Recepten - oud en nieuw
Hertensteak met rodewijnsaus, vijgen en bospaddestoelen
Het leukste aan de feestdagen is zonder twijfel de feestdis. Vooral wild is een populaire keuze, en terecht! Het krachtige, smaakvolle vlees leent zich tot allerlei receptjes vol heerlijke smaakcontrasten. Zo past de volle rodewijnsaus uit dit recept perfect bij de malse hertensteaks. Aangevuld met zoete vijgen, fijne champignons en pommes duchesses, wordt dit een feestmaal om duimen en vingers af te likken!
Tagged With: bospaddenstoelen, bospaddestoelen, champignons, chique, cognac, feest, feestdagen, feestelijk, frituren, gefrituurd, herfst, herten, hertenkalf, hertensteak, kerst, kerstmis, kroketten, luxueus, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, paddenstoelen, paddestoelen, party, pomme duchesse, rode wijn, rodewijnsaus, royaal, saus, vijg, vijgen, wild, wildseizoen, zoet en zout, zondag, zondagse kost
French 75
Als een cocktail wat chiquer, tot zelfs ronduit feestelijk, mag zijn, is een French 75 de perfecte keuze. De elegante combinatie van gin en champagne is tongstrelend en perfect op feestelijke momenten.
Juliennesoep met krab en rivierkreeftjes
Wanneer het tijd is voor een feestelijk diner, mag een elegant soepje niet ontbreken. Met niet bijzonder veel moeite en verfijnde ingrediënten heb je zonder moeite een perfecte starter klaar. Met smaakvolle rivierkreeftjes en stukjes krab is deze eenvoudige juliennesoep absoluut het proberen waard.
Tagged With: amuse, bouillon, feest, feestdagen, feestelijk, feestrecept, julienne, juliennesoep, jullienne, kerst, kerstmis, king krab, krab, luxe, luxueus, nieuwjaar, oud en nieuw, prei, preiwit, rivierkreeft, rivierkreeftjes, room, royaal, schaaldier, schaaldieren, selder, soep, starter, vis, visbouillon, voorgerecht, wortel
Feestelijke puree met garnalen en Sint-Jakobsvruchten
Sint-Jakobsvruchten (of noten) zijn een ware delicatesse. Ze zijn dan ook niet goedkoop en moeten met kunde klaargemaakt worden. Met de hulp van dit uiterst eenvoudige recept kan ook jij een feestelijk voorgerechtje op tafel toveren. Toegegeven, het is wat prijzig, maar net daardoor perfect voor speciale gelegenheden zoals kerstmis of oud en nieuw. Bovendien is het klaar in een handomdraai!
Tagged With: bieslook, chique, culinair, delicatesse, feest, feestdagen, garnalen, kerst, kerstmis, lekkernij, maritiem, nieuwjaar, noordzee, oud en nieuw, oudjaar, puree, royaal, Saint Jacques, Sint-Jacob, Sint-Jacobsvrucht, Sint-Jakob, Sint-Jakobsnoten, Sint-Jakobsvruchten, speciaal, zee, zeevruchten
Eendenborst met peer en sherry (Colruyt)
Tijdens de feestdagen is het niet altijd makkelijk om iets feestelijk klaar te maken dat haalbaar en niet gek duur is. Eend is een uitstekende keuze wanneer je hiermee worstelt: als je het vlees correct bereid is het sappig en smakelijk. Met een originele combinatie van prei, peer en Sherry zorg je - dankzij Colruyt - voor een verrassend hoofdgerecht.
Tagged With: droge sherry, eend, eendenborst, eendenfilet, feest, feestdagen, feestelijk, gevogelte, haalbaar, herfst, kerst, kerstmis, kroketjes, kroketten, niet moeilijk, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, peer, prei, sherry, verrassend, wild, wildseizoen, winter
Hertenkalfsteak met knolselderpuree en rodewijnsaus
Wanneer de herfst is aangebroken, is ook het jachtseizoen geopend. Een ideale periode om de meest feestelijke en smaakvolle gerechten klaar te maken. Met dit recept zal je weinig gasten teleurstellen, integendeel. Dit is volwaardig feestmateriaal! Enkel opletten met de timing, die moet goed zitten om je eters optimaal te laten genieten.
Tagged With: Belgisch, Bourgondisch, feest, feestelijk, Frans, herfst, hert, hertenkalf, kerst, kertsmis, klassiek, knolselder, knolselderpuree, nieuwjaar, oud en nieuw, rode wijn, royaal, speciaal, wijn, wijnsaus, wild, wildseizoen, winter
Sappig kalkoengebraad met champignons in whiskeysaus en aardappelgratin
Tijdens de kerstdagen kan kalkoen niet op het menu ontbreken. Dit smakelijke vlees is, indien je het sappig kan bereiden, een ware traktatie voor jong en oud. Dat sappig is niet zo makkelijk, bovendien vragen ook de feestelijke garnituren - zoals aardappelgratin en champignons in een whiskeysausje - ook veel aandacht. Paniek? Niet nodig, dit recept helpt je de feestdagen doorkomen als een volleerde kok!
Tagged With: aardappelen, aardappelgratin, bacon, champignons, deluxe, feestdagen, feestelijk, Frans, Franse keuken, gebraad, gerookt spek, gevogelte, gevorderd, gratin, gratin dauphinois, kalkoen, kalkoengebraad, kerst, kerstmis, klassiek, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, oven, Parijse champignons, patat, pattaten, roomsaus, royaal, spek, spekplakjes, spekreepjes, traditioneel, vlees, whiskey, whisky, whiskysaus, whsikeysaus, winter, wit vlees
Champignons gevuld met gehakt
Met dit eenvoudige hapje hoef je niet te zwoegen in de keuken maar zullen je gasten wel erg tevreden zijn. Ideaal als aperitiefje tijdens de feestdagen.
Tagged With: champignon, champignons, eenvoudig, gehakt, gemengd gehakt, gersft, gevuld, hapje, kalf, kalfsgehakt, kerst, kerstmis, look, makkelijk, nieuwjaar, noten, oud en nieuw, oven, paddenstoelen, Parijse champignons, pistache, pistachenoten, rund, simpel, Varken, varkensgehakt, voorgerecht, winter
Feestelijke kalkoenrollade met kastanjechampignons en vijgen
Kalkoen is een klassieker die tijdens de kerstdagen niet mag ontbreken. Indien juist bereid is het sappige vlees de perfecte basis voor allerlei feestelijke gerechten. Een gebraden kalkoen vraagt veel aandacht, vandaar dat een simpele rollade veelal interessanter is. In dit recept gaan we aan de slag met een feestelijke vulling en passende garnituren. Jouw kerstfeest kan met dit recept niet meer stuk!
Tagged With: armagnac, champignons, chique, feest, feestelijk, gehakt, gevuld, herfst, kalkoen, kalkoenrollade, kastanjechampignons, kerst, kerstfeest, kerstmis, kroketten, mosterd, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, panko, party, rollade, royaal, rozijnen, veenbessengelei, vijgen, winter