Roux? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be Roux? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be

 

Recepten - roux

Visstoofpotje met dille

Visstoofpotje met dille
Dille is een uitgesproken maar zacht kruid dat vooral bij vis een succes is. In dit volwaardige stoofpotje vol groentjes en stukjes vis geeft speelt het groene kruid een subtiele hoofdrol. Heerlijke, alledaagse kost die je heerlijk doet opwarmen na een kille dag aan zee.

Normandische kip (Piet Huysentruyt)

Normandische kip (Piet Huysentruyt)
Het culinaire erfgoed van Normandië heeft erg veel met appels te maken. Het is een typisch streekproduct dat in talloze bereidingen verwerkt wordt. Dit recept van Piet Huysentruyt doet dat idee alle eer aan: heerlijk sappige kip met een saus op basis van cider en calvados met lekkere stukjes appel.

Ovenschotel met zalm en broccolistoemp (Jeroen Meus)

Ovenschotel met zalm en broccolistoemp (Jeroen Meus)
Volgens Jeroen Meus is dit recept perfect om kinderen vis te leren eten. De smeuïge ovenschotel bestaat uit drie lekkere en eenvoudige laagjes: broccolipuree, stukjes zalm in een sausje en een krokant kaaskorstje. Ideale comfort food voor alle leeftijden.

Gegratineerde schelvis met bloemkoolstoemp en garnalen (Jeroen Meus)

Gegratineerde schelvis met bloemkoolstoemp en garnalen (Jeroen Meus)
Schelvis is niet alleen een lekkere vis, het is ook redelijk democratische en plaatselijke soort. Perfect voor Jeroen Meus om er een lekker en toch eenvoudig gerecht mee klaar te maken. Behalve een eenvoudige bloemkoolstoemp, serveert Jeroen er garnaaltjes en een typische kaassaus bij die lichtjes gegratineerd wordt.

Kalkoenblokjes in rodewijnsaus

Kalkoenblokjes in rodewijnsaus
Een rijkelijke saus maakt heel veel ingrediënten nog beter dan ze al zijn. In dit recept gaan we aan de slag met een klassieker van formaat uit grootmoeders keuken: een rode wijnsaus met erg veel smaak en karakter die heerlijk past bij malse kalkoenblokjes. Perfect wanneer het net iets feestelijker mag zijn.

Vol-au-vent met frietjes (Sofie Dumont)

Vol-au-vent met frietjes (Sofie Dumont)
Dat dit gerecht hoog scoort bij jong en oud is geen wonder. Een smeuïge vol-au-vent smaakt altijd, zeker wanneer je alles zelf hebt klaargemaakt. Sofie Dumont vertelt in dit recept hoe zij deze oerklassieker van A tot Z aanpakt.

Zalmgratin met spinazie

Zalmgratin met spinazie
Een gegratineerde ovenschotel (met net dat beetje kaas te veel) kan ongelooflijk smaken na een kille dag. In dit recept gaan we aan de slag met malse zalmfilets en spinazie: een klassieke combinatie die altijd werkt. Deze schotel is bovendien perfect om voor een grote(re) groep te koken of een dag op voorhand.

Spaghetti Margherita (Colruyt)

Spaghetti Margherita (Colruyt)
Een pizza margherita hoef je niemand uit te leggen, de pure smaken van tomaat, kaas en basilicum zijn niet te versmaden. Daarom bedacht het receptenteam van Colruyt een variant op basis van spaghetti. Deze smeuïge en vegetarische pasta vormt een perfect avondmaal na een goedgevulde (werk)dag.

Vispannetje met sint-jakobsvruchten (Sofie Dumont)

Vispannetje met sint-jakobsvruchten (Sofie Dumont)
Op feestelijke momenten kan je origineel én gezond uitpakken met allerlei soorten vis. Ingewikkeld hoef je het dan niet noodzakelijk te maken, een klassiek vispannetje waar de stukken vis in een smeuïg sausje met kaas worden gegratineerd is een 'gouwe ouwe'! In dit klassieke recept van Sofie Dumont wordt ook de puree aan de schotel toegevoegd, waardoor je een grote, heerlijke kom feest-eten volledig op voorhand kan klaarmaken.

Waterzooi van pladijs met venkel (Colruyt)

Waterzooi van pladijs met venkel (Colruyt)
Een ietwat vergeten klassieker uit onze streken is waterzooi. Het idee is simpel en lekker veelzijdig: een ingedikte soep waar alle denkbare ingrediënten aan toegevoegd kunnen worden. De ultieme klassieker uit Gent wordt met kip bereid, maar je kan dus evengoed met vis aan de slag. Precies wat het kookteam van Colruyt in dit voedzame gerecht doet.

Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes
Meubelgigant Ikea maakte dit lekkere gerecht uit Zweden wereldberoemd. Köttbullar betekent letterlijk vleesballen, en kan je op allerlei manieren klaarmaken. Toch zijn er enkele voorwaarden, zo heeft het vlees een kenmerkende smaak door het gebruik van piment en hoort er een smeuïg sausje bij en een flinke schep puree. Met dit recept kan ook jij zonder moeite genieten van deze lekkernij!

Macaroni met zalm, spinazie en kaassaus (Jeroen Meus)

Macaroni met zalm, spinazie en kaassaus (Jeroen Meus)
Met een eenvoudige macaroni kan je heel wat mensen gelukkig maken. Het populaire en uiterst eenvoudige recept kan je bovendien makkelijk aanpassen. Dat weet Jeroen Meus ook, zo presenteert hij in dit recept een heerlijke macaroni met spinazie en zalm. Perfecte comfortfood waar ook de allerkleinsten van zullen smullen!

Aspergegratin met hesp

Aspergegratin met hesp
De lente staat op culinair vlak synoniem voor asperges. Deze typische lekkernij van bij ons kan je op heel veel manieren klaarmaken. De aanpak in dit recept is eenvoudig en toch verrassend. De groene en witte asperges komen helemaal tot hun recht onder een dun laagje kaassaus dat gegratineerd wordt met fijne stukjes hesp. Ook lekker als voorgerechtje!

Witloof in de oven (Piet Huysentruyt)

Witloof in de oven (Piet Huysentruyt)
Een echte classic tijdens de winter: witloof in de oven in een lekker rolletje hesp en overgoten met smeuïge kaassaus. In dit recept legt Piet Huysentruyt uit hoe hij dit typische gerecht van bij ons klaarmaakt.

Bechamelsaus

Bechamelsaus
De enige echte, onverslijtbare klassieker uit de Franse keuken die elk seizoen past? Bechamelsaus, natuurlijk! Deze smeuïge saus op basis van boter, bloem en melk kennen we in de volksmond als 'witte saus' en is vooral een succes bij gegaarde groentjes zoals bloemkool, broccoli, kool,... Benieuwd naar het traditionele basisrecept?