Boter | - deel 8 Boter | - deel 8

 

Recepten - boter

Gegratineerde mosselen met zeekraal

Gegratineerde mosselen met zeekraal
Wie een exquis voorgerecht zoekt dat niet zwaar op de maag ligt, moet niet verder zoeken. Door de mosseltjes te gratineren met een lekkere saus en wat Parmezaanse kaas, maak je er heerlijk eenvoudige hapjes van. Wat licht opgebakken zeekraal past er perfect bij - bij voorkeur met een fris glaasje witte wijn.

Preistoemp met gehaktbrood (Roger Van Damme)

Preistoemp met gehaktbrood (Roger Van Damme)
Heerlijke klassiekers doen het altijd goed wanneer je een weekmenu samenstelt. Het is geen toeval dat dit soort gerechten klassiekers worden, ze blinken uit in smaak en eenvoud. Hoewel Roger Van Damme een top-patissier is, houdt hij nog steeds van klassieke, alledaagse kost zoals een gehaktbroodje met preistoemp.

Zeebaars met saffraanrisotto en zeekraal (Colruyt)

Zeebaars met saffraanrisotto en zeekraal (Colruyt)
Wie houdt van een luxueus (voor)gerecht met verfijnde smaken uit de zee, zal zonder twijfel dit recept willen proberen. Het receptenteam van Colruyt bedacht een smeuïge en feestelijke risotto met saffraan, gecombineerd met zeebaars en zeekraal. Een heerlijk recept voor echte lekkerbekken!

Sint-Jakobsschelpen met pompoen en krokant spek (Jeroen Meus)

Sint-Jakobsschelpen met pompoen en krokant spek (Jeroen Meus)
Dat je met Sint-Jakobsnootjes net iets feestelijk kookt, is geen geheim. Ze zijn bovendien zo fijn en puur van smaak, dat een al te uitgebreid recept niet nodig is. Jeroen Meus weet dat uiteraard ook, daarom leert hij je met dit fijne recept een feestelijk voorgerechtje klaar te maken met krokante stukjes spek en pompoen.

Gegratineerde oesters

Gegratineerde oesters
Hoewel oesters absoluut niets nodig hebben om een heerlijke hapje of voorgerechtje te zijn, kan je ze net zo goed bereiden. Een heerlijk eenvoudige manier is ze gratineren: met een scheutje wijn en een beetje kaas heb je een heerlijk feestelijk hapje klaar zonder veel werk.

Ovenschotel met vis en champignons

Ovenschotel met vis en champignons
Het fijne aan een ovenschotel is dat je er talloze ingrediënten in kwijt kan, veel op voorhand kan klaarmaken en alles in één kom kan serveren op tafel. Extra leuk wanneer je bezoek verwacht. Deze verfijnde ovenschotel bevat stukjes vis, champignon en aardappel die overgoten worden met een smeuïg roomsausje met mosterd. Genieten maar!

Varkenssneden met uiensaus en broccolipuree (Colruyt)

Varkenssneden met uiensaus en broccolipuree (Colruyt)
Voor (h)eerlijke boerenkost mag er altijd een plaatsje op het weekmenu voorzien worden, wat het kookteam van Colruyt betreft. In dit recept is eenvoud troef: malse varkenssneden met een pure broccolipuree en een smaakvol uiensausje.

Parelhoen (Piet Huysentruyt)

Parelhoen (Piet Huysentruyt)
Wie zin heeft in een feestelijke variant op een klassieke gebraden kip, kan het betrekkelijk eenvoudig houden door voor parelhoen te kiezen. Net als kip kan je de vogel eenvoudig braden en serveren met talloze sauzen en bijgerechten. De smaak is echter wat verfijnder en meer uitgesproken: perfect voor een speciale gelegenheid. Ontdek hieronder wat Piet Huysentruyt zijn favoriete recept is.

Kotelet met bloemkoolstoemp en mosterdsaus (Loïc Van Impe)

Kotelet met bloemkoolstoemp en mosterdsaus (Loïc Van Impe)
Met doodgewone boerenkost van eigen bodem is niets mis. Ook tv-kok Loïc Van Impe is daar van overtuigd. Daarom presenteert hij in dit klassieke gerecht heerlijke, traditionele kost: een varkenskotelet met bloemkoolstoemp en een smeuïg mosterdsausje.

Broccoligratin met worst en asperges

Broccoligratin met worst en asperges
Een perfect en snel klaargemaakt gerecht tijdens de herfst en wintermaanden? Gegratineerde puree! Je kan er immers zowat alle denkbare ingrediënten in kwijt en is populair bij jong en oud. In dit gerecht ontdek je een eenvoudige en toch verfijnde versie met broccoli, worst en groene aspergepunten.

Gegratineerd witloof met ham en kaas

Gegratineerd witloof met ham en kaas
Die deze klassieker niet kan appreciëren, weet niet wat hij/zij mist! Dit op-en-top Belgische gerecht is een geliefde keuze tijdens koude maanden omdat het fantastisch, hartverwarmend recept is met typische ingrediënten van bij ons: hesp, witloof en kaas. Een smeuïge puree maakt deze traditionele topper af.

Winterse ovenschotel met zwarte pens

Winterse ovenschotel met zwarte pens
Zwarte pens (ook wel beuling genoemd) is een unieke delicatesse die tegelijkertijd erg eenvoudige boerenkost is. De verfijnde en uitgesproken smaak past prima bij iets zoet en is daardoor populair tijdens de wintermaanden. In dit gerecht maken we een eenvoudige ovenschotel met stukjes appel, aardappel en knolselder. Winters genieten!

Konijn op grootmoeders wijze

Konijn op grootmoeders wijze
Konijn staat niet zo vaak meer op het menu. Geen wonder dat die typische, klassieke recepten met het (nochtans erg smaakvolle) vlees het meest populair blijven. Er valt dan ook niets in te brengen tegen die enige echte manier "op grootmoeders wijze!".

Gegratineerde schelvis met bloemkoolstoemp en garnalen (Jeroen Meus)

Gegratineerde schelvis met bloemkoolstoemp en garnalen (Jeroen Meus)
Schelvis is niet alleen een lekkere vis, het is ook redelijk democratische en plaatselijke soort. Perfect voor Jeroen Meus om er een lekker en toch eenvoudig gerecht mee klaar te maken. Behalve een eenvoudige bloemkoolstoemp, serveert Jeroen er garnaaltjes en een typische kaassaus bij die lichtjes gegratineerd wordt.

Sponscake met aardbeien

Sponscake met aardbeien
Een sponscake is de perfecte keuze voor liefhebbers van zacht en sappig gebak. Aangevuld met verse aardbeitjes en wat slagroom maak je er zonder gek veel werk een fraai en lekker dessert van waar jong en oud van zal smullen.