Witte Wijn | - deel 8 Witte Wijn | - deel 8

 

Recepten - witte wijn

Krokante pladijs met bloemkoolpuree en zeekraal

Krokante pladijs met bloemkoolpuree en zeekraal
Een lekker stukje vis staat nooit verkeerd op het weekmenu. Een erg lekkere vis die helaas wat minder populair is, is pladijs (of schol). Deze platvis met de typische oranje stippen heeft een heerlijke smaak en komt vanzelf van de graat. Buitengewoon lekker met een verfijnde bloemkoolpuree en zeekraal!

Zalm met pastinaakpuree en beurre blanc (Jeroen Meus)

Zalm met pastinaakpuree en beurre blanc (Jeroen Meus)
Pastinaak werd nog niet zo lang geleden steevast omschreven als een vergeten wintergroente. Dat is al lang niet meer het geval, mede dankzij inspanningen van bekende chefs. Jeroen Meus mag in dat lijstje niet ontbreken, in dit klassieke recept maakt hij er een kruidige stoemp van. Doe daar een lekker stukje zalm en een klassieke 'beurre blanc' bij, en je weet dat het absoluut lekker zal zijn!

Kalkoen in champignonsaus

Kalkoen in champignonsaus
Lekkere alledaagse kost is niet ingewikkeld: een stukje vlees en een fijn groentesausje is dikwijls meer dan voldoende na een lange werkdag.

Pittige maïssoep

Pittige maïssoep
Dit pikant soepje met Mexicaanse invloeden zal je absoluut verrassen. De maïs zorgt voor een stevige textuur maar een zoete smaak, wat dan weer perfect in balans komt met het chilipepertje. Een schepje zure room brengt deze originele soep helemaal in balans, het proberen zeker en vast waard!

Fijne ratatouille met scampi

Fijne ratatouille met scampi
De term 'ratatouille' staat voor een Frans stoofpotje van groenten, normaliter op basis van tomaat, aubergine en courgette. Er zijn echter eindeloos veel variaties te bedenken, het is altijd een leuke manier om groentjes op te werken. Dit recept leert je een verfijnde variant maken, met kippenbouillon, wortel en fijne kruiden. De Franse en Italiaanse invloeden vloeien heerlijk samen, met als apotheose lekkere scampi. Klink heerlijk, niet?

Fettuccelle met grijze garnalen en erwtjes

Fettuccelle met grijze garnalen en erwtjes
Een lekkere pasta is zelden ingewikkeld, integendeel. Pasta draait immers rond de pasta op zich, daar hoeft niet al te veel gedoe bij. Net als dit kinderlijk eenvoudig en toch erg lekker receptje: stevige pasta, grijze garnalen, krokante erwtjes met een zacht en subtiel sausje op basis van een weinig room en witte wijn. Zeg nou zelf, dat klinkt lekker!

Italiaans kalkoengebraad met tagliatelle (Colruyt)

Italiaans kalkoengebraad met tagliatelle (Colruyt)
Wie aan Italië denkt, denkt aan pasta en pizza. Een kalkoengebraadje ligt minder voor de hand, terwijl zo'n sappig stukje vlees net erg geschikt is om een zonnig, Italiaans gerechtje klaar te maken. Met wat zalige tagliatelle, authentieke pesto en een broccoli-roomsausje waan je je in een oogwenk op een Romeins terrasje.

Gegratineerde kalkoenblokjes in tomatenroomsaus

Gegratineerde kalkoenblokjes in tomatenroomsaus
Zin in heerlijke, stevige kost zonder pretentie en met een kruidige, zuiderse toets? Net wat dit recept je te bieden heeft!

Chinese kippensoep

Chinese kippensoep
Een dampend soepje smaakt altijd. Met dit recept verras je je tafelgenoten door inspiratie uit de Chinese keuken te halen. Gegarandeerd succes!

Ovenschotel van kabeljauwrug

Ovenschotel van kabeljauwrug
Met een klein beetje inspiratie en dat beetje meer moeite kan je met relatief eenvoudige gerechten toch iets lekkers klaarmaken. Wat dacht je van een heerlijke ovenschotel met kabeljauwrug en aardappelschijfjes?

Zeewolffilet met groentjes in witte wijn

Zeewolffilet met groentjes in witte wijn
Zeewolf is geen al te fraai wezen. Gelukkig smaakt de vis geweldig en leent die zich tot heel wat gevarieerde bereidingen; zoals met gestoofde groentjes in witte wijn.

Quiche met zalm en spinazie

Quiche met zalm en spinazie
Van een verse quiche, ofwel hartige taart, kan je alleen maar houden. Snel klaar, bijzonder makkelijk te bereiden en bovenal heel toegankelijk - je kan immers oneindig veel variaties bedenken. Behalve een klassieke 'Quiche Lorraine' is zalm en spinazie een erg geliefde combinatie.

Provençaals gehaktbroodje met penne

Provençaals gehaktbroodje met penne
De zoete geur van lavendel, een stralende zon en een fris glas rosé - welkom in de Provence! Met dit recept is een reisje boeken net dat ietsje minder noodzakelijk geworden; in een handomdraai tover je een smakelijk gehaktbroodje op tafel dat het beste uit de mediterrane serveert.