Recepten - boter
Hertenkalf met pastinaakfrietjes en savooikool
Tijdens de herfst- en wintermaanden is er geen groter culinair plezier dan een smakelijk en sappig stukje wild. Hertenkalf is misschien wel één van de allerlekkerste soorten wild. Het is zo verfijnd dat een minimum aan garnituur en simpel sausje volstaan. Dit is dan ook een heerlijk simpel gerechtje dat het beste uit de koude maanden op tafel tovert. Perfect op een kille zondag of als feestelijk hoofdgerecht tijdens kerst, oud of nieuw!
Tagged With: Bekgië, Belgisch, Bourgondisch, bruine saus, eenvoudig, filet, Frankrijk, Frans, groene kool, grootmoeders keuken, herfsgroenten, herfst, herfstgroentjes, hert, hertenkalf, hertenkalffilet, kerst, kerstmis, klassiek, kool, koude dagen, makkelijk, nieuwjaar, oudjaar, pastinaak, port, porto, portosaus, rode porto, saus, savooi, savooikool, simpel, smaakvol, stevig, traditioneel, typisch, vergeten groenten, wild, wildseizoen, winter, wintergroenten, winters
Risotto met witloof en gerookte zalm (Jeroen Meus)
In dit originele recept zorgt Jeroen Meus voor een smakelijke combinatie van een typische Italiaanse risotto met heerlijk Belgisch witloof en gerookte zalm. Het proberen waard!
Tagged With: alledaags, arborio, bekend, bekende chef, België, Belgisch, bouillon, dagelijkse kost, één, fusion, gerookt, gerookte zalm, Iatlië, italiaans, Jeroen Meus, knapperig, lof, makkelijk, parmezaan, parmezaanse kaas, radicchio, rijst, risotto, roodlof, simpel, smeuïg, snel klaar, televisie, tv, vis, vlug, wereldkeuken, witlof, witloof, zalm, zomers
Spinaziesoep met spekjes
Spinazie kennen we vooral als trouwe bondgenoot van puree. Wist je echter dat je er ook lekkere soep van kan maken? Smaakvol en gezond! Voeg nog wat knapperige spekjes toe en het feest is compleet!
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bladspinazie, eenvoudig, gemixt, gerookt, gerookt spek, gezond, grootmoeders keuken, mager, makkelijk, mix, mixer, prei, preistengel, preiwit, simpel, simpele kost, snel klaar, soep, spek, spekjes, spekreepjes, spinazie, spinaziesoep, vlaams, vlug
Struisvogelsteak met pittige roomsaus en boontjes
Struisvogel is geen veelvoorkomende keuze op onze tafel. Het ietwat exotische vlees heeft nochtans een heerlijke en rijke smaak. Om dit verfijnde stukje vlees perfect tot zijn recht te doen komen, volstaat een royale maar simpele saus en eenvoudige garnituur.
Tagged With: bonen, boontjes, cayenne, cognac, eenvoudig, exotisch, frieten, frietjes, gefrituurd, gegrild, grillen, groene bonen, groene peper, kroketjes, kroketten, makkelijk, mosterd, opvallend, peper, peperroom, pittig, rood vlees, room, roomsaus, simpel, speciaal, sperziebonen, sperzieboontjes, struis, struisvogel, struisvogelsteak, uitzonderlijk, uniek
Kabeljauwhaasje op Vlaamse wijze met witloofpuree
Met dit klassieke recept zal je lekkerbekken plezieren. Het laat de volle smaak van kabeljauw helemaal tot haar recht komen met een simpele, maar doeltreffende bereiding op basis van witte wijn en verse kruiden. De smeuïge en karaktervolle puree maakt deze alledaagse klassieker helemaal af.
Tagged With: België, Belgisch, Belgische kust, boter, broodkruim, chapelure, dragon, eenvoudig, kabelhauwhaasje, kabeljauw, kabeljauwfilet, kabeljauwhaas, klassiek, klassieker, kruiden, noordzee, peterselie, puree, simpel, tuinkruiden, vis, vlaams, Vlaanderen, witlof, witlofpuree, witloof, witloofpuree, witte vis, witte wijn
Risotto met paddenstoelen (Antonio Carluccio)
De aimabele Antonio Carluccio overleed in 2017, maar zal voor altijd een ambassadeur van pure Italiaanse kost blijven. Hij stond voor eenvoudige recepten die hun sterkte halen uit kwalitatieve en smaakvolle ingrediënten. Exact waar deze eenvoudige risotto voor staat. Antonio benoemde dit gerecht meermaals als één van zijn allerfavorietste. Probeer het zelf en begrijp meteen waarom. Het resultaat is spectaculair lekker, beloofd!
Tagged With: Antonio Carluccio, bouillon, Carluccio, champignon, champignons, cucina povera, cucina povere, eekhoorntjesbrood, eenvoudig, funghi, fungi, italiaans, Italië, kippenbouillon, makkelijk, paddenstoel, paddenstoelen, parmezaan, parmezaanse kaas, puur, rijst, risotto, simpel, vegetarisch, veggie, zuiver
Ierse entrecôte met spruitjes en mosterdsaus
Een piekfijn stukje vlees mag niet ontbreken op het weekmenu. Rundsvlees verdient extra aandacht, de beste stukken zijn (indien goed bereid) om duimen en vingers af te lekken. Ierland heeft een uitstekende reputatie wat betreft rundsvlees, de groene weides garanderen een malse en smaakvolle steak. Vooral de entrecôte zal fijnproevers plezieren. Voeg daar zalige, Belgische spruitjes en een stevig mosterdsausje aan toe en de avond kan niet meer stuk!
Tagged With: biefstuk, Bourgondisch, entrecote, feestelijk, Ierland, Iers, mosterd, mosterdsaus, rood vlees, room, roomsaus, royaal, rund, runds, rundsvlees, smaakvol, spruiten, spruitjes, steak, stevig, vlees
Rosbief met jagersaus en winterse groentefrietjes
De winter is voor velen het minst geliefde seizoen, zeker als het op eten aankomt. Nochtans zijn er tijdens de kille maanden heel wat lekker en smaakvolle groenten te vinden. Groentes als pastinaak, peterseliewortel en aardpeer zijn uitzonderlijk smaakvol en hebben een stevige textuur. Perfect om gezonde frietjes van te maken. Tel daar een sappige rosbief en een stevig sausje bij, en je bent plots blij dat het winter is!
Tagged With: aardpeer, gezouten, herfst, jagersaus, mals, oven, pastinaak, peterseliewortel, raap, rood vlees, rosbief, rund, rundsvlees, sappig, saus, spek, spekjes, stevig, ui, uitjes, vergeten groenten, winter, wintergroenten, winters, wortel
Stoofvlees van everzwijn met witloofsalade (Jeroen Meus)
Een stevige schep stoofvlees is een geliefde klassieker. Het wordt nog lekkerder wanneer je dat stoofvlees maakt van een stevig stuk wild: everzwijn! Jeroen Meus helpt je deze winterse topper klaarmaken, vergezeld van een fris witloofslaatje en een doodgewone, gekookte aardappel. Zo lekker, en toch alledaags.
Tagged With: aardappel, aardappelen, alledaags, Bekgië, Belgisch, dagelijkse kost, ever, everstoofvlees, everzwijn, gewoon, herfst, Jeroen Meus, klassiek, mayonaise, normaal, oven, rode wijn, stevig, stoofvlees, stoven, stoverij, tijd genoeg, traag, wild, winter, witloof, witloofsalade, zoet en zout
Eendenborst met peer en sherry (Colruyt)
Tijdens de feestdagen is het niet altijd makkelijk om iets feestelijk klaar te maken dat haalbaar en niet gek duur is. Eend is een uitstekende keuze wanneer je hiermee worstelt: als je het vlees correct bereid is het sappig en smakelijk. Met een originele combinatie van prei, peer en Sherry zorg je - dankzij Colruyt - voor een verrassend hoofdgerecht.
Tagged With: droge sherry, eend, eendenborst, eendenfilet, feest, feestdagen, feestelijk, gevogelte, haalbaar, herfst, kerst, kerstmis, kroketjes, kroketten, niet moeilijk, nieuwjaar, origineel, oud en nieuw, peer, prei, sherry, verrassend, wild, wildseizoen, winter
Linzenstoofpotje met rookworst en peterseliewortel
Hartige stoofpotjes zijn instant successen tijdens de wintermaanden. Met klassieke winteringrediënten tover je een lekker en betaalbaar gerecht op tafel. Vooral peterseliewortel is een leuke en verrassende groente. Het lijkt op een kleine pastinaak, de smaak is iets pittiger en leunt ook wat aan bij knolselder. Het proberen waard!
Tagged With: betaalbaar, bouillon, éénpansgerecht, eenvoudig, goedkoop, groene linzen, kippenbouillon, linzen, makkelijk, mosterd, peterselie, peterseliewortel, rookworst, seizoensgroenten, selder, simpel, stoofpot, stoofpotje, stoven, tuinkruiden, winter, wintergroenten, witte wijn, worst
Hindemedaillon met geroosterde aardpeer en een romige whiskeysaus
Tijdens de feestdagen is wild een niet te versmaden klassieker. Het karaktervolle vlees geeft elk etentje een feestelijk randje. In dit recept worden malse hindemedaillons geflankeerd door een typische wintergroente: aardpeer. De notige smaak is verrassend vol en fris. Afgewerkt met een rijkele whiskey-saus kan het feest niet meer stuk!
Tagged With: aardpeer, aardperen, bouillon, chique, feest, feestelijk, gegrild, geroosterd, herfst, hinde, hindemedaillon, kalfsbouillon, kalfsfond, kerst, kerstmis, look, medaillon, mosterd, oven, ree, reemedaillon, room, roomsaus, royaal, rozemarijn, saus, scotch, whiskey, whisky, wild, wildseizoen, winter
Stoverij van haas (Piet Huysentruyt)
Stoverij is zo'n klassiek recept waar je iedereen gelukkig mee maakt. Tijdens het wildseizoen kan je bovendien heerlijk variëren. Vooral haas is het proberen waard, de krachtige smaak van het vlees leent zich uitstekend tot een zoete afwerking met peperkoek en chocolade.
Kalfsfricassee met verse frietjes
Deze absolute klassieker behoeft geen introductie. Het is authentieke zondagskost uit grootmoederskeuken. De verse frietjes maken het feest compleet!
Tagged With: België, Belgisch, bomma, bouillon, Bourgondisch, champignons, claasic, Frankrijk, Frans, frietjes, gehakt, gehaktballetjes, grootmoeders keuken, kalf, kalfsbouillon, kalfsfond, klafsvlees, klassiek, klassieker, lekker, mayonaise, typisch, verse frietjes, zondag, zondagskost
Hertenkalfsteak met knolselderpuree en rodewijnsaus
Wanneer de herfst is aangebroken, is ook het jachtseizoen geopend. Een ideale periode om de meest feestelijke en smaakvolle gerechten klaar te maken. Met dit recept zal je weinig gasten teleurstellen, integendeel. Dit is volwaardig feestmateriaal! Enkel opletten met de timing, die moet goed zitten om je eters optimaal te laten genieten.
Tagged With: Belgisch, Bourgondisch, feest, feestelijk, Frans, herfst, hert, hertenkalf, kerst, kertsmis, klassiek, knolselder, knolselderpuree, nieuwjaar, oud en nieuw, rode wijn, royaal, speciaal, wijn, wijnsaus, wild, wildseizoen, winter





