Recepten - citroen
Zalm met za’atar en tahini (Ottolenghi)
Vis combineren met tahini (een smeuïge pasta van sesamzaad) is volgens Yotam Ottolenghi een niet te versmaden combinatie. In deze versie combineert hij die typische, notige smaak met zalm, za'atar (een oosterse kruidenmengeling) en sumac (een oosters kruid met een frisse smaak). Het zijn geen voor de hand liggende ingrediënten, maar aangezien het kruid zijn blijven ze lekker lang goed. Bovendien zal je ze veel vaker willen gebruiken eenmaal je deze smaakbom hebt geproefd!
Tagged With: babyspinazie, citroen, citroensap, exotisch, knoflook, koriander, look, midden-oosten, Noord-Afrika, olijfolie, Oosters, Ottolenghi, spinazie, tahini, vis, wereldkeuken, Yotam Ottolenghi, za'atar, zalm, zalmfilets
Coquilles met chorizo (Nigella Lawson)
Sommige ingrediënten zijn zo vol en puur van smaak, dat je het boodschappenlijstje erg kort kan houden en toch verrassend volledig kan koken. Nigella Lawson presenteert in dit uiterst eenvoudige gerechtje een smaakbom die wat feestelijker is en op elk mogelijk moment kan ingezet worden: coquilles met chorizo. Snel klaar maar buitengewoon smaakvol. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Pastasalade met mozzarella en tonijn
Deze pastasalade laat de zomer door je keuken waaien op een gezonde, smaakvolle manier. Volkoren penne, tonijn, zongedroogde tomaatjes, mozzarella, olijven,... Alles om je een zonnig mediterraan gevoel te bezorgen zit in recept verwerkt. Perfect als lunch, lichte maaltijd of royaal bijgerecht.
Tagged With: basilicum, blik, buffelmozzarella, fris, gezond, kappertjes, licht, light, lunch, mager, mozzarella, olijveb, pasta, pastasalade, penne, peterselie, rode ui, salade, tomaat, tomaten, tonijn, vinaigrette, vis, volkoren pasta, volkoren penne, zomer, zomers, zon, zongedroogde tomaten, zonnig
Spicy spaghetti met scampi, salami en gremolata (Jeroen Meus)
Deze spicy pasta van Jeroen Meus is de uitgelezen keuze voor lekkerbekken die van eenvoudige en toch supersmaakvolle gerechten houden. Door salami en scampi te combineren krijgt het gerecht heerlijke 'surf 'n turf' vibes die perfect passen bij de simpele, pittige saus. De knapperige gremolata zorgt tot slot voor structuur en meer smaak. Een toprecept!
Tagged With: chilipeper, citroen, fris, gremolata, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kruidig, look, mediterraans, olijfolie, panko, pasta, peterselie, pikant, pittig, rode chilipeper, salami, scampi, spaghetti, spicy, surf 'n turf, vis en vlees, zonnig, zuiders
Gepocheerde zalm met scampi en warme tartaar (Colruyt)
Wie niet zo dol is op taaie of doorbakken zalm doet er goed aan om de vis te pocheren: slechts kort garen in water of een bouillon. Het receptenteam van Colruyt vult dat eenvoudige en altijd succesvolle idee aan met enkele gebakken scampi's en een warm tartaarsausje tot een alledaags en toch feestelijk gerecht.
Tagged With: aardappelen, alledaags, citroen, Colruyt, dragon, kappertjes, peterselie, scampi, tartaar, tartaarsaus, vis, vissaus, voor elke dag, warme saus, zalm, zalmfilet, zalmhaas, zee
Witte pens met spruitjes in kaassaus (Jeroen Meus)
Wie niet zo tuk is op spruitjes moet dit eenvoudige gerecht van Jeroen Meus een kans geven. Een smeuïge kaassaus zorgt voor een mildere smaak waar je misschien zelfs de allerkleinsten zelfs mee kan bekoren. Jeroen serveert witte pensen en gekookte aardappelen bij. Lekkere boerenkost van bij ons!
Tagged With: aardappel, bechamel, België, Belgisch, boerenkost, dagelijkse kost, eenvoudig, gekookte aardappelen, gekookte patatten, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kaas, kaassaus, patat, pens, pensen, simpel, spruiten, spruitjes, typisch, vlaams, Vlaanderen, weinig ingrediënten, witte pens, witte pensen, witte saus
Chorizo-scampi-prikkers met salsa verde (Jeroen Meus)
Jeroen Meus is van alle culinaire markten thuis. Ook een alledaags, zuiders hapje met een lekkere salsa tovert hij uit zijn koksmuts. Verras je gasten met deze eenvoudige prikkers van scampi, chorizo en mozzarella: heerlijk en toch eenvoudig.
Tagged With: amuse, aperitief, apero, augurken, azijn, basilicum, bezoek, chorizo, citroen, dagelijkse kost, dip, dipsaus, één, feest, feestelijk, hapje, Harissa, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kappertjes, knoflook, kruiden, kruidig, look, mediterraans, mosterd, mozzarella, olijfolie, oregano, peterselie, pittig, prikker, salsa, salsa verde, saté, saus, scampi, Spaans, Spanje, starter, surf and turf, tapa, tapas, tv, vis en vlees, voorgerecht, zomers, zon, zonnig, zuiders
Penne met bloemkool en spekjes (Jeroen Meus)
Wie tijdens de herfst- en wintermaanden op zoek is naar echte comfortfood kan altijd rekenen op Jeroen Meus. Dit recept heeft een beetje weg van macaroni met kaassaus, maar dan met bloemkool en spekjes. Heerlijke pasta voor een kille dag!
Tagged With: bloemkool, bloemkoolsaus, comfort food, dagelijkse kost, één, Emmentaler, eraspte kaas, gemalen kaas, gerookt spek, Gruyère, herfst, Jeroen Meus, kaas, kaassaus, kindvriendelijk, nootmuskaat, pasta, penne, peterselie, spekblokjes, spekplakjes, spekreepjes, winter
Steak chimichurri (Gordon Ramsay)
Dit snelle gerecht van Gordon Ramsay kan je, mits wat oefening, in amper 10 minuten klaarmaken. Desondanks ziet en proeft het allesbehalve als een banale, snelle hap. Je beste vriend voor dit recept is een degelijke, grote grillpan. Klaar? Start!
Tagged With: aardappelen, Argentijns, Argentinië, basilicum, biefstuk, champignons, chili, chilipeper, chimichurri, entrecote, gebakken aardappelen, gegrild, gegrilde steak, Gordon Ramsay, grillen, krieltjes, kruiden, kruidig, munt, peterselie, rode ui, rund, rundsvlees, steak, tomaat, tomaatjes, trostomaatjes, trostomaten, verse kruiden, vlees
Zeebaars met koolrabipuree (Colruyt)
Vis en puree: altijd weer een eenvoudige maar gouden combinatie om elke leeftijd mee te plezieren! Bovendien is het een handige manier om allerlei minder bekende of populaire groentes te serveren. Het receptenteam van Colruyt kiest hier voor een frisse stoemp met kaalrabi. Heerlijk bij de fijne, royale smaak van zeebaars!
Tagged With: aardappelen, alledaags, boerenkost, Colruyt, groentestoemp, grootmoeders keuken, kindvriendelijk, koolrabi, peterselie, puree, rustiek, stoemp, vis, visfilet, voor elke dag, zeebaars, zeebaarsfilet, zure room
Spaghetti met avocadosaus en spekjes
In tegenstelling tot wat het woord doet vermoeden, heb je niet noodzakelijk room nodig om een romig sausje te maken! Dit recept bewijst dat lekkere, verse avocado's net zo goed kunnen gebruikt worden. Samen met erwtjes, edamame-boontjes en knapperige spekjes levert dit snelle pastagerecht een verfijnd resultaat op waar je regelmatig naar kan (en zal) teruggrijpen.
Tagged With: avocado, basilicum, bieslook, blender, bonen, citroen, edamame, edamameboontjes, erwten, erwtjes, gemixt, gerookt spek, groene bonen, groene kruiden, groene saus, groentesaus, kruiden, linguine, mixer, pasta, peterselie, romig, smeuïg, snel klaar, spaghetti, spek, spekjes, spekreepjes, tuinbonen, weinig werk
Kippendijen met citroen en spek (Gordon Ramsay)
Dit gerecht is volgens de Britse chef Gordon Ramsay een schoolvoorbeeld van een feestelijk recept. Het zit barstensvol smaak, presenteert mooi, laat talloze bijgerechten toe en eist geen uren kooktijd. De knapperige kippendijen komen perfect tot hun recht in combinatie met de jus op basis van spek, citroen en cider.
Tagged With: Brits, chili, cider, citroen, feestelijk, gerookt spek, geroosterd, Gordon Ramsay, gravy, Groot Brittannië, jus, kip, kippenbouillon, kippenbouten, kippendijen, ovengebakken, Pasen, roosteren, rozemarijn, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, tijm
Skreifilet met pittige uienkorst
Skrei is extra smaakvolle kabeljauw die rond Valentijn in seizoen is. Daarom wordt het vaak als 'lovefish' verkocht. Fijn aan deze stevige, witte vissoort is dat ze heel smaakvol is en daardoor weinig nodig heeft. Dit recept toont je bijvoorbeeld hoe een eenvoudig uienkorstje met wat pit voor een verrassend simpel resultaat kan zorgen!
Tagged With: ajuin, beginner, bieslook, broodkruim, chili, chilipeper, citroen, eenvoudig, kabeljauw, kabeljauwfilet, korst, korstje, lovefish, makkelijk, olijfolie, oven, ovengebakken, ovengerecht, peterselie, pijnboompitjes, pikant, pittig, skrei, skreifilet, stevige vis, ui, uienkorst, valentijn, vis, witte vis
Linguine met scampi, venkel en kerstomaat (Jeroen Meus)
Jeroen omschrijft dit smakelijke pastarecept als heel gewoon en toch een beetje feestelijk. De combinatie van scampi, venkel, kerstomaatjes en chili is immers een 'match made in heaven' waar je helemaal dol op zal zijn!
Tagged With: chili, chilipeper, citroen, dagelijkse kost, italiaans, Italië, Jeroen Meus, knoflook, liguine, olijfolie, pasta, pastaslierten, peterselie, pikant, pittig, scampi, scampi's, smaakvol, venkel, venkelknol, vis, voor elke dag, weinig ingrediënten, zeevruchten, zomer, zomers, zonnig, zuiders
Skrei in papillot met courgette en spinazie
Rond Valentijn is Skrei, een jonge kabeljauw met extra veel smaak, net in seizoen. Perfect om verzorgde gerechten mee te maken waar je al wie je lief hebt mee kan verrassen. Voor wie angst heeft dit mals stukje vis te verknoeien; 'en papillote' is dan de perfecte kooktechniek. Alle ingrediënten worden netjes samen klaargestoomd in dit verfijnde, zelfs feestelijke recept met spinazie en courgette.
Tagged With: babyspinazie, bakpapier, barbecue, basilicum, bbq, beginner, bieslook, bladspinazie, citroen, courgette, easy, failproof, gestoomd, groene kruiden, kabeljauw, kabelkauwfilet, knoflook, look, makkelijk, olijfolie, olijven, oven, ovengebakken, pakketjes, papilot, papilotte, peterselie, pijnboompitjes, pijnboompitten, skrei, skreifilet, spinazie, stomen, valentijn, vis, witte vis, zwarte olijven





