Recepten - citroen
Penne met bloemkool en spekjes (Jeroen Meus)

Wie tijdens de herfst- en wintermaanden op zoek is naar echte comfortfood kan altijd rekenen op Jeroen Meus. Dit recept heeft een beetje weg van macaroni met kaassaus, maar dan met bloemkool en spekjes. Heerlijke pasta voor een kille dag!
Tagged With: bloemkool, bloemkoolsaus, comfort food, dagelijkse kost, één, Emmentaler, eraspte kaas, gemalen kaas, gerookt spek, Gruyère, herfst, Jeroen Meus, kaas, kaassaus, kindvriendelijk, nootmuskaat, pasta, penne, peterselie, spekblokjes, spekplakjes, spekreepjes, winter
Steak chimichurri (Gordon Ramsay)

Dit snelle gerecht van Gordon Ramsay kan je, mits wat oefening, in amper 10 minuten klaarmaken. Desondanks ziet en proeft het allesbehalve als een banale, snelle hap. Je beste vriend voor dit recept is een degelijke, grote grillpan. Klaar? Start!
Tagged With: aardappelen, Argentijns, Argentinië, basilicum, biefstuk, champignons, chili, chilipeper, chimichurri, entrecote, gebakken aardappelen, gegrild, gegrilde steak, Gordon Ramsay, grillen, krieltjes, kruiden, kruidig, munt, peterselie, rode ui, rund, rundsvlees, steak, tomaat, tomaatjes, trostomaatjes, trostomaten, verse kruiden, vlees
Zeebaars met koolrabipuree (Colruyt)

Vis en puree: altijd weer een eenvoudige maar gouden combinatie om elke leeftijd mee te plezieren! Bovendien is het een handige manier om allerlei minder bekende of populaire groentes te serveren. Het receptenteam van Colruyt kiest hier voor een frisse stoemp met kaalrabi. Heerlijk bij de fijne, royale smaak van zeebaars!
Tagged With: aardappelen, alledaags, boerenkost, Colruyt, groentestoemp, grootmoeders keuken, kindvriendelijk, koolrabi, peterselie, puree, rustiek, stoemp, vis, visfilet, voor elke dag, zeebaars, zeebaarsfilet, zure room
Spaghetti met avocadosaus en spekjes

In tegenstelling tot wat het woord doet vermoeden, heb je niet noodzakelijk room nodig om een romig sausje te maken! Dit recept bewijst dat lekkere, verse avocado's net zo goed kunnen gebruikt worden. Samen met erwtjes, edamame-boontjes en knapperige spekjes levert dit snelle pastagerecht een verfijnd resultaat op waar je regelmatig naar kan (en zal) teruggrijpen.
Tagged With: avocado, basilicum, bieslook, blender, bonen, citroen, edamame, edamameboontjes, erwten, erwtjes, gemixt, gerookt spek, groene bonen, groene kruiden, groene saus, groentesaus, kruiden, linguine, mixer, pasta, peterselie, romig, smeuïg, snel klaar, spaghetti, spek, spekjes, spekreepjes, tuinbonen, weinig werk
Kippendijen met citroen en spek (Gordon Ramsay)

Dit gerecht is volgens de Britse chef Gordon Ramsay een schoolvoorbeeld van een feestelijk recept. Het zit barstensvol smaak, presenteert mooi, laat talloze bijgerechten toe en eist geen uren kooktijd. De knapperige kippendijen komen perfect tot hun recht in combinatie met de jus op basis van spek, citroen en cider.
Tagged With: Brits, chili, cider, citroen, feestelijk, gerookt spek, geroosterd, Gordon Ramsay, gravy, Groot Brittannië, jus, kip, kippenbouillon, kippenbouten, kippendijen, ovengebakken, Pasen, roosteren, rozemarijn, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, tijm
Skreifilet met pittige uienkorst

Skrei is extra smaakvolle kabeljauw die rond Valentijn in seizoen is. Daarom wordt het vaak als 'lovefish' verkocht. Fijn aan deze stevige, witte vissoort is dat ze heel smaakvol is en daardoor weinig nodig heeft. Dit recept toont je bijvoorbeeld hoe een eenvoudig uienkorstje met wat pit voor een verrassend simpel resultaat kan zorgen!
Tagged With: ajuin, beginner, bieslook, broodkruim, chili, chilipeper, citroen, eenvoudig, kabeljauw, kabeljauwfilet, korst, korstje, lovefish, makkelijk, olijfolie, oven, ovengebakken, ovengerecht, peterselie, pijnboompitjes, pikant, pittig, skrei, skreifilet, stevige vis, ui, uienkorst, valentijn, vis, witte vis
Linguine met scampi, venkel en kerstomaat (Jeroen Meus)

Jeroen omschrijft dit smakelijke pastarecept als heel gewoon en toch een beetje feestelijk. De combinatie van scampi, venkel, kerstomaatjes en chili is immers een 'match made in heaven' waar je helemaal dol op zal zijn!
Tagged With: chili, chilipeper, citroen, dagelijkse kost, italiaans, Italië, Jeroen Meus, knoflook, liguine, olijfolie, pasta, pastaslierten, peterselie, pikant, pittig, scampi, scampi's, smaakvol, venkel, venkelknol, vis, voor elke dag, weinig ingrediënten, zeevruchten, zomer, zomers, zonnig, zuiders
Skrei in papillot met courgette en spinazie

Rond Valentijn is Skrei, een jonge kabeljauw met extra veel smaak, net in seizoen. Perfect om verzorgde gerechten mee te maken waar je al wie je lief hebt mee kan verrassen. Voor wie angst heeft dit mals stukje vis te verknoeien; 'en papillote' is dan de perfecte kooktechniek. Alle ingrediënten worden netjes samen klaargestoomd in dit verfijnde, zelfs feestelijke recept met spinazie en courgette.
Tagged With: babyspinazie, bakpapier, barbecue, basilicum, bbq, beginner, bieslook, bladspinazie, citroen, courgette, easy, failproof, gestoomd, groene kruiden, kabeljauw, kabelkauwfilet, knoflook, look, makkelijk, olijfolie, olijven, oven, ovengebakken, pakketjes, papilot, papilotte, peterselie, pijnboompitjes, pijnboompitten, skrei, skreifilet, spinazie, stomen, valentijn, vis, witte vis, zwarte olijven
Ovenschotel met zalm en broccolistoemp (Jeroen Meus)

Volgens Jeroen Meus is dit recept perfect om kinderen vis te leren eten. De smeuïge ovenschotel bestaat uit drie lekkere en eenvoudige laagjes: broccolipuree, stukjes zalm in een sausje en een krokant kaaskorstje. Ideale comfort food voor alle leeftijden.
Tagged With: aardappelen, broccoli, broccolipuree, broccolistoemp, comfort food, dagelijkse kost, één, gegratineerd, gratin, gratineren, Jeroen Meus, kaas, kaaskorst, kids, kinderen, kindvriendelijk, loskokende aardappelen, oven, ovenschotel, puree, roux, saus, vis, voor alle leeftijden, voor elke dag, witte ijn, zalm
Gegratineerde mosselen met zeekraal

Wie een exquis voorgerecht zoekt dat niet zwaar op de maag ligt, moet niet verder zoeken. Door de mosseltjes te gratineren met een lekkere saus en wat Parmezaanse kaas, maak je er heerlijk eenvoudige hapjes van. Wat licht opgebakken zeekraal past er perfect bij - bij voorkeur met een fris glaasje witte wijn.
Tagged With: feestelijk, gegratineerd, gratineren, hapje, knoflook, kruiden, kruidenboter, look, mosselen, parmezaan, parmezaanse kaas, peterselie, tapa, tapas, voorgerecht, witte wijn, zee, zeekraal, zilt
Oesters natuur

Oesters reserveren we graag voor feestelijke momenten. Deze uitzonderlijke lekkernij is immers wat prijziger en heeft een verfijnde smaak. Dit absolute basisrecept helpt je om ze op de meest pure en eerlijke manier klaar te maken.
Tagged With: amuse, aperitief, apero, chique, feest, feestelijk, fijnproever, fijnproeverij, hapje, kerst, kerstmis, nieuwjaar, oesters, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, peper, puur, voorgerecht, zee, zeevruchten, zout, zuiver
Nieuwe patatjes met erwten en koriander (Ottolenghi)

Aardappelen slechts een banaal bijgerecht? Niet wanneer je Yotam Ottolenghi zijn ding laat doen! In dit recept tovert hij krielaardappeltjes om tot een fris en pittig bijgerecht met erwten en koriander. Perfect bij talloze vis- en vleesbereidingen, bij een barbecue of gewoon zo!
Tagged With: aardappelen, aardappelsalade, barbecue, bbq, bij vis, bij vlees, bijgerecht, citroen, erwten, erwtjes, fris, geconserveerde citroen, groene peper, koriander, krielaardappelen, krieltjes, nieuwe patatjes, origineel, Ottolenghi, pittig, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, wereldkeuken, Yotam Ottolenghi
Orzo met scampi, harissa en dille

Voor een verrassend gerecht dat toch alledaags is, volstaat het om met minder gebruikelijke ingrediënten aan de slag te gaan. Dit smakelijke eenpansgerecht combineert een erg fijne pasta (orzo) met scampi en boerenkool in een pittige en kruidige bereiding dankzij flink wat harissa en dille. Verrassend heerlijk, beloofd!
Tagged With: boerenkool, citroen, comfort food, dille, éénpansgerecht, fris, fusion, groentebouillon, Harissa, kerstomaatjes, kerstomaten, kerstomatensaus, knoflook, makkelijk, mediterraans, niet moeilijk, origineel, orzo, pasta, pittig, scampi, sjalot, tomatensaus, verrassend
Pasta met tomatenpesto en scampi (Sofie Dumont)

Voor een buikvullend, smaakvol en ietwat verrassend receptje kan je altijd terecht bij Sofie Dumont. Deze ladychef van eigen bodem kiest steevast voor leuke combinaties, zoals pasta met tomatenpesto en scampi. Verfijnd en toch alledaags.
Tagged With: alledaags, chili, chilipeper, citroen, gekonfijte kerstomaatjes, gezond, hazelnoten, italiaans, kerstomaatjes, knoflook, look, mager, mascarpone, mediterraans, noten, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pesto, rucola, scampi, scampi's, snel klaar, sofie dumont, spinazie, tomaten, tomatenpesto, volkoren pasta, voor elke dag, weinig werk, zomers, zonnig
Gegratineerde schelvis met bloemkoolstoemp en garnalen (Jeroen Meus)

Schelvis is niet alleen een lekkere vis, het is ook redelijk democratische en plaatselijke soort. Perfect voor Jeroen Meus om er een lekker en toch eenvoudig gerecht mee klaar te maken. Behalve een eenvoudige bloemkoolstoemp, serveert Jeroen er garnaaltjes en een typische kaassaus bij die lichtjes gegratineerd wordt.
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bloemkool, bloemkoolpuree, bloemkoolstoemp, boerenkost, dagelijkse kost, doordeweeks, Emmentaler, garnaal, garnalen, gemalen kaas, grootmoeders keuken, Gruyère, Jeroen Meus, kaas, kaassaus, klassiek, klassieker, melk, puree, roux, schelvis, stoemp, tuinkruiden, typisch, vis, vlaams, witte saus