Recept - Aardappelgratin

Aardappelgratin
Recept Afdrukken
Een echte klassieker uit de Franse keuken: aardappelgratin! Dit smeuïge bijgerecht vraagt een extra inspanning in vergelijking met frietjes of kroketjes, maar kan ontzettend lekker smaken en een maaltijd stukken feestelijker maken. Ontdek hier het basisrecept.
Aardappelgratin
Recept Afdrukken
Een echte klassieker uit de Franse keuken: aardappelgratin! Dit smeuïge bijgerecht vraagt een extra inspanning in vergelijking met frietjes of kroketjes, maar kan ontzettend lekker smaken en een maaltijd stukken feestelijker maken. Ontdek hier het basisrecept.
Porties Prep Tijd Kook Tijd
4personen 20minuten 40minuten
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
40minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Giet de melk en room in een steelpannetje. Breng aan de kook en kruid royaal af met peper, zout en nootmuskaat.
  2. Schil ondertussen de aardappelen en snijd met een mandoline in flinterdunne plakjes.
  3. Beboter een ruime ovenschaal. Pel en kneus het teentje knoflook en wrijf er de beboterde schaal mee in.
  4. Schik de aardappelplakjes in verschillende lagen in de ovenschaal. Kruid elke laag met een beetje peper/zout en druk goed aan.
  5. Overgiet met de hete room tot alles net onderstaat.
  6. Laat 40 minuten bakken op 180°, bestrooi halverwege de baktijd met de gemalen kaas voor een mooi korstje. Smakelijk!
Notities

Mag het wat smaakvoller zijn? Laat dan een takje tijm of rozemarijn mee opkoken met de melk en room. Daarnaast is een beetje cayennepeper ook een leuk idee: dat geeft wat meer pit. Tot slot kan je ook tussen de laagjes een beetje kaas strooien (overdrijf niet!) om de gratin nog smeuïger te maken.

Deel dit Recept

Speak Your Mind

*