Recepten - Speciale gelegenheid
Wintercouscous (Ottolenghi)
Voor veel mensen is couscous typisch zomers. De link met de mediterraanse wereld doet ons immers heerlijk wegdromen naar fijne vakanties. En toch kan je er ook iets van maken dat als perfecte winterkost mag bestempeld worden. De inventieve topchef Yotam Ottolenghi noemt dit gerecht zijn ultieme wintercouscous. Laat je zeker niet afschrikken door de lijvige ingrediëntenlijst, een fantastisch, vegetarisch gerecht bomvol smaak is wat je te wachten staat...
Tagged With: abrikozen, anijs, arabisch, bouillon, butternut, chili, chilipeper, chilipepers, cous cous, couscous, fruit, gedroogd fruit, gember, groentebouillon, Harissa, herfst, kaneel, kikkererwt, kikkererwten, koriander, koude dagen, kruidig, kurkuma, laurier, limoen, mediterraans, midden-oosten, Oosters, Ottolenghi, paprika, pittig, pompoen, raap, rapen, sjalot, smaakvol, steranijs, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, wereldkeuken, winter, wintergroenten, winters, wortel, Yotam Ottolenghi
Dessertpizza met zwarte pens
Het concept van een pizza is zo eenvoudig dat je er eigenlijk best creatief mee kan zijn. Je kan er zelfs een origineel dessert van maken! In dit verrassende recept worden de rijkelijke smaken van zwarte pens en appel gecombineerd tot een winters nagerecht. Heerlijk, feestelijk en je gasten zullen versteld staan!
Tagged With: appel, combinatie, dessert, feestdagen, fusion, gesuikerd, granaatappel, granaatappelpitjes, herfst, kaneel, kaneelappel, kerst, kerstmis, kerstvakantie, met een twist, nagerecht, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, oudjaar, pens, pensen, pizza, speciaal, suiker, uniek, verrassend, winter, winters, zoet, zoet-zout, zoete pizza, zwarte pens
Glaasje met garnalen en avocado
Een fraai hapje is de perfecte eye-catcher om een feestelijk moment lekker te starten. Wanneer je hapjes presenteert in een glaasje zorg je er bovendien voor dat ze makkelijk uitgedeeld en opgegeten kunnen worden. Dit feestelijke hapje met garnalen, verse kaas en avocado is lekker en toch eenvoudig.
Tagged With: amuse, chic, chique, citroen, cocktail, cocktailparty, dille, eenvoudig, feestelijk, fris, garnaaltjes, garnalen, glaasje, glas, grijze garnalen, guacamole, hapje, in een glaaasje, kaas, kerst, kerstmis, nieuwjaar, noordzee, oud en nieuw, oudjaar, party, Pasen, roomkaas, tapa, tapas, verfrissend, verse kaas, voorgerecht
Rösti’s met bieslook (Sofie Dumont)
Wanneer je kroketjes of frietjes wat beu bent, zijn rösti's een leuk alternatief. Deze verrassende aardappelpannenkoekjes (het officieuze hoofdgerecht van Zwitserland) kan je bovendien makkelijk zelf maken, zoals Sofie Dumont toont in dit recept. Het resultaat is heerlijk feestelijk!
Tagged With: aardappel, aardappelen, aardappelpannenkoek, aardappelpannenkoeken, aardappelpannenkoekjes, Alpen, bergen, bieslook, bijgerecht, Duits, Duitsland, gebakken, groene kruiden, herfst, Oostenrijk, origineel, rosti, rösti's, vegetarisch, veggie, verrassend, winter, Zwitserland
Peperkoektorentjes met zwarte pens en mango (Colruyt)
Originele hapjes voor een feestelijke gelegenheid, vragen om een verrassende combinatie van smaken. In dit toffe recept van Colruyt wordt dat idee perfect uitgevoerd: een toastje van peperkoek met het sappige van mango en karaktervolle van zwarte pens. Een heerlijk hapje voor elk feestelijk moment!
Tagged With: aperitief, aperitieven, Colruyt, feest, feestelijk, hapje, herfst, kerst, kerstmis, koud, koud hapje, makkelijk, mango, origineel, Pasen, peperkoek, speciaal, tapa, tapas, toast, toastje, uienconfijt, verjaardag, verrassend, winter, zoet-zout, zwarte pens
Stoofpotje van lam (Sofie Dumont)
Dit recept is een echte feestfavoriet van Sofie Dumont. Kerstmis, Pasen, een verjaardag,... met dit karaktervolle stoofpotje - dat helemaal niet moeilijk om klaar te maken is - kan je het hele jaar door uitpakken!
Aardappelgratin
Een echte klassieker uit de Franse keuken: aardappelgratin! Dit smeuïge bijgerecht vraagt een extra inspanning in vergelijking met frietjes of kroketjes, maar kan ontzettend lekker smaken en een maaltijd stukken feestelijker maken. Ontdek hier het basisrecept.
Tagged With: aardappel, aardappelen, aardappelgratin, Belgische keuken, bijgerecht, feest, feestelijk, Frans, Franse keuken, gegratineerd, gratin, gratin dauphinois, grootmoeders keuken, kaas, klassiek, klassieker, knoflook, look, mandoline, melk, nootmuskaat, oven, ovenschotel, room, typisch, vegetarisch, veggie, zondag, zondagse kost
Appelen met veenbessen
Een smaakvol stuk wild kan je uitstekend combineren met een zoet bijgerecht. De krachtige vleessmaak kan immers wat contrast gebruiken. Een echte klassieker, die je ook kan inzetten tijdens de feestdagen, zijn gestoofde appeltjes met veenbessen. Ontdek in dit recept hoe je deze klassieker kan klaarmaken.
Tagged With: appel, appelen, appeltjes, bijgerecht, Calvados, chique, citroen, feestdagen, feestelijk, grootmoeders keuken, herfst, herfstmaanden, kaneel, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, nieuwjaar, nootmuskaat, origineel, oud en nieuw, oudjaar, oven, pocheren, porto, retro, veenbessen, veenbessencompote, veenbessenconfituur, veenbessensaus, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, verrassend, wild, wildseizoen, winter, wintermaanden, zoet, zoet-zout, zondag, zondagse kost
Mousse van advocaat
In volle voorbereiding voor een feestelijk moment (Kerstmis, Pasen, verjaardag,...) en nog geen origineel dessert gevonden waar je weinig werk aan hebt? Zoek niet langer, met dit stevig afsluitertje gaat geen enkele gast van tafel!
Tagged With: advocaat, biscuit, boudoir, boudoirs, chocomousse, dessert, eieren, eigeel, eiwit, feest, feestelijk, gesuikerd, kattentongen, kerst, kerstmis, koek, koekjes, mascarpone, nagerecht, natafelen, nieuwjaar, opgeklopte room, origineel, oud en nieuw, Pasen, room, suiker, vegetarisch, veggie, verjaardag, witte chocolade, zoet, zoetigheid
Reefilet met jagersaus
Wildliefhebbers hoef je niet te vertellen dat de herfstmaanden vanuit een culinair perspectief top zijn. Als het echt luxueus mag zijn, is reefilet een fantastische keuze. Dit supermalse en karaktervolle stukje vlees heeft weinig extra nodig, een typisch jagersausje is al ruimschoots voldoende om een feestelijk maal te verzekeren.
Tagged With: Bourgondisch, champignon, champignons, Duits, Duitsland, Europa, Europees, feest, feestdagen, feestelijk, gerookt spek, herfst, ingekookt, jacht, jager, jagersaus, klassiek, klassieker, kroketjes, kroketten, luxe, luxueus, ree, reefilet, saus, simpel, spek, traditie, traditioneel, vlees, wild, wildsaus, wildseizoen, winter, zondag, zondagse kost
Brabantse fazantfilets (Colruyt)
Fazant mag dan wel een beetje verdwenen zijn uit ons eetpatroon, dit karaktervolle wild wordt al eeuwen geserveerd in de Nederlanden. Vooral in Brabant en rond Brussel was de opvallend vogel een populair gerecht als het wat feestelijker mocht zijn. De ultieme klassieker uit het kookboek van oma: fazant op Brabantse wijze (met witloof). Met deze haalbare variant van Colruyt kan ook jij deze zondagse topper snel op tafel toveren.
Tagged With: amberbier, België, Belgisch, bier, Brabant, Brabants, Brussel, Brussels, chique, Colruyt, fazant, feestelijk, gerookt spek, gevogelte, gratin, grootmoeders keuken, herfst, herfstseizoen, historisch, klassieker, koken met bier, kroketjes, kroketten, luxe, luxueus, oude recepten, snelle variant, spek, spekblokjes, streekgerecht, traditie, traditioneel, vlaams, Vlaanderen, vogel, wild, wildseizoen, witlof, witloof, zondag, zondagse kost, zondagskost
Witloofbootjes met kingkrab en granaatappel (Sandra Bekkari)
Wanneer je in volle voorbereidingsfase voor een feestelijk moment zit, kan het soms lelijk tegenvallen om lekkere dingen te vinden die origineel zijn en toch snel klaargemaakt kunnen worden. Vanuit die filosofie bedacht Sandra Bekkari dit leuke hapje. Snel klaar, gezond en een lust voor het oog.
Tagged With: amuse, aperitief, aperitiefhapje, aperitiefje, bezoek, citroen, citroensap, ei, eieren, feest, feestelijk, fris, granaatappel, granaatappelpitjes, Griekse yoghurt, hapje, kerst, kerstmis, king krab, kingkrab, krab, maritiem, nieuwjaar, oud en nieuw, Pasen, peterselie, rode currypasta, Sandra Bekkari, smaakvol, verjaardag, verrassend, voorgerecht, witlof, witloof, witloofbootjes, yoghurt, zee, zondag
Kippenragout met pruimen
Als er iets is waarom je kan uitkijken naar de herfst- en wintermaanden, zijn het zonder twijfel de stoofpotjes. Heel klassiek in de Belgische keuken is een zoete toets toevoegen, denk aan stroop, chocolade, peperkoek of pruimen. Over pruimen gesproken, die passen zeker niet alleen bij konijn. Deze hartelijke ragout van kip met lekkere winterse accenten brengt het beste van zoet en zoet samen in een zalig éénpansgerecht.
Tagged With: aardappel, appel, België, Belgisch, Belgische keuken, Bourgondisch, Calvados, champignons, comfort food, cozy, éénpansgerecht, feestdagen, Frans, Franse keuken, gestoofd, grootmoeders keuken, herfst, herfstmaanden, kerst, kerstmis, kip, kipfilet, kippenbillen, kippenbouillon, kippenbouten, peterselie, peterseliewortel, pruimen, ragout, stoofpot, stoverij, winter, wintermaanden, zoet en zout, zondagse kost
Everzwijnragout met pompoen en spinazie (Colruyt)
Hoewel het weer frisser en natter wordt, zijn er ook pluspunten aan de herfst. Denk aan dekentjes, warme drankjes, stoofpotjes en wild. Vooral die laatste twee gaan uitstekend samen, weet Colruyt. In dit toffe en heel makkelijke recept komt het beste van de herfst samen tot een pot culinair geluk!
Tagged With: aardappelen, bouillon, butternut, butternutpompoen, comfort food, cosy, éénpansgerecht, ever, everzwijn, everzwijnragout, feestdagen, feestelijk, fond, frieten, frietjes, hartig, herfst, herfstgroenten, kerst, kerstmis, knoflook, krachtig, kroketjes, kroketten, laurier, pompoen, pompoenpitten, rode wijn, rozemarijn, smaakvol, spinazie, stoofpot, stoofpotje, stoofvlees, stoven, stoverij, wild, wildfond, wildseizoen, winter
Stoofpotje van varkenswangen (Piet Huysentruyt)
Tijdens de kille herfst- en zomermaanden is er niets smakelijker dan een stevig, karaktervol stoofpotje. Met malse varkenswangetjes zorg je zelfs voor een verrassend luxueus gerechtje, weet Piet Huysentruyt. Aangevuld met enkele typische wintergroenten, wordt dit stoofpotje eentje om duimen en vingers bij af te lekken waar je zelfs mee kan scoren tijdens de feestdagen.
Tagged With: aardappel, aardappelen, Belgisch, Belgische keuken, bier, boerenkost, bruin bier, comfort food, feestdagen, gestoofd, grootmoeders keuken, hartverwarmend, herfst, kerst, kerstmis, knolselder, kroketjes, kroketten, nieuwjaar, op voorhand, oud en nieuw, Piet Huysentruyt, rundsbouillon, smaakvol, stoofpotje, stoven, stoverij, Varken, varkenswangen, varkenswangetjes, winter, wintergroenten, wintermaanden, wortel





