Het leukste aan de feestdagen is zonder twijfel de feestdis. Vooral wild is een populaire keuze, en terecht! Het krachtige, smaakvolle vlees leent zich tot allerlei receptjes vol heerlijke smaakcontrasten. Zo past de volle rodewijnsaus uit dit recept perfect bij de malse hertensteaks. Aangevuld met zoete vijgen, fijne champignons en pommes duchesses, wordt dit een feestmaal om duimen en vingers af te likken!
Het leukste aan de feestdagen is zonder twijfel de feestdis. Vooral wild is een populaire keuze, en terecht! Het krachtige, smaakvolle vlees leent zich tot allerlei receptjes vol heerlijke smaakcontrasten. Zo past de volle rodewijnsaus uit dit recept perfect bij de malse hertensteaks. Aangevuld met zoete vijgen, fijne champignons en pommes duchesses, wordt dit een feestmaal om duimen en vingers af te likken!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 40minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
40minuten |
Ingrediënten
- Hertensteaks
- 4 hertensteaks 100 à 150 gram per persoon
- 2 sjalotten gesnipperd
- boter
- peper en zout
- Rodewijnsaus
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 1 teentje look geplet
- 2 takjes verse tijm
- boter
- 400 ml wildfond
- 400 ml rode wijn krachtig, sterk
- 8 gedroogde vijgen
- 125 gram melkerijboter
- peper en zout
- Bospaddenstoelen
- 2 sjalotten gesnipperd
- 1 teentje look geplet
- 250 gram bospaddenstoelen (mengeling) grof versneden
- 1 scheutje cognac
- boter
- 1 handvol bladpeterselie fijngehakt
- peper en zout
- Afwerking
- 800 gram pomme duchesse diepvries
- 100 gram veldsla gespoeld
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen en dep droog. Kruid met voldoende peper en zout.
- Smelt een klontje boter in een steelpan. Stoof de gesnipperde sjalot met het geplette teentje look en een takje tijm. Voeg de wildfond en rode wijn toe. Laat 20 minuten inkoken.
- Verhit een ruime pan en smelt een klontje boter. Fruit de fijngesnipperde sjalotten met het teentje look. Sauter de bospaddestoelen (kort opbakken).
- Blus de paddestoelen met een scheutje cognac. Flambeer of laat uitkoken. Kruid naar smaak af met peper, zout en peterselie. Houd warm.
- Verhit een braadpan voor het vlees. Smelt voldoende boter en fruit de gesnipperde sjalotten. Schroei dan de hertensteaks kort langs elke kant (anderhalve minuut per zijde volstaat doorgaans, hert eet je rosé).
- Haal het vlees uit de pan, pak in met aluminiumfolie en laat een tiental minuutjes rusten (eventueel in een lauwe oven om het vlees zeker warm te houden).
- Zeef de ingekookte saus en klop er de koude melkerijboter door. Voeg de vijgen toe en kruid af met peper en zout.
- Snijd het vlees in plakjes en serveer met een flinke lepel saus, wat bospaddestoelen, enkele pomme duchesses en veldsla. Een krachtige rode wijn of een donker bier maakt het feest compleet. Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind