiden en een verfijnde groentekrans aan toe, en je diner wordt helemaal een makkie!
Tagged With: aardappel, aardpeer, comfort food, easy, geen moeite, groente, groentekrans, groentes, groentjes, grote groep, knolselder, krielaardappelen, krieltjes, kruiden, kruidig, makkelijk, oven, ovengebakken, peterselie, rode ui, rood vlees, rosbief, rozemarijn, rund, rundsvlees, salie, tijm, ui, vlees, weinig werk, wortel, zonder moeite
Rosbief, geroosterde aardappelen en gebakken bloemkool met pancetta (Jeroen Meus)

Voor Jeroen Meus, de sympathiekste tv-kok van Vlaanderen, is een rosbief het perfecte stuk vlees om op een feestelijker moment te serveren. Bereid op de juiste wijze is dit malse stuk rundsvlees een echte delicatesse. In dit feestelijke recept combineert Jeroen de fijne lapjes vlees met krokante aardappeltjes, gebakken bloemkool en een passend sausje.
Tagged With: België, Belgisch, bloemkool, boerenkost, bruine saus, dagelijkse kost, feest, feestdagen, feestelijk, geroosterd, geroosterde aardappelen, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kerst, kerstmis, nieuwjaar, oud en nieuw, pancetta, rosbief, rund, runds, rundsvlees, speciaal, spek, uitgebreid, zondag, zondagse kost
Pepersteak met een whiskysausje (Piet Huysentruyt)

Wie zin heeft in oerdegelijke kost om duimen en vingers bij af te likken, is bij Piet Huysentruyt altijd aan het juiste adres. De sympathieke West-Vlaamse kok weet als geen ander hoe je klassiekers op een geslaagde en toegankelijke manier bereid. In dit recept krijgt een typische steak-friet net iets meer door een pittig peperkorstje en een zalig sausje op basis van room en whisky.
Tagged With: altijd lekker, Belgisch, bouillon, frieten, frietjes, gepeperd, klassiek, klassieker, mayonaise, peper, pepersteak, Piet Huysentruyt, pittig, room, roomsaus, roomsausje, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, steak, traditie, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaanderen, vtm koken, whisky, whiskysaus
Steak met bordelaisesaus (Piet Huysentruyt)

Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire saus bij een steak peperroomsaus is, op de voet gevolgd door bernaise- en champignonroomsaus. Stuk voor stuk lekkere sausjes, wat meer variatie kan echter zeker geen kwaad. Zo is er ook de Franse bordelaisesaus, op basis van rode wijn en boter, die onterecht een beetje in de vergetelheid is geraakt. Piet Huysentruyt beschrijft in dit recept hoe je deze gastronomische klassieker uit Frankrijk klaarmaakt.
Tagged With: biefstuk, bijgerecht, boter, bouillon, côte-a-l'os, entre-côte, Frankrijk, Frans, gastronomie, gastronomisch, klassiek, kruidig, monteren, restaurantsteak, rib-eye, rode wijn, rode wijn saus, rode wijnazijn, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, sausje, sjalot, steak, tijm
Toscaans stoofvlees (Colruyt)

Stoofvlees mag dan wel de Belgische klassieker bij uitstek zijn, ook in andere keukens is het langzaam stoven van blokjes vlees een populair gegeven. Colruyt ging voor dit recept neuzen in de rijke culinaire tradities van Toscane in Italië. Dankzij de volle rode wijn en typische kruiden is een heerlijk diner gegarandeerd!
Tagged With: basilicum, Colruyt, italiaans, Italië, kruiden, kruidig, langzaam, marjolein, mediterraans, oregano, pasta, rode wijn, rozemarijn, rund, runderbouillon, runds, rundsbouillon, rundsstoofvlees, rundsstoverij, stoofvlees, stoverij, tomaten, tomatensaus, voldoende tijd, wijn, witte bonen
Jamie’s gehaktbrood (Jamie Oliver)

Een ultiem voorbeeld van comfort food is een echte klassieker: gehaktbrood! Snel klaar, weinig werk en verdomd lekker. De basis van een gehaktbroodje mag dan wel heel eenvoudig zijn, je kan er wel wat meer smaak en variatie in kwijt dan je zou denken. In dit toffe recept presenteert Jamie Oliver zijn ultieme versie, vergezeld van een pittig tomatensausje. Maximum smaak, minimum werk!
Tagged With: bacon, comfort food, gehakt, gehaktbrood, gemengd gehakt, gerookt spek, Jamie Oliver, kalf, kalfsgehakt, kikkererwten, komijn, koriander, kruiden, kruidig, makkelijk, Meatloaf, mediterraans, met brood, met pasta, met rijst, op voorhand, oven, ovenschotel, pancetta, pittig, rozemarijn, rund, rundsgehakt, spek, tomaten, tomatensaus, Varken, varkensgehakt, vlees
Asperges in witte saus

De ultieme Belgische klassieker uit grootmoeders keuken tijdens de lente-maanden? Asperges in witte saus, natuurlijk! Dit op-en-top Belgische bijgerecht schitterend in smaak en smeuïgheid. Ontdek in dit basisrecept hoe jij de perfecte asperges in een al even perfecte bechamelsaus kan klaarmaken.
Tagged With: asperge, asperges, bechamel, bechamelsaus, België, Belgisch, Belgische keuken, bijgerecht, bloem, boter, boter bloem, delicatesse, Frans, Franse keuken, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, lam, lamsvlees, lokaal, Pasen, peterselie, plaatselijk, rosbief, rund, rundsvlees, saus, steak, traditie, traditioneel, typisch, vegetarisch, veggie, vlaams, Vlaanderen, witte asperges, witte goud, witte saus
Bistecca Fiorentina (Peppe Giacomazza)

Een Bistecca Fiorentina, ofwel Florentijnse biefstuk, is een heerlijke specialiteit uit Firenze. Een flinke T-bone steak (maar je kan ook met een entrecôte aan de slag) wordt onbehandeld gegrild en achteraf gekruid. Heerlijk en puur Italiaans eten! Njam-chef Pepe Giacomazza geeft je in dit recept zijn versie, vergezeld van gebakken krieltjes en een verrassende salsa verde.
Tagged With: authentiek, biefstuk, Bistecca Fiorentina, côte-a-l'os, entrecote, feest, feestelijk, Firenze, Florence, Florentijns, Florentijnse steak, gebakken aardappelen, italiaans, Italië, krieltjes, kruidig, luxe, mediterraans, njam, oven, parmezaan, parmezaanse kaas, Pepe Giacomazza, romantisch, rood vlees, rozemarijn, rucola, rund, runds, rundsvlees, salie, salsa verde, steak, t-bone, T-bone steak, tuinkruiden, vlees, zeezout
Thaise gehaktballetjes

Bij een lekkere borrel hoort een smaakvol hapje. Hoewel het verleidelijk is om de aperitief aan te vullen met de klassieke salami- en kaasblokjes, gaat er niets boven een zelfgemaakt hapje. Deze pittige gehaktballetjes zijn geïnspireerd op de Thaise keuken, heerlijk bij een krachtige rode wijn of een complex bier.
Tagged With: aperitief, aperitiefhapje, apero, borrelhapje, chili, curry, gehakt, gehaktbal, gehaktballetjes, gember, hapje, koriander, origineel, pikant, pittig, rund, runds, rundsvlees, snack, tapa, tapas, Thai, Thailand, Thais, verrassend
Steak Madeira met gebakken aardappelen en waterkers (Jeroen Meus)

Fans van een lekker stuk biefstuk weten dat zo'n mals en smakelijk stuk vlees weinig liefde heeft om echt te schitteren. Een simpel sausje is ruimschoots voldoende, iets dat Jeroen Meus uiteraard ook weet. In dit recept presenteert onze dagelijkse kok een heel lekkere saus met Madeira. Zalig lekker met gebakken patatjes en frisse waterkers.
Tagged With: aardappelen, alledaags, Belgisch, biefstuk, dagelijkse kost, één, feestelijk, gebakken aardappelen, gebakken patatjes, Jeroen Meus, kruidig, madeira, mediterraans, net dat beetje meer, origineel, rund, runds, rundsvlees, steak, tomaten, tomatensaus, tuinkruiden, verrassend, waterkers, zondag, zondagse kost
Stoofvlees met friet (Jeroen Meus)

In eender welke nationale enquête scoort stoofvlees met friet erg hoog wanneer je om het lievelingsgerecht vraagt. Deze door-en-door Belgische klassieker is het allerlekkerst wanneer je alles helemaal zelf klaar maakte. Niemand geschikter dan Jeroen Meus om je bij dat vaderlandslievende proces te begeleiden!
Tagged With: alledaags, bekend, België, Belgisch, beroemd, bier, cultuur, dagelijkse kost, één, frieten, frietjes, gestoofd, grootmoeders keuken, grootmoeders kost, Jeroen Meus, klassiek, klassieker, mayonaise, met bier, nationale gerecht, rund, runds, rundsstoverij, rundsvlees, stoverij, traag, traag gegaard, traditie, traditioneel, tv, typisch, vlaams, Vlaanderen
Ierse ribeye met whiskeysaus

Elk land heeft een nationaal gerecht of typisch product. Wat voor België stoofvlees en bier is, is voor Ierland ribeye en whiskey. Dit supermalse rundsvlees wordt tussen de ribben uit gesneden (vandaar, uiteraard, de naam), is mooi gemarmerd met vet en beroemd vanwege de karaktervolle smaak en sappige structuur. Met een simpel sausje op basis van whiskey en room zorg je voor een heus Iers festijn!
Tagged With: biefstuk, Bourgondisch, Bourgondische keuken, deluxe, entrecote, Ierland, Iers, Irish, klassiek, luxe, luxueus, rib-eye, ribeye, romig, rood vlees, room, roomsaus, rund, runds, rundsvlees, smaakvol, steak, sterke drank, vlees, whiskey, whiskeysaus, whisky, whiskysaus