Laurier | - deel 5 Laurier | - deel 5

 

Recepten - laurier

Skrei met kikkererwten en chorizo

Skrei met kikkererwten en chorizo
Skrei kennen we ondertussen allemaal als een typische delicatesse rond Valentijn. Het betreft kabeljauw die op een specifiek moment gevangen wordt en extra vlezig is. De uitzonderlijk volle smaak van deze vis gaat dan ook uitstekend bij het pittige van chorizo en smeuïge kikkererwtjes zoals in dit verfijnde recept beschreven wordt.

Ouderwetse kippensoep

Ouderwetse kippensoep
Wie van retro houdt, weet dat er niets op kan tegen de keuken van 'de bomma'! Grootmoeders recepten zijn traditionele familiegeheimen die uitblinken in smaak, ambacht en eenvoud. Een onverslijtbare klassieker is échte, authentieke, originele kippensoep. Het vraagt uiteraard net dat ietsje meer werk, het resultaat is echter niet te versmaden.

Stoofvlees met spek, veenbessen en rode wijn (Colruyt)

Stoofvlees met spek, veenbessen en rode wijn (Colruyt)
Hoewel er in de verste verte niets verkeerd is aan een grote pot oerdegelijk stoofvlees, mag het soms net dat ietsje meer zijn. Zo maakt Colruyt van deze Belgische klassieker iets feestelijk in dit uitstekende recept. De toevoeging van spekjes en veenbessen maakt er een onmisbaar gerecht van tijdens winter- en feestdagen.

Vitello tonnato burgers

Vitello tonnato burgers
Vitello tonnato is een beroemd gerecht uit de Italiaanse keuken dat twee verrassende ingrediënten combineert: kalfsvlees met tonijn. Het concept achter dit verfijnde (voor)gerecht wordt in dit verrassende recept omgetoverd tot smakelijke hamburgers? Perfect om zonder enorme inspanningen verrassend en bovenal lekker te koken!

Ovenschotel met kip, venkel en parelcouscous (Jeroen Meus)

Ovenschotel met kip, venkel en parelcouscous (Jeroen Meus)
Parelcouscous is een tof ingrediënt om wat meer variatie op tafel te toveren. De fijne structuur doet eerder denken aan pasta en het past bij een veelheid aan ingrediënten. Jeroen Meus kiest in dit rijke gerecht voor malse kip, verschillende groentjes, Noord-Afrikaanse accenten en een verfijnde kruidencoulis. Perfect voor een grotere groep. Om duimen en vingers af te likken!

Jachtschotel met gehakt

Jachtschotel met gehakt
Op kille dagen is er niets fijner dan je buik vullen met een dampend stoofpotje - bij voorkeur uit de oven. Een toffe klassieker maak je met gehakt en puree. Ontdek in dit recept een heel smaakvolle en gevarieerde jachtschotel met gestoofd gehakt en wintergroentes, op smaak gebracht met donker bier. Perfect na een lange herfst- of winterwandeling.

Stoofpotje van everzwijn met pastinaak (Sofie Dumont)

Stoofpotje van everzwijn met pastinaak (Sofie Dumont)
In dit fantastisch recept haalt Sofie Dumont die typische sfeer van gezelligheid op die zo kenmerkend is voor de feestdagen. Dit hartverwarmende stoofpotje van wild met verfijnde accenten is perfect om een kerst- of oudjaarsfeest culinair te doen slagen!

Kip alla cacciatore (Jamie Oliver)

Kip alla cacciatore (Jamie Oliver)
Met dit authentieke recept uit Italië kan je altijd scoren. "Alle cacciatora" kan je vertalen als "op jagers wijze", ofwel een simpele stoofpot met krachtige en eerlijke smaken. Ontdek in dit recept hoe Jamie Oliver deze Italiaanse klassieker met kip, tomaten en olijven klaarmaakt.

Rosbief, geroosterde aardappelen en gebakken bloemkool met pancetta (Jeroen Meus)

Rosbief, geroosterde aardappelen en gebakken bloemkool met pancetta (Jeroen Meus)
Voor Jeroen Meus, de sympathiekste tv-kok van Vlaanderen, is een rosbief het perfecte stuk vlees om op een feestelijker moment te serveren. Bereid op de juiste wijze is dit malse stuk rundsvlees een echte delicatesse. In dit feestelijke recept combineert Jeroen de fijne lapjes vlees met krokante aardappeltjes, gebakken bloemkool en een passend sausje.

Hertenragout

Hertenragout
Geen herfst- en wintermaanden zonder wild op tafel! Die authentieke en karakteristieke smaken doen lekkerbekken watertanden. De beste aanpak is ook meteen de meest eenvoudige: een simpel stoofpotje is al meer dan voldoende om lekker wild, zoals hert, alle eer aan te doen. Deze eenvoudige ragout (die niet mis zou staan op een kerst- of nieuwjaarsfeest) moet je dan ook geprobeerd hebben!

Zeewolf met spek, geroosterde aardappel en veldsla (Jeroen Meus)

Zeewolf met spek, geroosterde aardappel en veldsla (Jeroen Meus)
Liefhebbers van vis weten dat zeewolf een absolute delicatesse is. Het malse vlees heeft veel smaak en laat zich makkelijk omringen door tal van ingrediënten. In dit recept kies Jeroen Meus voor een feestelijke aanpak: opgerold in spek, met knapperige aardappelen en frisse veldsla.

Luikse pensen met tomatensaus en aardappelen (Jeroen Meus)

Luikse pensen met tomatensaus en aardappelen (Jeroen Meus)
Voor smakelijke en oerdegelijke dagelijkse kost moet je bij Jeroen Meus zijn. De sympathieke tv-kok slaagt er telkens weer in om met typische en betaalbare ingrediënten iets lekkers op tafel te toveren. Zo is dit meesterlijk eenvoudig gerecht perfect op een doordeweekse avond; Luikse pensen met een kruidig tomatensausje en gekookte patatjes. Soms moet dat echt niet meer zijn.

Konijn in donker bier

Konijn in donker bier
Wanneer de herfst weer in het land is, is het wildseizoen weer aangebroken. Dat staat voor hartverwarmende en oerdegelijke kost. Zo is konijn gegaard in donker bier een echte klassieker. Lekker vol van smaak en perfect als zondags (feest)maal. Vergeet echter het geheime ingrediënt niet: geduld.

Steak met bordelaisesaus (Piet Huysentruyt)

Steak met bordelaisesaus (Piet Huysentruyt)
Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire saus bij een steak peperroomsaus is, op de voet gevolgd door bernaise- en champignonroomsaus. Stuk voor stuk lekkere sausjes, wat meer variatie kan echter zeker geen kwaad. Zo is er ook de Franse bordelaisesaus, op basis van rode wijn en boter, die onterecht een beetje in de vergetelheid is geraakt. Piet Huysentruyt beschrijft in dit recept hoe je deze gastronomische klassieker uit Frankrijk klaarmaakt.

Balletjes in tomatensaus (Peter Goossens)

Balletjes in tomatensaus (Peter Goossens)
In de absolute top-tien van vaderlandse klassiekers staat het gerecht 'balletjes in tomatensaus' zonder enige discussie hoog genoteerd. Dit eenvoudige gerecht smaakt altijd en is niet moeilijk om klaar te maken. Als je echter net wat meer tijd hebt en zin hebt in perfectie is dit de versie van sterrenchef Peter Goossens.